Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Magyar emlékek Bécsben - ungarischer Spaziergang in Wien (2)

2023. augusztus 17. 07:18 - Gabba

Wien ist anders, zweiter Teil.

Kérem szépen, az előző poszt végén a Mária Terézia által alapított királyi testőrség épületénél hagytuk magára közkedvelt városunkat, tehát szerintem a császárnő személyével folytassuk. Ellenjavaslat van? Nincs, nem is lehet. Bár sétánk második felvonása előtt nem árt tisztázni a figyelmetlen / tanulatlan turistacsoportok számára, hogy Ausztria nem azonos Ausztráliával, így tehát kengurukkal sem fognak találkozni a macskaköves utcákon.

 

becs24.jpg

 

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

 

A Mária Terézia-féle monumentális szoborcsoport 1888 óta áll a Burgringen, a császárnőről elnevezett téren. Az alkotás több osztrák művész közös munkája és amint az köztudott, Mária Terézia az egyik legfelvilágosultabb Habsburg uralkodó és a Habsburg Birodalom történetében az egyetlen női uralkodó volt. Amint arra középiskolai tanulmányainkból emlékezhetünk, MT trónra kerülését a Pragmatica Sanctio tette lehetővé, ami kimondta, hogy fiúági örökös híján a Habsburg trónt nőiági utód is örökölheti. Így vált lehetségessé, hogy apja, VI. Károly német-római császár (és III. Károly néven magyar király) halála után Mária Terézia trónra léphessen és 1740 és 1780 között magyar királynő is lehessen.

becs25.jpg

Na és mik utalnak a magyar kapcsolatra a szobrot vizsgálva? Mária Teréziát, mint az államot megreformáló uralkodónőt, legjelesebb hadvezéreinek és államférfiainak társaságában jelenítették meg, és e körben magyarokat is felfedezhetünk. A császárnő jobb keze felőli fülkében - Haugwitz gróf belügyminiszter szobra mögött - balról az első gróf Grassalkovich Antal, kamaraelnök (tehát a királyi pénzügyek irányítója), aki híres gödöllői barokk kastélyában Mária Teréziát is vendégül látta.

becs26_1.jpg

A trón támlája alatti fülkében a Monarchia legmagasabb katonai kitüntetésének, az 1757-ben alapított Mária Terézia Rendnek két magyar tulajdonosa (mindketten az elsők között részesültek e megtiszteltetésben), Nádasdy Ferenc és Hadik András (zseniális hadvezér, a berlini csíny elkövetője) egymás mellett, balról az elsőként és másodikként foglalnak helyet, von und zu Liechtenstein táborszernagy mögött.

becs27.jpg

(Csak zárójelben: a budavári Hadik András lovasszoborhoz, illetve a ló legnemesebb szervéhez kapcsolódó hiedelem megvan? Én ugyan sosem voltam babonás, de miután érettségi után kétszer sem vettek fel a bölcsészkarra, a harmadik felvételi előtt az éj leple alatt felmásztam és jobb  kézzel megsimogattam a szobrot ott, ahol a legenda szerint meg kell – ez hatott-e vagy más, tény viszont, hogy 1986 szeptemberében a szegedi bölcsészkar egyetemi polgára lehettem. Rossznyelvek szerint ez a simogatási eksön csupán az írásbeli vizsgára vonatkozik, mert szóbeli előtt meg is kell nyalni a nemes testrészt…)

A császárnő szobrával szemben található a Burgtor, a Hofburgba vezető, talán a legmonumentálisabb kapu Bécsben, ami felirata szerint I. Ferenc császár emlékét őrzi (Franciscus I. Imperator Austriae. MDCCCXXIV).  Aki ugyebár azonos néven magyar király is volt, és koronázására a budavári Mária Magdolna templomban (amiből mára sajnos csak a tornya maradt meg) került sor 1792. június 6-án. A Burgtort 1824. október 16-án avatták fel, az 1813-i lipcsei "népek csatája) évfordulóján, amiben Napóleon seregei döntő vereséget szenvedtek az osztrák-porosz-orosz-svéd erőktől.

 

becs28.jpg

 

becs28_1.jpg

 

A Mária Terézia szobrot egyfelől a Művészettörténeti Múzeum, másfelől a Természettudományi Múzeum épülete fogja közre. Az előbbi lépcsőházának mennyezetén Munkácsy Mihály 10x10 méteres freskóját, "A művészet felmagasztalását", a művész egyik leghíresebb munkáját láthatjuk. A falfestményt már ünnepelt mesterként, az uralkodóház megbízására készítette több évi munkával. Az 1889-re befejezett kép középpontjában Tiziano, jobbra az előtérben pedig Michelangelo áll. A háttérben Munkácsy önmagát is megörökítette ősz hajjal, az aktmodellek mögött. 

Az érdeklődő olvasóknak mindenképpen ajánlom a Munkácsy életét bemutató kétkötetes regényt Dallos Sándor tollából. A festőgéniusz már 1865 első felében több mint fél esztendőt töltött Bécsben a Képzőművészeti Akadémia hallgatójaként. A bérház, ahol megszállt, viszonylag közel található a belvároshoz (Wickenburggasse 7.), és ugyanolyan formában áll ma is, mint akkoriban, falán kétnyelvű emléktábla őrzi a jeles eseményt. Bár azt nem nagyon vágom, hogy a halálozási évet (1900) miért nem sikerült normálisan bevésni, de örüljünk annak, ami van.

becs29.jpg

 

becs29_1.jpg

 

Ha a fentebb említett Ferdinánd-kapun hatolunk be a Hofburgba, akkor aránylag rövid sétával elérhetjük a Josefsplatzot. Ami II. József császárról, a nálunk mindközönségesen csak „kalapos király”-nak nevezett uralkodóról kapta a nevét. A császár lovasszobra mögött az Osztrák Nemzeti Könyvtár barokk épülete látható. Az innen nyíló kézirattárban számos magyar kéziratos könyvet, közöttük 32 Corvinát őriztek 1932-ig, az Ausztria és Magyarország között a múzeumi és a könyvtári állomány rendezéséről abban az évben aláírt szerződés életbe lépéséig, aminek értelmében számos magyar vagy korábban Magyarországon talált műtárgyat szállítottak vissza Magyarországra.

becs30_1.jpg

 

A tér szemközti oldalán található a Pálffy-palota. Az 1575 körül épült palota 1684-ben került a Pálffy grófok kezébe. Valaha itt mutatkozott be a bécsi közönségnek a hat esztendős Mozart, és állítólag - szűk körben - a Figaro házasságát is itt adta elő először (erre emlékeztetne a palota Figaro-terme). A reneszánsz homlokzatát még ma is őrző palotát 1875-ben építették át, második emeletet csak a világháborút követő restaurálás során húztak föl rá.

becs30.jpg

 

Nem túl meglepő módon a belvárosban lépten-nyomon konflisokba botlunk, vagy ha úgy jobban tetszik, ők botlanak belénk, de ennek ellenére a lószarba lépés veszélye a gyakori takarítás miatt nem igazán leselkedik ránk.  

becs31.jpg

 

becs31_1.jpg

 

Na de ne ragadjunk bele (érted?) ilyesféle szerves problémákba, haladjunk inkább végig a Kärtnerstraße egyik csendes mellékutcáján, az Annagassén. A 10. szám alatt volt Nádasdy Ferencnek, Mária Terézia tábornokának palotája. Nádasdy 1775-ben vette meg az ingatlant, és itt halt meg 1783-ban. A palotát a XIX. század húszas éveiben lebontották, helyén emelték 1825 körül a mai épületet, ami 1840-től 1885-ig a Batthyányak tulajdonában volt. Batthyány Lajos kivégzéséről állítólag e házban értesült édesanyja, s úgy tartják, ekkor átkozta meg Ferenc Józsefet. Sokan ennek az átoknak tulajdonítják Rudolf trónörökös, Erzsébet királyné és Ferenc Ferdinánd erőszakos halálát. Boldog utókor, ami a tragikus múltról mit sem tud, és az épület földszintjén mai napság egy olasz éttermet (Sole Ristorante) üzemeltet! O sole mio!

becs32.jpg

 

A Kärtnerstraße másik oldalán, a Neuer Markton (Új piac) találjuk a Kapucinus-templomot (Kapuzinerkirche). Magyar szempontból nem is annyira a templom, mint inkább a kapucinus kripta érdemes a megtekintésre. Ez a kripta a Habsburg-ház családi sírboltja, tizenkét Habsburg uralkodó temetkezési helye. Itt helyezték el - időrendben haladva - I. (magyar királyként II.) Mátyás, III. Ferdinánd, I. Lipót, I. József, VI. (magyar királyként III.) Károly, Mária Terézia, II. József, II. Lipót, I. Ferenc, I. Ferdinánd, Ferenc József és a mexikói császár, Miksa érckoporsóit. Ők a legutóbbi kivételével valamennyien magyar királyok is voltak.

becs33.jpg

És ha már piac, akkor haladjunk tovább a felső piacra, a Hoher Marktra. Ennek túloldalán nyílik a Wipplingerstraße, aminek az elején áll a régi városháza (Altes Rathaus) épülete. (Több mint fél évezreden át, egészen 1885 júniusáig ez volt a bécsi városháza.) Főhomlokzatát a XVII-XVIII. század fordulóján alakították ki.

becs34.jpg

A belső udvarban találjuk a Bürgerstubét, a tanácsurak termét, amely szinte ugyanúgy néz ki, ahogyan a jó háromszáz évvel ezelőtti metszeteken látjuk.

becs34_1.jpg

A sárospataki "sub rosa" összeesküvésben részt vett Nádasdy Ferencet itt fejezték le 1671. április 30-án. (Társait, Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet a bécsújhelyi várban végezték ki.) Korabeli német nyelvű emléktábla emlékeztet minket erre az eseményre, szövege a következő:

„Im Jahr 1671 den 30. Aprill ist der hungarische Rebell Graff Franciscus Nadasdy allda mitt dem Schwerdt vom Leben zue Todt hin gerichet wordten.” Magyarul: 1671. április 30-án ehelyüttt végezték ki a magyar lázadót, gróf Nádasdy Ferencet.

 

becs35_2.jpg

A városháza túloldalán, a Salvatorgassén található a Salvatorkapelle, az a kápolna, ahol kivégzése előtt Nádasdy Ferenc imádkozott. A templom megőrizte a XIV. század második felében kialakított formáját, mindössze a reneszánsz kapuzat való a XVI. század elejéről.

becs35.jpg

  

Errefelé olvasható a harmadik, záró rész, de mivel ennek a posztnak kicsit szomorkásra sikerült a vége, ezért javaslom, hogy az előző poszthoz hasonlóan ezt is zárjuk az übergigawunderschön bécsi Bruce Springsteen koncert képeivel. Long live the Boss!

 

bruce_springsteen_wien03.jpg

 bruce_springsteen_wien02.jpg

bruce_springsteen_wien01.jpg 

12 komment
Címkék: utazás ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1918188641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.08.17. 20:52:27

Muszáj pontosítani a kapucinus részt.

I. Mátyás nem volt Habsburg és nem ott temették el.
II. József meg nem volt magyar király (ahogy I. Ulászló sem).

Gabba 2023.08.20. 14:32:24

@gigabursch:
- a Mátyást pontosítottam
- I. József de facto magyar király volt, még akkor is, ha a magyar koronával nem koronáztatta meg magát

gigabursch 2023.08.20. 14:37:43

@Gabba:
Hmmmm épp most.

II. József sem de jure, sem de Factor nem volt magyar király.
Császár volt, hogy cseh vagy horvát király volt-e, irreleváns a magyar királyság szemszögéből.
Célja viszont volt:
100 %-ban felszámolni a magyar államiságot és a magyarságot is.
Ez vastagon része volt az ún. Második Bizánc tervnek.

Megjegyzendő lelkületében nem hogy méltó utódja volt, de meg is haladta I. Lipót vehemens magyargyűlöletét.

Ezek a tények.

Gabba 2023.08.21. 18:10:50

@gigabursch: hogy II. József kiket gyűlölt, az a posztban leírtakhoz képest irreleváns. de arra azért kíváncsi vagyok, hogy szerinted 1780 és 1790 között ki uralkodott Magyarországon?

gigabursch 2023.08.22. 09:23:18

@Gabba:
Rendi országgyűlési felhatalmazás nélkül nem lehetett valaki király.
S legfőképpen: a Magyar Szent Koronával történt koronázás nélkül semmiképp sem.

A kérdéses időszakban egy II. József nevű, hapszbúh véglény rendeleti úton*, azaz megkerülve a rendeket és a törvényeket gyakorolta osztrák császárként (hogy ekkor az épp német-római volt-, arra most csípőből nem tudok válaszolni) gyakorolta a legfőbb végrehajtói hatalmat. Egyúttal nagy ívben tojt úgy a vármegye rendszerre, miként az egymázmegyék rendszerére is és (nem előzmény nélküli egyik sem, ez egy ilyen család) katonai körzeteket erőltetett rá hazánkra.
Tehát sem a törvényhozói, sem a bírói hatalmat nem gyakorolta (a magyar király eme három hatalomágban, de sohasem egymagában, hanem mindig a rendekkel együtt) kellett működjön.
Igaz, ezt ez az ötször (inkább 4+1) trónfosztott, hatalomittasult hapszbúh csürhe sose tudta sem befogadni, sem feldolgozni.

Bővebben Tóth Zoltán József előadásaiban és könyveiben.

II. József, mint osztrák császár a Magyar Királyság ellenében (is) uralkodott
Ezen aljadék után kb még három évtizedig gyakorlatilag nem volt összehívva a Magyar Országgyűlés (csak a koronázásokra), mellyel teljesen szembement az Aranybullában megfogalmazott királyi feladatával és jogkörével.

A teljes 'kalapos király' című hazugsághalmaz pont arról szól, hogy értéktelenítsék és tönkretegyék a magyar történelmi jogfolytonosságot.
Hozzá kell tenni, hogyha összehív egy országgyűlést, de nem akarja, vagy képességek hiányában nem tudja vállalni a koronázást és ott a rendek megválasztják fejedelemnek vagy épp kormánynak, még az is valami lett volna, de ez az aljadék ezt sem vállalta.
Más programra "fizettek be neki", ahhoz meg elvárás volt Magyarország szétverése, a magyarság felszámolása.
Sajnos vagy inkább tény: ebben a családi hagyomány és maffia vastagon elirányította őt.

_____________________
* Hozzá kell tenni, ez a rendeleti út "nagyon jól" megy a jelenlegi Ollyópaji Jujjdejós bürokreténeknek, melynek keretében minden ország jogszabályait felülről akarják regurálni. Rendelettekkel.

Gabba 2023.08.23. 17:18:58

@gigabursch: nagyjából erre a válaszra számítottam, kösz, hogy nem okoztál csalódást...

azt azért megkérdezem, hogy Magyarországon jelenleg ki az a személyében sérthetetlen és bírálhatatlan lény, aki az országgyűlés hatalomellenőrzési funkcióját totálisan negligálva, a különféle bizottságok működését magasról leszarva, a nem kormánypárti sajtó megkereséseit gúnyos mosollyal leköpve mindenféle mondvacsinált okokkal az általad ördögtől valónak tartott rendeleti kormányzással uralkodik évek óta?

csak egy nevet kérek, köszönöm előre is.

gigabursch 2023.08.23. 20:28:19

@Gabba:
Hadházira gondolsz?

Amúgy irreleváns kérdés abból a szempontból, hogy II. József mi nem volt.

Gabba 2023.08.24. 17:53:00

@gigabursch: amennyiben ő építtet Hatvanpusztán soktízmiliárdért titkos magánbázist (már abból a nulla megtakarításából, amit minden évben szerepeltet a vagyonnyilatkozatában) és a komcsik után ismét megvalósítja a "state capture"-t, akkor igen.

ezt az EU ellenes hörgést meg teljességgel nem értem. te művelt vagy, olvasott, tudod, hogy a másik véglet az oroszok vagy a kínaiak "szerető" keble lenne. tényleg oda akarnál tartozni?

gigabursch 2023.08.24. 22:09:08

@Gabba: Köszönöm, valóban műveltebbnek tartom magam a tömegek jelentős részénél és ezzel nem hinném, hogy nagyképű lennék.

Éppen ezért vélem és vallom, hogy teljesen hibás megközelítés az elmúlt másfél évszázadban ez "tartozunk kell valahová".
(Igaz, ennek voltak messzebbi kiindulásai).

Itt, Európa kellős közepén nem nekünk kell valahová tartozunk.
Nem ez a feladata a magyarságnak.
A magyarság feladata alsó hangon másfél évezrede az, hogy a világot útba igazítsa és meggyógyítsa.
Ez csak önkéntes áldozatvállalással jár. Önkéntes keresztút vállalással.
Melyhez az út a saját magyarságod felvállalása.

Az pedig nem jöttment percemberek vélt vagy valós hatalmi vízíójára és abból fakadó gazdasági belemagyarázására épül.

Ami az EU-t illeti:
Egy teljesen beteg és abnormális gyülekezet, ahol minden szellemi és lelki épülést és annak lehetőségét módszeresen kigyomlálták.
S teljesen mindegy, hogy a migri imádat, a woke agybaj, az emancipuncizmust ledaráló eLMeBeTeQ mozgalom vagy épp a gendernácizmust nézem.
Ez a szellemi és erkölcsi romhalom, amivel mindent maga alá akár gyűrni és mindenkit ledarálni minden, csak nem egy olyan környezet, amire vágyunk.
Mert az 1990-es években át EGK meg az EFTA nem erről szólt.

Szóval, ha a csinájok vagy a ruszkik egy másik véglet (nem csak szerinted), abból kijön - de szép is a magyar nyelv! - hogy az Ollyópalyi Jujjdejó is véglet (kéz a kézben az AEÁ-val).
Márpedig a végletesség mindig is zsákutca.

W.Jack. 2023.12.05. 17:18:01

@Gabba: Sokáig gondolkodtam, hogy belerondítsak-e ebbe a párbeszédbe, amikor olyan szépen lezártad. Mivel hasonló beszélgetéseket én egy "oké"-val szoktam befejezettnek tekinteni, ellenálltam a kísértésnek és letettem a 10 liter olajat, a benzines kannát, a két rúd dinamitot, meg mindent is, amivel fel lehetett volna piszkálni újfent a témát. Bár nem hagy nyugodni a költői kérdés, hogy ott ahol ilyeneket olvasok, hogy "A vendégeket napközben is fogadják, hogy közelebbről is megismerhessék legnagyobb bolygónkat a Napot," miért nem jelenik meg soha senki, hogy pontosítana. De nem fontos :)

A poszt szokás szerint nagyszerű volt és igencsak kedvelhető. A Munkácsy emléktáblán a Jószefváros-t is figyelembe véve, ez valami diszgráfiás gond lehetett a készítőnél, hogy problémát okozott a 9-0, illetve a zs-sz :) .

Gabba 2023.12.05. 18:29:38

@W.Jack.: te kis sasszem, eskü, amíg nem írtad, nem vettem észre, hogy Jószefváros van a táblán, annyira az évszámra koncentráltam!
süti beállítások módosítása