Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Magyar emlékek Bécsben - ungarischer Spaziergang in Wien (1)

2023. augusztus 03. 07:18 - Gabba

Wien ist anders – Bécs más, tartja az ismert osztrák idegenforgalmi szlogen, és tényleg. Bécset már sokszor választották meg a legélhetőbb európai város posztjára, és aki itt él vagy csak ide látogat pár napra, az pontosan tudja, hogy ez mennyire igaz. Nem kell hinni sem a hazug Lézer Johnny videónak, sem a mindenféle hecckampányoknak, amik a NER uralta magyar médiatérben elénk kerülnek. Oda kell utazni és pár óra alatt feltöltődni egy igazi kozmopolita város hangulatával, ahol pl. egy ébenfekete bőrű óvóbácsi ékes német nyelven terelgeti a rábízott gyerekeket a Burgringen, és a Wiener Linien, az ottani BKV plakátokon hirdeti, hogy nincs semmi baja az LMBTQ közösséggel, sőt.

becs01.jpg

 

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

 

A július 18-i Bruce Springsteen koncerthez kapcsolódva úgy döntöttem, hogy kétnapos városnézést is beiktatok a programba. A nyugat-európai városok közül Bécsben jártam a legtöbbször, sőt pár hónapot dolgoztam is ott, de mindenféle környülállások miatt az utóbbi időben sokáig nem volt lehetőségem, hogy újra ellátogassak oda. A Főnök koncertje viszont remek apropót adott ahhoz, hogy egyik főkedvenc osztrák városom (a másik Salzburg) utcáit ismét végigrójam, mégpedig azzal az elhatározással, hogy ezúttal a város magyar vonatkozású emlékeire koncentráljak.

Amikből nyilván rengeteg van a közel 400 éves közös történelmünknek köszönhetően, és természetesen nem vállalkozom arra, hogy mindet bemutassam, de a számomra legfontosabbakat mindenképpen. A túrán fő segítségem a bécsi Collegicum Hungaricum honlapja volt.

Júl. 18-án délelőtt 10:30-kor szálltam le a prágai gyorsról a bécsi csupaüveg Hauptbahnhofon. (Jawohl, Herr Hauptbahnhof! – az örökzöld szlogen megvan a Picasso kalandjaiból?)

becs00.jpg

És mint minden mezei turista, én is a belvárosban (Innere Stadt, erster Bezirk) kezdtem az újbóli városnézést. A Mozartnak beöltözött Falco (Rock Me Amadeus, ez is megvan, ugye?) poszterével átellenben első állomás a Stephansdom. (Becenevén Steffl, ami ugyebár az egyik legismertebb osztrák sörmárka.)

becs04.jpg

A templom Bécs egyik legrégebbi műemléke, a XII. században kezdték el építeni. Négy tornya közül a déli a legmagasabb, 136,4 méter. A katedrális névadója nem a mi Szent István királyunk, akiről Budapesten körutat is elneveztek, hanem az első keresztény vértanú, a Jeruzsálemben élt István diakónus, akit a csőcselék Kr. u. 36-ban megkövezett.

becs02.jpg

Magyar vonatkozása a következő: a templom északi külső oldalán található az a kőből faragott szószék, amiről Kapisztrán János 1451 nyarán több prédikációt is mondott. 1453-ban, Konstantinápoly eleste után keresztes hadjáratot szervezett Bécsben az oszmánok ellen, majd 1456-ban az összegyűjtött hadakkal felmentették a Hunyadi János által sikeresen védelmezett Nándorfehérvárt.

becs03.jpg

 

Haladunk tovább az egykori várárok mentén (der Graben, ma az egyik legismertebb bécsi sétálóutca, a másik a Kärtnerstraße), aminek nagyjából a közepén található a XVII. sz. végén készült Szentháromság- vagy Pestis-oszlop, amit az 1679-es pestisjárvány emlékére emeltek. Ezen szemmagasságban az aranyozott császári koronás magyar címer is megtalálható, alatta Dalmácia, Horvátország és Szlavónia címerével, Johann Adam Bosch alkotása.

becs05.jpg

A Graben túlsó végén, a Kohlmarkt sarkán nézzünk fel a magasba, mert ott látható egy magyar huszárkatona, az ún. Wurmser-huszár szobra. A XIX. század végi épület tetején található alkotást Rudolf Weyr szobrász készítette. A magyar "Szent Korona országaiban" toborzott huszárezred 1775-1798 közötti tulajdonosáról, Dagobert von Wurmser grófról kapta a nevét.

becs07.jpg

Innen pár lépésre indul a Herrengasse, aminek 5-ös számú háza a Wilczek palota. A XVIII. sz. elején épült barokk palota 1825-ben került a Wilczek család tulajdonába. Na de mi közünk nekünk büszke rebellis magyaroknak egy káposztazabáló osztrák grófi család palotájához? Hát csak annyi, hogy az épület falán található kétnyelvű emléktábla szerint 1791.szept. 21-én itt született a legnagyobb magyar, Széchenyi István. A palotát édesapja, gróf Széchényi István (aki nevét még két é-vel írta, vigyázni!, és aki ugyi az OSZK névadója is) 1788-ban bérelte ki és a család itt lakott 1815-ig.

becs08.jpg

 

becs09.jpg

 

Enyhén szólva is qrva meleg van (Entschuldigung für mein deutsch), a hőség szinte beszorul a keskeny utcákba, ezért jólesik kicsit hűsölni az 1876-ban megnyitott Café Central (másnéven Ferstel palota) passzázsában. Tök érdekes, hogy az épület kívülről rendkívüli módon hasonlít a budapesti Belvárosban található Centrál Kávéházra, a rohaggyonmeg Monarchia hatása, ugyebár. Három részre osztott homlokzatán a Monarchia 12 nemzetiségét megszemélyesítő stilizált szobrok (Hans Gasser alkotásai) láthatók, amik az osztrák, magyar, lengyel, ukrán, cseh, szlovák, szlovén, horvát, szerb, bosnyák, román, olasz.

becs10.jpg

 

becs12.jpg

becs11.jpg

 

A kávéházban a XIX. – XX. század fordulójának számos híres / hírhedt alakja megfordult: Lev Trockij, Sigmund Freud, Stefan Zweig, und so weiter. Az épület valaha az Osztrák Nemzeti, majd 1878-as megalakulásától az Osztrák-Magyar Bank tulajdona volt. A blogger által hűsölés céljából felkeresett passzázsban található kút és annak bronzalakjai 1861-ben készültek.

becs13.jpg

 

Némileg felfrissülve, acélos, na jó, inkább úgy mondom, kevésbé piskóta léptekkel indulok tovább a Volksgarten felé, aminek sarkán, a Ballhausplatzon található a jelenlegi Szövetségi Kancellári Hivatal, gyakorlatilag a Miniszterelnökség. Az impozáns ingatlant 1717-ben kezdték építeni, majd 1814-15-ben a napóleoni háborúk után itt ülésezett az osztrák császár, az orosz cár, a porosz, a dán, a bajor és a württenbergi király részvételével tartott bécsi kongresszus Franciaország megbüntetéséről és Európa sokadszori felosztásáról.

becs14.jpg

1867 után itt volt a Monarchia közös külügyminisztereinek hivatala, innen irányította az egyik legtehetségesebb és legsikeresebb magyar diplomata, gróf Andrássy Gyula az 1870-es években a Monarchia külügyeit. 1934 júliusában itteni dolgozószobájában gyilkolták meg az osztrák nemzetiszocialisták Engelbert Dolfuss kancellárt.

becs15.jpg

A múltbarévedés mellett azonban a jelen fontos kihívása is hangot kap, ugyanis az épülettel szemközt „A demokráciát minden nap meg kell erősíteni!” feliratú óriásplakát látható. Úgy vélem, ezt inkább a budapesti Kossuth téren kellene felállítani, a bajszos házmester és a felcsúti kisgömböc ártalmas tevékenységei elleni figyelmeztetésül...

becs16.jpg

 

A Ballhausplatz-tól rövid sétával elérhető a Votivkirche, a Fogadalmi templom, ami ugyan nálunk is van, Szegeden (ez utóbbira nagyobbik középső fiam pont rálát jelenlegi bérleményéből), de mindkettő más-más céllal épült. A szegedit a várost tökéletesen elpusztító 1879-es nagy árvíz, míg a bécsit a Ferenc József elleni 1853-as sikertelen merénylet emlékére emelték.

becs17.jpg

A merényletkísérletet a jelenlegi székesegyház közelében, a bécsi várfal Kärtnertor nevű részén követte el  a 21 éves csákvári (Fejér megye) illetőségű szabósegéd, Libényi János. A merénylet oka a honvédtábornokok aradi kivégzési miatti bosszú volt, 1849-ben ugyanis Libényi Aradon dolgozott katonai szabósegédként. Libényi  egy meglehetősen életlen késsel nyakonszúrta a császárt, de a penge a kemény zubbonygalléron megcsúszott és az uralkodó életben maradt. Libényit nyolc nappal később, 1853.február 26-án felakasztották. Ferenc József azt a várfalszakaszt még abban az évben leromboltatta, és ezzel vette kezdetét a később Ring kialakulása.

becs18.jpg

becs19.jpg 

A Votivkirche előtti Sigmund Freud parkban található az EU elődjének tekinthető Európai Gazdasági Közösség megalakításáról szóló 1957-es Római Szerződés emlékműve. A parkban 1997-ben, az aláírás 40. évfordulója alkalmából 16 különféle fafajtát ültettek, szimbolizálva az akkori 15 tagállamot + egyet az EU-nak. Amint az közismert, az EU 2004-ben 10 kelet-európai országgal bővült, köztük Magyarországgal. Az újonnan csatlakozott államokat tíz, gránitból faragott és körben felállított szék jelképezi, háttámlájukba vésve az adott ország nevével. A kör közepén álló asztal lapjába Ausztria térképét vésték, a figyelmes szemlélő azonban még egy érdekességet észrevehet. Felhívva a figyelmet a magyar kormány központilag vezérelt gyűlöletkampányainak legújabb alanya, az LMBTQ közösség elleni agresszióra, jótét lelkek az Ungarn feliratú háttámlát szivárványszínűre festették, riszpekt.

becs20.jpg

 

A Városháza mögötti Auersperg Straßén jutunk el Bécs egyik legjelentősebb magyar múltú műemlékéhez, a XVIII. sz. elején épült Trautson- (korábbi nevén: Testőr- vagy Gárda-) palotához, az osztrák Igazságügyi Minisztérium mai székhelyéhez. A blogger figyelmét előtte még felkelti és hangos röhögésre készteti az ebben az utcában található Bogside Country Inn nevezetű ír kocsma, ami vendégcsalogatóként azt hirdeti, hogy itt kapható a közkedvelt Chuck Norris Burger. Sajnos a műintézmény ottjártamkor még nem volt nyitva, ezért nem tudtam megkóstolni ezt a kulináris csúcsterméket, de azért egy pörgőrúgást elvégeztem - fejben...

becs21.jpg

Na de vissza a palotához: az épület 1760-ban, az ugyanebben az évben Mária Terézia alapította magyar királyi nemesi testőrség, a "gárda" otthona lett, és - egy rövid megszakítással 1848 vége és az 1867-es kiegyezés között - az is maradt a Monarchia fölbomlásáig. Az első testőrök között voltak a szellemileg Bécsben felnövő, itteni életük és szolgálatuk alatt európai látókörhöz jutó fiatalok, a felvilágosodás szellemének magyar úttörői, az ún. testőrírók: Barcsay Ábrahám, Báróczy Sándor és a legkiemelkedőbb, Bessenyei György. De a későbbiekben itt lakott Kisfaludy Sándor, Görgei Artúr és Klapka György is.

becs22.jpg

 

Na, mára eleget locsogtam, folytköv erre. Most pedig mutatok két képet a Springsteenre váró teltházas stadionról és környékéről.

 

becs23.jpg 

becs23_1.jpg

5 komment
Címkék: utazás ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6218182147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.08.04. 17:28:56

Amit a városról írtál, érdekes.
De hogy egyszer Springtsteen koncertre betegyem a lábam, az kizárt.
Régen se voltam túl jó véleménnyel róla, de mióta van TeCső, úgy egy évtizede végighallgattam a munkásságát.
Kb a rock Kisgrófója. Igénytelen, unalmas és visszataszító... Számomra.

Persze, ízlés nem vita tárgya, azért azt a cikkeket is el fogom olvasni...

Egy pontosítás:
Nándorfehérvárt Szilágyi védte, Hunyadi felmentő sereget hozott, amivel (élelem) be tudott jutni, ill fedezte a Duna két partját és a Száva partjait folyásirany felől.
A kapisztráni seregről két dolog biztos:
1) messze nem volt akkora, mint amekkora hivatalosan elhangzik...
2) baromi fegyelmezetlen volt és irtó nagy zavart okozott...
Ezt ismerte fel Hunyadi és oldotta meg a helyzetet.
De az már shift+fekete volt.

A támadó török sereg volt az első olyan sereg a történelemben, akit a saját ágyúival lőttek.
Ez később sem volt ismeretlen mutatvány magyar részről, mert az elődök nyomán ugyanez megtörtént Győr alatt Napóleon seregével is, aki papíron győzött, valójában q. nagy veszteségek után kivonult és többet nem tette be a lábát Magyarországra.
Ami azért nem kis eredmény....

zachary 2023.08.06. 19:05:31

En éltem Bécsben és dolgoztam is ott, többet, mint te.A belem kifordult a rengeteg migránstól meg a többi söpredéktől, akiket ott láttam. Az meg, hogy a rendelőben németül sem tudták megszólalni, és még agresszívak és követelőzőek is voltak, feltette az i-re a pontot. Persze, ha turistakent az első kerületben sétálgatsz, akkor nyilván minden happy....De mesélte nekem a nővér hogy ahol ő élt, ott esténként a törökök meg a kurdok ütötték egymást, Bécsben.....És igen, el lehet hinni, amit a Lázár mondott, én saját szememmel láttam. Életem legrosszabb időszakát éltem meg Bécsben, ahol a leginkább utáltam dolgozni. De a hozzád hasonló pesti libsiknek minden jó. Majd amikor téged késelnek meg az imádott migránsaid,meg a gyerekedet molesztálja a pederaszta buzi, akkor is szeresd ennyire őket... Addig meg irigyeld Bécset

Gabba 2023.08.08. 14:51:08

@zachary: sajnállak a rossz élmények miatt. meg azért, hogy nyilván kényszerből dolgoztál külföldön, fillérekért. meg azért, hogy a világ szerinted csak fekete-fehér: bennszülött jó, migráns rossz.
pont mint az Állatfarmban: négy láb jó, két láb rossz.

nem imádom a migránsokat, sajnálom őket, ha háború vagy hasonló kényszerkörülmények miatt kellett elhagyniuk a hazájukat. ha meg jobb álláslehetőség és megélhetési körülmények reményében, akkor hajrá!

a késelés vagy más hasonló erőszak természetesen rendőrségi ügy, semmi köze ahhoz, hogy migráns vagy bennszülött az elkövető. azzal meg nagy újdonságot mondtál, hogy a kurdok és a törökök ütik egymást Bécsben - mert Törökországban amúgy puszipajtások, ugye?

"Majd amikor a gyerekedet molesztálja a pederaszta buzi" - ja, ja, ilyen veszélyes alak is csak a migráncsok között van, bizony. az általad használt szókapcsolat amúgy szóismétlés, mert a pederaszta olyan felnőtt férfi, aki nála jóval fiatalabb fiúkat szeret.

te talán a pedofilra gondoltál, aki természetesen szintén csak a migráncsok között található...
vagy várjunk csak.... a Kaleta Gábor név mond neked valamit?

és a végén tényleg csak félve kérdezem: ha te magyarként Bécsben dolgoztál, akkor te ott mi voltál? bennszülött nyilván nem, tehát akkor.... netán.... esetleg.... migráns?

W.Jack. 2023.11.27. 15:50:40

Köszönet ezért a posztért (is). Felemelő érzés olvasni, hogy a koncert mellett időt szántál városnézésre is.

Volt egy hosszabb időszak a közelmúltban, amikor a gyerek érdekeit szem előtt tartva, úgy éreztem, hogy jobb, ha Bécsben élünk, nem pedig Magyarországon. Nekem távmunkában meg teljesen mindegy, hogy hol ülök a számítógép előtt. Nem mennék bele a migráns, pederaszta, pedofil stb. témába, mert minket soha semmilyen atrocitás nem ért a kint töltött évek alatt. Lehet, hogy szimplán mázli, de ott soha nem jött haza egy hatalmas tenyérnyommal az arcán a fiam, hogy egy kisebbségi lekevert neki csak úgy egy hatalmas pofont, miközben tanári felügyelettel sétáltak, nem úgy, mint Magyarországon. De az ilyenre kár is szót vesztegetni, mert a világon mindenhol vannak jobb és rosszabb napok, jó és rossz emberek, szerencsétlen helyzetek, etc. Persze állandó ellenségkép és folyamatos uszítás nem mindenhol van.
A várost és a hangulatát imádtam, imádom. Soha nem gondoltam volna, hogy a legmeghatározóbb élményeim közé fognak tartozni a vezetett városnézések, és lesz kedvenc idegenvezetőm, akinek alig vártam a különleges tematikus túráit. Sőt: karácsonykor el szoktunk menni az angolul és a németül tartott vezetéseire is, annyira kellemes és érdekes volt.
Most, hogy hosszan felvezettem, hogy van konkurencia :) , azt kell, hogy mondjam, kimondottan élvezetes magyar vonatkozású városnézés volt ez a poszt.

Gabba 2023.11.27. 18:40:41

@W.Jack.: tündér vagy, ez sosem volt kérdés, köszi az elismerő szavakat!
süti beállítások módosítása