Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Back in the USSR (1)

2021. november 20. 11:20 - Gabba

Az utóbbi években úgy alakult, hogy majd' évente sikerül látogatást tennem Oroszországban, ami természetesen teljesen független a birodalom és Magyarország egyre szorosabbá váló kapcsolatától. A mostani látogatás apropóját a volgai hajóvontatók találkozója adta Nyizsnyij Novgorodban nov. 16 - 23. között. Ilja Repin egyik leghíresebb festményét nyilván mindenki ismeri, nem is erről fog szólni az írás, hanem az utazásról és a helyszínekről. Előretolt helyőrségem jelzése szerint Nyizsiben k. hideg és hóesés van, hát igen, november arrafelé már bőven téli hónapnak számít, ezért a bőröndbe a meleg ruhák közé bedobok még két sapkát és négy kesztyűt is a jégeralsó mellé.

repin.jpg

A gép hajnali 6-kor indult Ferihegyről, a taxis értesülve, hová fogunk utazni két kísérőmmel, jóindulatúan megemlített pár sztorit, amik arról szóltak, hol és melyik belföldi orosz járatok esetében történt baleset vagy komolyabb szerencsétlenség mostanában. Köszi. Így hát a hallottaktól fellelkesülve borravaló adása nélkül szálltunk ki a taxiból, és behaladtunk a reptéri épületbe. Ott hajnali 4 óra és utasok tömege fogadott, negyedik hullám ide vagy oda, újra egyre nagyobb számban repülgetnek a népek, igaz, kötelezően maszk viselése mellett. Az orosz előírások szerint vízummal és 48 órán belül készült negatív PCR-teszttel lehet csak belépni az országba, és kizárólag légi úton. Oltási igazolványt nem fogadnak el, úgyhogy azt kár is mutogatni. (A vízumkép készítéséhez nem árt tudni, amire egyébként a fényképészek is külön figyelmeztetnek, hogy Oroszországba készülve nem szabad mosolyogni a fényképen, inkább olyan arcot kell vágni, amivel még a Sing Sing fegyintézet "A hónap elítéltje" c. faliújságára sem szívesen tesznek ki a börtönőrök.) Check-in, végighaladás a biztonsági ellenőrzéseken, gépre szállás, pontos indulás, irány Moszkva!

 

Két és fél óra a menetidő, amit olvasással, szendergéssel töltöttem, meg azzal, hogy milyen orosz témájú könnyűzenei felvételeket tudok felidézni a fenti Beatles slágeren kívül. A legismertebbek közül a Boney M Raszputyinja, a Dschinghis-Khan Moskau-ja, az Iron Maiden Mother Russia-ja és Kern András Moszkvája jutott eszembe, nyilván van még kismillió, de közben elbóbiskoltam. Menetrend szerint 10:25-kor érkeztünk meg (helyi idő, itt ugyebár 2 órával előrébb van) a vnukovói repülőtérre. Amiről mit kell tudni? Hát például azt, hogy azok a rabok építették, akiket külön a reptéri munkálatok elvégzésére a moszkvai kormányzóság területén létrehozott Likovlag nevű börtöntáborban tartottak fogva. A repteret 1941-ben adták át és pár hónappal később a tábort felszámolták. (Persze volt még elég az ország más részein.) A világháború alatt hadibázis volt, polgári repülés céljából csak 1945 után kezdték használni. Hagyományosan a mindenkori orosz elnök gépe is innen indul és érkezik. A repteret 2019 decemberében Andrej Tupoljevről, az ismert mérnökről és repülőgép tervezőről nevezték el. Útlevélellenőrzéskor úgy látszik, megfelelően morcosnak találták a vízumképemet, mert gond nélkül átengedtek. Természetesen sem a szigorúan előírt PCR teszt eredményét, sem a repülőn kötelezően kitöltött nyilatkozatot nem nézte meg senki, ennyit az éberségről. A perszonálunió Belarusszal viszont remekül működik a gyakorlatban: orosz és belarusz állampolgárok egyugyanazon útlevélellenőrző kapun mehetnek át, a világ összes többi állampolgára viszont másikon. Ja, és ha van orosz vízumod, akkor azzal szabadon beléphetsz Belaruszba is.

Moszkva ragyogó napsütéssel fogadott (прекрасная погода, ahogy a helyiek mondják), hónak egyelőre nincs nyoma, de hideg van és fúj a szél. Nyizsnyij Novgorodba korábban a Стриж (Fecske) nevű expresszel utaztunk tovább, ami tényleg expressz, mert a kb. 450 km-t 3 óra 50 perc alatt teszi meg és csak három helyen áll meg. A mostani szervezés szerint azonban belföldi repülőjárattal mentünk tovább, ami viszont csak este 1/4 7-kor indult, ráadásul másik reptérről, a seremetyevóiról, úgyhogy volt idő némi városnézésre. A taxi a jó 16 km hosszú Lenin sugárúton haladt a városközpont felé. McDonaldsok, Burger Kingek, KFC-k, Spar boltok, nyugati luxusmárkák üzletei mellett megyünk el, ha ezt a sugárút névadója látná, hanyatt-homlok rohanna Szentpétervárra, hogy újra elsüsse az Auróra ágyúját és elölről kezdje az egész bolsevik procedúrát. A 93-as szám alatti épületen ismerős logót, az OTP Bankét pillantom meg, he-he, ezzel visszavágunk az oroszoknak, akik A tizedes meg a többiek c. alapmű elhíresült szólását kissé átfogalmazva mondhatják: a magyarok már a Lenin proszpekten vannak! Elhaladunk Vlagyimir Iljics hatalmas szobra mellett, majd a 2x4 sávos úton hamarosan megérkezünk a Moszkva folyóhoz, aminek túlpartján már látható a Kreml és annak nyugati sarkán álló Vodovzvodnaja (kb. vízvételi) torony. Takarásban ugyan, de felsejlik a Nagy Kreml Palota zöld-arany teteje is, ami jelenleg Putyin atyuska fő tartózkodási helye.

moszkva02.jpg

Átgurulunk a Bolsoj Kamennij hídon, majd a méretes dugó miatt hosszasan veszteglünk, így van idő képet készíteni a a Kreml melletti dombon álló neoklasszicista Paskov-házról, ami szerepel pl. A Mester és Margarita c. örökbecsű műben.

moszkva01.jpg

Aztán sikerül továbbindulni, elhaladunk az Állami Duma bűnronda szürke épülete mellett és a keskeny Iljinka ulicán át megérkezünk a Vörös térhez (Кра́сная пло́щадь). Amiről kevésbe ismert, hogy eredeti jelentése szerint a кра́сная szó szépet, kedveset jelent. Gyerekkorunk tévében csodált november 7-i díszszemléinek helyszíne a karácsonyi vásárra készül, körbekordonozva épülnek a giccses bódék, gyerekkörhinták, miegyebek. A Lenin mauzóleum is elvész köztük, alig venni észre, nem akarom, de nem is nagyon tudnám megközelíteni. Az Állami Történelmi Múzeum épületéről is csak azért tudtam képet lőni, mert az magas.

moszkva04.jpg

A tér egyik ékszerdoboza, a Kazanyi Istenanya Temploma szerencsére kívül esik a kordonon. Nem árt tudni róla, hogy az eredetileg 1536-ban 1636-ban felépült templom 300. évfordulóját azzal ünnepelte meg a sztálini rezsim, hogy lerombolta és a helyén közvécét alakítottak ki. A peresztrojka, illetve a sajátos orosz "rendszerváltás" (ezt akár dupla idézőjelbe is tehetném) egyik első intézkedése volt a templom újjáépítése, amire 1990-93 között került sor. Слава богу и Горбачёву!

moszkva05.jpg

Hasonló sors fenyegette a tér átellenes oldalán található Vaszilij Blazsennij Szákesegyházat, a másik ékszerdobozt, ami Moszkva legismertebb szimbóluma, mint Budapestnek a Parlament, ezért én most nem is lőttem róla képet. A körülmények szerencsés alakulásának köszönhetően ez a templom végül megúszta a sztálini rombolást. Ismétlem magam, de hát ha egyszer így volt: Joszif Visszarionovics az 1890-93 között épült GUM Áruházat is leromboltatta volna. "Szerencsére" közbeszólt az 1941-es német támadás, így ez az épület is megmenekült. Jelenleg luxusáruházként üzemel, Bulgari, Bosco, Dior, Tiffany, stb. üzletekkel, és éttermeiben, mint pl. a Bar Bosco-ban vagy a Beluga Caviar-ban is simán el lehet költeni a magyar minimálbért egy vacsoráért. A biztonsági előírások kemények, mert ugyan az épületnek számos bejárata van, de mindegyiknél csak fémdetektoros kapun történő áthaladás után lehet belépni.

moszkva03.jpg

Mivel a kiérdemesült hajóvontatóknak sok pénz nincs a zsebében, kerestünk egy olcsóbb árfekvésű kajáldát és sikeresen rá is találtunk a közeli Nyikolszkaja utcában a Varenicsnaja nevű helyre. Hagyományos orosz kaják: pelmenyik, pirogok normális árban, ide velük! A hely retro berendezése és dekorációja a 60-as, 70-es évek Szovjetunióját idézi: fényképek Gagarinról, Viszockijról, a moszkvai utcákról, áruházakról, és még a falra szerelt modern lapostévéket is korabeli TV-k kapcsológombjával dekorálták, amikor ugyebár csak 1, legfeljebb 2 csatorna között lehetett választani.

moszkva09.jpg

Ebéd után még kicsit sétáltunk, a Nyikolszkaja kivezet a Lubjanka térre, ahol egyrészt a Központi Gyermekáruház (Центральный Детский Магазин) található, de a névvel ellentétben itt nem gyerekeket lehet venni, hanem játékokat, ruhákat. Másrészt itt magasodik a hírhedt KGB központ, a Lubjanka épülete, erről is érdemes megemlíteni néhány dolgot. Az épületet eredetileg az Össz-oroszországi Biztosítótársaság székhelyeként emelték 1898-ban. Az 1917-es forradalom után "államosították" (ez ugye milyen szép szó a magántulajdon elrablására) és a politikai rendőrség, a CSEKA székhelye lett. A CSEKÁ-ból később NKVD, majd KGB lett, a 90-es évek elején meg FSZB, de a székhelyük itt maradt. Anno a börtönrészt az ablak nélküli legfelső szinten alakították ki, és olyan, a proletárdiktatúrára különösen veszélyes embereket tartottak fogva és kínoztak itt, mint a költő Oszip Mandelstam, az író Alekszandr Szolzsenyicin, az ismert zsidómentő diplomata Raoul Wallenberg, vagy a szlovákiai magyar politikus Esterházy János.  A börtönrészt a 80-as évek közepén üzemi étkezdévé alakították át, hogy akadna torkukon a kvász. Az épület előtt 1958-tól 1991-ig állt a CSEKA alapító és enyhén szólva vegyes megítélésű Feliksz Dzerzsinszkij szobra.

moszkva06.jpg

Átsétálunk a lejtős kialakítású Iljinszkij Parkba (Ильинский сквер), aminek felső részén található az 1877-78-as orosz- török háborúban vívott plevnai csata emlékműve.

plevna.jpg

A park alján áll a szláv írásbeliség megalkotóiként tisztelt Cirill és Metód testvérpár szobra. Innen pár lépésre található Moszkva egyik legrégibb egyházi épülete, a Mindenszentek Temploma, amit ugyan a bolsevikok meghagytak, de a CSEKÁ-ból átvedlett NKVD a 30-as években kivégzőhelyként használt.

moszkva07.jpg

A borongós emlékezés után némi vidámságot csempész a szemlélődőbe a tér szélén húzódó Lubjanszkij projezd-en található söröző neve: az üzemegység a Beer Happens (ez nyilván utalás a "shit happens" kifejezésre, grat a tulajnak) néven várja a szomjazókat.

moszkva08.jpg

Sajnos minket nem, mert az idő már meglehetősen előrehaladt és indulni kellett a seremetyevói reptérre. Amiről mit kell tudni? Például azt, hogy a szovjet időszakban ez volt Moszkva egyetlen nemzetközi repülőtere, ahonnan ma már a világ minden részére indulnak járatok, és 2019 májusa óta Alekszandr Puskin nevét viseli. Check-in előtt még van idő meginni egy capuccinót (капучи́но) és jelezni a meghívóknak, hogy hamarosan megérkezünk Nyizsnyij Novgorodba. Ez alig 50 perces repülőút után meg is történik, nagy és kölcsönös az öröm a terminálban, majd együtt hajtunk a szálláshelyre.

Folyt.köv. szerdán.

nyizsi01.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6516757700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.11.21. 19:23:44

1. Váratlan tematikus fordulat, tetszik, ahogy a beszámoló is :)
2. "az eredetileg 1536-ban felépült templom 300. évfordulóját azzal ünnepelte meg a sztálini rezsim"
itt valamelyik szám nem stimmel :)
3. Seremetyevó: Érdekesség hogy seremetyevó 2-t a moszkvai olimpiára kellett felépíteni, nyugati cégeknek. Akiknek cserébe kemény valutában fizettek de durva kötbér szerződést kötve. Ezért a legenda szerint a felépítéséhez összesen két szovjet alapanyagot használtak: sódert és vizet.

Gabba 2021.11.21. 19:57:30

@Flankerr: gondoltam, elmegyek egy kis telet nézni végre :)

nagyon figyelmes olvasó vagy, az évszámot elírtam, de már javítom is.

kösz a seremetyevós infót is!
süti beállítások módosítása