Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Keménykalap és krumpliorr 4/3 - A tettes lépre megy

2023. május 04. 04:44 - Gabba

Ott hagytuk el, hogy a két markos hórukkember lyukacsos atlétatrikóban felkapja a nyúlbőröket tartalmazó fonott ládát a benne lapuló kis Recével és Bumeránggal, és ismeretlen helyre indul vele. A szállítójármű a testvéri NDK iparának egyik csúcsterméke, egy nyitott platójú Robur (rendszáma FG 97-36, just for the record), ilyenem nekem is van és a mai napig működik, bár az is igaz, hogy az enyém lendkerekes.

 kemenykalap_3_01.jpg

 

ukran_zaszlo_szimpla.jpg

 

 

 

 

A célállomás Pindur Géza aranykoszorús szűcsmester műhelye, az öregurat már futólag láttuk az első részben, akkor a jegesmedve sziklájánál nézegette szakértő szemmel a potenciális áldozatokat. (A szerepben amúgy a 30-as évek filmjeinek epizódszerepeiből ismert Pethes Sándor látható.) A szállítómunkások távozása után Rece hangos kiabálással hívja fel magára a figyelmet, az öreg meglepődve nyitja fel a ládát. Bújócskáztunk, és én ide bújtam, aztán véletlenül bezártak, ad magyarázatot Rece, majd udvariasan bemutatkozik: Kukac Bálint vagyok. Fél perc alatt két hazugság, magatartásból elégséges, küldd be anyádat, fiam.

kemenykalap_3_02.jpg

Pedig nem lenne szükség hazugságra, mert az öreg csupa jóindulat, még kedvenc hobbijába is beavatja Recét. Nagyon szereti a természetet, de az erkélye kicsi, ezért távcsővel vizsgálgatja a Gellérthegy oldalában pompázó hortenziákat, nárciszokat, íriszeket, violákat, arankákat és egyéb kikapós hölgyeményeket. Ez az én virágoskertem, mondja, Rece udvariasan belenéz a gukkerbe, de aztán indulni készül. Gyere el máskor is, búcsúzik tőle a szűcsmester.

kemenykalap_3_02_1.jpg

Nézzük meg, miben sántikál eközben Bagaméri. Az előző részben a jelmezkölcsönzőben kiszúrt magának egy tűzoltóegyenruhát, most éppen azt teszteli, felismerik-e benne. Elsétál a játszótérre, ahol a fagyiárusítással megbízott parkőr önkiszolgálja magát, éppen újabb adag vaníliát nyal befelé nagy élvezettel. Nem árt meg az a sok fagylalt?, kérdezi erős szemrehányással Bagaméri, de a parkőr csak vidáman int: Nekem ugyan nem. Csak meg ne tudja a főnök, próbálkozik újra Bagaméri, de a parkőr ettől csak még vidámabb lesz: Az olyan buta, hogy még a gyerekek is túljárnak az eszén, vigyorog és kimér magának egy dupla adag karamellát. Az álruha tehát tökéletes, de az anyagi romlás tutira kinéz Bagamérinek.

kemenykalap_3_03.jpg

Odébb sétál, hogy kihallgassa a vadlibásokat, Rece éppen a padlástérben kihallgatott majomtolvaj szavait idézi: Sajnos az arcát nem láttam, de azt mondta, este hatkor a Halászkertben lesz. Majd udvariasan megkérdezi a pad másik felén ücsörgő tűzoltótól, hogy mennyi az idő. Negyed múlt nyolc perccel, közli az, előhúzva zsebóráját. Negyed mennyi?, próbálja pontosítani Rece, a válasz meglepő: Azt nem tudom, mert elveszett a kismutatóm. Rece megköszöni a hasznos felvilágosítást, ám ekkor észreveszi az egyenruhához nem igazán passzoló fekete nyelves fehér cipőt. Titokban int a többieknek és együtt elindulnak, közben a padon Bagaméri elégedetten veregeti saját vállát: Nem ismertek fel a gyerekek se, de vajon hol lehet az a Halászkert?

kemenykalap_3_04.jpg

Észrevétlenül a srácok után indul, akik persze hamar kiszúrják és azon agyalnak, hogy tudnák lerázni ezt az álcázás mesterét. Ez a gondjuk hamar megoldódik, a parkban ücsörgő sakkozók közé ugyanis váratlanul egy rémült asszony rohan: Béla, gyere gyorsan, kigyulladt az udvar!, kiabálja. Micsoda szerencse, hogy maga pont erre jár!, kapják el a sportemberek a gyanútlan Bagamérit. De én nem tudok sakkozni, értetlenkedik a fagyis, az izgatott emberek azonban magukkal vonszolják.

kemenykalap_3_05.jpg

Meg vagyok átkozva, sopánkodik szokás szerint Bagaméri, majd bátortalanul felveti, hogy nem lehetne-e ezt a tüzet mégis inkább holnapra halasztani. A népek azonban ügyet sem vetnek rá, a kertes ház udvarába érve kezébe nyomnak egy hosszú slaugot, hadd szóljon. Percekig tartó burleszkjelenet során a botcsinálta tűzoltó sorra eláztatja az oltást segíteni akaró nézőközönséget, de némi víz azért a lángoló bútorokra is jut. Közben a "Tell Vilmos" opera nyitánya szól Rossinitől kissé felgyorsítva, pöpec.

kemenykalap_3_05_1.jpg

Végül azért csak sikerül a tüzet is eloltani, a Bagoly utca 32. teljes lakóközössége (including Dózsa László 1942 -  Kránitz Lajos) gratulál a csúcsteljesítményt nyújtó fireman-nek, és ennek örömére elhívják a közeli sörkertbe egy kis áldomásra. Bagaméri persze nem akar menni, ma még három tüzem van, magyarázza, de mikor megtudja, hogy a Halászkert kisvendéglőbe készül a társaság, lelkesen csatlakozik.

kemenykalap_3_06_1.jpg

Eközben a vadlibások is megtalálják az ominózus helyet, Rece a kerthelyiség bejárata mellől mutatja a többieknek a nyúltenyésztő öreget, és a mellette üldögélő ismeretlen kéksapkást. Tutira az a majomtolvaj, kár, hogy most is háttal van nekünk, de majd én közellopakodok kihallgatni őket, mondja Rece és már indul is. Csapajev módjára észrevétlenül bekúszik a kockás abrosszal borított asztal alá, a tolvaj éppen arról mesél az öregnek, hogy a krokodilt is el akarja csórni az állatkertből. Hegedűtokban fogom kicsempészni, faterkám, avatja be tervébe a nyúltenyésztőt, de az öreg nem akar ilyen piszkos üzelmekről tudni. (Mi persze hátulról is felismerjük a sapkásban az Állatkertben korábban látott majomtevét.)

kemenykalap_3_06.jpg

A közeli (vagy kozeli, ha már söröző, bár nekem a Krušovice jobban bejön) asztalokhoz megérkezik a sikeres tűzoltást ünneplő társaság, nagy zajjal újabb és újabb korsókat rendelnek, így aztán percek alatt sikerül betonrészegre inniuk magukat. A nap hőse Bagaméri hangos suttogással elárulja, hogy ő tulajdonképpen álruhás nyomozó, majomtolvajokat keres. Ennél többet nem árulhatok el, jelenti ki akadozó nyelvvel, a többiek elismerően néznek rá, már amennyire ez a zavaros tekintetektől telik. Persze ahogy nő benne a nyomás, Bagamériből egyre inkább kikívánkozik a titkosügynök, egyszer csak felpattan és nagy hangon megkérdezi: "Hol vannak a majomtolvajok? Álljanak fel!" Tipikus vak tyúk is talál szemet szituáció, a kéksapkás azonban megrémül, hogy lebukik, és megpróbál észrevétlenül távozni. Bagaméri észreveszi és üldözni kezdi, az elázott asztaltársaság csak laposan pislog, hogy mi ez a nagy rohanás. A vadlibások is felpattannak és üldözni kezdik a tolvajt üldöző Bagamérit, tisztára, mint valami Benny Hill jelenetben.

kemenykalap_3_07.jpg

A szemfüles majomteve egy hirdetőoszlopból nyíló csatornalejárónál sikeresen lerázza Bagamérit, az alkoholtól ködös fejű fagylaltos sokáig bolyong a csatornában, míg végül kénytelen belátni, hogy elvesztette a nyomot. A vadlibások az 1973-as (kelet)berlini Világifjúsági Találkozóra, ill. az április 15-re meghirdetett tanácsválasztásra felhívó plakát mögül látják, amint a kéksapkás felpattan a 74-es trolira, így tovább már ők sem tudják üldözni.

kemenykalap_3_08.jpg

kemenykalap_3_08_1.jpg

 

Leülnek egy padra a hogyan továbbon agyalni, amikor egyszer csak megbillen az utcai csatornafedő. És mégis mozog a föld, jelenti ki az überművelt Rece, és a többiekkel együtt vigyorogva nézi az üres söröskorsóval a kezében előkászálódó Bagamérit. A srácoknak megesik a szíve a szopóágon levő fagyison, és Süle tesz is neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot: nyomozzanak együtt, és a nyomravezetői díjon majd megosztoznak. Bagaméri azonban nem hajlandó erre, nem egyesül, nem osztozik, és figyelmezteti a fiúkat, hogy ne álljanak az útjába, majd elvonul. Ezt a skandalumot persze nem lehet szó nélkül hagyni, Süle krétával fel is írja a kőkerítésre az örök időkre szóló figyelmeztetést: Itt tagadta meg az egyesülést Bagaméri!

kemenykalap_3_09.jpg

A fiúk úgy döntenek, szemmel kell tartani a környéket, hátha újból felbukkan a kéksapkás, na meg azért is, hogy lássák, mire készül Bagaméri. Rece a szűcsmestertől elkéri a távcsövet, amit Sülével a Gellérthegy az óbudai Újlaki-hegy oldalában állítanak fel. Hamarosan ki is szúrják a játszótér környéki utcákon mászkáló fagyist, aki valami cédulákat ragasztgat a falakra. Süle elindul, hogy beszerezzen egy példányt, ezalatt  egy vidéki iskoláscsoport érkezik, a tanító néni érdeklődik, mennyibe kerül fejenként a távcsövezés. 50 fillér, jelenti ki Rece, a tancinéni átad neki 10 forintot a 18 fős csoportért, ebben még jatt is van, szuper. A zsebpénzkiegészítésnek megörülve Rece lelkesen kezd magyarázni hazánk szép fővárosáról és látnivalóiról. Amikor azonban rátér a kiterjedt csatornahálózatra és az ott tenyésző félméteres patkányokra, a tanárnő gyorsan továbbtereli a csoportot. Visszaérkezik Süle, és hitetlenkedve mutatja barátjának a megszerzett hirdetést: Majmokat veszek magas áron, értesítést levélben kérek, Bagaméri afrikai vadász, Lúd utca 10.

kemenykalap_3_10.jpg

Felkeresik a többieket és közösen olyan trükkös akciót dolgoznak ki a fagyis kavarógép kiiktatására, ami vetekszik Paul Newman és Robert Redford tervével A nagy balhé c. alapfilmből. Csali levelet fogalmaznak meg a következő szöveggel: Nekem vannak eladó majmaim, még ma keressen fel, ifjabb Medve Ágoston, Szajol, Kossuth utca 30. A hitelesség kedvéért ugyebár le is kell pecsételtetni a borítékot, Rece a közeli postára siet és becsempészi a többi levél közé. Siménfalvy Sándor bácsi, az öreg postamester lepecsételi, de közben elégedetlenül csóválja a fejét: Erről meg lehagyták az irányítószámot, mutatja a hanyag címzést a vállán ücsörgő hollónak.

kemenykalap_3_11.jpg

Rece visszacsórja a borítékot és a srácok diadalmasan elindulnak Bagaméri lakásához. Bedobják a levelet, sőt még be is csengetnek, aztán elbújnak. A fagyis természetesen bekapja horgot, és pár perc múlva afrikai vadászszerkóban, oldalán a hatalmas doggal rohanvást indul Szajolba.

kemenykalap_3_11_1.jpg

Bagaméri ötletét felhasználva a vadlibások saját hirdetést fogalmaznak meg a tolvaj lépre csalására: Magas áron veszek majmokat, doktor Hörömpő cirkuszigazgató, Tégla u. 24. Nagy példányszámban kellene teríteni, ehhez hatékony segítséget nyújt régi ismerősük, Lópici Gáspár. Ő először újra érdeklődik, mikor kerül végre adásba az interjúja, Rece megnyugtatja, hogy most már hamarosan, éppen most szereznek hozzá zenét. A plakátragasztó boldog: Meg leszek zenésítve!, és természetesen segít a hirdetés elhelyezésében.

kemenykalap_3_12.jpg

Hamarosan minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyet ellepnek a kis cédulák, szemeteskukán, teherautó platóján, utcai plakáton, sétáltatott kutyákon, homokozóban játszó ovisokon, a lánchídi kőoroszlánon olvasható a csali hirdetés.

kemenykalap_3_12_1.jpg

Hamarosan megérkezik a várt válasz, a postás bácsi kissé értetlenkedve adja át a levelet a Warszawa roncsban ücsörgő gyerekeknek, amin kézzel festett szöveg hirdeti, hogy ez itt a Tégla utca 24. Izgatottan tépik fel a borítékot és olvassák a Lőrincze Lajos által nem lektorált szöveget: „Mátol kezdve minden dél útán várom a matyo utca végén, az útépitő bódéba. Kiváló tiszteletel, egyálatkereskedő.”

kemenykalap_3_13.jpg

A srácok jót röhögnek a pocsék helyesíráson, majd elindulnak, hogy megkeressék a Matyó utcát. Valahol az épülő óbudai újpalotai lakótelep szélén meg is találják, a környék ugyan nem az a kimondott matyóhímzés (he-he), a megadott helyen viszont ott áll három mobil bódé. Az egyik lépcsőjén pedig a kéksapkás majomteve ücsörög, a srácok most jönnek rá, hogy őt látták annak idején az állatkertben, tehát ő a tolvaj.

kemenykalap_3_14.jpg

Félkörben körülállják a huligánt és szúrós tekintettel méregetik, tisztára, mint A jó, a rossz és a csúf c. klasszikus western ismert záró párbajjelenetében. A csávó először nem tudja mire vélni a dolgot, hiszen ő valami középkorú fazont vár, ezért kissé váratlanul éri, amikor a srácok rávetik magukat. Heves bunyó kerekedik, de hiába a létszámfölény, a majomteve végül ártalmatlanná teszi a vadlibásokat és bezárja őket a bódéba. Majd leint egy arra járó tefus Zilt, és a sofőrrel valami kamu címre vontatja a bódét. A fiúk hiába dörömbölnek, a 150 lóerős motor hangja elnyomja a segélykiáltásukat.

kemenykalap_3_15.jpg

A majomteve nem veszi észre, hogy Karcsinak sikerült meglépnie a bunyóból, és elégedetten bemászik a másik bódéba, hogy megetesse a majmokat. Karcsi ezt kihasználva rázárja az ajtót, a kulcsot zsebrevágja és kirohan az utcára, hogy leállítson valami járművet. Lázasan integet, és végül meg is áll egy jobbkormányos oldtimer Fiat Balilla (rendszáma CA 23-19), a volánnál mosolygó tekintetű öregúrral. Karcsi pár szóval elmondja a szitut, az öregúr szeme az üldözés szóra felcsillan: Egész életemben erre vágytam, na gyerünk Sarolta!, adja ki az utasítást az autónak.

kemenykalap_3_17.jpg

Az öregúr meghajtja az oldtimert, mint Singer a varrógépet, és hamarosan utol is érik a Zilt. Az egyik kanyarnál elébe vágnak és megállítják, a mit sem sejtő sofőr elhűlve hallgatja, hogy majdnem emberrablási ügybe keveredett. Mentegetőzve nyitja ki a bódét, a kiszabadulók nagy örömmel köszöntik társukat. Most pedig irány az Állatkert, értesítenünk kell az igazgató bácsit!, mondják a fiúk. Benyomakodnak Saroltába és az öregúr máris indít a Városliget felé.

Az ismerős játszótérre ezalatt visszaérkezik a csalódott afrikai vadász. Becsaptak, meg vagyok átkozva, motyorássza magában Kittenberger Kálmán és Teleki Sámuel szerelemgyereke. Csalódottan tépi szét és dobja háta mögé a csali hirdetést, az éber tekintetű parkőr persze egyből odaugrik: Nem szégyelli magát, külföldi létére szemetel? Sprehhenzi dajcs? Parlevu francia?, szegezi neki a kérdéseket, bár kétlem, hogy az idegennyelvű választ megértené. Bagaméri nem szól, csak néz maga elé, ám egyszer csak felkap egy másik papírt: a Matyó utca végén, eladó majmaim vannak, olvassa félhangosan, majd felpattan és elrohan. Mi az, maga magyar?, akkor duplán bírságolom meg!, rohan utána botját lóbálva a parkőr. Öröm ide hazatérni.

kemenykalap_3_16.jpg

Bagaméri hamar megtalálja a címet, és belopakodik a nagyobbik bódéba. Majmot ugyan nem talál, ám az egyik fonott kosárból hatalmas piton kúszik elő, az amatőr természetbúvár a látványtól ájultan hanyatlik a fal mellé. Így aztán nem is látja, amikor megérkezik Sarolta, mögötte az állatkerti Robur (népszerű márka, ugye). Hudák bácsi és markos kollégája előszedik a kisebbik bódéból a majomtevét és bezárják a teherautón magukkal hozott ketrecbe. Majd viszünk neki mogyorót a dutyiba, rötyögnek a vadlibások. Megtalálják az alélt Bagamérit, előkerülnek a majmok is, nagy a boldogság, az igazgató természetesen kész kifizetni a beígért jutalmat. Majd a készülő cirkuszi előadás kerül szóba, az igazgató szemérmesen azt kéri, hadd léphessen fel ő is, merthogy ő amatőr állatidomár.

kemenykalap_3_17_1.jpg

Bagaméri bácsi is felléphet, mint kígyóbűvölő!, rikkantja Rece, a névre az oldtimer vezetője felkapja a fejét: Ön Bagaméri, a híres fagylaltos? Bagaméri alig hisz a fülének, vele így nem beszéltek évek óta. Kiderül, hogy az öregúr meg Leopoldi, a híres bohóc, aki 20 évvel azelőtt a legnépszerűbb figura volt a Városligetben, ott, ahol Bagaméri is árulta a díjnyertes fagylaltjait.

kemenykalap_3_18_1.jpg

Mindenki örül, a két járműből álló karaván újra összeáll, és az épülő Flórián téri áruházat újpalotai szivattyúházat maguk mögött hagyva elindulnak az újabb világsikert jelentő cirkuszi előadás felé.

kemenykalap_3_18.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr3018113770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2023.05.04. 11:45:34

" (including Dózsa László 1942 - )"
Ha az illetőre tetszik gondolni ott a kép előterében, akkor az (a fiatal és daliás) Kránitz Lajos.

Terézágyú 2023.05.04. 11:50:33

"az álcázás mestere"

Erről lásd: Csupasz pisztoly 2 1/2: "Máshogy fésültem a hajamat, hogy ne ismerjenek fel"

Terézágyú 2023.05.04. 12:11:55

"Bagaméri ötletét felhasználva a vadlibások saját hirdetést fogalmaznak meg a tolvaj lépre csalására"

Ahelyett, hogy az öreg nyúltartót figyelnék meg, mert hiszen láthatólag bizalmasa a majomtevének.
Vagy akár ki is lehetne szedni belőle (ügyessen, valami csellel), hogy ki az illető...

Ez a hirdetéskiragasztós elég valószínűtlen ötlet...

Gabba 2023.05.04. 18:53:18

@Terézágyú: hoppá, teljesen jogos, ezek szerint szemüveggel kellett volna néznem ezt az epizódot, akkor talán nem kevertem volna össze Kránitz Lajost Dózsa Lászlóval...

kösz a sasszemet, mindenkitől elnézést (én legalábbis biztosan elnéztem...) - javítom

Terézágyú 2023.05.05. 11:00:54

Jól bebarangolják egész Budapestet... Állatkert, 74-es troli, ugyanakkor Újpalota , meg a budai hegyek is... ugyanakkor meg (ha igaz a Tégla utca), akkor a fiúk óbudaiak...
Jó persze, film, szándékosan keverik a helyszíneket - ugyanakkor mai szemmel elég furcsa, hogy négy 10-11-12 éves srác szabadon kóbászol egész Budapesten...

Gabba 2023.05.05. 19:17:25

@Terézágyú: biztos régen olvastad a könyvet ;-), mert abból kiderül, hogy a sztori nagyrészt Óbudán játszódik, és csak a filmes helyszínek váltakoztak ilyen nagy összevisszaságban

amúgy szegény Tímár Bélát ennek a filmnek "köszönhetően" gyerekként úgy megutáltam, hogy egészen az Illetlenek c. filmig rá sem bírtam nézni.... itt is milyen csúnya ragyákat tettek rá a sminkesek

Flankerr 2023.05.07. 19:15:07

Jó lett ez is mester :)

Gabba 2023.05.09. 08:17:03

@Flankerr:
and the best is yet to come: csütörtökön uccsó rész!

Terézágyú 2023.05.09. 11:45:29

@Gabba:
"biztos régen olvastad a könyvet ;-), mert abból kiderül, hogy a sztori nagyrészt Óbudán játszódik, és csak a filmes helyszínek váltakoztak ilyen nagy összevisszaságban"

Hát, lehet hogy a könyvben nem a 74-es trolin menekül a bűnös - de az állatkert abban is szerepel :)
Tehát tény, hogy abban az időben négy tízéves srác simán dönthetett úgy, hogy átruccan kísérő nélkül Óbudáról a Zállatkertbe.
süti beállítások módosítása