Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Robog az úthenger 1x02 - Balatoni betyárok

2023. február 02. 04:44 - Gabba

A száguldó munkagép és vezetője pihenőt tart a Balaton északi partján egy útmenti fogadóban, a pultot két törzsvendég támasztja: egy csíkos pólós, bajszos izompacsirta, aki szakasztott úgy néz ki, mint Borus Demeter, és középkorú haverja, az meg kiköpött Csákányi László. Józsi belép és a csapostól rég nem látott földije, H. Kubala András iránt érdeklődik, aki rendőrként itt szolgál valahol a környéken. A csapos sajnos nem ismeri, sőt a többiek sem, a csíkos pólós viszont nagy mókamester lehet, mert egyszer csak tettetett haraggal ráförmed a csaposra: Miért adja ezt nekem, tudja, hogy én nem iszom tömény szeszt! A csapos meglepődve néz, mire a pólós: Mert én töménytelen szeszt iszom! Majd vigyorogva Józsi vállára üt és meghívja egy stampedlire, de hősünk elhárítja, csak málnaszörpöt iszik, mert kocsival van.

robog2_01.jpg

 

ukran_zaszlo_szimpla.jpg

 

 

 

 

Váltunk az egyik mellékútra, ahol betyárnak öltözött nyugdíjas ácsorog a bokrok között, ez meg tiszta Matula bácsi, hát mi van itt ma? Nyugatnémet turistákat szállító busz érkezik, a betyár előlép és pisztolyát durrogtatva feltartóztatja a járművet. Meine Damen und Herren, der Betyár ist da, közli a sofőr a vidám izgatottsággal nézelődő utasokkal. (Da Da Da, jut eszembe váratlanul a német Trio gigaslágerré lett ökörködése.) Az öreg útonálló felszáll a buszra és pisztolyt szegezve fenyegetően közli: Kezeket fel, mert lüvök! Hände hoch, er schießt!, fordít készségesen a sofőr. A nagy durrogásra felfigyel az arra haladó Józsi és indul az utasok segítségére, de a sofőr elhajtja: Ne csinálja már, ez itt szervezett program, nem valódi rablás, tűnjön már el! Józsi távozik, ezalatt a betyár begyűjti a turisták kisebb értékű cuccait. Csak a fülbevalóját veszem el, szép kisasszony, az erényét meghagyom, kedélyeskedik az egyik idősebb matrónával. Ein Geschenk von Ibusz, mondja a sofőr, az utasok nagy integetéssel búcsúznak a rablótól. Akkor este találkozunk a csárdában, Sobri, köszön el a sofőr is a betyártól és elhajt a dajcsokkal.

robog2_02.jpg

Józsi továbbindul az úthengerrel, de a beszélgetni vágyó betyár a lován hamarosan utoléri. Józsit lenyúlja egy cigire, de a mezítlábas Munkás (angolos kiejtéssel „mankesz”) túl erős neki, köhögni kezd. Ej, de kapa ez, én amióta az Ibusznak dolgozok, rászoktam a Chesterfieldre, ingyen van, közli dicsekedve. Hát ez se került sokba magának, reagál gúnyosan Józsi. Majd tőle is megkérdezi, ismeri-e H. Kubalát, mire a válasz: Rendőrt nem ismerek, abból csak baj lehet. Amúgy az öreg neve tényleg Sobri, de nem Jóska, hanem Lajos, nyugdíj mellett csinálja ezt napi 200 forintért. Este a csárdában visszaadom a cuccot, cserdítek a karikással, aztán táncolok valami csűrdöngölőt, mert benne van a szerződésben, de azt már nem nagyon bírom, mert akkora isiám van, hogy néha a sámedlire is alig tudok felmászni, nemhogy a lóra, ad bepillantást a mellékállás hátrányaiba. A lovát amúgy Dollárnak hívják, na tessék, méghogy az öntudatos szocialista dolgozó nem hajol meg a kapitalisták aranyborjúja előtt.

robog2_03.jpg

Józsi leparkol, hogy szétnézzen kicsit a strandon, a bikinis csajokat stírölve elismerő somolygással simítja végig a bajuszát. Szerkója egyébként epic: négyszögre csomózott zsebkendő a fején, izmos testén ujjatlan zakó, klottgatya, szájában pipa, lábán fapapucs (!).

robog2_04.jpg

Ez az egyik német bányarémnek nagyon bejön és mindenáron fényképet akar róla csinálni, Józsi daliásan pózol neki az úthenger előtt. Később a nő újra becserkészi a jósvádájú magyart, aki hordozható főzőeszcájgján éppen a vacsorát melegíti kis lábaskában. Gulasch?, kérdezi rémanyu barátkozó hangon, nem, konzervsólet, feleli Józsi, de látszik rajta, hogy nem lelkesedik a társaságért. Meine Name ist Mathilde, próbálkozik tovább a nő, az udvarias Józsi hiába nem vevő a bájaira, erre azért reagálnia kell: Engem meg úgy hívnak: Jóska, Józsi. A nő szeme felcsillan: Ah, Josef! Du bist so sexy! Na ez a bizalmaskodás már túl sok hősünknek, és a sóletet magához ragadva beszáll a kocsiba. Exportra nem dolgozom, az én szocialista lakókocsimban nem lesz borgia!, jelenti ki és becsapja maga után az ajtót.

robog2_04_1.jpg

Másnap reggel a helyi utazási irodára váltunk, előtte 3 nyelvű tábla hirdeti a programot: „Betyárrablás a pusztában. Szórakozás. Kaland. Izgalom. Gyülekezés kedden, szerdán és vasárnap 4 órakor. Vacsora a Malom csárdában. Személyenként 150 Forint.” Az irodában Sobri panaszkodik az isiászára, orvoshoz kéne mennie vele, de az irodavezető Tófalvit ez a legkevésbé sem érdekli, a kiírt program nem maradhat el és kész! (Hogy Tófalvi pont úgy néz ki, mint a Tenkes kapitánya álruhában, azt nyilván mondanom se kell.) Titkárnőjének, Ibikének panaszkodik: Három betyárral kezdtem, de ebből a központ kettőt lespórolt és itt hagyta nekem ezt. Ibike együttérzően rebegteti félméteres műszempilláit. Végül Sobri vállalja, hogy keres maga helyett valakit és majd betanítja.

robog2_05.jpg

Éppen kapóra jön neki Józsi, aki ivókutat keres a közelben, Sobri elkapja és minden ékesszólását bevetve győzködni kezdi: Könnyű pénz ez, na és ott van még a borravaló! Józsi eleinte húzódozik: Nem lehet, mert vár engem az én kis rezedaszagú falum, ahol esténként, ha feltámad a szél, az emberek összesúgnak: jön már Józsi az úthengerrel! De végül mégis hagyja magát meggyőzni és elvállalja az újabb feladatot, majd együtt visszamennek Tófalvihoz. Az irodavezető kicsit aggódik, de Józsi megnyugtatja: Odahaza tagja vagyok a színjátszó csoportnak, már játsztam egyetemi tanárt is. És a karikással tud bánni?, kérdezi Tófalvi, miközben cigire gyújt. Józsi elkéri az ostort és nagyot cserdít vele, kicsapva a staubot Tófalvi kezéből. Maga pont olyan, mint abban a filmben az a Buga Jakab, mondja elismerően Tófalvi, a blogger meg ettől a keresztbeutalástól teljesen összevigyorogja magát.

robog2_06.jpg

Váltunk az izompólós izomagyúra, aki időközben átöltözött betyárruhába és CT 50 - 80 rendszámú Trabantja tükrében éppen hatalmas álbajuszt ragaszt a sajátja fölé. Társa idegesen toporog mellette, tőle tudjuk meg, hogy ezt a szép embert Mellingernek hívják, bár hogy a melle kit ingerel, azt nem tudom. Mellinger még kesztyűt is húz, mert ugyan a betyárok olyat nem hordtak, de mostanra már szükségessé vált, mert így nem hagy ujjlenyomatot. Társa amúgy már bánja, hogy beleegyezett a dologba, de Mellinger nyugtatja: Ne majrézz, minden renden lesz, várj rám a megbeszélt helyen!

robog2_07.jpg

Sobri eligazítja Józsit: innen 6 km Nádasterebes, a táblánál kiköti a lovát és várakozik a buszra, de ne feledje, ha valutában kapja a borravalót, azt azonnal be kell váltani forintra! Közben az iroda előtt buszra száll az újabb csapat nyugatnémet turista, a sofőr barátságosan tessékeli őket: Bitte, bitte, ein Abenteuer in der Puszta! Tófalvi pár szót vált vele és elmondja, új ember lesz ma a betyár, de ő mindent elmagyarázott neki, a sofőr csak hagyja nyugodtan dolgozni. Miután a csoport távozik, Tófalviban új idegenforgalmi célok fogalmazódnak meg és Ibikének levelet kezd diktálni a központ részére, amelynek témája: új tervek a sikeres betyárakciók nyomán és a felújított nagyvázsonyi vár kínzókamrájának ehhez kapcsolódó felhasználása.

robog2_09.jpg

Mellinger leszáll a lováról és a fák között oson, a magával hozott öntapadós lappal átragasztja a Tihanyküküllő táblát Nádasterebesre. Feltűnik a busz, Mellinger marcona arccal felszáll és mindjárt kezdetnek beszól egyet a sofőrnek, hát ez még hülyébb, mint az elődje, morog magában a sofőr. A dajcsok, akik közt ott van az előző nap látott Mathilde is, ebből persze mit sem vesznek észre, magukon kívül vannak az örömtől és sorra kínálgatják értékeiket a betyárnak. Mellinger persze nem a csecsebecsékre hajt, hanem a komolyabb nyakláncokat, karkötőket, órákat gyűjti be a magával hozott szütyőbe. Az akció végén köszönés nélkül távozik, a turisták vidáman integetnek, a sofőr elégedetlen fejcsóválással indít. Mellinger siet a megbeszélt helyre és diadalmasan mutatja társának a táskát: Ez a cucc megér legalább százezret. (Irgalmatlanul sok pénz akkoriban, amikor az átlagkereset havi 1500 Ft körül volt.)

robog2_08.jpg

A mit sem sejtő utasok vígan dalolnak, amikor a valódi Nádasterebes tábla mellett feltűnik Józsi. Noch ein Betyár!, sikongatnak örömükben a turisták. Hé, erről nem volt szó, tiltakozik a sofőr, de Józsi leinti: Coki! Ide a kincset, hitvány kapitalisták! Wir haben keine Schmuck, mutatják üres zsebüket vigyorogva a németek, a sofőrben gyanú ébred, halkan pár szót vált Józsival és megvilágosodik: höjj, de hát akkor az a másik igazi rabló volt, azért vitt el minden komolyabb értéket! Gyorsan álverekedést rendeznek, amelynek végeztével a sofőr menekülésre készteti a betyárt, Józsi így futhat jelenteni az esetet Tófalvinak. Auf wiedersehen!, búcsúzik a jólnevelt Józsi a turistáktól, miközben a sofőr hősiesen lelöki a busz lépcsőjén.

robog2_10.jpg

Józsi lóháton átvág a susnyásban az iroda felé, amikor az egyik dűlőúton Trabantot szerelő alakot vesz észre, akinek az egyik bajsza sokkal hosszabb, mint a másik. Nyugodtan megmondhatja, mi baja van a kocsijának, mert segíteni úgysem tudok, kedélyeskedik Józsi a magas lóról. Mellinger azonban nincs beszédes hangulatban, így Józsi továbbüget. Trabantja az van, de modora nincs, morogja. Pár lépés után azonban beugrik neki, hogy ő már látta ezt az alakot valahol, rákiált, de Mellinger addigra már beugrik a kocsiba (bocs, Trabantba) és erőteljes lófaszt mutatva hősünknek, elhajt. Józsinak se kell több, utánavágtat, majd valami követhetetlen dramaturgia fordulat nyomán már Jawa robogón látjuk viszont, azon üldözi Mellingert betyárancúgban.

robog2_12.jpg

A csárdában cigányzenére (zigeuner Musik) mulatnak a németek, a sofőr kétségbeesetten telefonál, de Tófalvit nem tudja elérni, nincs senki az irodában. Itassa őket, főnök úr, hátha estére kidőlnek, kéri a csárda tulaját a sofőr. Tófalvi amúgy újabb terveken agyal, nyugágyban heverészik a strandon és Ibikének magyaráz egy balatoni kalózhajó tuti sikeréről.

robog2_11.jpg

Az üldözés eközben ezerrel folyik, a résztvevők új járgányra váltanak: motorcsónakra, vazze! Autóra éveket kellett várni ezidőtájt, de motorosból itt egyszerre kettő is van, az egyikbe Mellinger pattan, a kissé később érkező Józsi a másikba. Sőt a Józsiéhoz még egy kezdő vízisíelő is tartozik, aki kétségbeesve kapaszkodik a kötélbe, de egy idő után feladja a küzdelmet és elengedi a kötelet. Józsi pipával a szájában ezerrel dönget a rabló után, de a kormánykerék váratlanul beragad és hősünk csak körbe-körbe száguld a vízen. Már tisztára tengeribeteg, amikor egy segítőkész rendőrmotoros érkezik mellé és hangszórón tanácsot ad, hogyan állítsa le a motort. Ez sikerül is, Józsi örömmel ismeri fel megmentőjében régi komáját, H. Kubala Andrást.

robog2_13.jpg

Kubala főtörzs kissé csodálkozik Józsi betyárgúnyáján, ám ekkor megszólal a CB rádió: körözést adnak ki minden egységnek, a gyanúsított egy középkorú bajuszos férfi, betyárruhában. Kubala hátrafordul magyarázatért, de Józsi addigra már jobbnak látta lelépni, és hamarosan fel is bukkan a víz alól a közeli strandon.

robog2_13_1.jpg

A csárdában fokozódik a hangulat, de a vendégek már kezdenek kicsit aggódni, wo ist der Betyár?, de a betyár sehol, a szerencsétlen sofőr egyre kétségbeesettebben próbálja őket nyugtatni. A leszálló est leple alatt Mellinger oson végig a parton, menekülésre alkalmas járművet keres és meg is találja az ideális járgányt: az úthengert! Ez gyors, zajtalan, könnyen kormányozható, hiába, az éles elméjű magyar bűnözők mellett Arséne Lupin elbújhat. Mellinger beindítja a gépet és már látja magát, mint Monte Carlo királyát. (Mondd, te Carlo, ki itt a király!? - bocs, ne üssetek!) A zajra felfigyel a lakókocsiban még mindig betyárgúnyában ücsörgő Józsi és előremászik. Pisztollyal fenyegeti Mellingert, aki hajlandó lenne megfelezni vele a szajrét, csak hagyja futni. És itt egy egészen szürreális párbeszéd következik, idézem:

Józsi: Vigyázz, te szocialista brigádtaggal beszélsz!
Mellinger: Én is szakszervezeti tag vagyok!

Így érvelnek egy darabig, végül Józsi bezárja a rablót a lakókocsiba.

robog2_14.jpg

A buszsofőrnek végre sikerül elérnie telefonon Tófalvit, beszámol a rablásról meg a németek megváltozott hangulatáról, Tófalvi máris intézkedik a hatóságok felé. A sofőr idegesen ki-be rohangál az utcára/utcáról, amikor megérkezik Józsi a megmentett értékekkel. A sofőr megörül és legszívesebben átkarolná, de Józsi önérzetesen leinti: Nem csókolózunk, maga goromba volt velem. A sofőr kieszeli, hogy lehetne legjobban megmenteni az estét: a zenekar tust húz, mire Józsi belép és diadalmasan odavágja a szütyőt az asztalra, csak úgy zúdul majd a hálapénz, akárki meglássa. A sofőr siet vissza és diadalmasan bejelenti: Meine Damen und Herren, der Betyár….! A zenekar tust húz, aztán újra, és újra, de nem lép be senki. Az ördögbe, mi történt? Zum Teufel, was ist passiert?

robog2_15.jpg

Hát az, hogy Tófalvi megérkezett a rendőrökkel, akik már meg is bilincselték a betyárruhás gyanúsítottat. A sofőr kirohan és bizonygatni kezdi, hogy rossz embert kaptak el, Józsi is bólogat: Így van, az igazi rablót én zártam be a lakókocsiba. Átvonulnak az úthengerhez, Józsi kinyitja az ajtót, Mellinger kilép: Mindent tagadok, itt valami félreértés van, csak az ügyvédem jelenlétében tárgyalok. (Nagyon ki vagy kupálódva, öcsém, biztos túl sok Kojakot néztél.) A csárdában ismét az egekig szárnyal a hangulat, táncolnak a népek, Józsi is ott cifrázza középen, harsány hejrerutyutyu rikkantásokkal. Mathilde ismét mellékeveredik, de Józsi továbbra sem hajlandó vele borgiázni, mert tudja, mivel tartozik a szocialista népgazdaságnak, na meg saját ízlésének, ezért inkább lovagias kézcsókkal elbúcsúzik és lelép.

robog2_16.jpg

Másnap reggel Józsi arra ébred, hogy Tófalvinak még újabb ötlete támadt: a szezon végéig kibérelné az úthengert, amin a zsíros kapitalista vendégek körbefurikázhatnának a szálloda parkolójában. Egy menet két dollár, Európa legöregebb gőzhengere, tessék, tessék, bitte, please, kántálja az érdeklődő arccal ácsorgó turistáknak. Józsi azonban nem vállalja ezt a mellékest, mert vár rá az ő rezedaszagú faluja. Beindítja a gépet és indul új kalandok felé, Tófalvi azonban nem keseredik el, mert fejében már új pénzkereseti forrás kezd körvonalazódni: taxis céget kellene alapítani Gazdagréten.

robog2_17.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5518036398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása