Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Szamárköhögés 3/2

2022. október 25. 10:24 - Gabba

Annamari korán kel, felmegy a tetőtérbe és egy maga által készített kék zászlócskát kezd lengetni az ablakból, közben egyre hangosabban kiabálja: Rákosi Mátyás, elvtárs, pajtás! A ház lakói kezdenek összegyűlni az udvaron, Feriék barátja, Tausz felrohan és gyorsan lerángatja a kiscsajt az ablakból. Mivel Annamari tovább hajtogatja a mondókát, Tausz csak egy pofonnal tudja elhallgattatni.

szamar2_01.jpg

szamar2_01_1.jpg

Ezen az éjszakán a kijárási tilalom ellenére Feri úgy dönt, átmennek az öccséhez, ott talán nyugalmasabb lesz. Párnákkal a kézben osonnak az utcán, a nagyira persze pont most jön rá a dackorszak, és kijelenti: ő nem megy sehova, főleg nem Feri öccséhez, akit különben is utál. Feri fojtott hangon pattog, én féltem a családomat, stb, a nagyi nemigen hatódik meg ettől és csak annyit mond vejére: bohóc!

szamar2_02.jpg

A család így aztán nélküle érkezik meg Feri öccséékhez. Feri és Tomi egy szobában alszanak, pontosabban Feri nem hagyja aludni a fiát és rátukmálja, hogy igyon egy stampedli konyakot a szekrényben talált üvegből. Majd zenét keres a rádión és szteppelni kezd, a bemutató után megkérdezi, mit szólna hozzá Tomi, ha az egész család elköltözne egy másik országba, ahol ő nem igazgató lenne, hanem táncos. A nagyit nem vinnénk, mert neki vigyáznia kell a szirénára, teszi hozzá.

szamar2_02_1.jpg

Később brandyspoharakkal a kézben a felnőttek a rádió köré gyűlnek, hogy meghallgassák a BBC angol nyelvű híreit, Feri mindenkinek ken zsíroskenyeret pirospaprikával, mintha ő lenne a házigazda. A szövegből persze nem értenek egy szót sem (a szuezi válságról van egyébként szó), Feri Franciskát kapacitálja, hogy fordítson már. Franci csak bólogat, de a hírek után bevallja, hogy bizony fogalma sincs, miről beszéltek. Feri kiakad, hát ezért jársz te hetente kétszer angolórára, óránként húsz forintért?! Tomi közben diszkréten lehányja a fotelt, hiába, a gyenge gyomrú kiskorú nem bírja az alkoholt.

szamar2_11_1.jpg

Feri magabiztosan kijelenti, elmegy külföldre sztepptáncosnak, mert itt csak lövöldöznek, aztán meg feljelentik egymást, ahogy eddig is. Majd táncbemutatót tart, öccse gúnyos hangon konferál: Íme a világ legöregebb sztepptáncosa, a térde ugyan kicsit recseg, és összeszorított foggal győzi le derékfájdalmát, de azért nagy tapsot neki, stb. Annamari egy idő után megunja a gúnyolódást és fejbe vágja nagybátyját egy fejesvonalzóval.

szamar2_03.jpg

Azonnal kérj bocsánatot!, rohan elő erre a háziasszony, mire Feri maga köré gyűjti a családját és közli: Itt nem kér bocsánatot senki! Ennyit a békés családi estéről.

szamar2_04.jpg

A jól sikerült rokonlátogatás után a család hazaindul, az egyik sarkon felkelőkkel megrakott Csepel teherautó várakozik, Annamari megáll, hogy jobban szemügyre vehesse a fegyveres embereket. Apja idegesen elrángatja, miattad fognak felakasztani engem, gyere már!, vonszolja magával a kiscsajt.

szamar2_05.jpg

Otthon a nagyi „ugye én megmondtam” pillantással fogadja a családot, de a brandy legalább finom volt, mondja a még mindig az ital hatása alatt álló Franciska. Rá akarja venni Ferit, hogy mutassa meg anyukának, milyen jól tud szteppelni, Feri persze nem hajlandó erre. Akkor majd táncolok én, közli a becsiccsentett szépasszony és kombinéja alját szoknyaként felhajtva rázni kezdi magát. A ház előtt elhajt az előbb látott teherautó, Franciska ledobja a maradék textilt és félpucéran kiáll az ablakba integetni nekik, Feri hiába igyekszik a függöny mögé húzni. A fegyveresek vigyorogva, obszcén gesztusokkal fogadják a lélekemelő látványt. Ave cickók, morituri te salutant, idézhetnénk ehelyt a kissé kicsavart gladiátor köszöntést.

szamar2_05_1.jpg

A gyerekek a kádban fürdenek, Annamari kijelenti Tominak: Meztelen táncosnő leszek, anya is az! Mivel bátyja nem reagál semmit, a kislány heves grimaszolással igyekszik mosolyt csalni a fiú arcára. Ez sem hoz eredményt, ezért csikizni kezdi a talpát, ami aztán nagy fröcskölésbe és viháncolásba torkollik. Később Tomi a nagyival pingpongozik a pincében, és összevitatkozik vele a szabályokon, a necces szerva ér-e vagy nem, végül nagylelkűen engedményt ad, az öreglány mosolyogva csóválja a fejét.

szamar2_06.jpg

Tomi két haverjával, Pajával és Örssel a már bejáratott szenespince lejárón át bemegy a suliba, hogy visszaszerezzék a pedellus által lenyúlt írógépet. Először saját termükbe mennek, Örs játssza a nagyfiút, lazán szívja cigijét, ebből is látszik, hogy kitört a fene nagy szabadság… Az akváriumban úszkáló díszhalakat sorra elnevezik osztálytársaikról, majd még jobb ötletük támad: névsor szerint elhelyezik őket a padokon. Azok egy szóval sem tiltakoznak, csak tátognak, mint a partra vetett hal. Osztály vigyázz!, vezényel viccesen Paja, pár aranyhal feldobja magát a levegőbe, ez ám a jól nevelt társaság! A srácok elindulnak írógépkeresőbe, de jó hangulatuk csak addig tart, amíg az egyik lépcsőfordulóban bele nem botlanak a pedellus golyólyuggatta holttestébe. A fiúk rémült rohanással menekülnek ki az utcára.

szamar2_07.jpg

Otthon persze egész nap szól a rádió, most éppen a szesztilalom meghosszabbítását mondják be, majd az adás Mozart-áriákkal folytatódik. Tomi büszkén letesz apja elé egy táskaírógépet, Pajától kérte kölcsön két napra, hogy apja megírhassa végre a levelet a szovjet és az amerikai vezetőknek. Feri lelkesedése azonban mostanra már alábbhagyott és azt magyarázza, hogy az ilyen nagy emberek körül annyi a léhűtő, hogy biztos elkallódik köztük a levél. Tomi biztatására végül mégis nekilát, de mikor az írógépkopogásra anyósa is belép a szobába, dühösen kiküld mindenkit mondván, úgy nem tud úgy írni, ha közben nézik.

szamar2_08.jpg

November 4-én hajnalban megindul az általános szovjet támadás, a ház lakói levonulnak a pincébe. A rádió folyamatosan sugározza a miniszterelnök pár mondatos beszédét: „Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.” (Amennyire emlékszem, nagy nyilvánosság előtt ebben a filmben hangzott el először ez a beszéd, igaz, hogy Nagy Imre nevének említése nélkül. Magát a közleményt sem az eredeti hangfelvételről játszották le, hanem egy színész olvasta fel.) A könyvégető szomszéd ideges és ulti közben csalással vádolja meg Ferit, aki ezt határozottan visszautasítja: a szomszéd úr nyilván azért ilyen feszült, mert az elmúlt napokban a téren többszáz forintot vesztett alkalmi ultipartikon. Tomit végre beveszi pingpongozni Paja, de csak azért, mert Örs lelépett: beállt a felkelők közé harcolni.

szamar2_09.jpg

Később Tomi elkíséri anyját vidékre, egyik ismerősének rokonaihoz. Ákosnak hívják anyuka ismerősét, oldalkocsis motorkerékpáron (ami A tizedes meg a többiek óta ugyebár epic jármű a magyar filmművészetben) nyomja a kilométereket lefele. A faluban Ákos szülei örömmel fogadják a pestieket, itt nyugodtan teltek a napok, nem volt semmi felfordulás. mondják.

szamar2_10.jpg

szamar2_10_1.jpg

Begyűjtenek pár szárnyasjószágot meg némi kolbászt, ilyesmit, majd az udvaron bóklászó Tomi elé nem várt látvány kerül: anyja Ákos mellére hajtja a fejét, úgy állnak a hóban. Te hívtál fel a múltkor? – Én. – Kezdjük újra, gyere hozzám feleségül. – Bolondságot beszélsz, hárítja el Franciska, persze Tominak ennyi is elég, hogy még jobban összezavarodjon.

szamar2_11.jpg

Ennek megfelelően nem is hajlandó velük visszamenni Pestre, anyja kénytelen hosszan kapacitálni. Közben a nyílt vágányon megáll egy vonat, a mező különböző részeiről egy csomó ember kerül elő és száll fel rá. Ezek estére Bécsben lesznek, mondja félhangosan Ákos.

 

Záró folytköv. itt.

 

szamar2_12.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr417960502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása