Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Minden lében két kanál 1x09 - A régi, az új és a halálos (The Old, the New and the Deadly)

2022. augusztus 26. 04:44 - Gabba

A sorozat eredeti sugárzásakor a Magyar Televízió ezt a részt Halálhozó madár címmel adta le 1973. június 16-án. 

 

Recsegő gramofonlemezről recsegő német szöveg szól: a világtörténelem legismertebb tömeggyilkosa rikácsol, egy idős ősz hajú férfi merengve hallgatja. A beszéd végén a szobába lépő tökkopasz segítője figyelmét is felhívja, nyilván már sokadszor: Verner, soha nem szabad elfelejtenünk „őt”. Verner figyelmezeti gazdáját (akit monsieur le vicomte-nak szólít), hogy indulniuk kell a találkozóra. Beszállnak egy csodálatos Rolls Royce 20/25 h.p-be és egy elhagyatott erdei út mentén helyezkednek várakozó álláspontra. Piros Simca érkezik, amit a Drakulára emlékeztető gróf és segédje pisztolylövésekkel fogad, de a sofőrnek sikerül megfordulnia és elhajtania az autóval. Le vicomte dühösen csapkod: Az enyém kell, hogy legyen, és az enyém is lesz! A kamera már mutatja is a vágy titokzatos tárgyát: a menekülő autó ülésén egy német birodalmi sast ábrázoló bronz szobor hever. Főcím.

09x01.jpg

ukran_zaszlo_kigyo-sziget_kicsi.jpg

 

 

 

 

 

Párizsi szálloda recepciója, Nyilas Misi Danny Wilde pakkot kapott, a recepciós gyanúsan méregeti az illatozó küldeményt. Amerikai barátunk megnyugtatja, hogy csak erdélyi nénikéje küldött neki szalámit. Ekkor fotósok rontanak a hallba egy fiatal pár nyomában, amelynek női tagjában Danny régi ismerősét, Suzy Villeigne-t ismeri fel.

09x02_1.jpg

Örömmel siet a lány üdvözlésére, közben összeütközik a korábban látott sassal menekült ismeretlennel, és véletlenül kiveri a kezéből a táskáját, benne a szoborral. Danny felkapja a cuccot, hogy visszaadja tulajdonosának, persze pont ekkor villan a vaku és készül egy újabb felvétel az ifjú párról.

09x02.jpg

A recepciónál most Brett tűnik fel, eszméletlen zöld színű öltönyben. Dannyvel kölcsönösen cikizni kezdik egymás szabóját, majd az illatozó szalámis csomag kerül szóba, a lord szerint a szaga alapján a vámpírok báljából visszamaradt húsból készülhetett.

09x03.jpg

A kedélyes civódás végeztével lóversenyre indulnak, ahol a futamok között a délutáni lapokat tanulmányozzák. Az egyik címoldalán vezető hír közli Ms. Villeigne esküvőjét, aki újdonsült férjével, Frank Rager milliomossal Párizsban tölti a mézesheteket. A kép hátterében még Danny is látszik, a sassal a kezében. A Villeigne név Brettnek is ismerős, az apja valami csúnya dolgot csinált régen, persze Danny szerint ezt csak a rosszakarók állítják, a lány különben sem lehet felelős az apja dolgaiért.

09x04.jpg

Vágás után látjuk, hogy Drakula gróf is ezt a cikket, illetve a fotót nézegeti és egy Luther nevű bérgyilkossal közli éppen: szerezze meg a sast Wilde-tól és ölje meg – vagy fordítva. Hoppá, a gróf úr azt hiszi, Danny a valódi madarasteszkós! Mindenestre Luther távozása után még Vernert is utasítja, hogy a biztonság kedvéért kövesse a bérgyilkost, nehogy valami hozzájuk vezető nyomot hagyjon maga után. 

09x03_1.jpg

A szálloda halljában mozgalmas az élet, először a recepcióról a Denton nevű sasos ember telefonál Suzy szobájába, de mivel Frank, az ifjú férj veszi fel, nem szól bele, hanem lerakja. Belép Brett, aki rég nem látott nőismerősét, Prue-t köszönti örömmel. Miközben beszélgetnek, érkezik Luther enciánkék öltönyben, vazzeg, ilyet felvenni, na mindegy, és trükkösen kinyomozza Wilde szobaszámát. Lordunknak ez megüti a fülét és gyanút fogva indul Luther után, Prue kicsit csalódott, hogy nem jutottak tovább a beszélgetésnél.

09x05_1.jpg

Danny a szobájában épp zuhanyozik, amikor csörög a telefon. Felveszi, de téves kapcsolás, itt nincs semmilyen Mr. Schwartz, közli a hívóval. (Ez kis kikacsintás a túlművelt nézőknek, akik tudják, hogy Tony Curtis eredeti neve Bernard Schwartz.) Egyidejűleg Luther is bekopog, és az ajtót nyitó Wilde-ra szegezi a pisztolyát. Indiánüvöltéssel ekkor veti rá magát Brett, a merénylő menekül, a lord utána, Danny csak néz egy szál törölközőben. Brett pár sarokkal odébb az utcán utol is éri Luthert, akit bunyó közben a biztonság kedvéért Verner a Rolls Royce-ból hátba lő, majd elhajt. Szerencsére az 1929-es gyártmányú oldtimer abszolút nem feltűnő a ’70-es évjáratú autókkal teli párizsi utcán.

09x06.jpg

Nem sokkal később Brett és Danny kocsikázni indul az Aston Martinnal, közben átbeszélik az eseményeket. A nászutas lakosztályban ismét cseng a telefon, ezúttal Suzy veszi fel, és az érdeklődő Frankkel közli, hogy semmi, semmi, téves hívás, és ő most lemegy a recepcióra képeslapot venni. Persze a fiók tele képilapival, a féltékenység sárga szemű ördöge elkezdi piszkálni Frankie boyt. A liftben Suzyt Denton várja a következő ajánlattal: jó pénzért bizonyítékkal szolgál a lány apjának tisztázására, akiről mindenki úgy tudja, hogy annak idején ő adta el Franciaországot a náci német birodalomnak. Mivel Suzy férje milliomos, nyilván nem okoz gondot neki egy kisebb összeg előteremtése. Gondjai megbeszélésére a csaj persze nem férjuramhoz fordul, hanem inkább Danny szobájába készül bekopogni. Végül meggondolja magát és elmegy, persze Frank csak azt látja, hogy távozik az ajtótól. A sárga szemű ördög erősebben kezdi böködni az ifjú férjet.

09x07.jpg

Leszáll az est, Danny a szobájában jógázik, Brett a szomszédban éppen Prue-t fűzi és pezsgőt készül bontani, így Verner észrevétlenül mászhat fel a tűzlépcsőn az erkélyre. A kopasz céloz és lő, de csak Danny tükörképét találja el. Bunyó, bútorok feldöntése, csattanós pofonok, a zajongásra Brett is felfigyel és átrohan barátja megsegítésére.

09x08.jpg

Verner sajnos meglóg, a lord pedig arra kéri az amerikait, hogy tűrje csendben, ha újra megmerényelnék, mert különben teljesen tönkreteszi Brett szerelmi életét. Visszatér szobájába, Dannyhez viszont Suzy érkezik. A lány elpanaszolja, hogy valaki zsarolja, de a férjéhez nem fordulhat, mert az nem értené meg. Persze a féltékeny Othelló pont ebben a helyzetben nyitja rájuk az ajtót és szó nélkül kiüti Dannyt. Suzy felsikít, a szomszédban az éppen intim testhelyzetbe helyezkedő Brett leugrik Prue-ról és ismét rohan barátja megmentésére. Persze erre nincs szükség, Suzyt elvonszolja a férje, majd jön Prue, hogy lekenjen egy csattanós pofont Brettnek, de felindultságában Dannyt találja el, aki újra kidől. Prue dühösen elhúz, no sex today.

09x08_1.jpg

Drakula új szakember után néz, ezúttal egy Groski nevű fazonnal tárgyal, basszus, ennek meg zsabós inge van, hát milyen ruhákban flangálnak már a bérgyilkosok?! Groski nem híve az erőszaknak, pénzbeli ajánlatot tesz telefonon Wilde-nak, és megállapodnak százezer frankban.

09x09.jpg

A találka helyszíne egy felkapott diszkó, csontvázak és koponyák alkotják a dekorációt. Brett előremegy, hogy felderítse a terepet, és rongylábkirály mozgásával, amit egy korábbi részben már megcsodálhattunk, táncolni kezd.

09x10_1.jpg

Érkezik Danny, a pult mellől egy csaj egyből ráröppen és fegyver után kutatva megmotozza. Asztalhoz ülnek, mindkettő elhozta, amit megbeszéltek, és meglepetés: mindkettőjüknél egy-egy boríték van, benne százezer frankkal. Nyilván valami félreértés történt, Danny újrakezdené az egészet a motozástól, mert ahogy Brettnek meséli: ahogy a csaj motoz, nem motoz úgy senki (ez a szinkronos változatban hangzik el, az eredeti kevésbé vicces).

09x10.jpg

Groski odalép tisztázni a félreértést, és mutatja az újságcikket Dannyvel és a madárral. Wilde közli, hogy a szobor nem az övé, ő azt hitte, neki kell fizetnie százezret, hogy ne merényeljék meg többször. Groski pisztollyal terelgeti ki barátainkat a klubból, hogy nyugodtabb helyen beszéljék meg a dolgokat, de Danny hirtelen ötlettől vezérelve kikapja a borítékot a kezéből és szétszórja a pénzt a tömegben, mint A Mester és Margaritában Woland a Varieté Színház közönsége között, és a tumultust kihasználva Brett-tel lelépnek. Drakula gróf roppant dühös, hogy ismét kudarcba fulladt a madaras akció, legszívesebben leszaggatná Groski zsabóját (én is, én is!), és új ukázt ad: figyelni kell Suzyt, hátha a sassal megkeresik.

Groskiék Suzy telefonjára lehallgatókészüléket szerelnek, ezért amikor Denton újra jelentkezik a találka helyszínének megadásával, Bois de Seine 9, kilences lakás, már indulnak is. Ezzel egyidejűleg kanalaink villásreggeli közben akciótervet dolgoznak ki, és arra jutnak, hogy meg kell keresniük azt, akivel Danny összeütközött a szállodában.

09x11_1.jpg

Kaja után ezért egy ismerős fotóshoz indulnak, megkérve, hogy az ominózus fényképet felnagyítva keressen árulkodó részletet a táska és a madár tulajdonosáról. Egy random levélboríték címzése válik olvashatóvá, Bois de Seine 9. Indulnak a címre, kikerülik az utcában szemből érkező vörös Rolls Royce 20/25-öst, majd leparkolnak a ház előtt.

09x12.jpg

Meglepetésükre a lakásból a rémült Suzy fut a karjaikba: megtalálta Denton holttestét, de a sas kiröppent, nincs nyoma sehol. A lány előadja a szomorú családi sztorit: a II. világháború végén, Berlin eleste után olyan dokumentek kerültek elő, amik arra utaltak, hogy egy magasrangú katonatiszt árulása volt a fő oka, hogy Franciaország nagy részét el tudták foglalni a németek. Az árulással apját vádolták meg, Suzy szerint alaptalanul, és elkeseredésében apja öngyilkos lett. Egy másik helyszínen Drakula végre kezébe foghatja a hőn áhított szobrot, rajta valami szöveg, aminek a gróf nagyon örül.

09x11.jpg

Hőseink a következő lépésen agyalnak, amikor Brettnek eszébe ötlik a különböző helyszíneken látott vörös Rolls Royce. Kis kutakodással összevetik a francúz RR tulajdonosok névjegyzékét a francia felsőházi tagok nevével és rábukkannak egy bizonyos Clement Marceau grófra, aki anno a francia kormány tagja volt, tehát ismerhette Suzy apját. Sovány nyom, de elindulnak rajta. Mivel már csak pár perc van hátra az epizódból, természetesen ez a nyom sikeresnek bizonyul és egy vidéki kastélyhoz vezet, Drakula és Verner fészkéhez. Groski is itt van, érkező hőseinket pisztollyal fogadja. Keménykedő dumák innen is, onnan is, majd a kötelező verekedés, ennek során Verner véletlenül lelövi Groskit. Így jár minden zsabós. Drakulától elkobozzák a sast és végre mi is megtudhatjuk, mi van rávésve: „Le comte Marceau-nak, amiért segített, hogy Franciaország a dicsőséges Vaterland részévé váljon. Adolf Hitler”.

09x13_1.jpg

Barátaink diadalmasan indulnak a madárral Suzyhoz, aki így végre tisztázhatja apja emlékét. Hálásan borul a fiúk nyakába, Dannyt alaposan lesmárolja, persze Frank, a féltékeny Othelló pont ekkor lép be a szobába. Két jól irányzott jobbegyenessel szó nélkül kiüti a gaz csábítókat, majd a csajt magával vonszolja: Imádkozál-e az estve, Desdemona?

09x13.jpg

És bár kedvenceinknek ebben a részben nem sikerült nőt fogniuk, a földön elterülve is bizakodva néznek a jövőbe...

09x14.jpg

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr9117912075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.26. 10:40:09

Tényleg szörnyű a szabók munkája.
:-)

Flankerr 2022.08.28. 13:01:46

Az az enciánkék öltöny menő, tök szép a színe, kéne!

1972(73)-ben se diszkó nem létezett még, és főleg nem a diszkózene, érdekelne milyen zene szólt a jelenet közben :)

Flankerr 2022.09.03. 23:06:59

@Gabba: Köszönöm szépen :)

Diszkónak a helyet nem nevezném, inkább valami bár, mulató vagy fene tudja :) A zene meg az ekkor film és "theme" zeneként hódító funk alapú.. talán jazz? Mindenesetre ha nem az ekkor korai lázad hard rock zene, akkor ez simán divatos és aktuális volt.

Fura volt Tony Curtis-t angolul hallani, lehet nekem ez volt most az első.

Gabba 2022.09.05. 18:40:22

@Flankerr: igen, a fene tudja a jó meghatározás :)

talán általánosságban bárnak hívták az ilyen zenés helyeket, azért nem tudom pontosan, mert akkoriban ált. isk. alsóba jártam, és nem ilyen lebujokba :)
süti beállítások módosítása