Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Utánam, srácok! 1x02 - Bicajozni tudni kell!

2022. április 18. 04:44 - Gabba

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

Utánam, srácok, gyerünk locsolkodni!, mondhatnám a húsvéthétfőre utalva, de természetesen a soriban erről nincs szó. És ha már sori, jogosak az első részhez fűzött kommentek észrevételei, pontosítsunk pár dolgot, ami a nagy rohanásban kimaradt az első rész bevezetőjéből. Tehát: a sorozat Berkes Péter azonos című, 1975-ben megjelent könyvéből készült, aki főleg ifjúsági regényeket írt, többek között a korábban itt már tárgyalt Az öreg bánya titká-t. Az író tavaly múlt 90 éves, ezúton kívánunk neki jó egészséget és minden más szépet. A filmben szerepel két fia, a kisebbik a zenészként ismert Berkes Gábor, a nagyobbik a Radost játszó Berkes Zoltán, róla sajnos nem tudok semmit. (Esetleg a kommentelők?) A forgatási helyszínek egyrészt Miskolc/Diósgyőr/Lillafüred, másrészt a budapesti, XVIII.kerületi Lakatos utcai iskola, ami ma már magyar-angol két tanítási nyelvű általános iskolaként működik.

Reggeli kiabálás Radoséknál, anyukájuk eléggé kivan a tesóktól, főleg persze a nagyobbtól, válogatott szavakkal szidja őket: vérszopók, csak a csavargáson jár az eszük, kiteszem a szűrötöket!, csak úgy zeng a ház, még a tornác végében található ketrecek is rezegnek, bennük jónéhány nyuszómuszóval. Gyula előresiet, Borsóhoz viszont odaszegődik Kapufa és együttérzően beszélgetni kezd vele. Borsó sem igazán lelkesedik bátyja dolgaiért, de hát mit tehetne ellene, ráadásul a Gyula most meg még külön pipa a múltkori rakétás balhé miatt. A suli előtt Gyula még elkapja öccse grabancát, miről beszélgettél te azzal a falábúval?, de Borsó csak annyit mond, semmiről, mindössze udvariasan érdeklődtünk egymás hogyléte felől.

utanam_2x01.jpg

Andris érkezik Bagollyal, a lány aggodalmaskodik, okos dolog volt-e ujjat húzni Ladáékkal, de az ezermester nem aggódik. Véleményét erősíti pár random kiscsávó, akik elhaladtukban gratulálnak neki a múltkori sikeres beugratáshoz.

utanam_2x02.jpg

Persze ami késik, az nem múlik, Lada nyilván készül valami visszavágásra, és ez a kémiaórán be is következik. Jenő bácsi, mit sem tudva a feszkóról, a két ellenfelet küldi el óra elején a szertárba a kísérleti eszközökért. Miközben Andris összeszedegeti a pipettákat és egyéb üvegedényeket (Breaking Bad, szevasz), Lada fenyegetően odalép és komoly fizikai válaszcsapást (magyarán alapos verést) helyez kilátásba, ha Bogdán újra át akarná őt verni. Az is kiderül, hogy Ladában komoly kisebbrendűségi érzés dolgozik, mert faluról került be a városi iskolába, azért lengeti az öklét mindenki orra alá. Andris ellenségeskedés helyett inkább szövetséget ajánl, de Lada erről hallani se akar. Hamar összeszólalkoznak ismét, és mikor Andris odaszól: na üss meg, ha mersz!, kiderül, hogy Lada meri (mit szól ehhez Méri?), és méretes pofont ken le Andrisnak, akinek ettől fel is reped a szája. Lada bónuszként beígéri neki, hogy valahányszor megjelenik a téren, kap egy ehhez hasonló maflást.

utanam_2x03.jpg

Indulnak vissza az osztályterembe, Andris a küszöbben látványosan elbotlik, Jenő bácsi aggódó arccal megvizsgálja a felrepedt szájszélt, de mivel nincs nagy baj, megnyugodva a helyére küldi Bogdánt. Kapufát persze nem lehet becsapni, suli után magyarázatot kér barátjától a sérülésre, ő ugyanis már a terembe belépéskor észrevette rajta a sebet. Andris bevallja, hogy Lada gyakorlatilag kitiltotta őt a térről, de ettől egyáltalán nincs elkeseredve, sőt máris új tervet forgat a fejében.

utanam_2x04.jpg

Istit és Falrahányt Borsót nem nagyon érdekli a bátyáik közti ellenséges viszony, ők attól még a legjobb barátok, most éppen arról beszélgetnek, hogy délután elhozzák a nyulakat a Rados-házból, amikre Isti már régóta ácsingózik. Legjobban a lucernát szeretik (mármint a nyuszik, nem a gyerekek), Borsó tud is valami jó lelőhelyet, majd azt is megmutatja Istinek. Andris ezalatt Pocakos mamájával alkudozik, szeretné pár órára kölcsönkérni a biciklit, de anyuka nem lelkes. Vilikének orvosi előírásra vettük a biciklit, nem volt olcsó, ráadásul a múltkor a téren letörték róla az egyik tükröt, sorolja ellenérveit bősz sminkelés közben. Andris még egy darabig próbálkozik, de hiába, így végül távozik.

utanam_2x05.jpg

A sarkon azonban Pocakos utoléri, és a szülői akarattal dacolva felajánlja, hogy ½ 8-ig kölcsönadja a féltett járgányt. A közeli bokor alatt rejtőzködő üzemmódban ücsörgő Turujások ezt jól hallják, és miután Bogdánék elmennek, ők is indulnak jelentést tenni Ladának. Felkapják a turuját a ráapplikált csenevész bokorral együtt és gyors léptekkel távoznak. Álcázás rulez!

utanam_2x06.jpg

Rados céltalanul bóklászik a házak között, amikor csúfolódó rigmus hangzik fel, miszerint: Rados Gyula jól megjárta, lepisilte a rakéta! Dühösen kapkodja a fejét, de embert nem lát, viszont a beszólások egyre több irányból érkeznek. Rohadjatok meg!, morogja ifjú szocialista embertípushoz egyáltalán nem méltóan, majd felkap egy követ és bedobja vele az egyik emeleti ablakot. A sarkon túl találkozik Lada Icuval, aki az öccsét keresi, Radosnak fogalma sincs, hol lehet, de ő most siet a stadionba kölyökmeccset nézni. De hát téged nem is érdekel a foci!, csodálkozik Icu, Rados gyorsan lelép.

utanam_2x07.jpg

Kapufa büszkén mutatja az ellenőrzőjét az edzőnek, Árpi bácsinak, minden kritikus tárgyból sikerült négyesre javítania, a matek viszont még mindig hármas, Kapufa megígéri, hogy ősszel azt is feljavítja. Az edző vagy ennyire hiszékeny vagy tényleg nincs másik góllövő csatára, mindenesetre intézkedik, hogy a szertáros adja ki a szerelést. Kapufa kedvtelve nézegeti a cuccokat, én is csak pislogok, Adidas cipő ’75-ben Magyarországon? Nesze neked COCOM-lista

utanam_2x08.jpg

utanam_2x09.jpg

Rados a sportkomplexum másik részében található edzőteremben rátalál az egyik ugrószekrény mögül titokban a bokszolókat figyelő Ladára, aha, a bandavezér vágyainak ez a sportág a titokzatos tárgya! (Nem vagyunk egyformák, engem pl. 14 évesen egészen másféle bokszák bukszák érdekeltek.) Híreim vannak Bogdánról, kezdené Rados, de ekkor a Fábián nevezetű edző észreveszi őket és faggatni kezdi, mit keresnek itt. Lada helyett Rados árulja el, hogy a haverja bunyózni szeretne, az edző erre „védd magad!” felkiáltással úgy tesz, mint aki be akar húzni egyet. Lada félrehajlik és kettős fedezékbe vonul, az edző elégedetten hívja fel a többi tanítvány figyelmét ezekre a gyors reflexekre.

utanam_2x10.jpg

Ekkor belép Lada Icu (ez a (jó)nő mindig a legjobbkor jelenik meg), aki nyilván titokban követte a gyanúsan viselkedő Radost. Lada Ilona vagyok, született Zsiguli, mutatkozik be az edzőnek, és gyorsan véget vet öccse tömjénezésének. Nem hatják meg sem Fábián elismerő szavai, sem az edző férfiaschan kunkorodó bajusza, bokszolásról szó sem lehet, az ő öcsikéje van annyira jó eszű gyerek, hogy bunyó helyett valami normális szellemi pályán jusson majd előre. Ezzel a két fiút maga előtt terelve kivonul a teremből.

utanam_2x11.jpg

Bogdánék konyhájában ismét nagy a felfordulás, az ezermester éppen Pocakos bicaját alakítja át egy különleges kapcsolóval. Anyukájuk kezdi unni az állandó csatateret és szép szóval befenyeget: ha mostantól kezdve barkácsolás után Andris nem pakol el, akkor az összes elölhagyott cucc megy a szemétbe. Az utcáról ismerős füttyszó hallatszik, Isti feltűnés nélkül kiles az ablakon és meglátja a hevesen integető Borsót. Kis idő múlva kijelenti, hogy őt ez a szerelés nem is érdekli, inkább lemegy a térre, nagy konspirátor a kiscsákó. Ezalatt Lada és Rados a fociedzést nézi, Lada azon dühöng, micsoda hülyeség, hogy a nővére szerint ő nem bokszoló alkat, meg félti a bunyótól a pofázmányát. Ez a Kapufa meg csak vidáman focizik és fejelget, ráadásul jól is csinálja, na húzzunk innen a jó fenébe!

utanam_2x12.jpg

Andris befejezi a bütykölést és Pocakosnak magyaráz: kiszerelte a kontrát, így csak a kézifékkel lehet fékezni, és ha megnyomják az ülés alatti gombot, egy titkos kapcsoló beindítja az átalakított dinamót, ami erre 220 voltot lök a bicaj kormányába. De nyugi, nem vág agyon senkit, mert csak feszültséget ad, áramerősséget nem. De azért vigyázz rá!, mondja Pocakos lemondó sóhajjal. Isti és Borsó cipelik a nyúlketrecet, de az áruház mögé érve kénytelenek gyorsan elrejteni a konténerek közt, mert észreveszik Ladát és Radost. Borsóék ártatlan arccal fütyörészni kezdenek, Ladáék lényegretörő kérdésére (Mire készül a bátyád?) Isti kapásból visszaszól, neki fogalma sincs semmiről, a bátyja sosem mond el neki semmit. Miután a nagyok távoznak, a kicsik az arra járó Bagoly segítségével biztonságba helyezik a tapsi hapsikat egyik ismerősük garázsában.

utanam_2x13.jpg

Andris Pocakos bicajával behajt a térre, vidáman köszönti az emeleti ablakban ücsörgő Kumuluszt, de annak nincs túl jó kedve, mert kedves meteorológiai békája elhalálozott, ezért most kénytelen közönséges barométerrel figyelni az időjárást, mint bármelyik amatőr. András továbbteker a parkoló Trabantok, Wartburgok, Skodák és Zsigulik között és az ABC előtt (igen, akkor még ABC, nem CBA) összetalálkozik Mérivel. Gálánsan felajánlja neki a bicajt, Méri enyhe zavarban megköszöni, majd szendén nyeregbe száll és miután ment egy kört, visszaadja a járgányt. A közelben kártyázó (gondolom, Fekete Pétert és nem ultit) bandatagok persze észreveszik ezt és nagy löttyös indulattal erednek Andris nyomába.

utanam_2x14.jpg

Ő még erről mit sem sejtve vidáman teker tovább a házak között, lobog a haj, szól a főcímzene, minden pazar, de aztán pozor!: szemből feltűnik Lada és bandája. Persze nem hiszik el, hogy Pocakos csak úgy kölcsönadta neki a féltett járgányát, Andris erősködik, hogy de igen, bár Poci csak annak meri odaadni, aki tud vele biciklizni.

utanam_2x15.jpg

A többiek csak röhögnek ezen, Rados meg erősködik, hogy ő kiválóan tud bicajozni és gyorsan einstandolja a járgányt. Andris titokban megnyomja az ülés alatti rejtett kapcsolót, Rados elindul, de alig pár méter után rázni kezdi a kormány (nix politikai áthallás!), a csávó rémülten kapkodja a kezét, de végül elesik és egy rózsabokorban köt ki. Rózsabokorban jöttem a világra, dudorászhatná, ha lenne hozzá kedve, de nincs.

utanam_2x16.jpg

Összetörte, tudtam, hogy ez lesz!, sopánkodik Andris, Lada dühösen rángatja talpra alvezérét: Mit csináltál, te szerencsétlen?! Rados próbál magyarázkodni, így csípett, úgy rázott, erre persze az időközben összegyűlt slepp csak hangosan röhög. Épp akkor jár arra a kunkori bajszú bokszedző, ő is csak a fejét csóválja: Biciklizni tanulj meg, édes fiam, ne magyarázkodni! A röhögés az egekbe csap, amihez az emeleti ablakban ücsörgő Kumulusz is csatlakozik.

utanam_2x17.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr3517808499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.18. 09:43:33

Ez az utolsó pár bekezdés tiszta hazai belpolitikai helyzetleírás
süti beállítások módosítása