Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

A Tenkes kapitánya 1x09 - A puskapor

2021. december 13. 04:44 - Gabba

 

tenkes09_00.jpg

Na, a pökhendi Kammerer főhadnagyot elhelyezték Siklósról a kudarcba fulladt veronikás kaland után, és az ezredes a törekvő, de hasonlóan ellenszenves Bisteritz hadnagyot tette meg a várbéli csapatok vezetőjének. Ezen a reggelen tehát neki osztogatta pattogó hangon parancsát, hogy egy szakasz katonával hozza el Szigetvárról a Siklós hadianyag tartalékának kiegészítésére szolgáló lőporszállítmányt. Erősen meghagyta, hogy a szállítmány semmi esetre sem kerülhet a kurucok kezébe, inkább robbantsák fel, ha veszély fenyeget. Öt császári címeres hordót szekérre raktak, és a szakasz elindult.

tenkes09_01.jpg

Eke Máté a diákkal és Buga Jakabbal a fák közül figyelte a várat, megállapítván, hogy Bottyán generális értesülése helyes volt, a labancok szűkében vannak a hadianyagnak, és most nagy valószínűséggel utánpótlásért indulnak. Gyorsan megbeszélték a teendőket, majd elvágtattak a szigetvári út irányába. Tervük szerint az amúgy is rázós, kátyús úton nagy köveket helyeztek el, majd a bokrok közt meglapulva várták az ellenséget. Hamarost fel is tűnt a társzekér, nagyokat döccenve az úton, Mátéék feszülten figyelték, beválik-e a szekér megállítására kieszelt tervük. Jól vasalt volt a szekér, sokáig bírta a zötykölődést, de végül csak megadta magát a hátsó tengely és lett neki kampecza. A hadnagy dühöngött, de mást nem tehetvén, a katonákkal kivágatott egy fát és a tengelyre erősíttette csúsztatónak.

tenkes09_02.jpg

Ezalatt Mátéék előrevágtattak Viktor mester közeli bognárműhelyéhez, akit Jakab már régről ismert. Azonban hiába volt a régi barátság, a bognár nem vállalta, hogy a labancoktól csellel vagy más módon megtudakolja, mit készülnek szállítani. Ő tisztességes iparosember, nem üti orrát a más dolgába: elvégzi a munkáját, oszt’ jónapot. Mit volt mit tenni, barátaink elköszöntek a mestertől és ellovagoltak. Látótávolon kívül aztán megálltak, mert a diák vállalta, hogy ő majd kitudja a dolgot, és már futott is vissza az udvarházhoz. A labancok érkezését már a padlásról leste.

tenkes09_03.jpg

Bisteritz hadnagy nagy garral közölte a bognárral, hogy amíg a kerék elkészül, addig ők megvendégelik magukat. A mester tiltakozott, ő iparosember, nem fogadós, a császárnak is rendben megfizeti az adót. Viktor, Viktor, hát hol élsz te; nem tudod, hogy aki rendes adófizető, azzal tosznak ki a legjobban szép Magyarországban? A hadnagy is csak röhögött a bognár szavain, és azonmód megparancsolta a katonáinak, hogy tartsanak házkutatást rejtőzködő kurucok után, de ha ellenség helyett csak eleséget találnak, azt is hozzák elő. Több se kellett az éhenkórász fattyaknak, míg a bognár a keréken dolgozott, alapos dúlást vittek végbe az éléskamrában. A hadnagy két emberét még a padlásra is felküldte, hogy ott is nézzenek szét. A diák szerencsére még időben magára tudott borítani egy nagy kast, amiből előzőleg kirakta a pulykakakast, így őt nem vették észre, csak vitték a fellógatott sonkákat.

tenkes09_04.jpg

Mikor a bognár elkészült a kerékkel, tisztelettel megkérte Bisteritzet, hogy fizesse meg a munkáját és térítse meg a katonák által okozott kárt. Meg is kapta a fizetséget a hadnagytól: egy sallert jobbról, egyet balról. (Hogy törne el a kezed, labanc kutya, hát szabad így bánni egy Viktorral?!) Majd nagy röhögéssel elvonultak, de az egyik szopottgombóc fejű még visszakiáltott: Ha nem tetszik a fizetség, fellebbezd meg a Tenkes kapitányánál! – Ó, hogy szorulna be a fejed egy gösseres hordóba!, morogta maga elé a mester a képes felét dörzsölgetve, fel is fogok lebbezni, csak tudnám, merre találom. Itt lesz ő mindjárt, került elő a diák mosolygó arccal, és nem sokkal később már négyesben beszélték át a közeles tennivalókat a tornácon üldögélve. Megállapodtak, hogy a mester öt ugyanolyan császári sasos hordót készít, amilyeneket a szekéren látott, és majd homokkal töltik meg őket.

tenkes09_05.jpg

A labancok másnap reggel indultak ki a szigeti várból a puskaporral megtöltött hordókkal. (Nédda, most látom csak, hogy ennek a bástyája szakasztott mása a budai várénak!)

tenkes09_06.jpg

Mikor az erdőn átvezető útra értek, Máté és Jakab nagy pisztolydurrogtatásba kezdett, és egy szakaszon még nedves levelekből sűrű füstöt is gomolyítottak, mintha az erdő égne. A megtámadott labancok a szekérrel nem mertek átvágni az égő részen, ezért Bisteritz parancsára leemelték a hordókat és futva vitték Viktor mester házához. Ott addigra a diák már megtöltötte homokkal a csali hordókat és felrakta őket a padlásra. A katonák sietve elhelyezték a puskaport a vastag falú kamrában, majd találomra lődözve viszonozták a „támadó” kurucok tüzelését. A diák gyorsan nekilátott, hogy a padlásról nyíló csapóajtón át kicserélje a hordókat. Kissé nehezen mozgott a szűk helyen, de szerencsére sikerült befejeznie a műveletet, mire a hadnagy ellenőrző körútra indult. Bisteritz a kamraajtón benyitva kétszer is megszámolta a hordókat (szerintem ötnél tovább nem is tud számolni ez a káposztazabáló), majd az ajtót visszazárva megnyugodva várta a reggelt.

tenkes09_07.jpg

Nem sokkal napfelkelte után a katonák szekérre rakták a hordókat és gyors menetben indultak Siklósra. Alig hogy eltűntek az út kanyarulatában, Viktor mester is befogatott saját szekerébe, mondván, hogy itt már nem maradhat, hiszen ha a labancok felfedezik a cserét, őt kezdik majd elsőnek faggatni a hóhérszerszámokkal. Így aztán együtt indult Mátéékkal a rejtekbarlang felé, ahol Veronika és Rózsa már nagyon várta vissza őket. Mikor azonban a hordókat felnyitották, csak négyben volt puskapor, az ötödiket a nagy csereberében eltévesztette a diák. Ügyes ez a fiú, de azért jobb, ha nem áll le senkivel itt-a-piros-hol-a-pirosozni.

tenkes09_08.jpg

Ezalatt a mit sem sejtő labancok beérkeztek a siklósi várba, ahol Eberstein elégedett arccal fogadta őket. Megdicsérte a sikeres akció résztvevőit, majd utasította a számvevőt, hogy vegye át a szállítmányt. A számvevő odalépett az első puskaporos hordóhoz, szakszerű mozdulattal kiütötte a fenekét, és belemarkolt. Dejszen ez közönséges homok!, kiáltott fel hitetlenkedve. Sorra nyitotta fel a többit is, de hát mindegyikben homok volt. Az ezredes ordítva fenyegette meg pisztolyával Bisteritzet és az embereit: Hát mit hoztak maguk, agyonlövetem valamennyit! Felrúgta az utolsó, még bontatlan hordót és dühösen belelőtt. Na, erre lett aztán parádés tűzijáték, mint ’gusztus huszadikán, ’kotmányunk ünnepén! Miután a füst eloszlott, a katonák olyan formán mutattak, mint Vitéz Lájszló ellenségei, a kormos pofájú ördögök. Amália ismét feltehette volna hites urának az állandóan visszatérő kérdést: Hát hogy néz ki már megint, Eckbert?!

tenkes09_09.jpg

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr7216781282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2021.12.13. 11:23:58

Köszönet a hajnali posztért, mosolyogva olvasós volt.
„Viktor, Viktor, hát hol élsz te; nem tudod, hogy aki rendes adófizető, azzal tosznak ki a legjobban szép Magyarországban?“ Bízott benne, hogy ezzel a névvel talán majd mégsem így lesz :)

Ezek milyen jól hangzanak: „de ha ellenség helyett csak eleséget találnak,…
egy nagy kast, amiből előzőleg kirakta a pulykakakast,“

Egészséges erotika, imádtam a filmet, ha lenne időm, akkor újra megnézném.

Nem az egészséges erotika, hanem az utolsó előtti kép alapján arra jutottam, hogy Vajda Márta és Pécsi Ildikó is határozottan jól nézett ki :)

Gabba 2021.12.13. 16:44:05

@W.Jack.: valahogy éreztem, hogy te vevő leszel az ilyesféle poénokra...

(jaj, és persze Flankerr is, csak ő biztos később kelt, mint te, azért nem jelentkezett eddig :)

Flankerr 2021.12.13. 19:51:49

@Gabba: 7 óra körül mint mindig munkanapokon, csak munka előtt nem szoktam elolvasni, meghagyom nyugisan utána :)

Jó lett ez is kérem :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.12.14. 12:48:41

Hordóban a bomba
Nem robban fel nyomba',
Ám, ha igen, romba'
Dönt, mint bármit vomba-
-t, ez egy mortal comba-
-t!
:)

Gabba 2021.12.14. 13:58:32

@Frady Endre: köszi, még sosem kaptam verset tőled, már megérte blogot indítani :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.12.14. 14:48:10

@Gabba: :)))
Jó, hogy ily lelkes vagy, Gabba!
Csak így tovább, ne hagyd abba!

várom a levelet 2021.12.14. 14:55:26

nicsak itt van egy nagy kas,
benne kotlik a kakas.
a labancnak fáj a foga,
nem másra,mint a sonkára.
az öreg gatyája oly tiszta,
biztos ariellel mosatja.
a kapitány meg olyan tiszta,
biztos teszkós a zuhannya-

Gabba 2021.12.14. 16:15:42

@várom a levelet: nem baj, a Kyspest is jó csapat, meg az Úypest is

buszrajongó 2021.12.14. 18:13:27

"...Fel is fogok lebbezni..."

Ne tedd, inkább fellebbezz!

A fellebbezni azaz feljebbezni azt jelenti, hogy az ügyet magasabb fórum elé vinni, tehát feljebb vinni. A feljebbezni vagy fellebbezni tehát nem választható szét, mert ha szétválasztanánk, az azt jelentené, hogy van egy "lebbezni" igénk, és ezt a "lebbezést" felfelé csinálnánk. Ilyen ige azonban nincs, tehát már eleve lebbezni sem tudunk, le vagy fel meg pláne nem.

A "szoruljon a fejed egy gösseres hordóba" viszont nagyon tetszett.

11110000 2021.12.14. 23:26:10

Mi értelme van ismertetőt írni egy 50 éves filmről (konkrétan leírni a teljes történetét), ráadásul ennyire gyengét, ennyire vacak helyesírással?

Gabba 2021.12.15. 06:52:54

@buszrajongó: köszi, de kár, hogy nem jött át, hogy ez vicces mondat akart lenni.

én mondjuk tudom, hogy mit jelent a fellebbezés, de egy egyszerű bognár a XVIII. században nem biztos...

Gabba 2021.12.15. 10:08:51

@11110000: rövid válasz: csak
hosszú válasz: mert csak

a vacak helyesírásra hozhatnál példát, mert eddig több száz posztot írtam, amikre mindenféléket reagáltak az olvasók, de speciel a helyesírásomat senki sem fikázta

W.Jack. 2021.12.15. 10:31:33

@Gabba: @11110000: Nem vitaindításnak szánom, de bennem is felmerült a kérdés, hogy mire gondolsz, mivel nekem nagyon tudja bántani a szemem bármiféle merénylet, melyet a helyesírás ellen követnek el, és rengeteg, "csodálatos", felkapott oldal után számomra felüdülés Gabba bejegyzéseit olvasni. Ez részben magyarázat lehet arra a kérdésedre, hogy mi értelme lehet..... Az van, hogy az emberek nem egyformák, mindenkinek más az ízlése, más az érdeklődési köre. Én örömmel olvastam, és biztosan sokan mások is. Elfogadom, hogy téged nem érdekelt, de én sem éreztem a tarkómon a fegyver jéghideg csövét, hogy ezt el kell olvasni. (és nem azért nem éreztem, mert már három embert agyonlőttek vele előtte, mert nem voltak hajlandók elolvasni és átmelegedett a cső). A véleményedet ettől még természetesen tiszteletben tartom, és tényleg érdekel, hogy milyen hibákat fedeztél fel, ami az én figyelmemet elkerülte esetleg.

buszrajongó 2021.12.18. 19:06:46

@Gabba: Ha a magyar anyanyelvű bognár a XVIII. században nem ismert egy létező magyar szót, akkor
egy nem létezőt pláne nem.

Az a bajom az ilyen viccekkel, hogy amíg nekem nem jön át, addig nincs semmi gond.
De sajnos van sok félművelt agyhalott, akiknek nem azért nem megy át, mert nem értik a
viccet, hanem azért, mert félműveltek. Ők az ilyen blogokból "tájékozódnak", és azt hiszik,
hogy azért írtad így, mert így helyes. És így terjednek el a nyelvben az ilyen hibás szavak,
mint "lebbezz fel" vagy "unszimpatikus" és sorolhatnám.

Flankerr 2021.12.19. 00:26:02

@buszrajongó: Talán az 1500 olvasó aki látta ezt itt, nem itt károsodott 2021-ben.

buszrajongó 2021.12.19. 07:37:08

@Flankerr: Elég, ha egy károsodik. Mint tudjuk, egy bolond százat csinál...

Gabba 2021.12.19. 10:55:04

@buszrajongó: értem, amit írsz, meg amitől tartasz, de akkor most mi a teendő pl. Fülig Jimmy vagy a Török Szultán leveleivel?

annaaa2 2021.12.19. 13:12:32

@W.Jack.: Gabba! Helyesírásod tökéletes, humorod tetszik. A blogodat élvezet olvasni. (Eddig csak olvastam, de most mindenképp hozzá kellett szólnom.)

Gabba 2021.12.19. 15:02:34

@annaaa2: ez a legszebb poszt-Mikulás, pre-karácsonyi ajándék a bloggernek, amikor egy régi, de rejtőzködő kommentelő coming outol - hú, ezért mit fogok kapni a nyelvőröktől.....

lsz. ne fogd vissza magad a jövőben :)

ja, és persze köszi!

buszrajongó 2021.12.20. 07:48:11

@Gabba: "Értem, amit írsz, meg amitől tartasz, de akkor most mi a teendő pl. Fülig Jimmy vagy a Török Szultán ieveieivel?"

A példád egyszerre rossz és jó. Rossz azért, mert Abban az időben, amikor Rejtő művei megszülettek, a lakosság nem kis része analfabéta volt, másrészt az ilyen műveltségi szintű emberek nem is igen engedhették meg maguknak, hogy bármilyen könyvet vegyenek és olvassanak. Újságot esetleg igen, de ott azért odafigyeltek a helyesírásra.

Rossz a példa azért is, mert a könyv nemcsak Fülig Jimmy leveleiből áll, de nem kevés elbeszélő részből is, ahol az elbeszélő (Rejtő) odafigyelt a helyesírásra. Ha az olvasó nem észleli a két szövegrész helyesírása közti különbséget (gyakorlatilag magát a poént), az nem érti az egész könyvet, tehát jobb, ha el sem olvassa.

Az internet korában ez nem ilyen egyszerű, mert sokan mindent elolvasnak. Nem azért, mert értik és érdekli őket, hanem egyszerűen azért, hogy a hozzászólások közé odaböföghessenek valamit, aminek adott esetben semmi köze a tárgyalt témához. S mivel a rossz példa ragadósabb, az ilyeneknek, ha valami egyáltalán megmarad a posztból, az a "lebbezz fel" lesz...

De el kell ismernem, hogy nekem sincs használható ötletem, hogy hogyan is lehetne ezt kivédeni. Legfeljebb annyit tehetsz, hogy az ilyen poénokat baráti körben, értő közönség előtt sütöd el, nem az interneten. mást aligha.

Szóval - tulajdonképpen igazad van...

Gabba 2021.12.20. 18:59:41

@buszrajongó: visszajutottunk a kiindulási mezőre...

szerintem akinek nem jó a helyesírása, annak semmilyen, a helyes írástól eltérő szöveges poén nem fog átjönni. én viszont azt feltételezem, hogy aki engem olvas, az érti az ilyen nyelvi humort, úgyhogy a jövőben is fogok élni vele.

hozok egy példát: a korábbi posztjaimban a fokhagymát következetesen foghajmának írtam (és fogom is), nemcsak azért, mert régebben így írták és a jelenlegi helyesírás szerintem következetlen, hiszen az alakja szerint tényleg a foghoz van köze, és nem a fokhoz, hanem azért is, mert így a mai helyesírást ismerő arcára mosolyt csal, ha ezt a régies írásmódot látja.

dixi :)
süti beállítások módosítása