Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Indiana Jones és a Végzet Temploma 3/3

2021. október 13. 04:45 - Gabba

A szekta Picurt is kényszermunkára fogja, de ő a kőfejtés helyett titokban saját maga, pontosabban összebilincselt lábai kiszabadításán dolgozik. A templomban újabb áldozathozatal készül, amit a bedrogozott Indy jelent be monoton hangon: Friss húst és vért áldozunk Kálinak, a mi védelmezőnknek. Na és kiét? Hát bizony jónő szőkénkét, akit máris bevezetnek a terembe. A jól megismert selyempizsama helyett csinos áldozati ruhába öltöztették és már készítik is elő az áldozati ketrecet. A lány mindent látott, de semmit sem fog elmondani, mondja vészjósló hangon Chattar Lal miniszterelnök a matán álló Indynek. Willie kétségbeesetten szólongatja Indyt, segítsen már, miért nem csinál semmit, de a férfi a szer hatása alatt felé sem fordul. Willie egyik kezét lebilincselik a ketrecben, a főpapnak azonban az az ötlete támad, hogy a szívkivételt Indyvel végezteti el, így lehetne hősünk a szó minden értelmében szívrabló.

vegzet3_01.jpg

Picurnak ezalatt sikerrel járnak szabadulási erőfeszítései, mert addig ütögeti kalapácsával a lábbilincsét, amíg az végül a földre hull. A többi fogoly biztatásától hajtva rohan az egyik hosszú létrához és gyorsan mászni kezd felfelé, nyomában az egyik őrrel. Picur eléri a létra tetejét és átlép a folyosó előtti kiszögellésre, de mielőtt tovább menekülne, az egri várvédőktől ellesett mozdulattal ellöki a létrát a faltól, és az üldöző lezuhan. A templomban Indy a ketrechez bilincseli Willie másik kezét és rácsukja a rácsot, szegény lány hiába könyörög neki. A szíve végül a helyén marad ugyan, de két szektatag már kezdi ereszteni az áldozatot lefelé a lávatóba. Willie torka szakadtából sikítani kezd.

vegzet3_02.jpg

Ekkor érkezik a színre Picur, aki természetesen szintén hiába szólongatja Indyt. Kétségbeesésében felragad egy égő fáklyát és azzal égeti meg az oldalát. A férfi a sokktól magához tér, felhangzik a jól ismert főcímzene és Indy annak hangjára szétszórja a közelben álló szektásokat, viszont sajnos a főpap egy titkos kijárón át elmenekül. Indy gyorsan a kerékhez rohan és visszahúzza a hőségtől félig elalélt Willie-t. Közben leszámol a késsel rátámadó Lallal, majd Picurral közösen kiszabadítják Willie-t (érted?). Indy mindkettőjüktől bocsánatot kér, a lánytól csókkal, Picurtól öleléssel, majd kijelenti: mindenkit kivisznek magukkal innen. Táskájába teszi a Sankara köveket és az ismert főcímzenére hármasban elindulnak a rab gyerekek kiszabadítására.

vegzet3_03.jpg

Indy budspenceres ökölcsapásokkal sorra kiüti az őröket, és akiket nem ő iktat ki, azokat a fogoly gyerekek: a kosarakba gyűjtött köveket az őrök nyakába zúdítják. Picur és Willie megszerzik a főkulcsot és sorra nyitják ki a láncra vert gyerekek bilincseit. Tehát a kis rabszolgák is csak a láncaikat veszítik el, amint azt a Kommunista Kiáltvány előre megmondta. A gyerekek kirohannak a palota udvarára a fényre, ezalatt Indy az utolsó, de legnagyobb darab fő-munkafelügyelővel bunyózik. Kb. másfélszeres a méretbeli különbség, az őrnek meg se kottyannak Indy csapásai. Az egyenlőtlen küzdelem egy pontján az őr felemeli Indyt és bevágja egy csillébe, majd maga is utána mászik. A barátja megmentésére siető Picurt könnyedén félrehajítja és nekilát csépelni Indyt.

vegzet3_04.jpg

Külön hátrány, hogy ismét előkerül a kis rohadék maharadzsa és egy vudubabát szurkálva plusz fájdalmakat okoz Indynek. Picur egy vízemelő szerkezet segítségével feljut hozzá és erőteljes ökölcsapásokkal kiveri kezéből a bábut. Indy így gyorsan magához tér és újult erővel folytatja a küzdelmet, immár egy futószalagon állva, aminek végén hatalmas kőtörő henger zúzza apróra a köveket. A bunyóban az őr népviseleti öltözékének egyik szalagja kiszabadul, amit a henger bekap és így ellenállhatatlanul húzza be a présbe a kétségbeesetten ordító embert. Csontok recsegése és a henger túlfelén előtűnő vérvörös csík mutatja, milyen veszélyes lehet a hagyományos öltözetek viselése a modern korban.

vegzet3_05.jpg

Eredményes Picur küzdelme is a maharadzsával, mert némi ökölpárbaj után a srác felkap egy égő fáklyát és megégeti vele az ifjú uralkodót, aki a hirtelen fájdalomtól ugyanúgy magához tér, mint korábban Indy. Újra normális ember lesz belőle, sőt elárulja Picurnak, hogy a bal oldali alagúton tudnak kijutni a bányából. Senki sem állhat az útjukba, pedig sorra érkeznek újabb őrök, katonák és szektatagok, de Indy utat tör köztük, Picur meg Chuck Norristól ellesett köríves rúgásokkal tisztogatja a terepet. Willie eközben szerzett egy üres csillekocsit, amibe némi küzdelem után mindhárman beugranak és elindulnak a lejtős tárnán.

vegzet3_06.jpg

Azonban mindjárt az első váltónál jobbra térnek az ajánlott bal helyett, de visszafordulni nem lehet, mert mögöttük már elindult az üldöző csapat egy másik csillében. Irány Csillebérc!, adja ki a thug főnök a parancsot. Pompás kameraállásból követhetjük a csillék egyre gyorsuló száguldását, tiszta hullámvasút, amúgy erre a jelenetsorra utaltam anno az ifjú Indy sorozat prágai epizódjának hogyvoltjában. (Szélesvásznon nézve nagyon élvezetes volt ez a száguldás, emlékszem, még a gyomrom is liftezett a moziban.) Az üldözők lőnek rájuk, Indyék igyekeznek fedezéket találni a csille hátlemeze mögé bújva. Némi trükközéssel sikerül kisiklatniuk az egyik üldöző kocsit, de máris száguld a nyomában a következő.

vegzet3_07.jpg

Az egyik kitérő után a két csille párhuzamos síneken halad, a thugok megpróbálják átrántani magukhoz Picurt. Ez szerencsére nem sikerül, ám ekkor az egyik szektatag átveti magát Indyékhez. Nem mondtuk, hogy ugorj be hozzánk!, közlik vele hőseink, és csépelni kezdik a hívatlan vendéget, akit végül Willie egy erőteljes jobbhoroggal távolít el a kocsiról. A csávó nekirepül az üldöző csillének, ami a mélybe zuhan, szuper. Közben azonban leesett az olajmécses, pont egy vastag támasztógerenda mellé, pozor!, tűzveszély! De most nincs idő ezzel foglalkozni, mert hőseink rémülten látják, hogy előttük jó darabon hiányzik a sín! Hálistennek a nagy sebesség elég ahhoz, hogy átugrassanak a hiányzó szakasz fölött, és sikeresen landolnak a túloldalon. (Akárcsak a Speed c. mozi hasonló jelenetében, igaz, ott busz volt a jármű, és szívszerelmem, Sandra Bullock a sofőr.)

vegzet3_08.jpg

Megkönnyebbülten sóhajtanánk fel, ha lenne rá idő, de nincs, mert a csille száguld tovább, lassacskán fékezni kéne, mert közeledik az alagút vége. Indy ki is adja az utasítást Picurnak, aki hátrahúzza a fékező kart – ami a kezében marad. Nagy baj van!, mondja Indynek. De még annál is nagyobb, mert időközben a főpap az embereivel ledöntette a bánya központi részén álló hatalmas víztartályt, hogy a kiömlő niagarányi víztömeggel kiöntse a menekülőket, mint az ürgét. Indy erről mit sem sejtve kimászik a kocsi oldalára és cipőtalpát a keréknek feszítve igyekszik fékezni a rohanó kocsit. Láss csodát, a cipő nem lyukad ki, csak füstöl, és az utolsó pillanatban Indynek sikerül megállítania a csillét. Vizet, gyorsan!, ugrál féllábon, füstölgő bal lábát lóbálva. Kérése pillanatokon belül teljesül, mert már rohan feléjük a vizes áradat. Azért ez túlzás!, kiáltja Indy és társait berántja egy oldaljáratba.

vegzet3_09.jpg

Ennek a vége azonban egy meredek sziklafalba nyílik, az utánuk zúduló vízesés apránként kezdi elmosni a peremet, amin állnak. Fussatok a hídhoz!, kiáltja Indy Picuréknak, majd ő is utánuk indul, de neki ahhoz még át kell másznia egy meredek részen. A folyó vájta mély szakadék fölött húzódó függőhídhoz érve Willie ijedten hátrahőköl, nem mer átmenni, de Picur bátran előremegy, mutatva, milyen stabil a szerkezet. Persze be is szakad alatta, ahogy kell, Willie alig tudja visszahúzni, lent a mélyben éhes krokodilok csattogtatják fogaikat.

vegzet3_10.jpg

Indynek két thug harcos állja útját, kardjukat fenyegetően forgatják. Indy felveszi a Frigyládában látott lenéző mosolyt és pisztolyához nyúl, hogy egyszerűen lepuffantsa őket is, mint a nagydarab arabot az előző moziban. Ám most a pisztolytáska üres, így nem marad más, mint hősiesen küzdeni, végül ostorát veszi elő és azzal megszerzi ez egyik harcos kardját, aki elmenekül A győzelem azonban csak pillanatokig tart, mert a kanyarban egy egész szakasz fegyveres tűnik fel, a túlerő elől Indy futásban keres menedéket.

vegzet3_11.jpg

Elér a hídhoz és rohan Willie-ék után, ám őket a túlparton a főpap és emberi várták. Az innenső partról az üldöző thugok zárják el az utat, Indy két tűz közé kerül a híd közepén. Kétségbeesésében azzal fenyegetőzik, hogy táskáját a bennük őrzött Sankara kövekkel ledobja a folyóba, de a főpap csak röhög, a köveket megtalálják, ettől a fenyegetéstől nem ijed meg. Indynek új ötlete támad, lábát titokban beleakasztja a függőhíd egyik kötélcsomójába és kínaiul hasonló utasítást kiált Picurnak. Willie persze nem érti, neki a srác csak annyit mond: Kapaszkodjon hölgyem, indulunk! Willie Indyre néz és rájön, hogy a csávó igencsak komolyan gondolja a dolgot. Ómájgád, hát ez teljesen hülye, motyogja maga elé, de azért ő is ráhurkol egy csomót a csuklójára.

vegzet3_12.jpg

Indy a karddal pár határozott suhintással elvágja a híd kötelét, aminek két fele a szakadék két ellentétes oldalához csapódik a sziklafalnak. A thugok egy része lezuhan a krokodilok közé, halálsikolyukat elnyomja az éles fogak csattogása. A gyönge szívű Willie nem bírja nézni a vértől duzzadó látványt, szemét becsukva kapaszkodik a kötelekbe. Engem keményebb (érted?) fából faragtak, én tágra nyitott szemmel nézem a duzzadó dekoltázs látványát:

vegzet3_13.jpg

Indy és Mola Ram egymás mellé kerül kapaszkodás közben, a főpap horgas ujjaival Indy mellkasa körül kaparászik, hogy kitépje a szívét. A régész nagy nehezen kivédi a kísérletet, Mola Ram mászna felfelé, de onnan Willie és Picur erőteljes rúgásaival találkozik. Visszazuhan Indy mellé és most a táskáját igyekszik megszerezni a kövekkel. Te elárultad Sívát!, mondja Indy a papnak, és ez igaz lehet, mert az isten nevének említésétől a kövek felizzanak és átégetik a táska oldalát. Kettő leesik a folyóba, a harmadikat sikerül elkapnia Mola Ramnak, de a forró kő szinte szétégeti a kezét, ezért kínjában elengedi a kötelet és ő is lezuhan krokodilcsemegének. Indy az utolsó pillanatban elkapja a követ, ami időközben már kihűlt, és ekkor újabb kedvező fordulat következik: megérkezik az ifjú maharadzsa a brit gyarmati katonasággal, akik sortűzzel végeznek a maradék életben maradt szektatagokkal, ill. elfogják, akik megadják magukat. Indy felkapaszkodik a kötélhíd maradék foszlányain és elgyötörten, de diadalmasan mutatja fel a megmentett követ Willie-nek és Picurnak.

vegzet3_14.jpg

Nem marad más hátra, mint visszavinni a követ a faluba, és a kövön kívül még valakiket: az elrablott gyerekeket. A szülők örömujjongással ölelik magukhoz csemetéiket, a csemeték hasonlóképpen szüleiket. Willie-nek elege van az átélt kalandokból, élőkígyó-lakomából, kitépett szívekből, visszavágyik Missouriba, akárcsak a kék norvég a fjordokhoz. Pedig mennyi kalandot éltünk át itt, mondja Indy, ami igaz is, és ebben egyetértve a párocska csókban forr össze, miközben a gyerekek nagy viháncolással veszik körbe őket.

vegzet3_15.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4316716248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.10.14. 03:40:33

Ez is jó lett kérem, Jim Carrey filmje a Kebel, izé Kábelbarát jutott róla eszembe :D
süti beállítások módosítása