Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Indiana Jones és a Végzet Temploma 3/1

2021. október 11. 04:45 - Gabba

Az Indy mozifilmek második darabját 1984 májusában mutatták be az Egyesült Államokban, lángoktól ölelt kis hazánkban ’86 július végén. Ez azért volt így jó, mert ’86 augusztus közepén intettem búcsút az előfelvételis katonai szolgálatnak, és pár nappal később már abszolválhattam is a moziélményt, újra civilben. A film sztorija 1935-ben, azaz egy évvel korábban játszódik, mint a Frigyládáé. Intimpistás érdekesség, hogy a női főszerepben (szó szerint) domborító Kate Capshaw a forgatás alatt olyannyira összemelegedett a rendező Spielberggel, hogy pár évvel később összeházasodtak. Utólag is gratulálunk. A korábban bevált módszer szerint ezt a filmet is három részben tárgyaljuk, egymást követő napokon.

vegzet1_00.jpg

Shanghajban nyitunk, az egyik helyi bárban zenés-táncos műsor látható, csinos szőke énekli Cole Porter szerzeményét, az Anything Goes-t ékes mandarin nyelven, na ebből nem sokat értünk. Táncolni a szuperszűk ruha miatt nem tud, de szerencsére van női tánckar, ők mozognak helyette is. (A Broadway zeneszerző Porter amúgy Indiana államban született, nem tudom, ez esetleg belső poén vagy csak véletlen.) Rosszarcú kínaiak figyelik a produkciót, akikhez fehér öltönybe öltözött ismerős alak csatlakozik: hősünk, Indy. (Még egy zárójel: ebben a cuccban pont úgy néz ki, mint James Bondként Sean Connery a Goldfinger bevezető jelenetsorában. És azt pl. a Reddit-ről is tudjuk, hogy ez nem véletlen, mert az Eon Films pár évvel azelőtt utasította vissza Spielberg kérését, hogy James Bond filmet rendezhessen. Kedvenc rendezőnk ezzel a filmes utalással reagált.)

vegzet1_01.jpg

A kínai maffiózó neve Lao Cse, mellette két fia, Csen és Kao Kan. A férfiak udvariasnak álcázott beszólogatásokkal tűzdelt üzleti tárgyalásba kezdenek, Indy ugyanis megtalálta Nurhacsi császár földi maradványait, amik valamiért nagyon fontosak Lao Csének. Enyhén szólva feszült hangulatú a beszélgetés, ebből azonban semmit sem vesz észre a szőke énekesnő, aki odalibeg a gengszterfőnökhöz és kéri, mutassa be neki a vendéget. Ez itt Willie Scott, ez meg Indiana Jones, a híres régész, tesz eleget a kérésnek nem túl lelkesen Lao Cse. Jaj, tudom, a régészek azok, akik mindig a mamáikat keresik, csipogja a szőke. Múmiákat, javítja ki kényszeredett mosollyal Indy. (Szőke nős viccek már a 30-as években is voltak? Nem is tudtam.) A főgengszter azonban pénzt nem nagyon adna Nurhacsiért, ezt nyomatékosítandó Kao Kan pisztolyt szegez Indyre. Erre hősünk, meglehetősen lovagiatlanul, maga elé rántja a szőkét, sőt még az egyik villát is nekiszegezi karcsú derekának vesetájékon.

vegzet1_02.jpg

Fizetségül a császári hamvakért Indy ragaszkodik ahhoz a méretes gyémánthoz, amiben korábban megállapodtak. Lao átadja a követ egy pohár pezsgő kíséretében, Willie-nek persze nagyon tetszik a drágaszág, hisz ő is ismeri a híres dakota mondást: Diamonds are a girl’s best friend. Cserébe Indy átadja a hamvakat tartalmazó kis urnát, és meglehetősen óvatlanul megissza a pezsgőt. Ami természetesen meg van mérgezve, Lao Cse vigyorogva mutatja fel az ellenszert, ami kék folyadék egy kis üvegcsében. Indy segítője, a pincérnek öltözött Wu Han (nincs köze a koronavírus kiindulási tartományához) lép az asztalhoz és pisztolyt szegezve a rosszarcokra követeli, adják át az ellenszérumot. A szomszéd asztalnál ebben a pillanatban pezsgő durran, ezt kihasználva Csen két lövéssel halálosan megsebesíti Wut. Erre mondják, hogy rövid szerep volt, de legalább hálátlan.

vegzet1_03.jpg

Indy fegyver híján egy lángoló saslikos nyársat hajít Csen sötét szívébe, amitől az úgy zökken hátra a székén, mint aki nyársat nyelt. Utolsó erejével még elsüti a pisztolyát, amire kitör a ribillió. A pánikba esett vendégek össze-vissza kezdenek rohangálni az étteremben, eközben a gyémánt és az ellenszérumos üvegcse egyaránt a földre esik. Willie az előbbit, Indy az utóbbit igyekszik megszerezni a rohanó lábak alól. Hosszú percek telnek el a két ojjektum ide-oda rugdosásával, aminek végén csak az üvegcsét sikerül megszereznie Willie-nek, gyorsan el is rejti dús kebelébe. Indynek az emeleti ablakon át sikerül a lánnyal együtt kiugrania, egyenesen egy fehér Duesenberg Auburn hátsó ülésébe, amit egy tízéves forma kissrác vezet, aki Indy haverja és Picur becenévre hallgat. Hajts fiam!, utasítja Indy a gyereket, aki vigyorogva engedelmeskedik. Lao Cse és emberei kirohannak a mulatóból, hogy üldözőbe vegyék a menekülőket egy Reo Flying Cloud szedánnal, és ekkor meglátjuk a lebuj nevét a bejárat fölött: Club Obi Wan. Poén.

vegzet1_04.jpg

Üldözés és közben lövöldözés a szűk shanghaji utcákon, a kiscsávó ügyesen cikázik a kitérni akaró gyalogosok, riksák és riskák között. Indy az illemre fittyet hányva letapizza Willie-t, aki persze hangosan tiltakozik, de Indy a dekoltázsból előhúzza az életmentő üvegcsét és kiissza. Hogy fulladna meg!, közli vele véleményét a szőke. Indy ezzel mit sem törődve a hátsó ablakon át folyamatosan tüzelni kezd a szedánra, amit egy idő után sikerül is lerázniuk. Szerencsésen elérik a repteret, ahol már vár rájuk a korábban megrendelt repülő. Nem személyszállító ugyan, hanem tehergép, párszáz baromfival a fedélzeten, de kicsire nem adunk. Utolsónak Indy száll be a gépbe és gúnyosan elköszön az éppen megérkező gengszterfőnöktől. Elégedetten becsukja maga után az ajtót, amire kívülről ez van írva: Lao Cse Légi Áruszállítás. Lao és életben maradt másik fia széles vigyorral néz a felemelkedő gép után.

vegzet1_05.jpg

Na tessék, izgulhatunk hősünk és hősnőnk sorsáért, akik azonban egyelőre egymást cikizik a „ki tetszett meg kinek és ki igyekezett mindenáron a másik közelében maradni” témában. A gép nyugat felé repül, túlhaladnak Csungking városán és közelednek a Himalája nyúlványai felé. Az utasok a sok megpróbáltatás következtében elszenderednek, a pilóták ezt kihasználva ejakulálnak, bocsának, csak Willie idomain gondolkodtam, szóval ejtőernyővel ejektálnak a gépből, persze előtte még az üzemanyagot is elkezdik kiengedni. Szőkénk a nyitott fedélzeti ajtó által keltett huzatra felébred és rémülten konstatálja, hogy nem vezeti senki a gépet. Felrázza Indyt, aki félálomban beül a pilótafülkébe, és bár sok mindenhez ért, benzin nélkül nem sokáig tudja irányítani a repülőt. A mutató vészesen közeledik az „E” (empty) jelzéshez, na most vagy nekicsapódnak egy szirtnek és véget ér a film, vagy Indy kitalál valamit.

vegzet1_06.jpg

Mindnyájunk szerencséjére ez utóbbi történik, Indy a raktérből előszed egy automatikusan felfúvódó gumicsónakot és a három utas egymásba és a csónakba kapaszkodva kiugrik a gépből. A repülő nekicsapódik egy közeli sziklának és felrobban, de hőseink addigra már sikeresen leérkeznek egy fekete jelzésű sípályára és nyaktörő iramban kezdenek száguldani lefelé a hegyről. Hason fekve siklanak, ilyet én is csináltam telente gyerekkoromban a Gellérthegy oldalában, igaz, én a szánkómmal és nem olyan hangosan sikoltozva, mint Willie. Csak nehogy lavinát okozzanak a magas frekvenciájú szőke hanghullámok. A havas száguldás végén egy gyors folyású hegyi patakba zuhannak, ami egy idő után egyre lassúbbá válik. Indy megnyugodva nyújtózik el a csónakban, kalapja is mindvégig a fején maradt, szuper. Bár az is igaz, hogy Wille meg a vörös fellépőruháját szorongatja egész úton, na vajon melyiknek veszik nagyobb hasznát az őserdőben? Végül hosszas siklás után sziklás részen érnek partot, pont ott, ahol egy ősz hajú öreg ácsorog és néz rájuk szúrós szemmel. Indiában vagyunk, jegyzi meg Indy.

vegzet1_07.jpg

Kiszállnak a csónakból, az öreg int, hogy kövessék. Nagyon szegény faluba érnek, ahol a helyiek panaszos szavakkal beszélnek nekik valamiről, de Indyék nem értik. A falusiak étellel kínálják a vendégeket, Willie enyhe undorral nézi a furcsa állagú kaját és nem akarja elfogadni. De Indy felvilágosítja, hogy ha nem eszik, akkor megsérti őket, ráadásul ekkora adagot itt egy ember egy hétig eszik. Szőkénk végül nagy nehezen enni kezd, miután a legyeket elhessegette a tálról. Szerencsére a falu elöljárója és az ősz öreg is beszél valamicskét angolul, így megtudjuk, hogy a maharadzsa pankoti palotájában a gonosz uralkodik, onnan érkeztek emberek, akik elvitték a falu védelmét jelentő Síva követ, és ráadásul az összes gyereket is. Indyék ugyan Delhibe akarnak eljutni, de az öreg addig bizonygatja, hogy Síva akarata hozta ide őket és nekik kell visszaszerezniük a követ, amíg Indy bele nem egyezik, hogy segít.

vegzet1_08.jpg

Döntésének helyességét aznap este még egy fejlemény erősíti meg: az egyik falubeli kisfiúnak sikerült megszöknie a palotából és eljutnia a faluba. Anyja ujjongva viszi magával a házukba, de előtte a srác még átad egy vászondarabot Indynek, rajta valami rajzzal. Sankara, világosodik meg Indy, és Picur kérdésére elmondja, valakinek szent meggyőződése, hogy a falut védő kő egyike a Sankara köveknek, amik vagyont és dicsőséget jelentenek. Ereklyekereső énje felülkerekedik és vállalja, hogy már másnap elindul.

vegzet1_09.jpg

A helyiek pár kísérőt adnak melléjük, plusz három elefántot, amin utazhatnak. Indy és Picur könnyedén felül az ormányosok hátára, Willie-nek azonban ez nehézséget okoz, végül az egyik falubeli férfi emeli meg alulról a formás hátsót, így szőkénk is elindulhat, igaz, egyelőre a menetiránynak háttal. Később sikerül megfordulnia, akkor viszont az ódor zavarja, ezért jófajta kölnijével belocsolja az elefánt fejét. A jószágnak nem igazán tetszik az új illat, az első folyónál felszív egy adag vizet az ormányával és lefröcsköli az utasát. Jónőnk egyensúlyát vesztve lebukfencezik az elefánt hátáról a mederbe. Az sem vigasztalja, hogy Indy a fejük fölött keringő vérszívó denevérekről tartana előadást, amilyenek például a Macskafogó c. alapfilmben is voltak. Willie-t mindez nem érdekli, csak elkeseredetten csapkod és a régi szép shanghaji időket emlegeti, ahol saját háza és jómódú barátai voltak. Indy úgy dönt, álljanak meg és táborozzanak le éjszakára.

vegzet1_10.jpg

Willie a tábortűz mellett egy szál pokrócba öltözve szárogatja vizes ruháit, majd egy közeli fatörzsre akarná kiteregetni őket. Közben Picur és Indy ismeretségéről érdeklődik, így megtudjuk, hogy Picur szülei az 1932-es shanghaji bombázáskor vesztették életüket, és Indy nem sokkal ezután vette védőszárnya alá a srácot. Közben a fiúk pókereznek és kölcsönösen egymást vádolják csalással, ezalatt Willie teregetés közben megijed egy denevértől és sikoltozva fel-alá kezd rohangálni, de sehol nincs nyugta, itt egy bagoly, ott egy óriáskígyó, Indy fejcsóválva mondja Picurnak: Csak az a baj vele, hogy hangos. (Mit mondjak, én el tudnék képzelni olyan szituációt, ahol Willie sikoltozása nem lenne zavaró.) Egy idő után azért csak megnyugszik a hölgy, ezért Indy megmutatja neki a faluban kapott rajzot. Ez Sívát ábrázolja, aki a gonosz ellen hatásos, bűvös erejű köveket ad át egy Sankara nevű papnak, a materialista Willie azonban ettől nem jön izgalomba. A nagyapám bűvész volt, nyulakat és galambokat varázsolt elő sok gyerek boldogítására, mégis szegényen halt meg, mondja gúnyosan és elmegy lefeküdni. (Egyedül.)

vegzet1_11.jpg

Másnap korán pitymallatkor indulnak tovább és nemsokára elérnek a palota közelébe. A fák között különböző rémes szobrok állnak véres díszítéssel, amik ránézésre emberi szíveknek tűnnek, na szépen vagyunk. A bennszülöttek rémülten hátrálnak, sőt menekülnek és az elefántokat is magukkal viszik. Kosztümben és magassarkúban Willie hiába kérleli, ne hagyják itt őket, azok meg se hallják. Nincs más hátra, innen gyalog megyünk tovább!, jelenti ki határozottan Indy.

vegzet1_12.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr516715762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.10.12. 02:26:00

Aha, akkor ezek szerint ezt kb 8 évesen láthattam az acsai moziban. Az akkori időkre jellemző hogy nem hiszem hogy szüleim elvittek volna magukkal ha tudnak a szívtépős meg majomagy evő (spoiler alert!) jelenetekről. De szerencsére nem tudtak :)

Jó kis hogyvolt ez, egészséges celebrity crush-sal fűszerezve :)

Gabba 2021.10.12. 07:21:58

@Flankerr: szerelmes típus vagyok, sose tagadtam :)
süti beállítások módosítása