Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Rock'n'Hist (3) - első rész

2023. október 30. 10:23 - Gabba

Harmadik részéhez érkezik a rock és történelem témájú posztok sora, aminek az 1956-os magyar forradalom adja az apropóját. A korábbi írásokkal szemben, ahol több dalt vettünk szemügyre, ezúttal csak egyet vizsgálunk meg részletesen. Ami a XX. század második felének majd’ 120 eseményét sorolja fel címszavakban, és egyetlen szó erejéig helyet kapott benne a mi ’56-unk is. A vájtfülű olvasók ebből már gyaníthatják – és igazuk is van –, hogy ezúttal Billy Joel We Didn’t Start the Fire c. opuszáról lesz szó.

rocknhist_joel.jpg

De ha már ’56-ot említettem, akkor pár szót bevezetésül. Aki valamennyire is ismeri a magyar történelmet, annak egyértelmű, hogy a nemzeti függetlenségre való törekvés Mátyás király halála óta végigkíséri történelmünket. Küzdelem a török hódoltság, majd a Habsburg uralom, még később a szovjet csatlósállami lét ellen, amiknek három fontos állomása volt: a Rákóczi szabadságharc, az 1848-49-es szabadságharc és az 1956-os szabadságharc. ’56-ról gyakorlatilag minden korosztályombelinek van családi története, így nekem is: anyai nagybátyámat ’56 októberében a munkahelyén a helyi Munkástanács elnökének választották meg, ezért a forradalom leverése után évtizedekig nem tudott előrelépni, és még örülhetett, hogy nem zárták börtönbe vagy nem végezték ki.

És az ilyen családi hagyományokkal rendelkezők mit gondolnak vajon, amikor az idei ’56-os megemlékezések előtt néhány nappal a magyar miniszterelnök (aki pár éve a csahos propaganda szerint egymaga küldte haza a szovjet csapatokat 1989-ben, a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével) azt bírta mondani minden oroszok cárjának, Vlagyimir Vlagyimirovicsnak Pekingben, hogy „Magyarország soha nem akart Oroszországgal szemben állni, ellenkezőleg, Magyarország célja mindig is a kölcsönösen legjobb kapcsolatok kiépítése és bővítése volt”. És ezt követte a köztársasági elnökasszony melbourne-i beszéde, amiben a pár éve még fideszes fülbevalókkal fellépő, de mára már a nemzet egységét kifejező "független" elnök (irónia alert!) ezt bírta mondani a hallgatóságnak: „Magyarország soha nem volt diktatúrák bölcsője, az önkényuralmi rendszerek ott soha nem tudtak mély gyökeret ereszteni.”

Na most akkor két lehetőség van: hazánk két legmagasabb közjogi méltósága vagy nem ismeri a magyar történelmet, vagy hazudik. Egyik variáció rosszabb, mint a másik. Az viszont biztos, hogy ha a pár éve még piedesztálra emelt ’56-os pesti srácok ilyesféle hazugságokat hallottak volna annak idején, akkor az ilyen embereket nem teával kínálták volna meg, az biztos.

Azt már meg sem említem, hogy hazánk egyik legfontosabb függetlenségi ünnepén a fenti „közjogi méltóságok” egyike sem vette a bátorságot, hogy az ország fővárosában mondja el ünnepi beszédét. Erre már csak a kígyó nevének kimondásával lehet reagálni: boáff!

Na de vissza Billy Joelre, még mielőtt agyvérzést kapok. Az idén 74 éves énekes-zeneszerző az egyik legsikeresebb amerikai szóló előadóművész, aki világszerte 160 millió lemezt adott el, és 1999-ben beiktatták a Rock’n’Roll Hírességek Csarnokába is, riszpekt. A most tárgyalt kislemez 33 évvel ezelőtt, 1989. szept.18-án jelent meg és még akkor ősszel első helyet ért el a Billboard 100-as listáján. És hogy mi mindent tárgyal a szong? A refrén csak azt, hogy nem a mi (mármint az ővé) generációnk idején kezdődtek a felfordulások, mert tűzfészkek, háborúskodások mindig is voltak a történelemben. És lesznek is, míg a világ világ.

„We didn't start the fire
It was always burning, since the world's been turning…

…We didn't start the fire / But when we are gone
It will still burn on and on and on and on”

 

Na és akkor nézzük meg szakaszonkénti bontásban, mi minden volt a szerző szerint fontos az elmúlt 70 évben, természetesen amerikai szemszögből. A dal címszavas felsorolásait igyekeztem minél rövidebben kifejteni, de a poszt így is qrva hosszú lett, ezért bontottam ketté. „Csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végigcsinálja!”

  

 „Harry Truman, Doris Day, Red China, Johnnie Ray
South Pacific, Walter Winchell, Joe Di Maggio
Joe McCarthy, Richard Nixon, Studebaker, television
North Korea, South Korea Marilyn Monroe”

 

Harry Truman volt az USA 33. elnöke 1945 -1953 között, aki a szovjet fenyegetésre válaszul meghirdette az úgynevezett Truman-doktrínát, azaz a kommunizmus feltartóztatását hirdető politikát.

Doris Day az ’50-es, ’60-as évek amerikai musical színésznője volt.

Red China: az 1945-49-es polgárháború után a kommunista erők győzelmét követően Mao Ce-Tung vezetésével megalakult a Kínai Népköztársaság.

Johnnie Ray az ’50-es évek énekes sztárja, sokan Elvis Presley elődjének tekintik.

A South Pacific a Broadway-n 1949-ben bemutatott musical, több mint 1900 előadást ért meg, témája a rasszizmus ellenesség.

Walter Winchell újságíró és rádiós műsorvezető, aki magáévá tette és terjesztette a McCarthy-féle propagandát az Amerikán belüli kommunista összeesküvésről és beszivárgásról.

Joe DiMaggio a New York Yankees baseballcsapat sztárja, Marilyn Monroe második férje volt.

Joseph McCarthy amerikai szenátor, az ’50-es évek eleji modern boszorkányüldözés névadója, mindenki gyanús, aki nem gyanús, és hasonló őrültségek.

Richard Nixont 1952-ben választották meg alelnöknek.

A Studebaker Corporation, az egyik legrégebbi járműgyártó 1954-ben összeolvadt a Packard Motor Car Company-val.

1951-ben már 12 millió amerikai háztartásban volt televízió.

North Korea, South Korea: a koreai háború 1950-53 között zajlott, és jogi értelemben a mai napig tart, mert a két fél csak tűzszünetet kötött, nem békét.

Marilyn Monroe ( (született Norma Jeane Mortenson) az ’50-es évek ünnepelt színésznője és szexszimbóluma volt, életéről és haláláról könyvtárnyi irodalom szól. Ajánlott film: Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) Monroe mellett Tony Curtis-szel és Jack Lemmonnal.

 marilyn_monroe.jpg

 

„Rosenbergs, H-bomb, Sugar Ray, Panmunjom
Brando, "The King and I", and "The Catcher in the Rye"
Eisenhower, Vaccine, England's got a new queen
Marciano, Liberace, Santayana, goodbye”

 

Julius és Ethel Rosenberget 1953-ban végezték ki a Szovjetunió részére történt kémkedés vádjával. A budapesti Belvárosban a mai Hold utca a szocializmus idején évtizedekig viselte a Rosenberg házaspár utca elnevezést. (A blogger anno pár sarokkal odébb járt óvodába, ha ez érdekel valakit.)

Az első hidrogénbombát az USA robbantotta fel 1952.nov.1-én a Marshall atollon, ezt követte a SZU robbantása egy évvel később 1953.aug.12-én a szemipalatyinszki területen, Észak-Kazahsztánban.

„Sugar” Ray Robinson az egyik legsikeresebb amerikai profi ökölvívó volt.

Panmindzsonban írták alá a tűzszüneti megállapodást, és itt húzták meg a demarkációs vonalat Észak- és Dél Korea között. Ajánlott film a témában: Demilitarizált övezet – JSA (2000).

Marlon Brando 1951-ben robbant be a filmtörténelembe az Oscar-díj nyertes A vágy villamosa (A Streetcar Named Desire) c. mozival.

The King and I (Anna és a sziámi király) c. romantikus musicalt 1951-ben mutatták be a Broadway-n, a St. James Színházban három évig volt műsoron.

The Catcher in the Rye (magyarul Zabhegyező, az újabb fordításban Rozsban a fogó), J.D. Sailinger könyve 1951-ben jelent meg és vált szinte azonnal kultregénnyé.

Dwight David Eisenhower (becenevén „Ike”) tábornok volt a II. világháborúban, 1953 - 61 között két terminuson át ő volt az USA 34. elnöke.

1955. áprilisában Jonas Salk felfedezte az akkor már világszerte hatalmas mértékben terjedő járványos gyermekbénulás elleni vakcinát.

II. Erzsébetet 1952-ben koronázták meg és ő volt az Egyesült Királyság leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója.

Rocky Marciano 1952 és 1956 között volt a nehézsúlyú boksz világbajnoka.

Valentino Liberace extravagáns zongorista és zeneszerző, 1952 - 55 között saját tévéműsora volt.

George Santayana spanyol-amerikai filozófus és esszéista, 1952-ben hunyt el.

ii_erzsebet.jpg

 

„Joseph Stalin, Malenkov, Nasser and Prokofiev
Rockefeller, Campanella, Communist Bloc
Roy Cohn, Juan Peron, Toscanini, Dacron
Dien Bien Phu falls, 'Rock Around the Clock' "

J.V. Sztálin, az egyik legvéreskezűbb szovjet diktátor és tömeggyilkos 1953. márciusában halt meg. A jelenlegi diktátor, Putyin sajnos a legjobb úton halad, hogy felzárkózzon az általa nagyrabecsült elődhöz.

Sztálin halála után legközelebbi munkatársa, Georgij Malenkov lett a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke. Párttagsági igazolványának száma a 3. volt, az 1. természetesen Leniné, a 2. Sztáliné, a 4. Hruscsové volt.

Gamál Abd en-Nasszer Egyiptom második köztársasági elnöke volt, és a pánarab nacionalizmus vezéregyénisége az 1950-es és 60-as években.

Szergej Prokofjev, az egyik legismertebb szovjet-orosz zeneszerző Sztálinnal egy napon, 1953. március 5-én halt meg.

Winthrop Rockefeller, aki később Arkansas kormányzója lett, meglehetősen élénk sajtóvisszhangtól kísérve vált el első feleségétől, a színésznő Barbara Searstől.

Roy Campanella az egyik első fekete baseballjátékos volt az amerikai Nemzeti Ligában.

Communist Bloc: a keleti blokk országai 1955-ben létrehozták a Varsói Szerződés nevű katonai szövetséget.

Roy Cohn amerikai ügyész, lelkesen támogatta a Joseph McCarthy-féle boszorkányüldözéseket.

Juan Perón háromszor volt Argentína elnöke, az ő második felesége volt Evita Perón, akiről számos könyv, musical és film készült.

Arturo Toscanini, az egyik legismertebb olasz zeneszerző és karmester, aki többször járt Magyarországon is, 1957-ben hunyt el.

A dacron nevű orvosi műanyagot 1951-től kezdték el használni, pl. aortaszűkületek gyógyítására.

A majd’ két hónapig tartó Dien Bien Phu-i csatában a francia gyarmati hadsereg vereséget szenvedett a vietnámi erőktől, és kénytelen volt letenni a fegyvert 1954. május 7-én.

A Rock Around the Clock (Rock éjjel-nappal) volt az első rock and roll szám, ami a műfajt behozta a mainstream zenébe, a dal az ötvenes években a kispolgári csökevények ellen lázadó fiatalok himnusza lett.

 

„Einstein, James Dean, Brooklyn's got a winning team
Davy Crockett, Peter Pan, Elvis Presley, Disneyland
Bardot, Budapest, Alabama, Krushchev
Princess Grace, Peyton Place, Trouble in the Suez”

 

Albert Einstein, a világhírű fizikus 1955-ben hunyt el.

James Dean, a mindössze 24 éves korában autóbalesetben meghalt színész ugyan csak kilenc filmben szerepelt, de így is ikonikus alakja lett az amerikai mozinak.

A Brooklyn Dodgers baseballcsapata a '40-es, '50-es években többször is bekerült a világbajnoki döntőbe, de ott rendre alulmaradt. Végül 1955-ben sikerült nyernie a New York Yankees ellen.

1955-ben nagy sikerrel mutatták be a mozik a Walt Disney stúdió filmjét, a Davy Crockett: King of the Wild Frontier (Davy Crockett, a vadnyugat királya) c. westernt.

Ezt előzte meg 1953-ban a szintén Walt Disney rajzfilm, a Peter Pan (Pán Péter).

Elvis Presley, a Király 1956 adta ki a Heartbreak Hotel c. kislemezt, ami egycsapásra a csúcsok csúcsára repítette.

 

A Disneyland Élménypark 1955.július 17-én nyílt meg a kaliforniai Anaheimben.

Bridget Bardot francia színésznő az '50-es, '60-as években nemzetközi szexszimbólummá vált, elsősorban az 1956-os Et Dieu... créa la femme (És Isten megteremté a nőt) c. film révén.

 

Budapest: itt a magyar vonatkozás, az ’56-as forradalomra utaló egyetlen szó. Dicsőség a hősöknek! A XX. században kétszer került Magyarország a nemzetközi figyelem középpontjába. 1956-ban a forradalom, és 1989-ben a vasfüggöny elsőként történt lebontása alkalmából. A XXI. század 20-as éveire viszont már csak a nyugati szövetségeseink által megvetett autokrácia lettünk. Utolsó csatlós megint, csak ezúttal nem a náci Németország, hanem a fasiszta Oroszország mellett.

Az alabamai Montgomeryben 1955. decemberében kezdődött a szegregációs törvény elleni küzdelem a montgomery buszbojkott cím alatt.

Nyikita Hruscsov Sztálin halála után, 1953-tól 1964-ig a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) első titkára, 1958 és 1964 között pedig a Minisztertanács elnöke volt.

1956-ban Grace Kelly, hollywoodi színésznő és több Hitchcock film szereplője (Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak, Fogjunk tolvajt) felhagyott színészi karrierjével és nőül ment III. Rainier monacói herceghez.

A Peyton Place az egyik első sikeres szappanopera volt az USA-ban, az ABC csatorna sugározta 1964 és 1966 között.

A szuezi válság a Szuezi-csatorna Egyiptom részéről történt államosítása miatt kitört nemzetközi konfliktus és az Egyiptom ellen folytatott közös izraeli-brit-francia háború volt 1956. október 29. és november 7. között. Ez természetesen elvonta a nemzetközi figyelmet az '56-os magyar eseményekről, pont úgy, ahogy napjainkban a Hamasz Izrael elleni támadása vonja el az Ukrajna elleni orosz háborúról. Слава Україні!

ukran_zaszlo_harkiv.jpg

 

 Folytköv erre.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5818245531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.01. 13:37:32

Attól eltekintve, hogy a fasizmus meg a nácizmus az nem az ami szerinted, köszönöm a zeneszám részletes ismertetését!

Sose merengtem el rajta, hogy egyáltalán mit hallok. Igaz a szövege sem került elém s ki tudja mikor hallottam egyáltalán utoljára...
Zeneileg amúgy szerintem nem nagy durranás, de mint érdekesség, köszönöm hogy előhoztad.

(Sajnos viszont a Genesis: Land of confussion számának egykori videóklipje a demens és vállalhatatlan vén trottyok hatalmaskodásáról annál időszerűbb, pedig valaha hittük, hogy a Brezsneyv-Andropov-Csernyenkó vonallal ez végleg lezárul)

Gabba 2023.11.05. 05:31:22

@gigabursch: zeneileg Joel sem tekintette nagy durranásnak a számot, ezt ő maga mondta el több interjúban is. Ennek ellenére sláger lett, a ker rádiók nálunk is a mai napi orrba-szájba játsszák. Számomra sem tűlságosan kiemelkedő, viszont már rég írtam rock'n'hist posztot, és most ez jutott eszembe.

Fasizmus: irreleváns, hogy én mit tartok annak, de Oroszország esetében az olyan kormány, ami fasiszta propagandát nyomat, népirtást folytat (ukrán gyerekek tömeges elrablása), belföldön kíméletlenül leszámol az ellenvéleményt hangoztatókkal, üldözi a melegeket és a zsidókat, az fasiszta.

Q.E.D.

gigabursch 2023.11.05. 09:00:42

@Gabba:
A Q.E.D. rövidítést nem ismerem. Segítesz?

A többi kapcsán nem kívánom szétoffolni a blogot.
Alkalomadtán ha egy koncerten összefutottunk néhány fröccs mellett még megbeszélhetjük a nézőpontjaink eltérését.

Gabba 2023.11.05. 17:58:15

@gigabursch: akceptálom, köszi.

QED: latin, quod erat demonstrandum - ezt kellett bizonyítani
süti beállítások módosítása