Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Rock'n'Hist (3) - második rész

2023. október 30. 10:26 - Gabba

„Little Rock, Pasternak, Mickey Mantle, Kerouac
Sputnik, Chou En-Lai, 'Bridge on the River Kwai'
Lebanon, Charles de Gaulle, California baseball
Starkweather homicide, children of thalidomide”

 

1954-ben az Amerikai Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a bőrszín szerinti iskolai szegregáció alkotmányellenes. Ennek ellenére, amikor 1957-ben a Little Rock High School (Arkansas állam), ahová addig kizárólag fehér gyerekek jártak, 1957-ben felvett 9 fekete srácot, a gyerekek ellen azonnal megindult a zaklatás és más erőszak. A helyzet normalizálására maga Eisenhower elnök küldött szövetségi katonákat a városba.

Borisz Paszternak 1957-ben irodalmi Nobel-díjat nyert a Doktor Zsivágó c. regényéért, a díjat a szovjet kormány „természetesen” nem engedte neki átvenni.

Mickey Mantle, a New York Yankees baseballcsapat egyik legsikeresebb játékosa 17 év után, 1968-ban befejezte aktív pályafutását.

Jack Kerouac, a beatnemzedék talán legismertebb írója, költője, 1957-ben publikálta On the Road (Úton) c. könyvét.

1957.október 1-én a Szovjetunió fellőtte a Szputnyik 1 nevű műholdat, ezzel vette kezdetét a SZU és az USA közötti űrverseny.

Csou En-laj a Kínai Népköztársaság megalakulása (1949) után annak első miniszterelnöke, egyben külügyminisztere is volt.

1957. októberében mutatták be a Híd a Kwai folyón (The Bridge on the River Kwai) c. filmet Alec Guinness-szel a főszerepben. (Még hogy a Csillagok háborújában használták először a ferdén úszó szöveget, muhahaha.)

Libanonban a II. világháború után a muzulmán ellenzék egyre erősebben lépett fel a nyugati irányultságú politikával szemben. 1958-ban kitört a polgárháború („libanoni válság”), és csak az amerikai csapatok beavatkozását követően nyugodott meg a helyzet.

Charles de Gaulle Franciaország elnöke volt 1959 - 1969 között. Ajánlott film: A Sakál napja (The Day of the Jackal), a címszerepben Edward Fox-szal.

 

California baseball: a New York Giants baseballcsapat 1958-ban átköltözött San Franciscoba és nevet változtatva San Francisco Giants néven működik a mai napig. Egy évvel korábban a Brooklyn Dodgers költözött át LA-be, és vette fel a Los Angeles Dodgers nevet.

Gyilkos ámokfutásuk során a 19 éves Charles Starkweather és 14 éves barátnője, Caril Ann Fugate 11 embert ölt meg Nebraska államban 1958 januárjában.

A thalidomidot az 50-es évek végén hozták forgalomba Nyugat-Németországban, mint recept nélkül kapható nyugtatót. 1961-ben visszavonták, mert az akkor született gyerekeknél súlyos fejlődési és idegrendszeri károsodást okozott.

„Buddy Holly, Ben Hur, space monkey, mafia
Hula hoops, Castro, Edsel is a no-go
U2, Syngman Rhee, Payola and Kennedy
Chubby Checker, Psycho, Belgians in the Congo”

 

A vastag SZTK-keretes szemüvegéről ismert rock and roll énekes, Buddy Holly 1959 februárjában vesztette életét repülőgép balesetben, 22 évesen.

 

Minden idők egyik legnagyszabásúbb és legsikeresebb hollywoodi moziját, a Ben Hurt 1959 novemberében mutatták be, Charlton Hestonnal a főszerepben.

Space monkey: 1959 májusában a NASA két nősténymajmot, Able-t és Bakert lőtt ki rakétával 480 km magasságba, és ez volt az első eset, hogy főemlősök túléltek egy ilyen (bár csak 15 perces) űrutazást.

Maffia: Luciano Genovese olasz-amerikai maffiózót 1959-ben New Yorkban elítélték a szövetségi kábítószer-törvények megsértésére irányuló összeesküvésért.

A hulahopp karika ugyan már évszázadok óta ismert volt, de amikor az 50-es évektől műanyagból gyártott tömegtermék lett, csupán az USA-ban százmillió darabot adtak el belőle 1958 és 60 között.

Fidel Castro a kubai szocialista forradalom vezetője, majd a népköztársaság első miniszterelnöke volt 1959-től.

A Ford az Edsel modellt 1958-ban kezdte gyártani. A Ford nagy reményeket fűzött a márkához, de az Edsel számos gazdasági fiaskó és rossz döntés következtében két évvel az indulás után becsődölt.

ford_edsel_ranger_1959.jpg

 

1960. május 1-én a szovjet Szverdlovszk városa fölött lelőtték a Lockheed U2 amerikai kémrepülőgépet. A világhírű ír együttes erről a géptípusról vette a nevét. Ajánlott hallgatnivaló The Joshua Tree c. lemez, na meg a zenekar többi albuma.

Syngman Rhee a Dél-Koreai Köztársaság első elnöke volt 1948-60 között, amerikai száműzetésben halt meg.

Payola botrány: a rádiós műsorvezetők pénzért játszottak, népszerűsítettek a műsorukban olyan lemezeket, amelyek befuttatásáért a lemezkiadók fizettek nekik. A szó a fizetség (pay) és a Victrola, a rádióstúdiókban használt régi lemezjátszómárka összevonásából ered. A botrány kitörése (1960) óta a payolát törvény tiltja.

John F. Kennedy az Egyesült Államok 35. elnöke volt, az egyik legnépszerűbb politikus az USA történelmében.

Chubby Checker amerikai rock’n’roll énekes, elég, ha csak annyit mondunk róla: Let’s Twist Again! A korábban említett és fiatalon meghalt zenészekkel ellentétben ő még él és virul, októberben volt 81 éves. (Komolytalan elméletek szerint magyar származású, Cseker Csaba néven emigrált az USA-ba…)

A Psycho, minden thrillerek ősatyja, 1960-ban rémítette halálra a mozinézőket először, és azóta is minden generációt újra és újra (feltéve, ha az új nézőknek valaki nem lövi le előre a poént).

Belga Kongó, Belgium közép-afrikai gyarmata 1960. június 30-án nyerte el függetlenségét.

 

„Hemingway, Eichmann, ’Stranger in a Strange Land’
Dylan, Berlin, Bay of Pigs invasion
’Lawrence of Arabia’, British Beatlemania
Ole Miss, John Glenn, Liston beats Patterson
Pope Paul, Malcolm X, British politician sex
JFK – blown away, what else do I have to say?”

 

A Nobel-díjas író, Ernest Hemingway 1961-ben öngyilkosságot követett el.

Adolf Eichmann náci háborús bűnöst, a zsidódeportálások egyik fő szervezőjét, aki a II. világháború után Argentínában bujkált, izraeli ügynökök felkutatták és Izraelbe szállították. A Jeruzsálemben lefolytatott tárgyaláson halálra ítélték és 1962-ben kivégezték.

Robert Heinlein sci-fi könyve, a Stranger in a Strange Land (Angyali üdvözlet) 1961-ben jelent meg és vált a 60-as évek ellenkultúra mozgalma, a szabad szerelem és a semmi által nem korlátozott életmód jelképévé.

Bob Dylan második nagylemeze 1963 májusában jelent meg, nyitó száma a 60-as évek legnépszerűbb protest song-ja, a Blowin’ in the Wind.

A hidegháború szimbólumává vált berlini falat 1961.aug. 13-án kezdte el építeni a keletnémet kormány.

A Disznó-öbölbeli invázió (Bay of Pigs invasion) a CIA által kiképzett Castro-ellenes csapatok partraszállási hadművelete volt 1961 áprilisában a Fidel Castro vezette kubai kormány megdöntése érdekében. Ajánlott korabeli vicc: Mit csinál Castro a parton? – Fidel.

Az Oscar díjat nyert Lawrence of Arabia (Arábiai Lawrence) c. történelmi filmdrámát 1962-ben mutatták be olyan nagyágyúkkal, mint Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Omar Shariff.

A Beatlemánia nem igényel semmilyen kifejtést, csak meg kell nézni pár youtube-ra feltöltött korabeli koncertfelvételt. Ajánlott film: Egy nehéz nap éjszakája (A Hard Day’s Night).

 

A Mississippi Egyetem (becenevén Ole Miss) újabb, a szegregáció elleni esemény színhelye volt 1962-ben, amikor a korábbi katona, a légierő veteránja, a fekete James Meredith felvételt nyert az egyetemre, de az állam kormányzója megtiltotta, hogy beléphessen az épületbe. Robert Kennedy igazságügyi miniszter azonban ezt a döntést felülbírálta, így Meredith megkezdhette tanulmányait.

John Glenn volt az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet, méghozzá háromszor, 1962-ben. Ugyan a szovjet Jurij Gagarin volt az első, aki 1961-ben már megkerülte bolygónkat, de ő csak egyszer.

Sonny Liston nehézsúlyú bokszoló 1962-ben az első menetben kiütötte Floyd Pattersont. A bajnoki címétől Muhammad Ali fosztotta meg 1964-ben. (Ki is született abban az évben? Ja, persze, a blogger.)

VI. Pál pápa 1963 - 1978 között volt hivatalban, 1977-ben magánkihallgatáson fogadta Kádár Jánost.

Malcolm X fekete nacionalista és polgárjogi aktivista merénylet áldozata lett 1965 februárjában.

British politician sex: John Profumo brit hadügyminiszter szexbotrányba keveredett a 19 éves, szovjet kapcsolatokkal rendelkező Christine Keeler nevű táncosnővel. A hölgyről a botrány után készült pár ikonikus fotó.

John F. Kennedy elnök 1963.nov.22-én merénylet áldozata lett Dallasban (Texas állam). Ajánlott szong: Saxon – Dallas 1 pm.

 

 

„Birth control, Ho Chi Minh, Richard Nixon back again
Moonshot, Woodstock, Watergate, punk rok
Begin, Reagan, Palestine, terror on the airline
Ayatollah's in Iran, Russians in Afghanistan”

 

Birth control: az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1965-ben alkotmányellenesnek mondta ki azt a több szövetségi államban érvényes helyi rendelkezést, ami bűncselekménynek tartotta, hogy házaspárok (!!) fogamzásgátló eszközöket használjanak.

Ho Si Minh a vietnámi nemzeti mozgalom vezetője, 1954-től 1969-ig Észak-Vietnam, vagyis a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnöke és miniszterelnöke volt.

Richard Nixont 1968-ban választották meg az Egyesült Államok 37. elnökévé.

Moonshot: Neil Armstrong volt az első ember, aki a Holdra tette a lábát 1967. július 20-án, az Apollo-11 űrhajó útja során. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”, mondta a holdralépéskor, élő adásban.

Az első rockfesztivált 1969.aug.15 - 18. között rendezték a Vermont állambeli Woodstockban.

A Watergate-ügy amerikai belpolitikai botrány és krízis volt az 1970-es évek elején, ami Richard Nixon elnök lemondásához vezetett. Ajánlott film: Az elnök emberei (All the President’s Men) Dustin Hoffmannal és Robert Redforddal.

A punk rock a 70-es évek közepén terjedt el, legismertebb képviselői az USA-ban Iggy and the Stooges, Angliában a Sex Pistols voltak.

 

Menahem Begin izraeli miniszterelnök és Anvar Sadat egyiptomi elnök közösen béke Nobel-díjat kaptak 1978-ban a két ország közti békeszerződés aláírásáért Camp Davidben, Carter elnök aktív közreműködése mellett. Azóta kínzó a kérdés: Már Begin Szadat szombat van?

Ronald Reagan volt az USA 40. elnöke 1981 - 89 között.

Az önálló Palesztina létrehozásának kérdése a II. világháború vége óta a nemzetközi politikai napirendjén van, számos fegyveres felkelés és harc folyt és folyik ez ügyben, mint pl. a mostani.

Terror on the airline: 1976. július 4-én szabadították ki az Izraeli Védelmi Erők kommandósai Kampala, az ugandai főváros Entebbe nevű repülőterén őrzött 102 túszt, akiket korábban palesztin és német terroristák ejtettek foglyul az Air France Tel-Avivból Párizsba tartó repülőgépének eltérítése során.

Khomeini ajatollah az 1979-es iráni forradalom egyik vezéralakja, majd Pahlavi sah elűzésétől haláláig Irán de facto legfőbb vezetője volt.

Az ún. Brezsnyev-doktrína jegyében a Szovjetunió „baráti segítségnyújtás” címszóval 1979 karácsonyán bevonult Afganisztánba, az intervenciós háború közel tíz évig tartott. Mi a szovjet Lopakodó? – Brezsnyev papucsban. (Markos-Nádas poén.)

 

„’Wheel of Fortune’, Sally Ride, heavy metal suicide
Foreign debts, homeless vets, AIDS, crack, Bernie Goetz
Hypodermics on the shore, China's under martial law
Rock and roller cola wars, I can't take it anymore”

 

A Wheel of Furtune (Szerencsekerék) c. tévés vetélkedő első adását 1975-ben sugározta az NBC.

Az orosz Valentyina Tyereskova (1963) és Szvetlana Szavickaja (1982) után 1983-ban Sally Ride lett a harmadik női űrhajós (és az első amerikai), aki kijutott az űrbe, a Challenger űrsikló fedélzetén. 

Heavy metal suicide: a 80-as évek elejétől a heavy metal egyre népszerűbb lett, és az időnként erőszakos szövegek hatására az évtized közepén a fiatalok körében megnőtt az öngyilkosságok száma.

Foreign debts: számos ország növekvő külföldi adóssága a 80-as évektől egyre több problémát jelent.

Homeless vets: a vietnami háborúból hazatért veteránok jelentős része mentális és lelki sérüléssel küzdött, és közülük sokan váltak hajléktalanná.

Az AIDS betegséget 1981-ben azonosították.

A kábítószerfogyasztás növekedésének új lökést adott a crack kokain terjedése a 80-as években.

Bernhard Goetz 1984 decemberében négy feketét lőtt le New York-i metróban, azzal az ürüggyel, hogy ki akarták őt rabolni.

Hypodermics on the shore: a használt egészségügyi eszközök nem megfelelő tárolása és kezelése következtében 1988 nyarán rengeteg fecskendőt és vérfiolát mosott partra a tenger a New Yorki-i Staten Islanden.

A pekingi Tienanmen téri vérengzés során 1989. június 3-án és 4-én a kínai hadsereg katonái megtámadták a téren április 14-én kezdődött diáktüntetés résztvevőit. A kormány rendkívüli állapotot vezetett be, az erőszakos akciók halálos áldozatainak száma a becslések szerint több ezerre tehető.

Rock and roller cola wars: a két nagy rivális, a Coca Cola és a Pepsi Cola ismert rockzenészek bevonásával kampányolt: az előbbi pl. Elton Johnnal, Paula Abdullal és Robin Beck-kel, az utóbbi Michael Jacksonnal és a Rod Stewart / Tina Turner párossal.

 

Nézzük meg a klipeket és nosztalgiázzunk azon, hogy a 80-as években mindannyian milyen szépek voltunk! (A bloggert is beleértve.)

1 komment
Címkék: rock n hist

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr7718245869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.01. 13:46:55

Cseker Csaba: ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
Ez fájt!

Ami a HM öngyilkosságokat illeti: Igazában nem tudták igazolni.
De ha már HM és öngyilkosságok - sajnos méltatlanul elfeledett szám és döbbenetes adat:
www.youtube.com/watch?v=4I6pHny74mQ
süti beállítások módosítása