Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Magyar emlékek Bécsben - ungarischer Spaziergang in Wien (3)

2023. augusztus 24. 07:18 - Gabba

Wien ist anders, dritter Teil.

Két, a magyar történelmi vonatkozásokat előtérbe helyező poszt után (itt és itt) a záró darab általánosabb jellegű lesz, bár magyar utalásoktól nem teljesen mentes. Utolsó sétánkat a Burg szomszédságában található Burggartenben kezdjük. A tágas parkot a XIX. század húszas éveinek elején alakították ki, manapság egyik kedvenc pihenőhelye a bécsieknek és a turistáknak. Bár sok a pad, de még több a zöldbe vágyó ember, így a népek nagy része a fűben heverészik, sörözik, dumál vagy blogposztot ír… Két szobrot említhetünk a kertből: az egyik I. Ferenc Józsefé, az első magyar vonatkozás tehát máris befigyel ebben a posztban is. Amint az talán kevésbé ismert, a jelenlegi Magyarország területén nyilvános térben a császárnak csak egyetlen ábrázolása látható, ami Trianon után megmaradt és a szocializmust is túlélte. Ez pediglen Than Mór festménye, ami a budapesti Egyetemi Könyvtár olvasótermének falát díszíti.

becs37.jpg

ukran_zaszlo_romos.jpg

 

 

 

 

 

A másik említendő szobor Mozarté, akinek zenéje és a róla elnevezett édesség, a Mozartkugel, Ausztria legkelendőbb exportcikke. (Ismét emlékeztetek az első posztban már felidézett Falco slágerre.) A szobor előtt violinkulcs alakú virágágyás, nagyon pöpec.

becs36.jpg

becs36_1.jpg

 

A parkból kisétálva a Ringre jutunk és rövid sétával eljuthatunk a parlament épületéhez. Hatalmas méretű, alapterülete 13 500 m², a budapesti országházé viszont 17 745 m². 1874 – 1883 között épült, a miénk 1885 – 1904, tehát a miénk nemcsak nagyobb, hanem hosszabb is, végre egy olyan fütyiméregetés, ahol mi nyertünk! Tetején az osztrák és az EU-s zászló, na ez utóbbi az, ami a budapesti épületről fájdalmasan hiányzik. Helyette a miénken van székely zászló, az osztrákén viszont nincs dél-tiroli…

becs37_1.jpg

 

(És ha már parlament, akkor itt most nyitok egy hosszabb zárójelet, bár ebbe a posztba nem akartam aktuálpolitikát behozni, de muszáj. Aug. 20. az államalapítás napja, a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe, a köztársasági elnökasszony szép szavakkal arról beszélt a jeles alkalomból, hogy szent István bennünk él és a magyarság közös nevezője, és van esélyünk olyan mélységet megélni és olyan magasságba emelkedni, ahol a magyar nemzet magától értetődő összetartozását megélhetjük. Sőt: azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is. Szép szavak, vitathatatlanul, de akkor talán:

- a miniszterelnöknek nem kellene 13 éve a magyar nemzet megosztására törekednie

- nem kellene a nyugati világban található szövetségeseink ellen uszítania folyamatosan és nem kellene a világ kloákáját (ha van ilyen) jelentő keleti diktátorokat meghívni erre az ünnepre (Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán)

- sőt olyan országok képviselőit, akik több évtizeden, horribile dictu évszázadon át támadták a magyar nemzeti létet (Oroszország, Törökország) és ezeket az országokat barátoknak neveznie

- és olyan, vesztegetésbe, hűtlen kezelésbe és más korrupciós ügybe belebukott volt kancellárt ajnároznia, aki ellen épp most emeltek vádat hamis tanúzás miatt (Sebastian Kurz)

 

Már megint igazuk lett a régi latinoknak: similis simili gaudet. Zárójel bezárva.)

 

A Ringen továbbhaladva elérkezünk a jelenlegi Városházához (a régiről az előző posztban írtam), aminek széles előtere a már évek óta megrendezendő zenés filmek fesztiváljának ad otthont, ezért takarja ki az épület jó részét egy hatalmas kivetítő. Júliustól szeptemberig az operától a könnyűzenéig minden este más-más zenei témájú filmet vetítenek itt.

becs38.jpg

A Városháza a XIX. század második felében épült, és 1892 – 94 között rövid ideig a világ legmagasabb épületének címét viselte 98 méter magasra szökő tornyával, ám ekkor elkészült Amerikában, Wisconsin államban a Milwaukee Városháza a maga 108 méteres tornyával. Az épület egyik oldalkapuján az osztrák mellett az ukrán zászlót is kifeszítették, szimbolikus jelentősége egyértelmű és helyeslendő. (Hasonló gesztust a budapesti főpolgármester is tett, igen helyesen.)

becs38_1.jpg

A Ring egyes szakaszai más-más nevezetesség, városrész, stb. alapján lettek elnevezve, így nem meglepő módon a Burg főkapuja környéki szakaszt Burgring-nek, az operaház környékit Opernring-nek hívják. Ha már így szóba került, nézzük gyorsan meg a többit is, honnan kapták a nevüket. Schottenring: a Schottenstift nevű, skót templomról. Universitätsring: az 1365-ben megnyílt Bécsi Egyetemről, ami egyébként az első német nyelvű egyetem volt. Karl-Renner-Ring: Karl Renner a Habsburg Birodalom feloszlása után az első köztársaság miniszterelnöke volt 1919-20-ban, majd a II. világháború után a második köztársaság elnöke volt 1945-50 között. Kärntner Ring: ide nyílik Bécs talán legismertebb bevásárlóutcája, a Kärntner Straße. Schubertring: a Mozart után talán a második legismertebb osztrák zeneszerzőről, Franz Schubertről. Természetesen szobra is ezen a szakaszon található. Parkring: a tágas és hatalmas alapterületű városi parkról (Stadtpark) kapta a nevét. Stubenring: az egykori bécsi várfal Stubenbastei nevű bástyájáról nevezték el.

 

Szóval Opernring és az Operaház. Ha már fentebb volt összevetés a parlamenti épületek esetében, ejtsük ezt meg a bécsi és a budapesti operaház vonatkozásában is. A bécsi 1863 – 1869 között, a budapesti 1875 – 1884 között épült. Befogadóképességük 1709 ill. 1394 ülőhely, a miénk esetében ezt az 1980-as évek elején végzett felújítási munkák során 1289-re csökkentették. A bécsi operában ugyanakkor van 567 állóhely is, nálunk állóhely viszont csak a buszokon és villamosokon van… Viszont mindkét épület egyformán gyönyörű, erről nem is érdemes vitát nyitni. És természetesen az ünnepélyes bécsi  megnyitón jelen volt a császári és királyi pár, Ferenc József és Erzsébet, a budapestin viszont csak a király.

becs39_1.jpg

becs39.jpg

 

Nem műemlék kategória, bár mára már építészeti örökséggé vált a különleges kialakítású, a belvárostól távolabb található Hundertwasser ház. Ember és természet közeli kapcsolatának megvalósulása: a tetőt fűvel fedték le, a szobákban, erkélyeken fák és bokrok nőnek, a lombozat a külső falakon is látható. Mivel az épületben lakások és irodák vannak, természetesen csak kívülről látogatható. Tervezője Friedensreich Hundertwasser (eredeti nevén Friedrich Stowasser) osztrák építész és festő. A ház 1983-86 között épült és manapság talán a legnépszerűbb turistalátványosság Bécsben.

becs40.jpg

becs40_2.jpg

 

Na és ha a három posztban felsorolt birodalmi múltra utaló számos műemlék látványa után némileg lelazultunk a Hundertwasser háznál, akkor a teljes lazulás érdekében keressük fel a Pratert. Ami egészen a XVIII. század közepéig királyi vadászterület volt, de 1766-ban a parkot megnyitották a nyilvánosság számára. A prater valószínűleg a latin pratum (mező, rét) szóból származik, és a parkon belül 1895-ben alakították ki és nyitották meg a vidámparkot, a Wurstelprater-t. A Wurstel jelentése bohóc, paprikajancsi (nyilván ebből jön a magyar vurstli szó), de utalhat a Würstelre is, ami köztudottan virslit jelent. (És amint azt egy jól ismert klasszikus filmalkotásból tudjuk, színvonalas szórakozás nem képzelhető el sör-virsli verseny nélkül…)

 

A belépőket a kapun a Herrrreinspaziert! felirat fogadja, ez kb. annyit jelent: Tessék befárrrradni!

becs42.jpg

Az 1897-ben átadott óriáskerék a mai napig Bécs egyik szimbóluma. A II. világháború végi bombázásokban erősen megsérült, de rekordidő alatt helyreállították, igaz, az eredetileg 30 gondola helyett azóta csak 15 van használatban. A kerék 65 méter magas, szuper kilátás nyílik róla a városra.

becs42_1.jpg

A játékok, látnivalók közül sok megtalálható volt a sírba kényszerített budapesti Vidám Parkban is, mint pl. a vizes csónakcsúszda, a hullámvasút, a tükörlabirintus, a dodzsem (sőt a helyi kioszkban kitűnő málnadzsem is kapható…. bocs) vagy a szellemvasút, ami itt Hotel Psycho néven fut.

becs41_1.jpg

 

becs41.jpg

 

Kérem tisztelettel, ennyi látnivaló és lelazulás után a bloggernek már csak egy úticélja maradt: az innen pár metrómegállóra lévő Ernst Happel Stadion. Így hát ruganyos léptekkel arrafelé indult, hogy végre élőben láthassa egyik legnagyobb kedvencét, Bruce Springsteent. (Beszámoló itt.)

Mit is mondhatnék a háromrészes városi séta végén? Csak amit a Terminator mondott a helyi rendőrőrsön: I'll be back!

 

becs43.jpg

13 komment
Címkék: utazás ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr8518199715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.08.24. 10:36:03

Lesz itt egy adag dolog, amiben nem fogunk egyetérteni, úgymint az ukrán vagy az Ollyópaji Jujjdejós zászló kérdése, de mindegy is.

Köszönöm ezt a leírást is, érdekes volt.
Ugyan itt kevesebb volt a magyar téma, de az érdekességekről és a látnivalókról mit se von le.

A Prater kapcsán nekem nagyon fáj, hogy nincs Vidámpark és nem tudom elhinni, hogy ne lehetett volna az gazdaságos (mert mindig erre hivatkoznak)

Hundertvasser építészete több, mint érdekes, roppant tanulságos
Van olyan környezet, ahová egyáltalán nem illik, vagy csak úgy és annyira, mint a Kálvin-téri borzalom, csak ez másképp bozralom, ugyanakkor egy paneles/ipari környezetben valóban üdítő színfolt.
Az már egy másik kérdés, hogy azok a fák ennyire külpontosan növekedve hogyan lesznek statikailag állékonyak hosszú távon, azt a fene se tudja, akárcsak azt se, hogy hogyan marad meg az épület szerkezete gyökérbiztos.
Ez persze nem azt jelenti, hogy ne legyen, hanem azt, hogy igenis legyen minél több zöldtető, zöldfelület és az építőipar tanuljon meg ennek amkihívásnak megfelelni.
Annakidején ifjúi koromban az Etele úton (vagy akkor még Szakasíts volt?) az egyik ún, lábasházon a hatodik(!) emeletig futott fel a borostyán.
Télen-nyáron zöld volt, szép volt.
Levágták, levegyszerezték onnan.
A mai napig őrzöm magamban a látványt, mert szép volt.

AaannnaaA 2023.08.24. 15:54:20

@gigabursch: A kötözködés legkisebb szándéka nélkül, én úgy tudom, hogy házfalra azért nem való borostyán, mert élő növény lévén ahogy felszívja magának a vizet, úgy a házfalba is jut, mivel abba is kapaszkodik. Magyarán nedves lesz a fal, ahol borostyán borítja.

AaannnaaA 2023.08.24. 15:55:37

Bocsánat kedves bloggazda, hogy a lényegről sikerült kommentelnem :)

Köszönöm a leírást, nem is tudtam, hogy három részes! Innen akkor haladok visszafelé, ha már egyszer a legfrissebbet olvastam :)

gigabursch 2023.08.24. 16:20:58

@AaannnaaA:
Ezt nem is vitatom.
Én az építészeti megoldást hiányolom.

Gabba 2023.08.24. 17:58:13

@AaannnaaA: te már elég régóta követsz, még a hogyvolt.blog.hu-s időkből, úgyhogy tudhatod, hogy Gabba poszt alatt nincs olyan, hogy offtopic komment, jöhet minden :)

Neoprimitív 2023.08.25. 18:45:45

@AaannnaaA: Offtopic on: tudtommal borostyánt csak nem vakolt falra futtatnak, mert a kő vagy klinkertégla nem veszi fel a vizet. A vakolat viszont igen, ráadásul mivel nem képez egységet az alatta lévő felülettel, a borostyán gyökerei egy idő múlva szépen le is szedik arról. A fal nem a borostyán gyökerétől lesz nedves, hanem attól, hogy a vakolat alkotja a vízzáró réteget, ha a borostyán letépi, akkor a víz befolyik alá és a falazótéglák sokkal porózusabbak, mint a klinker.

AaannnaaA 2023.08.25. 19:02:19

@Neoprimitív: Aláírom. Én arra emlékszem, amikor a házamba költöztem, a szomszédom az udvarára néző falamra hatalmas borostyánt futtatott. Amikor Apukám meglátta, első dolga volt, hogy hozott egy fejszét, és kivágta, a fent általam írt indokokat említve. Eszerint van, ahova lehet, és van, ahova nem. Köszönöm az infót!

Gabba 2023.08.26. 18:29:58

@Neoprimitív: @AaannnaaA:

kedves olvasók, hogyan műveljük kertjeinket és házainkat c. rovatunkat olvasták :D

gigabursch 2023.08.27. 10:33:38

@Neoprimitív:
Megint csak: Legjobb ismereteim szerint!

Az, hogy a kő "nem ázik át" a téglával szemben, vitathatatlan, ugyanakkor a borostyán a maga képleteivel másodlagos gyökérszövetet alakít ki, ahol - mint minden gyökér környezetében - savas környezet uralkodik, ami szép lassan a mészhabarcs megbontásával jár.

Csakhogy ma már van a vegyiparnak mindenféle trutyimutyija, és nem hiszem el, hogy ne lenne megoldás arra, hogy - direkt egybe írom most - gyökérzónaPHstabilésígytartóskötőanyaggal lássák el az építőelemek egymáshoz rögzítését.

Szóval a cementes/meszes homokvakolat azért veszíti el struktúráját és pereg le, mert a Ca szép lassan kioldódik és így a kémiai kötések fellazulnak, megszűnnek.

W.Jack. 2023.12.05. 12:58:55

Nagyon szépen köszönöm a posztot, illetve a teljes bécsi posztsorozatot <3

Ha már Hundertwasser szóba került, Theophil Hansen nevét, akinek Bécs számos meseszép épületét, köztük Parlamentet is köszönhetjük, mindenképpen érdemes megemlíteni.
Nagyszerű, hogy már a Parlament épületét is ilyen szépen lehetett látni, és nem csak az állványok mögül kukucskált elő, mint korábban évekig. Remélem, hogy közelebbről is megnézted, mert nem csak a szobrok mögötti szimbolika gyönyörű szerintem, hanem maguk a szobrok is. A lovakat megfékező emberek (Rossebändiger) szobraitól kezdve a Pallas Athéné kút minden egyes apró részletén át egészen Ferenc József ábrázolásáig, aki jóságosan átnyújtja alattvalóinak az alkotmányt (ami az osztrákok szerint „sehr putzig” figyelembe véve az alkotmány(ok) születésének körülményeit).

Érdekességként említem, hogy itt van a közelben a Volksgarten, ahol Bécs egyik legrégebbi nyilvános illemhelye található, az 1880-as évekből. (Igen, én rendhagyó városnéző vagyok :D)

Akit jobban érdekel Ausztria történelme, annak érdemes a Rathaus előtti nyolc szobrot (melyeket Rauchfangkehrerként, azaz kéményseprőkként is ismernek) is megnézni. Ha már szobor, akkor a Wehrmann im Eisen felkeresését is javaslom, abszolút megér egy pár perces sétát a Wien Museum árkádjaihoz.

Bocsánat, elragadott a lelkesedés :)

Gabba 2023.12.05. 16:34:51

@W.Jack.: nincs bocsánat - őszinte öröm és köszönet van a remek kiegészítésekért!

és öröm afelett is, hogy az általam elhintett magok milyen klassz befogadó talajra találtak - hoppá, ez kissé kétértelműre sikerült, de már nem javítom - szerintem pofon nem vágsz érte, inkább elismerésnek veszed :)

amikről írtál, azok sajnos kimaradtak (főleg a legrégebbi illemhely), a kint töltött két nap alatt így is vagy napi 8 órákat gyalogoltam, és így is csak annyi fért bele, amikről írtam. aber nächstes Mal!

és még egy bennfentes infó: holnap korán Mikulás ihlette poszt!

W.Jack. 2023.12.05. 17:21:47

@Gabba: Már alig várom :) Közben írok még egy gyors levelet a Mikulásnak, hogy bónuszként tegye bele a csizmámba azt a szuperképességet, hogy ne kelljen már minden kommentnél kiválasztanom a lépcsőt, buszt, motort, kerékpárt, tűzcsapot, busman vadászt, alpesi legelőt, az oroszlán csillagképet alkotó csillagokat, stb. :D

Gabba 2023.12.05. 18:13:41

@W.Jack.: á, ezen már a piócás ember sem tud segíteni!
süti beállítások módosítása