Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Egy étel mind fölött - a lecsó

2024. április 24. 14:14 - Gabba

Végre itt a tavasz, duzzad, aminek duzzadnia kell, nedvet ereszt, aminek nedvet kell eresztenie, de mielőtt pajzán képzeletünk másfelé kóborolna közlöm, hogy ezúttal kivételesen a szabadföldi zöldségekre gondolok. Ugyanis rég főzőcskéztünk itt a blogon, ezért ideje, hogy újra kezünkbe vegyük a fakanalat és elkészítsük az egyik legjobb és legegyszerűbb tavaszi (persze nem csak tavasszal, hanem egész évben is nyomatható) kaját, a lecsót.

Aki ide járogat, az tudja, hogy nem vagyok mesterszakács, nem is tudok főzni, de van pár kaja, amit össze tudok dobni és a családi vélemények szerint még ehetők is – legalábbis nem szokott maradni egyikből sem. Na jó, kivéve, ha véletlenül leégetem valamelyiket, de erről ne is beszéljünk, nem kell bevonzani a kudarcot…

 

lecso05.jpg

 

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

 

Szóval egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető kajáról van szó, mi kell hozzá? 3 - 4 éhes alanyt feltételezve jó egy kiló zöldpaprika, ugyanennyi paradicsom, pár evőkanál étolaj, egy zacskó házi tarhonya vagy csipetke, egy szál kolbász és 3 tojás (Ha van vegetáriánus a családban, mint pl. nálunk is, akkor a kolbásszal készülő adagot külön edényben főzzük. Kicsit macerásabb így, de a gyerekért mindent.)

A lecsó a köztudatban ősi magyar ételnek számít, amihez csak két megjegyzést. Amerika felfedezése előtt sem paradicsom, sem paprika nem termett Európában, tehát az „ősit” már itt kilőhetjük. A XIX.sz. végefelé Magyarországon megtelepedett bolgárkertészeknek volt egy jellegzetes étele, amit szabad tűzön sült paprikából, paradicsomból, esetenként kiegészítve más szezonális zöldségekkel, készítettek. Tehát a „magyar” is kilőve, mindazonáltal ne menjünk ebbe bele túl mélyen, nehogy magunkra vonjuk megszállott ősmagyar beállítottságú és kizárólag rovásírással kommunikáló, a Szíriuszról és / vagy a hun rokonságból származó honfitársaink haragját. Ami viszont tény: 1924-ben, az 1895-ben Weiss Manfréd és Bertold által alapított Első Magyar Konzerv- és Ércárugyár az általa bejegyeztetett Globus márkanév alatt már exportált lecsót.

 

lecso01.jpg

 

És hogy igazi nemzetközi ételnek számít, azt bizonyítja, hogy a különféle nemzeti konyhákban is megtalálható, bár esetenként némi eltéréssel. Ott van ugyi az erdélyi (román) zakuszka, ami padlizsánnal és babbal készül. Vagy a szerb / horvát ajvár, amiben paprika, padlizsán, fokhagyma van. A törököknél menemen néven készítik fokhagymával, kakukkfűvel, tükörtojással. És végül ott van a világszerte leginkább ismert változat, a francia ratatouille cukkinivel, padlizsánnal és alkalmasint gombával megbolondítva. (A L’ecsó /Ratatouille/ c. rajzfilm nyilván mindenkinek megvan. Ugye?)

 

lecso02.jpg

 

És hogy honnan ered az elnevezés? Fehér Béla megfelel erre a 2009-ben megjelent Lecsó c. könyvében:

„… Döbbenten látom, hogy A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a lecsó szó nyomtatásban 1940-ben jelent meg először. Utóbb fedeztem fel, hogy az Új Idők 1931-es receptkönyvében már szerepel! A szótár szerint hangutánzó, talán a locsog szó családjába tartozik. Ha az ember kicsit utánanéz, hamar kiderül, hogy bizonyos vidékeken a lecsedék konyhai hulladékot jelent, a lecses, lecskes puhát, nedvdúsat, a lecsma pedig lottyadtat. Talán itt kell keresni a lecsó szó forrásvidékét…”

 lecso03.jpg

 

A lecsókolbászt a cucilizmus fénykorában az ára után (10 dkg 2 forintba került) kétforintos kolbásznak is hívták, ez az elnevezés szolgált Csurka István tárcagyűjteményének címéül, ami könyv alakban 1980-ban jelent meg. 

 

lecso04.jpg

 

És akkor még nem is beszéltünk az operettről, azon belül is Eisemann Mihály Egy csók és más semmi c. darabjáról, amiben felhangzik a témával kapcsolatos egyik első kínrím, hogyaszondja:

 

„Édes nagysád, vár rám a kaszinó,
mit fog szólni hozzá a Tasziló?...

Lecsó-, lecsó-, lecsó-, lecsó-,
lecsókolom a rúzst terólad."

 

 

Na de az elmélet után nézzük a gyakorlatot: hogyan készül a lecsó Gabba módra?

A paprikát kicsumázzuk és felvágjuk viszonylag kis darabokra, hasonlóképpen a paradicsomot is. A kolbászt (lehetőleg ne a gyenge minőségű lecsókolbászt, hanem valami normálisabb fajtát) felkarikázzuk (ha a héja nem fogyasztható, előtte fejtsük le – nem beszélve a sasról…) és pár kanál étolajjal kezdjük el sütni egy nagyméretű lábosban. Kb. tíz perc után adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát, a lábost fedjük le, hogy a zöldségek gyorsabban puhuljanak megfele. A konyhát azonban ne hagyjuk el, mert a cuccot folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. A paradicsom egy idő után levet ereszt, ekkor érdemes hozzáadni a tarhonyát / csipetkét. Időnként érdemes egy-egy pohár vízzel felönteni a készülő kaját, pótlandó az elpárolgó folyadékot, a kevergetésről viszont sose feledkezzünk el, mert ha leég, az edénnyel együtt dobhatjuk a kukába. Az egész művelet kb. másfél óra, a 85. percben záróakkordként dobjunk rá három felvert tojást (természetesen előtte pucoljuk meg), keverjük össze a lecsóval, pár perccel később zárjuk el a gázt és hagyjuk a cuccost pár percig állni, hogy minden alkotóelem összeérjen benne.

 

Mivel a főzés elég unalmas folyamat, érdemes közben más dologgal is elfoglalni magunkat: olvassunk, nézzünk filmet vagy pár sorozatepizódot, de a legjobb, ha a főzéssel kapcsolatos klasszikus klipeket nézünk, mint pl. a kitűnő Bergendyét 1976-ból.

„Jöjjön, aki éhes, aki jó ízekre vár,
Álljon be a sorba, amíg tele van a tál,
Benne lesz majd, amit eddig kiloptak,
Engedjétek, hadd főzzek ma magamnak!”

 

 

8 komment
Címkék: kaják

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4118386693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rr8 2024.04.25. 11:19:53

Mivel a szó szerinti kedvenc kajámról van szó, nem bírtam megállni, hogy hozzá ne szóljak a blog recept részéhez:
1. Én még soha nem ettem olyan lecsót, amiben nincs hagyma.
2. Ha 85 percig főne az a lecsó, kizárt dolog, hogy abban bármilyen zöldség még egy kicsit is egészben marad. Max. valami kolbászos szósz lesz belőle... Azért azt én nem nevezném lecsónak...

Kivlov 2024.04.25. 13:16:27

Löcsó...

Nálam kb:
- fél kg hagyma hosszában vágva
- 1 kg lédús, érett paradicsom (nem márciusban a boltban vett kőkemény sz*r)
- 2-3 paprika kockázva

Füstölt szalonnára rá a hagyma, majd a paprika, majd a pari.
Mikor ez jól összefő, akkor felvert tojás, a végén kanál tejföl. Só, bors, kis őrölt kömény, csipet cukor.

Olyan krémes lesz, hogy kanál nélkül meg lehet, csak szimplán tunkolva. :)

csulok0000 2024.04.25. 14:49:41

Ez minden csak nem lecsó!

A lecsónak 3 elengedhetetlen alapanyaga van: hagyma, paprika, paradicsom. Ezen kívül még lehet egy-két fűszert hozzáadni, de ennyi az igazi lecsó. De hagyma nélkül garantáltan nem lecsóról beszélünk.

Ha tojást raksz bele, akkor az a tojásos lecsó, ha tarhonyát, akkor tarhonyás lecsó, stb.

A lecsónak nincs fix főzési ideje. Csupán két dologra kell figyelni:
1. az alapanyagok ne maradjanak nyersek
2. legyen sűrű, nem levest főzünk

A többi már csak ízlés kérdése, van aki szószosabb(apróra vágva és jól átfőzve mindent) és van aki darabosabb és roppanósabb formában kedveli(nagyobb darabokra vágva a paprikát és csak addig főzve, hogy megpuhuljon, de a struktúrája megmaradjon).

Gabba 2024.04.25. 15:26:41

@Rr8: @Kivlov: @csulok0000: a lecsóhoz mindenki ért, legalább úgy mint a focihoz, ez nem baj, sőt. ha annyi húszezresem lenne, ahányféleképpen készítik, akkor soha többé nem vennék lottót.

örülök a nagy érdeklődésnek és hogy mindenkinek megvan a saját variációja, ez is jó.

a szövegben jeleztem, hogy ez olyan variáció, ahogy én készítem. tényleg az van benne, amiket írtam megengedem, a hagyma tényleg kellett volna bele, de anélkül is elfogyott, ahogy szokott.
és tényleg majd' másfél óráig főztem kis lángon, és mégsem lett csuszpájzos.

gigabursch 2024.04.25. 17:15:33

Lecsó csak zsírral!

Úgy két vagy több éve a szombat délelőtti Kossuth Rádiós műsorban (Szellem a fazékból - nagyon jó műsoe, hacsak tehetem, meghallgatom évek-évtized(?) óta) volt arról szó, már nyitasként, hogy "...kevés olyan étel van, melynek jó elkészítése már-már vallásháború szintű nézeteltéréseket tud hozni készítésekor és legalább akkora kibéküléseket, de csak az elfogyasztás után bármilyen társaságban, mint a lecsó..."

Azt hiszem ennél jobban senki nem fogalmazhatott volna.

Gabba 2024.04.25. 18:57:14

@gigabursch: ritka dolog, de ezúttal minden soroddal egyetértek :)

erol 2024.04.25. 19:16:35

A lecsót tényleg szinte lehetetlen elrontani. Én a rizst vagy tarhonyát inkább mellőzöm, de a tojás nagyon illik hozzá. A másfél óra egy kicsit túlzásnak tűnik, szerintem fél óra után már megpuhul, utána már csak az gázt pazarlod és az időd.
A kolbász érdekes: évekig drágább és minőségibbnek gondolt kolbászokat vettem, egyszer poénból kipróbáltam a lecsókolbászt (ha már ez a neve próbáljuk ki...), csodák csodája sokkal jobban bejött mint a csicsás, drága...
Szóval über alles lecsó!

Gabba 2024.04.26. 15:58:32

@erol: köszi, ez is egy variáció a több száz közül :)
süti beállítások módosítása