Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Le a cipővel 2/1

2023. június 08. 04:44 - Gabba

Ó, azok a '70-es évek, amikor térdig gázoltunk a gyerekfilmekben! Aki szívesen emlékszik vissza erre az időszakra, annal érdemes böngésznie a kizárólag az interneten látható M3 adó műsorát, ahol a nemrég sugárzott Keménykalap és krumpliorr után egy újabb Csukás István alapművet tűztek műsorra, az 1975-ös Nyár a szigeten c. ifjúsági regény egy évvel később készült filmes feldolgozását, ami Le cipővel címen került adásba hétvégén, 1976. szeptember 11-én és 12-én a Magyar Televízió délutáni műsorsávjában. A film minden kétséget kizáróan a korszak egyik legjobban sikerült alkotása, hiába húzták le anno az Esti Hírlap és a Film, Színház, Muzsika kritikusai, a nézők, köztük a blogger is, imádták. Ráadásul az opusz Bánhidi László szerepeltetése miatt akár a Tüskevár spinoffjának is tekinthető. Hosszú hogyvolt lesz, előre szólokcsak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végigcsinálja. Első rész.

csukas.jpg

ukran_zaszlo_harkiv.jpg

 

 

 

 

 

1975 nyarán a budapesti Széna téri buszvégállomáson iskolás srácok csapata gyülekezik: elsőnek Bádogos érkezik, fején harci bográccsal, és amíg a többiekre várakozik, csak az a miénk, amit megeszünk felkiáltással nekilát az egyik magával hozott kolbászos szendvicsnek. Nemsokára befut Szinyák, az osztály vagánya, majd Cseppcsányi érkezik, hóna alatt hegedűvel.

cipo01_01.jpg

Barátai megdöbbent arcát látva kijelenti, hogy anyukája csak azzal a feltétellel engedte el vakációzni, ha minden nap gyakorol.

cipo01_02.jpg

Következik az ezermester Kece, zsebe mindig tele mindenféle vágó-, ragasztó- és kötözőeszközzel, most mindezt megtetézve valódi svédacél fűrészt is hozott magával, és átszellemülten mutogatja a többieknek: Hallgassátok csak a pöngését!

cipo01_03.jpg

Aztán megérkeznek a csapat maradék tagjai: Tuka, az igazi vezéregyéniség,

cipo01_04.jpg

utána Palánk, az orvoscsemete fullra megpakolt Volán taxival, nyilván zsebpénzzel is ő van a legjobban eleresztve, hordozható kempingszékben ücsörögve várja, amíg végre a hangosanbeszélő bejelenti, hogy beállt az Alsótörökverőn át Pasaházára induló busz. Beszállás!

cipo01_05.jpg

Eközben a város különböző pontjain több, szülőnek látszó tárgy kezd különböző manőverekbe: két középkorú nő kapaszkodik fel megpakolt cekkerrel egy tejszállító Ifa vezetőfülkéjébe, a sofőr gázt ad és indít. Valami bérházban egy másik anyuka lázas igyekezettel pumpálja biciklije leeresztett gumiját. Kece igazgató elvtárs a sofőrjének fényképet ad át egyszülött fiúgyermekéről azonosítás végett, és a sofőr gyors ütemben elhajt a szolgálati Csajkával. Roger Moore állandó magyar hangja gondterhelt arccal szereli NSU motorkerékpárját, késésben van, már úton kéne lennie.

cipo01_06.jpg

Palánk anyuka (dr. Palánk Géza med. univ. felesége) széles karimájú kalapban és divatos napszemüvegben ül be krémszínű Mercijébe (rendszáma IN 73-07, just for the record) és indul valahová vidékre. Mi készül itt?

cipo01_07.jpg

A Merci érkezik elsőnek Alsótörökverőre, a Duna parti kis faluba, a doktorné lefékez a kompkikötő mellett. Nagy a meleg, a kompházban fekve pipázó öreg se veszi magának a fáradtságot, hogy felálljon, amikor dr. Palánk Gézáné hosszas magyarázatba kezd látogatása céljáról, aminek során az öregúr időnkénti „egen”-ekkel jelzi, hogy még ébren van. A mintegy tíz perces monológból kiderül, hogy az egyszem fiacskára kellene a hétvégi táborozás ideje alatt felügyelni, persze csak távolról, hogy a gyerek ne vegye észre. Természetesen anyuka ezt nem kívánja ingyen, naponta egy százas lenne a bébiszitterelés díja, erre azért már az öreg Matula mégiscsak felül, mert úgy jobban tudja a bankókat számolni. (Csak összevetésül: 1975-ben nekem a szüleimtől kapott heti zsebpénzem 10 forint volt.) A borítékban lapul még egy jól sikerült fénykép is a kis Gézáról.

cipo01_08.jpg

 

A többi felnőtt is sikeresen talál védőangyalt a gyerekeknek: Kece apuka sofőrje egy unatkozó nyugdíjast, aki saját gyártású kínrímeivel szórakoztatja mindenkori hallgatóságát, mint pl.: Itt egy anyós porhüvelye, akit megfojtott a veje.

cipo01_09.jpg

 

Cseppcsányi anyuka a kompossal egyezik meg sikeresen, átnyújtva hegedülő fiacskájáról egy fényképet.

cipo01_10.jpg

 

Tuka apuka motorja (rendszáma LX 16-07, just for the record) a falu határában ismét lerobban (ócska nyugati vacak, vett volna inkább Verhovinát a fater), szerencsére pont akkor tolja arrafelé biciklijét Pólika Pál, a lengyel származású gátőr, így ő lesz a Tuka gyerek távfelügyelője.

cipo01_11.jpg

Végül befut a tejszállító Ifa, amiről Szinyák és Bádogos anyukák szállnak le, és hamarosan sikeres megállapodást kötnek a nyugdíjas kalauz Kenderice Ákossal, a horgászok gyöngyével, aki megígéri, hogy anyjuk helyett apjuk lesz a két fiúnak.

cipo01_12.jpg

cipo01_12_1.jpg

 

Mire az összes konspirációs háttérművelet elrendeződik, megérkezik a Volán járat is, a hat jó barát leszáll és a csomagokat a megállóban hátrahagyva (közbiztonság rulez) lerohan a Duna partjára. Le a cipővel, éljen a vad természet, szabadok vagyunk!, ordibálják egymást túlharsogva, és észre sem veszik, hogy különböző irányokból különböző gukkerek szegeződnek rájuk, köztük Pólika Pál sokdioptriás szemüvege. Egyedül az öreg Matulának nincs szüksége távcsőre, mert a fiúk pont az ő bódéja mellett viháncolnak „éljen a mezítláb!” kiáltásokkal, bár az ndk-s nylonzokni azért rajtamarad a lábukon.

cipo01_13.jpg

Miután lenyugszanak, így zokniban lehurcolják a csomagokat is az országútról, közben Szinyák megpróbál a komp menetrendjéről beszélgetést kezdeményezni az öreg Matulával, akinek itt nem mellesleg Ábris a neve. A szűkszavú öregtől megtudjuk, hogy a menetrend a sörtől függ, szerencsére hamarosan megérkezik a sörszállító Zuk, a szocialista lengyel autóipar csodája, Ábris bácsi kalaplengetéssel hívja át a túlpartról a kompot.

cipo01_14_1.jpg

A szakállas kompos hamar kiszúrja a felügyeletére bízott Cseppcsányit, ez mondjuk a tájidegen hegedű miatt nem különösebben nehéz feladat. Miközben a fiúk felhurcolkodnak a kompra, az öreg Ábris is segít felrakodni pár rekesz Kőbányai Világost (korabeli becenevén Kőbambi, Lóbányai Homályos, stb.)

cipo01_14.jpg

A komp elindul a túlpart felé, Sankó, a kompos fia tekeri a kormányt. Kece beszélgetést próbál kezdeményezni vele, de a srác enyhén szólva nem bőbeszédű. Kihagy a gyújtás, figyelmezteti Kece, mire Sankó a keze ügyében heverő franciakulccsal rávág a motorra: Nem hagy ki, ejti ki száján élete egyik leghosszabb mondatát. És valóban, a motor hangja ismét normálisra vált, és a komp hamarosan kiköt a túlparton. Mennyivel tartozunk?, kérdezik a srácok kiszálláskor, de a kompos csak vigyorog: Semmivel, ez most nem személyjárat volt, hanem sörjárat!

cipo01_15.jpg

A fiúk a korábban megbeszéltek szerint két csapatra oszlanak: Palánk, Cseppcsányi, Bádogos, illetve Tuka, Kece, Szinyák alkotja a két tábort. A sorshúzás Tukáéknak kedvez, ők fognak a part mentén táborozni, Palánkék nekilátnak másik helyet keresni. Nem túl messzire találnak egy hatalmas kidőlt fatörzset a vízben, amit kineveznek hajónak és azzal folytatják a felderítést.

cipo01_16.jpg

Ahogy csorognak lefelé, rábukkannak egy kis szigetre, amit hatalmas örömujjongással gyorsan birtokba is vesznek. Itt rendezzük be a főhadiszállást, jelenti ki Palánk. A nagy izgatottságban egyikük sem veszi észre a lombok közül őket figyelő Kendericét, aki ugyancsak vakarja a fejét, ugyanis a gondjaira bízott két csemete két külön csapatba került.

cipo01_17.jpg

A szigetesek egy utolsó közös ebédre még visszatérnek a többiekhez, Cseppcsányi útközben a gátőr háza előtt lógó posztókalapot lazán leakasztja és a fejébe nyomja. A többiek megütközve nézik, majd berohannak a vízbe fürdeni egyet ebéd előtt. Palánk persze nem lenne Palánk, ha nem hozott volna magával fürdősót, amivel remek habfürdőt varázsol a part menti vízbe. Cseppcsányinak ekkor eszébe jut, hogy neki minden nap egytől fél kettőig hegedülnie kell, ezért a kalappal a fején gyakorolni kezdi az ismert klasszikus darabot, Luigi Boccherini E-dúr vonósötöséből a Menüettet. A hamis hangok elől a társaság rémülten menekül a víz alá.

cipo01_18.jpg

Elkészül a nyárson sült tyúk, a hat fiú a tábortüzet körülülve falatozni kezd, ám ekkor megjelenik a biciklijét toló gátőr. Enyim kulup!, mutat Cseppcsányi fejére, a hegedűvirtuóz elnézést kérve adja vissza a kalapot. Enyim nevem Pólika Pál, ha bármire van szükség, ott lakom fent a töltésen, búcsúzik a srácoktól, akik enyhe megdöbbenéssel néznek a távozó gátőr után. (Aki amúgy nyilván azért tolja mindig a bicajt, mert annyira rövidlátó, hogy nem mer rá felülni.)

cipo01_19.jpg

Ebéd után a szigetlakók elvonulnak a titkos táborhelyükre: A helyét majd megtudjátok a hadüzenetből, int búcsút fölényesen Palánk. Szegény Cseppcsányi nem tudja összefogni az összes cókmókját, ezért a hegedűt elrejti egy fa odvába. Nem sokkal később Tukáékat „véletlenül” meglátogatja a kompos, kezében a megtalált hegedűvel, és némileg megütközve hallgatja, hogy az ő titkos megfigyeltje külön táborozik a másik csapatban, akikkel hamarosan kitör a háború. A kompos zavartan elköszön és a hangszert hátrahagyva elsiet. A hírnek azonban van aki örül: a közelben, magát rekettyebokornak álcázva lapul a kínrímekben beszélő nyugdíjas Gazsi bácsi, aki elégedetten dörzsöli a tenyerét: Háború, ez az fiúk, mozgósítás, mindenki a fedélzetre!

cipo01_20.jpg

A másnap reggel már a vízen találja Kenderice Ákost, színházi kukkerrel a partlakókat, katonai távcsővel a szigetlakókat vizslatja, nem könnyű a helyzete, az igaz, bár Küklopszhoz képest határozottan előnyben van. A szigeten Palánk a hadüzenet megírására készül, az örökké éhes Bádogos ezt erősen ellenzi, szerinte reggeli előtt, éhgyomorra nem lehet hadüzenetet írni. Háború van, világosítja fel a cingár Cseppcsányi, de azért megengedik neki, hogy amíg Palánk a szöveget írja, ő elrágcsáljon egy fél kolbászt. Cserébe Bádogos elvállalja a hadüzenetet átadó követ szerepét. Eközben ádáz kukkerezés folyik a borostás, illetve szakállas „védőangyalok” között: a kompos Gazsi bácsit sasolja, és ügyet sem vet az érkező sörszállító Zukra, hiába figyelmezteti többször is az öreg Ábris. Gazsi bácsi Pólikát lesi, de aztán észreveszi a gukkerező kompost, és a két megfigyelő ádáz távcsőpárbajba kezd.

cipo01_21.jpg

A szalonnát sütögető Tukáékhoz megérkezik Bádogos harci bográcsba öltözve és kijelenti: A követ minden követ követ. A partlakók kissé értetlenül nézik a hírnököt, majd egymást, de aztán a hadüzenet szövege felvilágosítja őket. Természetesen számháborúról van szó, a fő pontok: Palánkék tábora a szigeten van; mindkét csapatnak lesz zászlója, amit meg kell védeni; szövetségesek szerzése megengedett, viszont a hadifoglyok kínzása és hajóvonták találkozása tilos; és végül: a hadiállapot akkor áll be, amikor Cseppcsányi befejezi a hegedülést. Kecének erről eszébe jut a kompos által megtalált hangszer és már indul is, hogy előhozza, közben gúnyosan megjegyzi: Micsoda hadsereg, elhagyják a harci hegedűt! Az élelmezési költségekre Tuka átadja a közös kosztpénz felét, közben Kece és Szinyák sült szalonnával csábítgatja Bádogost, de ő hősiesen ellenáll. Bádogosból teljesen más ember faragott a háború, néz a távozó követ után Szinyák.

cipo01_22.jpg

Megindul a szövetségesek keresése is, a partlakók először Sankót, a kompos fát, pontosabban a fiát, cserkészik be, neki csónakja is van, a srác habozás nélkül igent mond. Utána az üdülőtelepet járják körbe, de az teljesen kihalt, életnek semmi jele. Vagy mégis? Az egyik hirdetőoszlopon ugyanis krétával írt szöveget vesznek észre, ami szerint „Gazsi bácsi lótetű”. Szinyákék felcsillanó szemmel indulnak az elkövetők keresésére, és hamarosan in flagranti kapják őket egy újabb ismeretterjesztő szöveg felvésése közben. Szőke testvérpár az elkövető, Péter és Pál, akikről Arany János óta tudjuk, hogy így nyárban összeférnek a naptárban. De most szomorú a sorsuk, mert hiába a vakáció, a fent jelzett Gazsi bácsi nem engedi őket sehová, pedig ők szívesen beállnának harcolni, mint Toldi Miklós. Idézve a költő sorait: Hej!, ha én is, én is köztetek mehetnék, köpülték a vajat, aztán széjjelkenték – bocsánat, ez a Markos-Nádas-féle verzió. A költői est végeztével Szinyákék vállalják, hogy beszélnek a kőszívű Gazsi bácsival a fiúk érdekében.

cipo01_23.jpg

A bácsi kedvenc helye az a nyugágy, ami házának kertjében található egy járólapokkal kirakott csigavonal közepén, hatalmas "Fűre lépni tilos!" tábla szomszédságában. Péter és Pál bemutatják új barátaikat, az öreg persze egyből szörnyű kínrímeivel kezdi szórakoztatni a gyerekeket, akik kötelességtudóan nevetnek. A meggyőzés azonban váratlanul könnyen sikerül, a bácsi örömmel engedi el játszani unokaöccseit, hátha akkor jobban lebarnulnak. Sőt még kioszt nekik két kulacsot, egy trombitát és egy távcsövet is, és miután a csapat meglepett arccal elmasírozik, az öreg örömmel dörzsöli össze a tenyerét: A létszámerősítést pompásan megoldottuk, jöhet a háború!

cipo01_24.jpg

Palánk és Cseppcsányi betér a vegyesboltba (nyitva hétköznap 8 - 16, vasárnap zárva), de az erősen dadogó boltos sajnálkozva közli, hogy alig maradt valamije, mert már korábban egy másik gyerekcsapat felvásárolta a készletet. Igen, mert háború lesz ma délben egykor, közli Cseppcsányi. Miután a fiúk távoznak, a boltos izgatottan felhívja telefonon Gazsi bácsit, és röviden beszámol, már amennyire ez egy dadogóstól lehetséges, a legfrissebb eseményekről (Paudits Béla egyszerűen zseniális ebben a jelenetben): „I-i-i-i-itt voltak. Há-há-há-háború lesz. A többit majd szo-szo-szo, szo-szo-szo, szo-szo-szó. Ban.” Aztán ő is elhagyja a boltot, és a lehúzott rolóra kiakaszt egy táblát, miszerint: „Háború miatt zárva."

Folytköv a jövő héten.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5918138542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2023.06.08. 09:14:44

"a lengyel származású gátőr"
????
Honnan teccik venni, hogy lengyel lenne ez a derék tót nemzetiségű honfitársunk???

Terézágyú 2023.06.08. 09:37:02

"a partlakók először Sankót, a kompos fát"
Egy fa, aki kompos? Akkor ez nem is fa, hanem egy ent? Fapásztor???? Aszttaaa, milyen mélységei vannak ennek a filmnek... micsoda összefüggésekre lehet találni az univerzumok között...

Terézágyú 2023.06.08. 09:43:33

"hiába húzták le anno az Esti Hírlap és a Film, Színház, Muzsika kritikusai,"
Ha valaki komolyan akarja venni, akkor persze egy értelmetlen baromság az egész - de hát ez éppen arról szól, hogy egy percét se kell komolyan venni. Még a Keménykalapnak is voltak "komoly pillanatai" - ennek nincsenek, és ezért mestermú.

Gabba 2023.06.08. 20:21:51

@Terézágyú: fát, fiát - mondhatnám, hogy elütés, de igazad van: a szövegtest (és bármilyen más test) minden rétegét fel kell fejteni (de azért javítottam)

Pólikáról sztem a könyvben írják, hogy lengyel, de persze most pont nem találom a kiadványt, hogy utánanézzek, de még nyomozok

"ennek nincsenek, és ezért mestermú." - ahogy kedvenc Riskánk mondaná :)

Terézágyú 2023.06.09. 08:59:52

A könyvből egy levél:
"„Jelentés a fővezérnek! Bizalmas!
Tisztelt fővezér, nyomoztunk egy kicsit, bár még csak próbaidősek vagyunk. De egy háborúban ez is fontos, a nyomozás, másképpen a kémkedés. A Kloss kapitány is kémkedett. (Ezt a tévében láttuk.) Meg a Mata Hari is! (Ezt egy könyvben olvastuk.) Most figyelj, mit kémkedtünk ki! Először is az ikreket! Megtudtuk, hogy a partlakókhoz csatlakoztak. A Pál nevű ikernek van 1 trombitája, a Péter nevű ikernek 1 látcsöve. (Nagyon jó látcső!) Egy Gazsi bácsi nevű egyénnél nyaralnak. A Sankó is a partlakóknál van. Ő a kompos fia, a csónak meg, amit magával vitt, a komposé. A csónak különben négyszemélyes, de esetleg elbír több személyt is. Gyanús még a pipázó öreg a parton meg a Pólika Pál nevű gátőr, aki lengyel származású, de most már magyar. Bár az utóbbi időben soha senki sem látta! Csak a kalapját. Az mindig ott lóg a fán. (Még nem tudjuk, hogy miért.) Ennyit kémkedtünk ki. (Meg azt is, hogy Kenderice Ákos a szigetlakókhoz csatlakozott, de ezt úgyis tudjátok!) Cseppcsányi Elemért üdvözöljük. Mikor üzentek értünk?

Aláírás: Messzéna Miklós, Gróf Péter.”

EBBEN valóban lengyel szerepel - na de nem az író mondja, hanem a gyerekszereplők írják, vagyis nem lehet biztosra semmi.
Reálisabb (a neve alapján is), hogy szlovák.

Gabba 2023.06.09. 17:46:40

@Terézágyú: kisztihand, te vagy a legrégebbi kommentelőm, ezt már tisztáztuk, na de:

1. köszi, hogy beidézted az ominózus szövegrészt, mert én még mindig nem találtam meg a saját példányomat

2.deviszont: oké, hogy gyerekszereplők írják a levelet, de őket meg Csukás mester írta bele a könyvbe, tehát Pólika nemzetisége szerintem egyértelmű: lengyel származék az eszemadta, így gondolta az író, slussz-passz.

viszont ennek kapcsán utánanézem, hogy mondják lengyelül és szlovákul a kalapot: lengyelül kapelusz, szlovákul klobúk.

Pácsó Ármándó 2023.06.09. 18:37:41

Kenderice Ákos a best! Meg Gabba mester aki ír erről a remek filmről :-)

Pácsó Ármándó 2023.06.09. 18:41:24

@Gabba: Szerintem a kulup-ot PP már magyarul akarta mondani, azaz kalapnak, csakhát az akcentus miatt lett kulup.

Cpt. Flint 2023.06.09. 19:20:09

@Terézágyú: a Pólika nyugodtan származhatna mondjuk a "polák"-bólés akkor máris megvan az egyértelmű lengyel utalás.

gigabursch 2023.06.10. 09:45:19

Betojok!
Ezt a sorozatot még hírből sem ismerem!

Köszi az ajánlót, lesz mit pótolnom.

Gabba 2023.06.10. 10:47:17

@Cpt. Flint: aszta, ez milyen jó meglátás! többször olvastam a könyvet és többször láttam a filmet, de erre a névmagyarázatra eddig nem is gondoltam.
már megérte megírni a hogyvoltot :)

Gabba 2023.06.10. 11:56:31

@Pácsó Ármándó: welcome back!

hát van ilyen? hónapokig próbálkoztam mindenféle posztokkal, hogy előcsaljalak, és végre sikerült!

Pácsó Ármándó 2023.06.11. 06:50:23

@Gabba: Elő lettem csalva, mert nagyon jó és csalogató posztokat írsz :-)

Gabba 2023.06.11. 17:39:52

@Pácsó Ármándó: de aztán nem eltűnni megint hónapokra!

amúgy meg szeretném ismételni magamat, mert ez is egy olyan gyerekfilm, amiben a felnőtt színészek teljes erőbedobással vesznek részt, minden megmozdulásukon látszik, hogy maximálisan élvezik az egészet.

Gabba 2023.06.12. 17:41:35

@gigabursch: tehát ismét kiderült, hogy ez a blog valódi kincsesbánya :)

gigabursch 2023.06.13. 08:30:33

@Gabba:
Ez eddig sem volt kérdés.
Az, meg hogy néhány dologban markánsan eltér a véleményünk, még nem ok arra, hogy a blogodat ne szeressem és ne olvassam szívesen.

Már csak idő kéne a filmre...

Terézágyú 2023.06.13. 11:51:39

@Cpt. Flint:
Igen, pólika/polák - de ez CSAK arra bizonyíték, hogy az embereknek ez ugrik be, "tehát lengyel"...

De mit keresne itt egy lengyel??? Annak nagyobb az esélye, hogy egy öreg tót lakik Magyarországon...
Mellesleg a polika létező szlovák szó - és nem lengyel. Már amennyire a netes szótárakban bízni lehet...

gigabursch 2023.06.14. 09:24:45

@Terézágyú:
Nekem volt két diáktársam az egyetemen, akik Póliska családnávvel rendelkeztek (amúgy testvérek voltak).
Az egyikük a neve kapcsán azt mondta, hogy "nem tudom, de simán lehet, hogy azt jelenti, hogy lengyelke".

Pácsó Ármándó 2023.06.17. 07:11:20

@Terézágyú: "De mit keresne itt egy lengyel???" - Ne haragudj, de ezt most megmosolyogtam :-)
A jelenlegi Magyar -Lengyel határ távolsága kb. 100km.
De mit keresne egy Bpesti Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, Pécsen... ? Odaköltözött?? No way!
Amúgy meg egy fiktív Pólika Pál felmenői között lehet akár egy tucat nemzet is.

Döntsük el igazságosan, 50% tót, 50% lengyel és mindenki boldog! :-)

gigabursch 2023.06.19. 05:07:27

@Pácsó Ármándó:
S akkor a harmadik fel meg legyen magyar!
:-)

Pácsó Ármándó 2023.06.19. 16:24:11

@gigabursch: Legyen! :-)
Reméljük a folytatásban minden kiderül :-)
süti beállítások módosítása