Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Túrógombóc gyorsan

2023. március 16. 03:16 - Gabba

A múlt heti komoly téma után könnyedebb vizekre evezünk. Ez enyhe képzavar, de annyira mégsem: a túrógombóc ugyanis könnyű étel és vízben kell főzni. Naugye. Aki nem szeret főzni (mint pl. én), vagy nem tud (mint pl. én), viszont a három gyerek miatt (mint pl. nálunk) gyorsan össze kéne dobni valamit, de a rántottát és a főtt virslit már unják, akkor jó választás lehet ez a kaja. Tényleg gyorsan elkészül, aminek az egyik titka, hogy nem kell hosszasan szabályos kerek gombócokat formázni, hanem csak beleszaggatni a vízbe, mint a nokedlit. A recept feltalálási helye a házi receptkönyv, amibe kézzel írkáltuk bele a rokonok, barátok tuti kajaleírásait, ilyen könyvecske nyilván sok háztartásban megtalálható. (A miénk ráadásul cirillbetűs borítójú.)

szakacskonyv.jpg

A blog indításakor hoztam már ide receptet, de azóta a téma méltatlanul kevés figyelmet kapott itt. A recept tavaly elhunyt kedves Margó nagynénémtől származik, akiknél gyerekkoromban rendszeresen nyaraltam, eleinte Hódmezővásárhelyen, majd miután átköltöztek Szegedre, onnantól ott. A '70-es évek közepén járunk, a Magyar Rádió kívánságműsorában, a tánczenei koktélban és egyéb adásokban rendszeres vendég a két nagyágyú, az ABBA és a Boney M. Ez utóbbi első nagy nemzetközi sikere a Daddy Cool volt, amit azóta is mindenki ismer. A szövege nem túl bonyi: "She's crazy like a fool... / ...wild 'bout Daddy Cool". Ez megy három és fél percig, Megengedem, nem Juhász Ferenc-i mélység, de táncolni jól lehet rá.

boney_m.jpg

 

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

A müncheni eurodisco csapatot azért hozom fel, mert nagynéném az ún. kishatárforgalom révén rendszeresen járhatott át az akkor már nem láncos kutya Jugoszláviába, olyan kurrens cikkekért, mint a Cézár konyak vagy nyugati lemezek. Így aztán nála vehettem kézbe a Boney M első nagylemezét (Take the Heat off Me), rajta ugyebár a Daddy Cool-lal és a másik nagy sikerrel, a Sunny-val. Nekem a legjobban viszont a közel hétperces funky, a Baby Do You Wanna Bump jött be. Ennek a szövege még kevésbé bonyolult, mint a Daddy Cool-é, gyakorlatilag a címadó sort ismételgetik. A dögös funky alap nagyon tetszett, így ezt a számot naponta többször is meghallgattam a Combo lemezjátszón. (Ami az NDK iparának egyik csúcsteljesítménye volt.) A "bump" jelentése megvan amúgy? Ez az a figura, amikor tánc közben a partnerek időről időre egymáshoz koccantják a feneküket.

Túrógombóc és Boney M, akár ez is lehetne a poszt címe, mert ahogy ezt írom, eszembe jut gimis éveimből az a korszak, amikor barátaimmal különböző témákra verseket írtunk. Többek között volt egy olyan, hogy az Adyra jellemző háromszavas verscímadás mintájára mi is ilyen zengeményeket vessünk papírra. Ekkor született a Végbélkúp és nyalóka c. zsengém, amit az olvasók szíves engedelmével (vagy annak ellenére) ezúton újraközlök. A történet amúgy valós eseményen alapult, amikor valami lázas, influenzás betegségem idején a doki lázcsillapító kúpot írt fel. Tehát:

 

Doktor bácsi írta ezt fel / Be kell nyomnom minden reggel,
A hengerforma végbélkúpot / Ánuszomba, ha nem lopott
Oda kell felhelyezni / És hagyni őt felszívódni

Betegsége, hogyha elszáll / Gabba újra utcán sétál
Kúp helyett nyalókát vesz / Amit mosolyogva esz'....

 

Na de ennyi magaskultúra után térjünk végre a lényegre és lássuk, mit ír az reczept. Az alapmennyiség 2-3 embernek elegendő adagot jelent. De mivel nálunk eleve öt éhes száj várja az elkészült kaját, én minden hozzávalónak a dupláját veszem, de ha repetázni is szeretnénk, akkor a háromszoros adagolás javallott. 

 

Hozzávalók:

1/4 kg túró (laktózmentessel is működik, ha szükséges)
2 tojás
5 púpos evőkanál gríz (másképp írva: 5 Quasimodo spoonful Grease - bocsánat)
reszelt citromhéj, aki még ezzel is akar pepecselni, de nem muszáj bele

 

Elkészítés:

- a túrót összetörni
- összekeverni a grízzel és a tojássárgákkal, citromhéjjal
- a fehérjét habbá verni
- összekeverni az egészet
- lobogó sós vízbe kanállal beleszaggatni
- 10 - 15 dkg zsemlemorzsát 2-3 evőkanál cukorral összekeverve megpirítani
- az elkészült gombócokat (akkor kész, ha feljönnek a víz felszínére) kihalászni, nagyobb tálba tenni és megszórni a pirított morzsával

 

És kész is, max. fél óra alatt mindennel együtt. Tejföl, porcukor, lekvár, méz, ki mit szeret, mehet rá. Nem lehet elrontani, de ha netán mégis, akkor vigasztalódhatunk a lengyelesen elkészített párolt füzetcsomag receptjével.

 

1 komment
Címkék: boney m kaják

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr2618070236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.03.20. 10:41:42

:-)

A Bump szó jelentése nem volt meg.
Köszi!
süti beállítások módosítása