Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Minden lében két kanál 1x21 - Haláleset a családban (A Death in the Family)

2022. november 17. 04:44 - Gabba

Kérem szépen, elérkeztünk kedvenc sorozatunk abszolút csúcspontjához, a blogger legkedvencebb epizódjához. Verbális és képi humor minden mennyiségben, amit az eredeti sugárzás idején a magyar nézők is élvezhettek, mert az MTV 1973. január 20-án küldte adásba ezt a részt Halál a családban címmel. Jó szórakozást hozzá a kései utókornak is!

 

Vidéki angol kúria kellemes parkjában nyitunk, a kertben egy idős úr sétál (a népszerű Roger Moore alakításában) és mondja magnóra önéletrajzát. A 3. kötet 74. fejezete következik éppen (ha kiadják, valszeg hosszabb lesz, mint a Háború és béke), izgalmas II. világháborús csataleíráshoz érkezik az elbeszélő. Mintegy illusztrációképpen egy távirányítású Tigris tank modell tűnik fel a szép ződ gyepen és araszol az öregúr felé, a tankot egy bohócálarcos figura irányítja a bokrok közül.

21x01.jpg

A bácsi persze szakmai érdeklődéssel kezdi vizsgálgatni a járművet, lehajol hozzá és ekkor bummm!..., a nyugállományú tábornokból csak simléderes sapkája marad meg, amit a légnyomás pont a bohócálarcoshoz repít. A merénylő noteszt vesz elő és elégedetten húzza ki egy listáról Sir Randolph Sinclair nevét. Főcím.

21x01_1.jpg

 

ukran_free_herszon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Sinclairek utolsó útjára kísérik az elhunytat a családi kriptába, természetesen Danny is jelen van. A temetkezési vállalkozó dicséri Brettnek a Sinclairek ízlését: a liliomkoszorú igen mutatós, és a választott koporsó valóban tartós darab, örök életre szóló. Ha az elhunyt netán mégis panaszkodna rá, magának szólok először, mondja Brett. (Kicsit röhögök.)

21x02.jpg

Lordunk pár szóval halkan bemutatja Dannynek a megjelent rokonokat. Lance bácsi néhány éve nagy mennyiségű szeszgyári részvényt örökölt, azóta folyamatosan ennek örül állandó kísérője, a Laposüveg társaságában. A nyugalmazott admirális, Horatio bácsi sajnos mára tengeribeteg lett; Angus bácsi otthon felejtette a skót dudáját, de szerencsére skót szoknyáját nem; a fiatal Onslow gitározni tanul; a könnyező Roland bácsi pedig az Ausztráliába szakadt ágat képviseli. Bár amint azt magától Rolandtól megtudjuk, nem az elérzékenyülés miatt sír, hanem allergiás a liliomra. (Kissé jobban röhögök.)

21x02_1.jpg

Brett még röviden mesél barátjának az elhunytról is, aki hivatalos katonai pályafutását dicstelen elbocsátással fejezte be. Pedig egymaga támadott meg egy német raktárt, és robbantott fel három utánpótlás-szállító vonatot és hat tankot, megsebesítve és megölve vagy 350 német katonát. Kis szépséghibája a dolognak, hogy mindez három hónappal azután történt, hogy a világháború véget ért. Hülye angolok, angol hülyék, jut eszünkbe a Gyalog galopp egyik szállóigéje. És mondd csak, minden Sinclair itt nyugszik?, kérdezi Danny, nem, csak akik már meghaltak, feleli Brett. (Bocs, nagyon röhögök, le is köptem sörrel a monitort, ezért kis technikai szünet következik.)

 

Kösz a türelmet, back to the storyline. Gyülekezés a legidősebb Sinclair, Caith grófjának közeli kastélyában. Az öregúr arról panaszkodik, hogy minden halálesetnél újra kell írni az örökösödési rendet és ez nagyon macerás. Kate, a bűnügyi regényeket író unokahúg viszont megsúgja Dannynek, szerinte a merénylő az ő egyik könyvéből vette az ötletet.

21x03.jpg

Mielőtt ezt bővebben kifejthetné, egy titokzatos kéz az emeleti balkon félmázsás virágcserepét lelöki, szerencsére az idős grófot sikerül időben félrerántani. Brett felrohan az emeletre, ahonnan meglátja a bokrok közt menekülő merénylőt, akinek Danny máris a nyomába ered, eközben Brett az öreg grófot egy emberes adag brandyvel nyugtatgatja a házban. Egyetértek, ez jobb, mint a Valium és kevesebb a mellékhatása is. (Én is töltök magamnak egy felest, csak hogy nehogy megint rám jöjjön a röhögés.)

21x03_1.jpg

Már elfogyott vagy fél üveg, és Danny még nem tért vissza a parkból, mi történt vele? Kate és Brett a keresésére indul, és nemsokára meg is találják eszméletlenül, valaki jól kupán verte szegényt. De nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy valami készül Horatio bácsi, a nyugalmazott admirális ellen (a szimpatikus Roger Moore alakítja egyébként).

21x04_1.jpg

Ő a park túlsó végében a kerti tó partján sétálgat éppen, amikor odaúszik hozzá egy torpedóromboló modell, távirányítóját természetesen a bohócálarcos ismeretlen kezeli a bokrok közül. Az admirális szeretné közelebbről is szemügyre venni a hajócskát, botjával piszkál utána, a torpedó lassan távolodik a parttól, a bácsi próbálja elérni, előrehajol... Vízbe fúlt holttestére a pár perccel később odaérkező Kate, Brett és Danny talál rá.

21x04.jpg

Tehát újra temetés, újra a családi kripta, a temetkezési vállalkozó csak nehezen tudja visszafojtani elégedett mosolyát: két temetés pár napon belül arisztokratáéknál, ez ám a jó üzlet. Ideje válságmegbeszélést tartani, színhelye a csodakék londoni apartman, résztvevői Danny, Brett és Kate. A hugi szerint valamelyik rokon hajt a grófi címre és a vele járó örökségre, ő már írt egy regényt hasonló témakörben. El is megy Dannyvel kínait vacsizni, hogy ezt jobban átbeszélhessék.

21x06.jpg

Brett felhívja Onslowt, aki Roland bácsival együtt hagyta el a kastélyt a temetés után. Az amatőr gitárvirtuóz unokaöcs éppen legújabb szerzeményét próbálja a lakásán, és megnyugtatja Brettet, hogy Roland egészen hazáig fuvarozta őt, nem lehet köze a második gyilkossághoz. Lerakja a kagylót, majd elmegy kicsit sétálni. Ez hiba volt, mert ekkor feltűnik a lakásban a bohócálarcos, és valamit matatni kezd a gitár és az erősítő közti kábellel. Rosszat sejtünk.

21x05_1.jpg

Danny és Kate vacsora közben szintén arra a gondolatra jut, hogy beszélnek Onslow-val, aki a közelben lakik. Amíg Kate a kocsiban várakozik, Danny bemegy szétnézni, mert az ajtót nyitva találja. A bohóc egy óvatlan pillanatban kirohan a lakásból, Danny utána. Sajnos barátunk nincs formában, mert az álarcost megint nem sikerül utolérnie. Kate-tel visszamennek a lakásba, ahol még látják, hogy az időközben hazaérkezett Onslow éppen újból a húrok közé kíván csapni. Ne!, kiáltja Danny, de késő: az erősítőből érkező túlfeszültség örökre megfosztja az öcsit attól, hogy megnyerhesse a Britan's Got Talent tehetségkutatót vagy csak a Megasztárt. A bohóc elégedetten húzza ki noteszének listájáról a harmadik nevet is.

21x06_1.jpg

Az ismert családi kriptánál a megfogyatkozott rokonok utolsó útjára kísérik szegény Onslowt; a szertartás végén a temetkezési vállalkozó elnézést kérve méretet vesz Brettről: Jobb mindenre felkészülni, közli az elképedt lorddal. A naiv Danny persze azt hiszi az élelmes vállalkozóról, hogy szabó. (Muszáj megint röhögnöm, de ezzel nyilván nem mondok újat.)

21x07.jpg

Újabb megbeszélés következik Brettnél: a megmaradt rokonok védelme érdekében párokat alakítanak ki. Kate vigyáz Rolandra, Brett Angusra, Danny Lance-ra. Na és ki járt jobban ezzel a beosztással? Kate, aki a primitív törzsek mérgeit és gyilkolófegyvereit (fúvócső, dobónyíl, stb.) gyűjtő Rolanddal van összezárva?

21x09.jpg

Brett, aki azzal az Angus-szal, aki egy nap többször is nyekeregteti skót dudáját zenélés címszóval, és a konyhaművészet csúcsának tartja a skót nemzeti ételt, a birkagyomorból és egyéb belsőségekből készült haggist? (Broáfff, ha tehetek egy ilyen megjegyzést. Magam részéről inkább maradnék a skót whiskynél.)

21x08_1.jpg

Vagy Danny, aki Lance bácsival bezárkózott annak pincéjébe, mint a kastély legbiztonságosabb helyiségébe, és kénytelen végiginni az amatőr borász saját készítésű nedűinek teljes szortimentjét? (A válaszokat nyugodtan írjátok meg kommentben.)

21x08.jpg

Este van, este van, kiki nyúgalomba, az álmos Kate-et Roland gyanús rámenősséggel tukmálja, hogy igyon még kávét, de az nem igazán kér, inkább beveri a szunyát. Hopp, a bácsi csak erre várt, gyorsan felpattan, valamit ír még egy noteszbe („a” Noteszbe?), majd beszáll nyitott tetejű fehér Triumph Spitfire-ébe és elhajt.

21x10.jpg

Igen ám, de Kate-et sem ejtették a fejére, csak megjátszotta az álomarcú lányt: ő is kisiet a házból és már indulna Ford Caprijával a gyanús rokon után. A Ford azonban csak köszörül, de nem indul, hápersze, mert az indítókábel el van vágva. Nabazz.

21x10_1.jpg

Ugrunk Lance bácsi pincéjébe, ahová éppen testvérnénje, Agatha érkezik (a sokoldalú Roger Moore alakításában) egy kis csevegésre. Danny megjegyzi, a néni mennyire hasonlít Brett nevű unokaöccsére. Az idős hölgy kacarászva ért egyet, majd közli, hogy Dannyt telefonon keresik. Felkíséri a könyvtárszobába, ám eközben a bohócálarcos beoson a nyitva hagyott pinceajtón. Óh, irgalom atyja, ne hagyj el!

21x11.jpg

A telefonban Kate elmondja Dannynek, hogy Roland tönkrevágta a kocsiját és megszökött, ezzel ő lett az elsőszámú gyanúsított. A pincében eközben Lance a kerekes emelvényen ácsorogva egyik borkülönlegességét keresgéli a magasban, amikor a bohóc előpattan, és a kerekes szerkezetet nagy sebességgel nekitolja a hatalmas bortartálynak. Lance hangos csobbanással zuhan le a magasból a nedűbe és hal fulladásos halált. Tessék, egy szépreményű amatőr borásszal kevesebb.

21x12.jpg

A taxival érkező Kate-et Danny gyorsan tájékoztatja az újabb halálesetről, majd gyorsan indulnak Roland lakására. De ide is késve érkeznek, mert mire berontanak a lakásba, a fő gyanúsított már a földön fekszik hidegen és mereven, mellette egy mérgezett nyílhegy. Fél órán belül két gyilkosság, ezt nevezem eredményességnek, de ezek szerint mégsem Roland a tettes. Ráadásul az asztalon megtalálják a noteszét is, amibe pár szót írt Kate-nek: „Azt hiszem, tudom, ki a gyilkos, de téged nem akarlak veszélybe sodorni”. Na tessék, zsákutca. (Dead end, ha szabad ilyen komoly helyzetben ilyen léha szóviccel élnem.)

21x13.jpg

Ezúttal kettős temetés, már úgyis rég jártunk a családi kriptában, ahol lassan minden hely megtelik. A szertartás után Danny és Brett épp beszáll a családi Rolls Royce Phantomba, amikor egy kedves németjuhász fut oda, szájában kis csomaggal.

21x14.jpg

Az örök optimista Brett már bontaná kifele a kedves ajándékot, amelyben Havanna szivarokat sejt, ám a gyanakvó Danny, Bronx szülötte, kiragadja a kezéből és messzire hajítja. És neki lesz igaza, a doboz fél perc múlva felrobban. Na, ennyit Havannáról meg Fidel Castroról.

21x14_1.jpg

Angus bácsi kastélyába ugrunk, aki skót dudáját félretéve inkább az ajtókat-ablakokat deszkázza be szorgosan. Az Aston Martinnal hozzá igyekszik Danny és Brett, hogy mint az egyik utolsó életben maradt férfirokont, együttes erővel megóvják a veszélytől.

21x15.jpg

A kapuhoz érve Brett megnyugtatólag bekiabál, hogy ők azok, Angus nyugodtan ajtót nyithat. Amíg a bácsit várják, Danny a kapu előtt több szegecset talál a földön, ezeknek nem a kaput kéne tartaniuk? Figyelmeztető kiáltásuk azonban elkésik: a szerencsétlen bácsi belülről ajtónyitás közben magára rántja a bécsi kapu méretű nyílászárót, és dudájával együtt kilapul, mint a bélyeg. Úgy tűnik, esetünkben is érvényes a Highlander mottója: There can be only one!

21x15_1.jpg

Az idős Caith gróf kúriájában Danny, Kate és Brett együtt kívánják védelmezni az öreg családfőt, Danny és Kate a parkban őrjáratozva, puskával, Brett a szalonban személyes jelenléttel és brandyvel. Az éjszaka csendjében feltűnik a parkban a bohóc, a franc essen bele, és Mr. Beebe, a temetkezési vállalkozó! Mivan?! Váltanak pár szót, majd félrevonulnak. A járőröző páros fényt lát kiszűrődni a családi kriptából: Roland koporsója félig nyitva, benne egy bohócálarcos tetem. Danny leteszi a puskát, majd leveszi az álarcot a hulláról, és meglepetés: az élelmes, de már csak néhai Mr. Beebe fekszik a koporsóban. Ez sem köt már több előnyös üzletet.

21x16.jpg

Ám az igazi meglepetés most jön: Danny kétcsövű puskáját egy ismerős alak kapja fel és szegezi a nyomozó párosra: Roland az, vazze!

21x16_1.jpg

Az ilyenkor kötelező rosszember monológból megtudjuk, hogy Roland olyan szert adott be magának, amitől egy időre halottnak tűnt (Sandokan hasonló esete megvan?), persze ehhez még meg kellett vesztegetnie Mr. Beebe-et és az orvost is. Majd Dannyt és Kate-et bezárja a kriptába és indul a kúriához, befejezni művét. Gyanútlannak tűnő célpontjai, Brett és Caith gróf, egymás mellett ülnek a szalonban, a kandalló előtt. Roland céloz és lő, az áldozatok szó nélkül eldőlnek. Diadalmas mosollyal belép a szalonba, és fejére illeszti a gyerekkora óta áhított grófi koronát.

21x17.jpg

Ám ekkor pisztollyal a kezében a szomszéd szobából belép Brett, nyomában az öreg családfő, na Roland, ezt megszívtad! Kedvenc lordunk ugyanis két bábut helyezett el a kanapén csalinak. Kiderül Roland terve: úgy akart az örökséghez jutni, hogy titokban visszautazik Ausztráliába, majd nem sokkal később megjelenik, mint egyetlen élő örökös, mondván, hogy helyette csak egy szélhámost öltek meg anno. Sőt Rolandnak van még egy aduja: közli, hogy a kriptában bombát helyezett el, úgyhogy Kate-nek és Dannynek is kampec. Brett rohan a kriptához, Roland a koronával a Triumph-hoz.

 

A vegyespáros éppen egy hátrahagyott puskatöltényből szedi ki a puskaport és tömködi be a zárba. Danny ezt A hindu lándzsás (The Lives of a Bengal Lancer) c. Gary Cooper-filmben látta, ott a zár hasonló technikájú felrobbantásával sikerült megszökni a börtönből. Sajnos a módszer ebben az esetben nem válik be, a rács nem enged. Brett érkezik lihegve, Dannyék lázasan keresni kezdik a bombát, feszült másodpercek, majd a néhai Mr. Beebe alól előkerül a ketyegő szerkezet.

21x18.jpg

Nagy nehezen áttuszkolják a rácson, Brett rohan vele, majd messzire dobja – pont az elhajtani készülő Roland kocsijába. Hatalmas bumm, Rolandnak végleg reszeltek, és a detonációtól a korona is visszaszáll az öreg Caith után következő, immár egyetlen élő örököshöz, a mi szeretett lordunkhoz

21x18_1.jpg

A sikeres túlélést megünneplendő az idős Caith grófnak vakrandit szerveznek Danny egyik rokonával, a szintén bronxi Sophie nénivel. Az öregúr izgul, hogy miről fognak beszélgetni meg egyáltalán, de Danny megnyugtatja, nénikéje igazán kedves, nem lesz semmi gond. Csengetnek, már itt is van az öreglány. Brett indul, hogy bekísérje, és az ajtón hangos hellóval belép a nagynéni, a szintén sokoldalú Tony Curtis alakításában...

21x19.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6717976694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2022.11.17. 13:55:21

Ez a sok poénkodás eredménye azért egy erőteljes gagyiság-faktor...

Mellesleg ennyi haláleset (méghozzá egy főúri családban), és a rendőrség nem is vizsgálódik...????

gigabursch 2022.11.17. 14:15:42

Mindig is ilyen RC modelleket akartam.
Na jó, ölni nem kell tudjon, de nanőverezni ilyen frankón tudjon.

@Terézágyú:
Az egész sorozat valahol a cukiság és a gagyiság határán mozog, nagyvadag plébojsággal és nem túl bonyi történetekkel...

Terézágyú 2022.11.18. 09:01:45

@gigabursch:
"Az egész sorozat valahol a cukiság és a gagyiság határán mozog,"
ENNYIRE azért nem, mint ebben a részben...
Persze mondhatjuk, hogy önparódia stb.

Gabba 2022.11.18. 15:43:01

@Terézágyú: rendőrség: emlékezz csak az Otthon, édes otthon c. részre, ott hogy megjárták a rendőrrel...

gagyiság, önparódia: én nem lennék ennyire szigorú (sőt kimondottan elfogult vagyok a sorival, amint ez nyilván kiderült mostanra), mert ez alapvetően egy lájtos krimisorozat kevés hullával, viszont sok verekedéssel és humorral. így kell kezelni és nem kell ennél többet várni tőle.

arra viszont a nyakamat tenném, hogy a végén női ruhában belibegő Tony Curtis utalás a Van, aki forrón szereti c. vígjátékra (1959), amiben Jack Lemmonnal kénytelenek voltak női ruhába öltözve menekülni a rosszfiúk elől.
(nem beszélve Marylin Monroe-ról, aki eleve női ruciban játszotta végig a filmet :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.18. 21:25:38

"a népszerű Roger Moore alakításában"

:)

Jó kis marhaság volt. Amikor gyerekként láttam, a gitáros fickó halála kicsit megütött, erre emlékszem. Egyrészt féltem az áramtól, másrészt nem értettem, hogy a húrokba hogyan vezette a gyilkos az áramot.

Ennek a résznek a kedvező fogadtatása nálam már be volt vezetve, pár évvel korábban láthattam, elég kis gyerekként a Dorellik jön című blődlit, amelyben szintén egy népes családot irt ki a főszereplő, mindenféle komikus módon, azon a többi gyerekkel jót mulattunk. Ez az epizód volt számunkra annak a szellemi örököse. Az iskolában könnyű volt a dolgunk, amikor a tévéműsorról beszélgettünk, mert akkoriban garantált volt, hogy mindenki ugyanazt nézte. :-)

Gabba 2022.11.19. 11:27:53

@Androsz: ezért (is) jó saját blogot csinálni, mert itt is mindig újat tanul az ember :)

a Dorellik jön-ről életemben nem hallottam, de most utánanéztem: 1973-ban adta le a magyar tévé az ISzDB szerint. és ráadásul játszott benne az a Terry Thomas, aki ebben a soriban is szerepelt a Középpontban c. részben. köszi!
süti beállítások módosítása