Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Minden lében két kanál 1x07 - Tökéletes hasonmás (Someone Like Me)

2022. augusztus 12. 04:44 - Gabba

Az eredeti sugárzáskor ezt az epizódot Éppen, mint én... címmel adta le a Magyar Televízió karácsonyi ajándékként, 1972. december 26-án.

Továbbra is Londonban maradunk, egy magas csávó skulókat nyomogat egy forgópisztolyba valami irodaház felső emeleti szobájában: mi lesz itt, szereplőválogatás A szarvasvadászhoz? De nem, a szőke titkárnő Mr. Alton érkezését jelenti be. Zavarban lévő köpcös lép az irodába, akit a Scott Maskell nevezetű magas csávó szívélyes farkasmosollyal fogad, és hellyel valamint álláslehetőséggel kínál. Erről egyelőre többet nem tudunk meg, mert Maskell a hangulat oldására különleges sherryt ajánl Altonnak, amit egy kis pincészetből, San Luca de Barramedából sikerült beszerezni. A pincészet nevét meghallva a köpcös furcsán pislogni kezd, majd váratlanul felkapja a pisztolyt és három lövést ereszt Maskellbe. Ezt követően rémülten kirohan a titkárnőhöz, aki nem esik pánikba, hanem visszakíséri a merénylőt az irodába. A lelőtt áldozat éppen vidáman telefonál valahová: Tökéletesen ment a dolog, továbbléphetünk, mondja a kagylóba. Főcím.

07x01.jpg

ukran_zaszlo_kigyo-sziget_kicsi.jpg

 

 

 

 

 

Sinclair csodakék tapétás lakására ugrunk, Brett éppen pár napos üzleti útra készül, ezért megkéri barátját, gondoskodjon a lord által valami jótékonysági árverésre összekészített használt ruhák elszállításáról. Danny sorra próbálgatja a ruhákat, bűvészt, Ginger Rogerst, ősembert alakítva. Brett még elmondja, hogy visszatérte után majd összeismerteti Wilde-ot Sam Milforddal, egy milliomos barátjával, ezzel magára hagyja komolytalankodó haverját és elhajt. Nem veszi észre a közelben parkoló Altont, aki a lord távozása után egy utcai fülkéből telefonál valahová.

07x02.jpg

Őszi angol táj, rozsdás falevelek, néptelen országút, rajta keresztben egy fekete Singer Gazelle. Brett kiszáll, körbejárja az útakadályt, ám ebben a pillanatban segélykérő női kiáltást hall.

07x03.jpg

A fák között egy tisztáson szőke nő fekszik, amikor azonban lordunk lovagiasan felajánlja segítségét, a szőke (aki nem más, mint a korábban látott titkárnő) bántó hangon felnevet, és Sinclairt egy vastag faággal valaki hátulról fejbevágja – az irodában lelőtt Maskell az; Georgia Lass óta nem láttunk ilyen tevékeny halottat.

07x03_1.jpg

Kedvenc arisztokratánk egy nagy forgalmú kórház különszobájában tér magához, a hangszórón folyamatosan hívják az orvosokat különböző vizsgálókba, az ágy körül csinos nővér tesz-vesz. Brett fején hatalmas kötés, karja gipszben, és a vizitre érkező doki még megnyugtatja, hogy a bal lábát 23 öltéssel varrták össze – basszus, egy kupánvágástól ennyi járulékos sérülést szerezni! (Chuck Norris, erre varrjál gombot!) Brett nem nagyon emlékszik semmire, de a doki szerint ez az enyhe agyrázkódás következménye. Sok pihenést javasol és nyugtató injekciót ad be Sinclairnek, majd a nővérrel együtt távoznak. Hajnaltájt az egészségügyi személyzet lép be a szobába és viszi ki csendben a tálcát, rajta az üres poharat, kancsót – nicsak, hisz’ ez az Alton gyerek! Lóg a cipőfűződ fiam, óvatosan lépkedj, vigyázz, lépcső!, próbálom figyelmeztetni, de késő, a csávó lezúg és össze-vissza töri a csetrest és magát is.

07x04.jpg

A nagy csörömpölésre Brettünk is felébred. Hiába nyomja a nővérhívót, nem jön senki. Araszol kifelé a szobából, közben magára ránt egy paravánt, majd nyitja az ajtót. A folyosón meglepő látvány fogadja: építési törmelék mindenütt, középen egy csinos patkány szimatol – hát ez nem a Princeton-Plainsboro kórház, az tuti. Egy falmélyedésben orsós magnó, rajta a korábban többször hallott szöveg: orvosokat hívnak különböző vizsgálókba. Brett lebotorkál a lépcsőn, elhalad a lépcső alján heverő Alton mellett (és konstatálja, hogy halott), és a földszinten egy asztalon a kórházi ágyon fekvő önmagát ábrázoló fényképeket talál. A bejárati ajtón kinézve még egy meglepetés: ez a ház eladó, érdeklődni a Phillipson ügynökségnél, hirdeti egy tábla.

07x05.jpg

További szemlélődésre nincs idő, mert egy kék Ford Zephyr érkezik, amiből négyen szállnak ki. A doki és a nővér felsiet a betegszobába, de a madárka ugyebár már kiröppent. Bekötözött szárnyával azonban nem jut messzire, mert a váratlanul felbukkanó Maskell egy balhoroggal kiüti.

07x05_1.jpg

Belép az erdőben látott szőke nimfa is és közli, Alton halott, nyilván lezuhant a lépcsőn. (Ugye, milyen veszélyes fegyver lehet egy fűzős cipő?) A "doki" bead valami szérumot Brettnek, Maskell meg határozottan kijelenti: nincs idő totojázni, 24 órával előbbre hozzák az akciót. Mivan?

07x06.jpg

Vágás után ismét Brettet látjuk, aki új helyszínen tér magához: bandázs nélkül, csinosan felöltöztetve az Aston Martinban éledezik a háza előtt. A kék szalonban Dannyvel beszélget az elmúlt nap során vele történtekről, ám barátja felvilágosítja: nem tegnap, hanem hét nappal azelőtt indult a fatális üzleti útra. Hol tölthette az elmúlt egy hetet?

07x07.jpg

Az egyetlen nyom a rejtélyes ház előtt látott tábla: Danny vállalja, hogy kinyomozza az ügynökségen, hol lehet az eladásra kínált ingatlan. Miután távozik, csöng a telefon, Brett felveszi majd furcsán kezd pislogni – ilyet már láttunk a film elején, és annak sem lett jó vége.

07x07_1.jpg

A kockázatok és mellékhatások tekintetében Brett felkeresi háziorvosát, gyógyszerészét konzultációra, ahol az asztalon véletlenül meglát néhány hálórácsos fényképet egy orrplasztikára váró nőről: ugyanolyan fotók, mint amiket ő talált magáról az álkórházban. Az orvos szerint ilyen képeket készítenek a különféle plasztikai műtétekre előkészített páciensekről, például az arcplasztikára várókról is. 

07x08.jpg

Brett megvilágosult képpel távozik, majd viszi kocsiját kötelező átnézésre. Iménti örömét a szerelő azonban hamar lehűti: pár órával korábban a lord már járt a szervizben és akkor meg is beszéltek egy hétfői reggeli időpontot. Kedvenc arisztokratánk csak néz ki a fejéből.

07x08_1.jpg

Ugrunk a gyanús bandára, Maskell már előre koccint a következő fázis sikerére. Az aznap esti program Wilde-dal lesz a fő teszt: ha sikerül átverni az amerikait, nyert ügyük van. Danny érkezik Bretthez, nyomon van, megtalálta a házat, ami aznap reggel ismeretlen ok miatt leégett. Agyalni kezdenek az addigi eseményeken, és Brett kifejti elméletét: arcplasztikával egy hasonmást készítettek róla, akit valami sötét célra akarnak felhasználni. Danny lazítani hívja egy pubba, ahol egy lánnyal van randija, és szerinte Brettet is összehozhatnák a lány anyjával(!), de a főúr inkább otthon akar maradni hűséges skót barátjával, Glen Nivennel. Wilde elhajt a randira, így csak mi látjuk, hogy nem sokkal később Brettet megint hívják telefonon, amitől megint furcsán kezd pislogni. Kezd egyre feljebb kúszni bennünk az ideg.

07x09_1.jpg

A pubban Danny nagyban fűzi a csajt, a kocsma túlsó végében a doki és a nővér ücsörög és figyeli az eseményeket titokban, amikor kissé merev mozgással belép Brett és leül a bárhoz. Danny kifejezi örömét, hogy mégiscsak kimozdult otthonról, és indul, hogy odahívja bemutatni aznapi partnerét, de közben a lord eltűnik.

07x10.jpg

Danny rosszat sejtve indul keresésére az utcán, és egy elhagyott építési telken rá is bukkan. Pontosabban Brett (vagy egy ál-Brett?) bukik rá és fojtogatni kezdi Wilde-ot, majd kemény verekedésbe mennek át, komolyabb a bunyó, mint a pilotban; Sinclair karja meg is sérül egy leomló téglarakástól. Lezárásként a lord az ép karját emelve egy téglával rendezné át barátja arcvonásait, de aztán erőt véve magán otthagyja és visszamegy Aston Martinjához. A kocsiban a doki várja, aki elégedetten közli, hogy ezzel az akcióval a lord felülmúlta legmerészebb reményeiket is. Nem sokkal később Danny feldúltan csönget be barátjához, meg akartál ölni, mi volt ez, miért tetted, le akartad nyúlni a csajom? Brett csak értetlenül nézi, egész este ki sem mozdultam itthonról, békésen iszogattam a brandymet, miért verekedtünk volna? Danny távozik.

07x10_1.jpg

Másnap reggel visszatér és megnyugodva konstatálja, hogy barátja újra a régi: pont olyan pocsék kávét főzött, mint amilyet máskor is szokott. Viszont még mindig nem látják tisztán, milyen akció készülhet, de biztos nagyon komoly, ha ilyen sok energiát feccöl bele az ismeretlen banda. Beszélgetés közben Brett megmutatja az előző nap kapott táviratot, amely arról értesíti, hogy Sam Milford aznap érkezik. A lord öltözködés közben pár szóval leírja Milfordot: dúsgazdag hajógyáros, aki kerüli a nyilvánosságot és testőrökkel jár mindenhová, mert már többször kíséreltek meg ellene merényletet, a lakását jobban őrzik, mint Fort Knoxot. Szerencsére Brettet régóta jól ismeri, ezért őt gond nélkül be fogják engedni, amikor Dannyvel együtt ellátogatnak hozzá. Éppen az ingét húzná fel, amikor Danny észreveszi a karján az esti verekedés során szerzett sérülés nyomát. És ekkor világosság gyúl a fejekben: nincs semmilyen hasonmás, Brettet magát akarják felhasználni Milford ellen, valami módon biztos beprogramozták. Danny szerint ilyen esetekben egy bizonyos kulcsszó aktiválja a merénylőt, ezért ne beszéljen senkivel, ne vegye fel a telefont, inkább kártyázással töltsék azt a pár napot, amíg Milford Londonban tartózkodik.

07x11.jpg

Ugrunk a dokira és a nővérre, a doki éppen Brett számát tárcsázza, de a lord nem veszi fel a kagylót. Ezért személyesen indul a lakásra, zsebében a pisztollyal. A csengetésre Danny nyit ajtót, és pár ütéssel proaktívan földre viszi a dokit, aki azonban még ki tudja mondani a kulcsszót: San Luca de Barrameda. Brett bekattan, leüti Dannyt és a szintén alélt doki kezéből kivéve a pisztolyt, szögletes mozgással indul bevetésre. Milford közben Rolls Royce Phantomjával megérkezik az első jelenetben látott irodaházhoz, a Milford Shipping Corporation központjához. (A rövidke szerepben a korai James Bond filmek M-je, Bernard Lee látható.)

07x12.jpg

Az elnöki irodába lépve a személyes asszisztenseként tevékenykedő Maskell köszönti. Érkezik Brett is, akit Milford örömmel üdvözöl azzal a bejelentéssel, hogy megnősült. Bemutatja az ifjú arát, aki nem más, mit a szőke hajú erdei nimfa.

07x13.jpg

Danny magához tér és életre pofozza a dokit, akitől megtudja, hogy Brettet már nem lehet megállítani és kikapcsolni is csak a lövések hangja fogja, miután elvégezte feladatát. Wilde száguld a fejirodához (head office – bocs), és a testőrökön áttörve beugrik a liftbe. Az irodában Maskell éppen a San Luca de Barramedából származó különleges sherryt ajánlja kóstolásra. Brett ezt meghallva a zsebébe nyúl és Milfordra szegezi a pisztolyt. „Meg kell ölnöm Frank Drebint! Meg kell ölnöm Frank Drebint!” – motyogja, de ekkor beront Danny és lefogja. Három lövés dördül, de csak a szőnyegpadló sérül meg. Brett a lövések zajától magához tér és felismeri erdei támadóit: a nimfa ezzel bukta az özvegyi nyugdíjat és a banda is a lóvét.

07x14.jpg

A zárójelenetben persze megint iszás van, barátaink kettős randi keretében koccintanak random partnereikkel, majd miután Danny rendezi a számlát, négyesben elhagyják a pubot, hogy az este további részét minden valószínűség szerint kelta regék és mondák felolvasásával töltsék...

07x15.jpg

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr3617905275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.12. 18:26:35

Kelta regék és mondák 3-)

Flankerr 2022.08.13. 02:02:01

Jó kis hogyvolt lett ez is (az M spottingért külön pirospont), de 7 rész és már vagy a harmadik hasonmás sztori, gyengén fizették az írókat anno :)

Gabba 2022.08.13. 07:49:04

@gigabursch: miért, neked talán más tipped lett volna? :)

@Flankerr: igen, így egymás után nézve van egy kis "egy kaptafa" érzés, de a színészi játék feledteti :)

gigabursch 2022.08.13. 13:41:23

@Gabba:
Én a park ibolyaállományának sohajtasara gondoltam.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.15. 20:12:59

Ennek a résznek a hangját annak idején magnóra vettük, csak úgy. Többször is visszahallgattam, élvezve a visszaidézés lehetőségét. (A VHS videómagnót csak négy év múlva találják fel.) Még a fülemben cseng pár részlet. A másik ilyen magnóra vett rész a Régi üzenet, nemsokára az is sorra kerül, gondolom.

A magyar vetítés dátumával van egy kis gond, a Wikipédia 1971. október 29-ét jelöli meg. Valószínűleg mindkettő igaz, csak a poszt elején olvasható dátum ezek szerint már egy ismétlés dátuma.

Gabba 2022.09.16. 05:01:21

@Androsz: a Régi üzenet lesz a következő poszt!

a Wikipédia az eredeti vetítés alatt az angliai sugárzás dátumát érti, az volt '71-ben, nálunk egy évvel később adta le az MTV

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.16. 16:48:33

@Gabba: Jók ezek a kis emlékidéző posztok.

Igazad van, ez a dátumok eltérésének az oka, nem figyeltem fel rá. Mivel sokszor adták a tévék, már nem tudom felidézni, mikor láttuk először a tévében, pedig ez a 71-72 az én életemben emlékezetesebb időszak volt. De ötven éve már. :-)

Gabba 2022.09.16. 18:03:40

@Androsz: a '70-es évek közepén én is kaptam ajándékba kazettás magnót, amire én is vettem fel a tévéből, de én főleg Frédi és Bénit, mert odavoltam (és vagyok azóta is) Romhányi nyelvi leleményeiért :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.17. 12:07:43

@Gabba: Érdekes, nem is hallottam még ilyenről, de milyen igazad is volt. Romhányi fordításai már-már irodalomnak tekinthetők. :-)

Gabba 2022.09.17. 20:14:55

@Androsz: egyik kedvencem, amikor Frédi felidézi, hogyan ismerkedett meg Vilmával az autósmoziban:

"Emlékszik arra a parkolóra,
És a percre, a szívbemarkolóra?"
süti beállítások módosítása