Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Utánam, srácok! 1x05 - Szerencsés holdatérést

2022. május 09. 04:44 - Gabba

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

A villamosban kezdünk, Andrisék elégedetten konstatálják, hogy működött az elektromos házőrző: Radosék nyilván voltak itt, de csak a kertig jutottak, a villamosban nem jártak. Andris javaslatára mindenesetre kitesznek egy figyelmeztető feliratot is: Ha rossz szándékkal jössz, magadra vess! Ez nyilván nem hangzik túl félelmetesnek, de hátha lesz valami távoltartó ereje.

utanam_5x01.jpg

A lakótelepen Rados és Fazon elkapja Pocakost és faggatni kezdi a villamosról, hogy került oda, lakik-e benne valaki, tényleg van-e ott kutya, stb. Poci apránként mindent bevall, kutyáról ugyan nem tud, de a vilingert a Kohászati Művek ajándékozta a telepi gyerekeknek, a dokumentet Lada nővére is aláírta. Aha, szóval valamennyi gyereknek, néz össze Rados Fazonnal, majd a vallomásért cserébe nekilát szétszerelni a kempingbicajt. Akkurátusan összecsukja és lecsavarozza a kiálló részeket, Poci hiába fenyegetőzik a dirivel, bírósággal, rendőrséggel, Fazon erősen tartja, amíg Rados végez a munkával. Pocakos könnyek között tolja Andrisék háza felé a megcsúfolt járgányt, de az ezermester csak hűvösen végigméri és nem segít neki, elvégre a múltkor Poci saját elhatározásából lépett ki a brancsból.

utanam_5x02.jpg

Leszáll az alkony, a lakásokban felhangzik a félnyolcas híradó szignálja, Lada a bandájával Kumuluszék erkélye alatt héderezik, a főnök a lopott cuccokról faggatja Radost, de az önérzetesen tiltakozik a vádak ellen. Mindenáron azt akarja, hogy menjenek fel a telekre, persze csak akkor, amikor Bogdánék nincsenek ott, elvégre a villamos az övék is. De hát állandóan ott dekkolnak, a leckét is ott írják, veti ellen Fazon. Lada eközben valami fakorongos izével játszódik (ha valaki tudja, mi ez, írja meg kommentben), látszólag oda se figyel, de egyszer csak közbeszól és a kedd délutánt javasolja. A brancs egy darabig értetlenkedik, miért pont kedd, hiszen az akkor Belgium, majd lassan leesik nekik: aznap lesz a rajgyűlés, az összes okostojás a suliban fog nyomulni, így szabad a pálya. A nagy izgalomban ügyet sem vetnek az erkélyen olvasgató Kumuluszra, aki látszólag teljesen belemerült valami könyvbe.

utanam_5x03.jpg

Másnap reggeli közben csöngetnek Andriséknál, de mire a srác ajtót nyit, senki nincs a folyosón, csak egy üzenet bedobva a levélnyíláson. Elolvassa, de a kíváncsiskodó Istinek nem árulja el, mi van benne. Bagolynak persze megmutatja suliba menet, majd az osztályban Kapufának is, akivel azon kezdenek tanakodni, ki írhatta. A magyar Cruyff szerint nem kizárt, hogy Méri kisasszony az elkövető, aki lám, ma reggel Lada lovag nélkül jött suliba. Pont ekkor lép be a bandafőnök és dühösen számonkéri Mérin, miért nem várta meg, a jónő arra hivatkozik, hogy nem volt kész a matekleckéje, most pótolta be. A titkos levél alapján Andris ismét kombinálni kezd és suli után azt javasolja Bagolynak, tartsák a rajgyűlést a villamosban.

utanam_5x04.jpg

Bagoly először ellenkezik, nem lehet csak úgy ukkmukkfukk váltogatni a rajgyűlés helyszínét és programját, de aztán hagyja magát meggyőzni, csak nehogy a Magyar Úttörők Szövetsége Országos Elnökségének fülébe jusson a dolog. Levelet ír húszegynéhány példányban (kézzel, indigó nélkül!, kemény) a rajtagoknak imígyen: „Egy órával a rajgyűlés előtt légy az iskolaudvaron! Jelszó: a meglepetések akciója. Rajtad kívül senki sem tudhatja! Feltétlen titoktartást várunk! Előre! Tóth Mari rajtitkár.” A titkos üzenet széthordását Pocira és Pikóra bízza, a srácok máris indulnak.

utanam_5x05.jpg

A játszótéren a Lada brancs ütögeti az időt, a Turujások Radost húzzák a turuján, Lada meg Mérinek játszik valamit furulyán. (Nem.) A jónő nem túl lelkes, szerinte nem rendes dolog, amire készülnek, szavait azonban megakasztja egy kis incidens: a házból kilépő elvarázsolt időjós összeütközik a száguldó turujával. Kumulusz elnézést kér, elnézte a távolságot, majd a hová mész kérdésre elnéz a távolba és kijelenti: a légköri viszonyok kedvezőek az erdei mélylélegzésre. Megigazítja a szemüvegét és elindul, Lada Fazont utasítja a követésére: Méghogy mélylélegzés, félóra múlva gyere vissza jelentést tenni!

utanam_5x06.jpg

Fazon az iskoláig követi Kumuluszt és elbújik egy bokor mögött, ahonnan látja, hogy sorra érkeznek a többiek. Odalép két frissen érkezett csávóhoz, mit keresnek itt egy órával a rajgyűlés előtt? Azok a feltétlen titoktartás jegyében megmutatják Bagoly übertitkos üzenetét, rajtad kívül senki sem tudhatja, mi?, eszem megáll, hát mivé satnyult 1975-re Ságvári „32 nevem volt” Endre népe?

utanam_5x07.jpg

Fazon gyorsan lelépne az infóval, de a pont jókor érkező Kapufa elkapja és vigyorogva magával vonszolja a suliba. Ladáék egy ideig várnak Fazonra, de hogy nem jön, úgy döntenek, elindulnak nélküle. A Turujások egymás közt sutyorognak, ők sincsenek meggyőződve az akció jogosságáról, ez közönséges rablótámadás, ami ifjú szocialista embertípushoz nem méltó, hergelik egymást, de azért egyelőre csatlakoznak. A hegyoldalban aztán látszatverekedést kezdeményeznek, ti csak menjetek tovább, mi még lerendezzük egymást, intenek Ladának. Persze ahogy a bandavezér eltűnik a kanyarban, elengedik egymás nyakát és elégedett arccal leheverednek a fűbe.

utanam_5x08.jpg

A suliban Kapufa is indulást vezényel, 3 óra 40-re fel kell érnünk a Komlóstetőre, adja ki az utasítást, pedig nem is ő a rajparancsnok. Ekkor Isti és Borsó keveredik elő, Borsó elárulja, hogy Ladáék terve a villamos meglátogatása és eredetileg Fazon is velük ment volna. Na hát akkor most ő is megnézheti, mire készülnek a haverjai, vigyorog Kapufa és a társaság elindul. Nem az úton mennek, hanem felmásznak a bokrok között, majd a dombtetőre érve egysoros vonalban meglapulnak. Kapufa nem árulja el, mire készülnek a hívatlan látogatókkal, Fazonnak csak annyit mond: Kilőjük őket a holdra. A nagy osonás közben viszont Borsó titokban visszafordul, Isti hiba keresgéli cimbijét a lapuló társaságban.

utanam_5x09.jpg

utanam_5x10.jpg

Ladáék megérkeznek, Rados először a kerítésen kívülről kutat a házőrző kutya után, de persze eb sehol, ez várható volt, jegyzi meg Lada gúnyosan. A főnök óvatosan nyitja a kaput, de nem történik semmi, Rados előresiet és a virágágyásból kihúz pár tövet, amiket gálánsan átad Mérinek. Majd a fák között megtalálja a nyulakat és vigyorogva kiengedi őket a virágok közé, hadd egyenek valami szépet. A villamos oldalán található figyelmeztető felirat láttán Rados csak röhög és felkészül a behatolásra. A biztonsági zárként funkcionáló Tuto lakatot leüti egy kővel, mire szaggatott búgás hangzik fel és a külső indexlámpa villogni kezd. A gyenge idegzetű Méri már fordulna is vissza, de a csávók lebeszélik erről, majd egymás feje fölött benéznek az ajtón.

utanam_5x11.jpg

A vili belseje szépen be van rendezve, Rados elsőnek egy vázát vesz észre, amiben virág helyett egy golyóstoll van. Nyúlna érte, de a toll megrázza, persze barátunk nem retten, még egyszer próbálkozik. A toll újra ráz, Gyula elkapja a kezét, közben meglök valamit, mire fentről egy méretes kapanyél alaposan fejbe vágja. Ebben a pillanatban a faliórából előugrik a kakukk és ½ 4-et kezd ütni, már várom, hogy azt is kijelentse: ütött az utolsó órád!, de ez sajnos elmarad. (Continuity error, hiszen arról volt szó, hogy Ladáék 4-re érnek ide, de ne kekeckedjünk.) Rados mérgében felrúgja a kisasztalt, a váza felborul, de nem víz folyik ki belőle, hanem fémgolyók, Lada nyugalomra inti alvezérét, ne hisztériázzon már.

utanam_5x12.jpg

utanam_5x12_1.jpg

Egy másik asztalon közönséges akváriumot találnak, az aljában pár pénzérme, fölötte felirat: Kéne mi? Vedd ki! Lada óvatosan félrehúzza a fedelet, belenyúl a vízbe és kiveszi az egyiket, utána Méri próbálkozik, neki is sikerül gond nélkül, sőt Radosnak is. Mi ebben a vicc?, néznek egymásra, de nincs válasz. A fedelet nem lehet tovább csúsztatni, ezért az utolsó érméért Lada csak úgy tud benyúlni, hogy megemeli a fedelet, a vízhez érve azonban megrázza a feszültség, tehát ez volt a trükk. Lada mérgesen kirántja a kezét a vízből, közben Rados elkapja a fenti kapaszkodórudat, de az is ráz. Méri nem bírja a feszkót és lerogy az egyik ülésre, de az is feszültség alatt van, a jónő sikkantva felpattan. Némileg meggyötörten indulnak tovább a kocsi túlsó vége felé, amikor váratlanul torzított géphang szólal meg: Figyelem, figyelem, a kilövést megkezdjük! A hang elkezd 10-től visszaszámlálni, közben a hátsó tolóajtó félresiklik és mögötte megpillantanak egy tükrös szekrényt.

utanam_5x13.jpg

Rados már menekülne, de Lada cikizi, így hát marad, vesztére. A visszaszámlálás eléri a zérót, Radost a szekrény pofán spricceli vízzel, majd kinyílik az ajtaja és ott áll egy alien, fején furcsa ketyerével, a szeme helyén felváltva villogó színes lámpákkal. Andris az, de Méri és Rados ijedtükben nem ismerik fel, egymást taposva rohannak a kijárat felé.

utanam_5x14.jpg

Andris megránt egy kallantyút, ami behúzza a villamos külső lépcsőfokát, így a két menekülő meglehetősen dicstelenül landol a virágágyás mellett. A produkciót az addig lesben figyelő osztály nagy röhögéssel díjazza. Szerencsés holdatérést!, köszönti őket vigyorogva Kapufa.

utanam_5x15.jpg

Lada megőrzi hidegvérét és érdeklődő arccal közelebb lép Andrishoz, aki közben levette a fejéről a villogó ketyerét. Andris orra is ráz, hát ezt hogy csináltad, kérdezi Lada, a villanyozógéppel, csak feszültséget generál, nem úgy, mint a Generál együttes, ami viszont zenét, válaszolja Andris. Pár pillanatig úgy tűnik, a két ellenfél talán kibékül, de aztán Lada hátat fordít és elindul kifelé. A lépcsőn persze az ő lába is megcsúszik, de mivel közben kapaszkodik (megfogadva a minden tömegközlekedési járművön megtalálható figyelmeztetést), nem veszíti el az egyensúlyát.

utanam_5x16.jpg

Kumulusz keveredik elő a hátsó sorokból és lelkesen magyarázni kezd a villamos tetején kialakítható meteorológiai állomásról. Ladát nagyon foglalkoztatja, honnan tudta meg az osztály, hogy ők ide készülnek, Kumulusz szinte levegővétel nélkül témát vált és benyögi, hogy egy kézi nyomdával írt névtelen levélből. Lada viszont arra tippel, hogy Méri árulta el a tervet és dühösen lelép, a jónő sértődötten kiabál utána, mégis hogy feltételezhet ilyesmit róla?! Andris még megpróbálja visszatartani a bandafőnököt, de sikertelenül. Majd Kumuluszhoz fordul, honnan is tud ez a Vissy Károly unoka a névtelen figyelmeztetésről, csak nem ő maga írta? Az elborult időjós azonban úgy tesz, mintha meg sem hallaná a kérdést, és újra a megfigyelőállomás előnyeiről kezd beszélni.

utanam_5x17.jpg

A sikeresen leszakadt Turujások eközben a várható balhéról beszélgetnek, de kiderül, hogy nem is Ladától tartanak, inkább az iskolai lopások miatti lebukástól. Mi lesz, ha kiderül, hogy kaka került a palacsintába? Majd megmondjuk, hogy mi ott se voltunk, a Gyula találta ki az egészet, egyeznek meg végül és elindulnak hazafelé. A közeli bokor mögül ekkor előbújik Borsó, aki ezek szerint az ikrek minden szavát hallotta.

utanam_5x18.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr217826569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.09. 07:12:19

Egyébként a villamosnak mi lett a későbbi sorsa?

Neoprimitív 2022.05.09. 07:47:31

A faguriga egy túlkomplikált jojó volt. Ha jól emlékszem, akkor a kerék kívül és belül is körbe tudta járni a drótkeretet, csak megfelelő ritmusban és lendülettel kellett lengetni és pont akkor lazítani egy kicsit a keret két végén, amikor az alsó kihajlításokhoz ért.

Az a fura, hogy hiába láttam biztosan ezt is vagy ötször (mint mindent, ami az egy-másfél csatornás tévé idején volt adásban), semmire sem emlékszem a sorozatból.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.05.09. 16:01:42

Imádtam a filmet és a regényt is! :)

Gabba 2022.05.09. 19:19:12

@Neoprimitív: amikor én voltam felsős ('70-es évek vége), addigra a faguriga már kiment a divatból, senkinek se volt a suliban, viszont bejött a tiki-taki.

@Frady Endre: a könyvben jobban ki van dolgozva ez a villamosbeli Lada-szivatás, a filmet először látva csalódást éreztem, amiért így összecsapták

@gigabursch: fogalmam sincs, talán valaki nyomozó hajlamú kommentelő kikurkássza nekünk...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.05.09. 21:54:02

@Gabba: Hát, előfordul, hogy egy regény megfilmesítése nem adja vissza pontosan az eredetit. A két legendás Csukás István regény (Keménykalap és Krumpliorr; Nyár a szigeten - filmen: Le a cipővel!) is eléggé át lett variálva a filmrevitelnél. Előbbi főleg az Alfonzó kérésére, aki csak úgy vállalta a Bagamérit, ha a maga képmására formálhatja. :)

Neoprimitív 2022.05.10. 06:13:22

@Gabba: Ó, a tiki-taki, megannyi szép csonttörés és zúzódás édes emléke! Ebből is látszik, hogy nem kellett ahhoz internet meg közösségi média, hogy teljesen Jackass-szintű önveszélyes marhaságok elterjedjenek.

Terézágyú 2022.05.10. 09:05:30

Tehátlag senkinek nincs meg az eredeti regény elektronikus változatban (txt/pdf/epub)?

Terézágyú 2022.05.10. 10:13:04

Érdekes, hogy ez a könyv is milyen ritkaság: az eredeti borítót is nehéz megtalálni (akárcsak az Öreg bánya esetében - mondjuk ott az eredeti cím is más). Furcsa, hogy nem is adták ki többször (csak 2000 után)...

Gabba 2022.05.11. 15:02:33

@Neoprimitív: aranykorszak volt az a kézsebészeknek :)

@Terézágyú: nix elekronika, én oldschool vagyok, nekem az eredeti '75-ös kiadás van meg, de persze most nem találom, mindenesetre erről van szó:
www.antikvarium.hu/konyv/berkes-peter-utanam-sracok-113292-0

Terézágyú 2022.05.11. 16:09:29

@Gabba:
"nix elekronika, én oldschool vagyok"

Ja, a blogot is papíron, ceruzával írod, csak valaki begépeli ide :)

Gabba 2022.05.11. 18:35:02

@Terézágyú: írni tudok elektronikusan (na jó, pötyögni), de olvasni nem :)

Flankerr 2022.05.14. 00:30:48

" csak feszültséget generál, nem úgy, mint a Generál együttes, ami viszont zenét, válaszolja Andris."

Csúúnyán felröhögtem :D
süti beállítások módosítása