Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

A Tenkes kapitánya 1x13 - Csattan az ostor (SOROZATZÁRÓ)

2022. január 10. 04:44 - Gabba

 

tenkes13_00.jpg

Elrabolták a tábornok urat hintóstul-kalapostul, Eberstein majdnem az egész helyőrséget kirendelte az üldözésre. Nem tudta a nyomorultja, hogy pontosan ez volt Mátéék terve: minél kevesebb katona maradjon a várban. Az ezredes bezáratta a nagykaput, majd pattogó hangon Pityik őrmestert kezdte kajtatni, és az udvaron várakozó hóhért küldte keresésére, ő maga addig a szobájába vonult. Hiába hívogatod, te knédligyilkos, az utca leendő hírmondója már megkötözve hever a tömlöcben! Ezt persze egyikőjük sem tudta, így a hóhér gyanútlanul ereszkedett alá a börtönlejáró meredek lépcsőin az őrmestert keresve. Máté a sarok mögül előugorva leütötte, majd kiszabadította a szomszédos cellákban elzárt asszonyokat. Miután az eszméletlenül heverő ítéletvégrehajtót a fehérszemélyek gondjaira bízta, magára öltötte a vörös lebernyeget és csuklyát, és indult vissza a várudvarra.

tenkes13_01.jpg

Ezenközben az elrabolt hintóban és a bakon kedélyes hangulatban zajlott a kocsikázás: Buga Jakab kedélyes beszélgetésbe elegyedett a tábornokkal, Jancsi meg rendszeres időközönkint kedélyesen fejbe kólintotta az időről-időre magához térő császári kocsist. Jakab még ünneplő pipájára is rágyújtott, és a tábornokot is kínálgatta, de az inkább tubákot vett elő és harsány tüsszögéssel járult hozzá a kellemes hangulathoz. A főtiszt 1000 aranyat ígért Jakabnak, ha Eszékre viszi, a labancok főhadiszállására, de a szegénylegény nem hagyta magát megvesztegetni. Egyenes jellem, mint volt valamennyi felmenője, de még kései utódai közt is lesz olyan, aki bizton elmondhatja majd magáról: Buga Józsi nem szép ember, de gavallér!

tenkes13_02.jpg

Béri Balogh Ádám táborában is érezték: elérkezett a döntő pillanat. A labancok az eredeti haditerv szerint kezdték meg a hadi felvonulást, ezért a brigadéros kiadta a parancsot, hogy a kuruc csapatok lendüljenek támadásba. A diákot is utasította, harangkongatással adják meg a régóta várt jelet a falvak népének a felkelésre. Vonultak is erre az eddig erdőn-mezőn, és a titkos barlangban rejtőző bujdosók a kiegyenesített kaszákkal és a labancoktól zsákmányolt puskákkal felfegyverkezve. Nőtt a sereg, mint eső után a megáradott patak.

tenkes13_03.jpg

Szobájában ülve Amália és Helén társaságában az ezredes azon morfondírozott, hogy az ő szempontjából milyen szerencsés is a tábornok elrablása. Hiszen ha a kurucok fogságába került, akkor nem intézheti el az ő leváltását a siklósi helyőrség éléről. Egyék meg egymást a Tenkes kapitányával, röhincsélt félhangosan. Mire Helén, az ostoba labanc dáma megkérdezte: A Tenkes kapitánya emberevő? Ó, irgalom atyja, ezt a fehérszemélyt se az észbeli képességei tuszkolták ilyen magas polcra!

tenkes13_04.jpg

Ezenközben a tábornoki kocsikázás kedélyes hangulata kezdett komolyra fordulni. Az üldöző labanc lovasok egyre közelítettek, kilőtt golyóbisaik már Jakab feje körül szaggatták a selyemkárpitot. Ő azonban nem zavartatta magát, inkább azon nézetét fejtegette a tábornoknak, hogy a tubákolás milyen gusztustalan dolog. (Bezzeg hegyeset pökni a pipaszár mellől, az ám a magyarosch, úgy-e öcsém?) Végül aztán meglett a baj: nem az, hogy utolérték a labancok a hintót és körbefogták, hanem hogy egy pisztolylövés eltörte Jakab ünneplős pipájának a szárát. Erre aztán vérbenyihhant a szeme, kiugrott a batárból és már suhintotta is karikásával a katonákat. A közeli sziklák mögül meg Siklós bácsi lődözte a labancokat Veronikával és Rózsával az oldalán. Kit eltaláltak, ki elfutott, utoljára a gyalog menekülni próbáló potrohos tábornokot is elfogták, csuklójánál megkötözték és feltették a hintóra, majd indultak vissza Siklós felé.

tenkes13_05.jpg

Mivel Pityik őrmester még mindig nem került elő, a várban az ezredes egyre dühösebben ordított utána. A hóhérruhába öltözött Máté jelentette neki, hogy a tömlöcben lázonganak az asszonyok. Eberstein azonnal öt katonát küldött le a rendet helyreállítani, de azoknak erre már nem volt lehetőségük. Máté rájukzárta a börtönajtót, majd a kiszabadított rabok élén felrohant az udvarra. Ütött az órád, ezredes!- kiáltotta, lerántván magáról a csuklyát és előrántván kardját. Eberstein a közelben álló három katonát küldte rá Mátéra, közben ő maga a háttérből különféle francúz vezényszavakkal és előételnevekkel biztatta embereit a küzdelemre: Recon, attaque, arc de triomphe, omelette á la tomate, stb. A küzdelem oly heves volt, hogy közben valahogy a budai vár bástyájára keveredtek, de ennek okát most ne feszegessük.

tenkes13_06.jpg

A kapitány sorra ártalmatlanná tette a labancokat, utoljára hagyva a bárót. Kardpárbajukat izgatott remegéssel szemlélte Helén és Amália, az utóbbi elhaló hangon mondta: Ez ő, a fürdőmester! (Ugye, csak mély nyomott hagyott kegyedben az a bizonyos zárt ajtók mögötti kezelés!) Máté a küzdelem végén egy erős mozdulattal kiütötte az ezredes kezéből a gyíklesőjét, aki erre egy kis toronyszobába menekült és magára zárta az ajtót.

tenkes13_07.jpg

Mindeközben a kiszabadult asszonyok és gyerekek, élükön az amazon termetű Juliskával a helyőrség többi tagját fegyverezték le. A gyerekek tojással, krumplival dobálták a védőket, akiket aztán a hős asszonyok sorra megkötöztek. Maga a jó szakácsné úgy egyelte a labancokat, mint a répát, tréfálkozón kérdezve a hajigáló gyermekeket: Na, ki kér egy katonát? Nem volt itt szükség fegyveres segítségre, mert igaz a mondás: sok lúd disznót győz. Máté is mosolygó arccal nézte a szokatlan harcmodorban, de eredményesen küzdő önkéntes sereget, akik, miután az utolsó katonát is ártalmatlanná tették, szélesre tárták a vár kapuját.

tenkes13_08.jpg

Nem sokkal ezután az úton feltűnt a Buga Jakab hajtotta tábornoki hintó, rajta Siklós bácsi, Jancsi, Veronika, Rózsa és a császári főtiszt. Lett nagy öröm, tánc, heje-huja, a kapu fölött lengő császári zászlót maga Máté tépte le és tűzte ki helyére Rákócziét. A nagy örömködés közben Jakab még Helén formás hátsóját is meglegyintette, ami láthatólag nem igazán volt a szépasszony ellenére. (Na csak lássa ezt meg Rózsa, lesz nemulass!) A tábornok zordul nézte az ünneplést, Amália viszont úgy döntött, végleg odahagyja ezt a helyet, és a cselédlány kíséretében kényes-durcásan gyalogszerrel elvonult. Kedves naccsád, sokáig fog így tartani az út Bécsig, de hát kegyed tudja...

tenkes13_09.jpg

Az eszéki út mentén Béri Balogh Ádám serege összecsapott a labancok fő erőivel. Úgy zúdultak rájuk, mint az áradat, és heves csatározás után megfutamították az ellenséget. A brigadéros Siklós felé vezényelte csapatát, hogy segítse a felkelők ostromát, de arra már nem volt szükség. A katonák megérkeztével csapott aztán egekig az ünnepi zsivajgás! Szóltak a tárogatók, zengett a Rákóczi-nóta, a helybeliek és a katonák egymást ölelgették. A brigadéros kemény kézszorítással köszönte meg Máté helytállását, zúgott az éljenzés körös-körül: vivát Balogh Ádám, vivát Rákóczi, vivát Benyovszky!

tenkes13_10.jpg

A nagy ünneplésben egyszer csak Helén rémült sikoltása hangzott fel: „Eckbert!” Mindenki a toronyablak felé nézett, ahonnan az ezredes éppen egy kisebb puskaporos hordót készült a sokaság közé dobni, amiből sistergő kanóc lógott ki. Máté villámgyorsan felkapott egy puskát és lőtt. A hatalmas robbanás szétvetette a toronyszobát, Ebersteinből még csak egy foszlány se maradt...

tenkes13_11.jpg

...Győzedelmesen lengett a kapu fölött a pro libertatés zászló, hirdetve a kuruc idők dicsőségét. Vajha behegednének végre a nemes magyar nemzet sebei, és teljesülnének e sokat szenvedett nép reményei. Kívánunk szabadságot, egyenlőséget és magyar nemzeti hiphopot!

tenkes13_12.jpg

Én pedig a magam dolgát elvégezvén eme kis krónikával, kedves költőm soraival búcsúzom:

Eljő az irígység
Letépni babéraimat... de hiába!
Nem fogja elérni;
Magasan függendnek azok,
Mint Zöld Marci.
S ha sötét zsákjába dugand
A feledés:
Fölhasogatja sötét zsákját
A halhatatlanságnak fényes borotvája.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr8216793046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2022.01.10. 18:01:53

Na, ki kér egy katonát, vivát Benyovszky!, Belga, csúcsformában voltál a fináléra :)

ymel 2022.01.11. 02:18:51

Pironkodva olvastam ezt a dicsoseges kuruc sztorit. Ami nem jutott eszembe gyerekfejjel, hogy ez a filmes abrazolas bizony giccs volt a javabol. Es ez az elfogult,'nepnevelo' olvasat visszakoszon minden kurzus alatt.
A szadesz-maszop idoke pl a Sose halunk meg.
A Tenkes azonban ari kis gyerekmese volt,a Honfoglalas meg egy nemzeti erzesueknek is, be nem vallottan, egy szornyu szenvedes a kepernyo elott.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2022.01.11. 10:45:41

Szép volt, nekem is a Belga veretes sorai jutottak eszembe.

"Állok a pusztában, gatyám lobog.
Seggem kilóg, gyomrom korog.
Nézek a magosba, gondolok nagyot!
Magyar égre magyar csillagot!"

Gabba 2022.01.11. 14:50:02

@Flankerr: magával ragadott az általános ujjongás :)
a Vivát, Benyovszky! gondolata amúgy azóta foglalkoztat, még a végén sort kerítek rá, ha már van saját játszóterem is hozzá...

@Csokis: ésvalamint:

Ez Vazulnak, Koppánynak vére!
Idegenajkú rapperek, félre!
Kun Bélás rapperek, keletre menjetek!
Clintonos rapperek, nyugaton a helyetek!

Gabba 2022.01.11. 15:09:18

@ymel: szerintem fölösleges ebbe bármilyen népnevelést látni. a sorozat nem akart más lenni anno, mint vicces szórakoztatás, gyakorlatilag erőszak nélkül. ha jól emlékszem, a 13 rész során ötnél kevesebb szereplő hal meg, kardozás közben is max. megsebesül valamelyik, sőt, ebben az utolsó részben Máté és Eberstein kardpárbaja egyenesen burleszk elemeket tartalmaz.

Amit a Sose halunk meg-ről írsz, azt nem igazán tudom értelmezni. Semmiféle ideológia, pláne népnevelés nincs benne, a mindenkori kisember túlélési trükkjeit, ha tetszik, stiklijeit mutatja be, ami mindig azonos, politikai rendszertől függetlenül. A Maszop-Szadesz kurzushoz meg végképp semmi köze, hiszen 1993-ban mutatták be a mozikban, amikor az MDF kormányzott.

Amúgy szerintem az egyik legjobb magyar film, ami a rendszerváltás után készült, de persze ez magánügy.

ymel 2022.01.12. 12:35:42

@Gabba: nepnevelesen nem komenista nepnevelest ertek a Tenkes kapcsan (bar az is benne van, hisz imperialistakat leckeztetnek a kurucok, lol) .
Persze, nem kell ide ver,hisz dtlutani matinekent is ment. A ketbites jo-rossz abrazolasnak lehet propaganda jellege, az adott idoszakban ez jopontkent is elment a komenista vezetes reszerol .
A Sose halunk meg, hiaba volt MDF, a muveszeti kurzus csak 2010 utan valtozott meg gyokeresen, marmint a kifizeteseket, tamogatasokat illeti. Tehat ilyen szempontbol ertettem.
Masreszt a vallfas manus egy nyikhaj, lehuto, zsido kereskedo, amugy semmilyen komolyan veheto erteket fel nem mutato modellje. A nagy generacio c. film hasonszoru. Ugyanannak a link, semmit felmutatni nem tudo, a rendszervaltozast elbuktato nemzedeknek a kurzusfilmje.
süti beállítások módosítása