Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói 3/1

2021. szeptember 15. 04:40 - Gabba

Kedvenc mozifilmünk idén lett 40 éves. De nem csak ezért veszem elő, hanem mert anno a hogyvolt.blog.hu-n tárgyalt Az ifjú Indiana Jones kalandjai c. sorozat nyitó posztjában jeleztem az olvasóknak, hogy a sori után a mozifilmeket is hogyvoltozni fogom. Nos, azóta sok minden történt a Dunán innen meg a Mississippin túl, az ígéret viszont ígéret, amit ideje teljesíteni, és ha nem a méltánytalanul tönkretett hogyvolt blogon, akkor ezen az új játszótéren. A mozifilmet 1981 júniusában mutatták be a Nagy Sós Vízen túl, de a létezett cucilizmus szokása szerint a magyar mozibemutatóra csak évekkel később került sor, 1985-ben. Sok elődumára nincs szükség, hiszen a filmeket mindenki ismeri és többször látta, hogyvoltot viszont még senki nem olvashatott róluk. Ezidáig, úgyhogy essünk neki az elsőnek, amit három részre bontva tárgyalunk, három egymást követő napon.

frigylada1_00.jpg

1936-ban egy dél-amerikai őserdőben menetelő háromfős csoporttal nyitunk, amit egy barna kalapos fickó vezet, de őt egyelőre csak hátulról látjuk. Meglehetősen rosszarcú kísérői azon aggódnak, hogy a helyi indián törzs megtámadja őket, a vezetőt azonban ez teljesen hidegen hagyja, ő csak valami Forrestalt emleget, aki még gondot okozhat nekik. Egy méretes sziklához érve a kalapos szétszakadt térképet vesz elő és ellenőrzi, tényleg jó helyen járnak-e. Valószínűleg igen, mire az egyik kísérő pisztolyt vesz elő, hogy a neki háttal álló kalaposra fogja, de alig húzza fel a kakast, hősünk lekapja az övén lógó ostort és meg sem fordulva kirántja vele a rosszarc kezéből a fegyvert. Csak ekkor fordul szembe velünk és így végre szemügyre vehetjük a keményöklű és szívdöglesztő, a megszólalásig Han Solóra emlékeztető akcióhőst, Indiana Jonest!

frigylada1_01.jpg

A merényletre készült csávó elmenekül, így már csak ketten mennek be a sziklahasadékba. Vészjósló zene szól, vastag pókhálók és mérgespókok között haladnak, az ostorba kapaszkodva átlendülnek valami mély nyílás fölött, míg végül elérnek egy kiszélesedett teremféleséghez, ami egy fenti nyíláson keresztül kap világosságot. Ne menj a fénybe!, figyelmezteti Indy a kísérőt, és biztonságos takarásból beinteget a fénysugárba. A mozgás aktivál egy dárdacsapdát, ami a falból ugrik elő, rajta egy felnyársalódott és már meglehetősen rossz állapotban lévő tetemmel. Forrestal!, mondja Indy némi részvéttel a hangjában.

frigylada1_02.jpg

Valami ősi templom szentélyébe érnek, középen kis emelvényen arany szobrocska ücsörög. Indy óvatosan sasszézó léptekkel megközelíti a szobrot, bár fogalmam sincs, honnan tudja, melyek azok a biztonságos padlókövek, amikre ráléphet, anélkül, hogy aktiválná a falból kiröppenő mérgezett nyilakat. Mindenesetre eljut a szoborhoz és szemre felbecsüli a súlyát. Majd táskájából elővesz egy nagyjából azonos súlyú, homokkal töltött zacskót és gyors mozdulattal kicseréli a szoborral. De elszámolja magát, nem azonos a két súly, ezért működésbe lép a barlang biztonsági berendezése: kövek hullanak fentről, dőlni kezdenek a falak és az ajtók záródnak, mint a metrón.

frigylada1_03.jpg

Menekülés kifelé, a rosszarcú kísérő átlendül a mélység fölött, de nem hajlandó visszadobni az ostort Indynek, csak a szobrocskáért cserébe. Indy átdobja neki, de persze az ostor helyett csak egy gúnyos „viszlát szenyor”-t kap, és a csávó elrohan. Indy lendületet vesz és ugrik, valami random száraz gyökérbe kapaszkodva némi nehézségek után sikerül is átjutnia az akadályon és még pont időben át tud csusszanni a leereszkedő sziklaajtó alatt, magához ragadva kedves ostorát is. Majd újabb öröm éri: a túl gyorsan menekülő rosszarcú is felnyársalódott Forrestalhoz hasonlóan egy másik dárdacsapdára. Hősünk magához veszi az aranybálványt és a védelmi rendszer újabb eleme, egy bazi nagy kőgolyó elől menekülve sikerül épségben kijutnia a barlangból.

frigylada1_04.jpg

Odakint azonban nemcsak a szabadság várja, hanem fegyvert szegező bennszülöttek is, akik egy bizonyos Belloq-ot kísérnek, aki nyilván régi ellenfele Indynek és már nyújtja is a kezét a szobrocskáért. Kedvtelve nézegeti, forgatja, ezt kihasználva Indy gyorsan kereket old, az indiánok rohannak utána.

frigylada1_05.jpg

De hová lehet menekülni az őserdőben? Hát egy tóhoz, amin készenlétben vár egy hidroplán, amit Jock nevű haverja vezet. Unalmában a pilóta horgászgatni kezdett, és természetesen pont akkor van méretes kapása, amikor Indy előrongyol az erdőből, nyomában a helyi erőkkel. Indítsd be a motort!, üvölti kétségbeesetten Indy, Jock kezében úgy hajlik a bot, mint Tutajosé az emlékezetes harcsahorgászatkor, na most mi a fontosabb, a halvacsora vagy a menekülés? Jock végül az utóbbi mellett dönt, eldobja a pecabotot és beindítja a repcsit. Indy úszva közelíti meg a gépet, kalappal a fején, ami le se esett róla a futás és a vízbe ugrás közben, csak a karimája konyul lefelé ázottan. Az indiánok hiába lőnek utána mérgezett nyilakkal, mérgezett fúvócsöves dárdákkal és mérges köpésekkel, hősünknek sikerül felkapaszkodni a repülőre és a két barát a levegőbe emelkedik. Szusszanhatunk egyet.

frigylada1_06.jpg

Nyugodtabb körülmények között látjuk viszont Indyt Bedfordban (Connecticut), a Marshall College-ban archeológia előadást tart diákjainak, a fiúk feszülten, a lányok aléltan hallgatják. Az egyik csinibaba filctollal a szemhéjára íratta „Love you”, és gyakran pislog a tanár úrra, aki ezt meglátva el-elakad a beszédben. Szerencsére megmenti az óra végét jelző csengő, a diákok távoznak és belép Marcus Brody, a helyi múzeum kurátora. Indy pár szóval elmeséli kudarcát a bálvánnyal, amit szerinte Belloq a marrakeshi feketepiacon fog eladni. Marcus bólogat, majd közli, a nagyelőadóban két fickó várja  Indyt a katonai hírszerzéstől.

frigylada1_07.jpg

Először Indy volt egyetemi tanáráról, Ravenwood professzorról érdeklődnek, de Indy már vagy tíz éve nem látta, szerinte valahol Belső-Ázsiában kutatgat. A hírszerzők infói szerint a nácik újabban rendszeresen küldözgetnek csapatokat ősi vallási tárgyak, ereklyék felkutatására. Most a legnagyszabásúbbnak egy Kairó melletti ásatás tűnik, az erről szóló jelentések valami Taniszra és egy csúcsdíszre utalnak. Marcus és Indy összenéz, Tanisz az ősi frigyláda egyik elképzelhető lelőhelye. A zsidók ebben hordozták a tízparancsolat eredeti kőtábláit, amiket Mózes hozott le a Sínai (Hóreb)-hegyről. Maguk nem jártak hittanra?, kérdezi Indy a zavartan pislogó ügynököktől.

frigylada1_08.jpg

Majd igazi tanáremberként lelkesen magyarázni kezd: a Jeruzsálemben őrzött frigyládát az i.e. X. században Sosenk fáraó a város elfoglalása után magával vitte Egyiptomba és Taniszban helyezte el egy Lelkek Kútja nevű helyen kialakított titkos kamrában. A várost azonban nem sokkal később egy közel egy évig tartó homokvihar betemette, Isten haragja lesújtott rá, és Taniszt azóta sem sikerült megtalálni. Ravenwood a téma egyik legnagyobb szakértője, a nácik azért hivatkoznak rá. Taniszban volt egy ún. térképterem, ami a város miniatűr makettjét ábrázolta. Az emlegetett csúcsdísz meg Rá napisten pálcájának része, ami ahhoz kell, hogy a frigyládát rejtő kamrát meg lehessen találni. Ha a pálcát megfelelő időben a megfelelő helyre állítják, a csúcsdíszben található kristály úgy töri meg a rajta áthatoló napfényt, hogy az a maketten pont a titkos kamrára fog mutatni, tádámm! A Biblia szerint a frigyláda hegyeket képes lerombolni, tehát az a hadsereg, amelyik maga előtt hordozza, legyőzhetetlen, teszi hozzá Marcus.

frigylada1_09.jpg

Marcus este felkeresi a lakásán Indyt és pezsgővel koccintanak az új feladatra: a hallottak alapján a kormányügynökök ugyanis megbízták Indyt, szerezze meg a frigyládát a nácik elől, egy komolyabb összegért cserébe. Hősünk lelkesen csomagol, Marcus közben azon sajnálkozik, ha pár évvel fiatalabb lenne, elkísérné Indyt. Aki először Ravenwoodot akarja megtalálni, bár közben azon mereng, ott lesz-e a prof mellett annak lánya, Marion is. (Pozor, szerelmi szál belengetve!) Marcus figyelmezteti az ősi ereklye ember által nem ismert veszélyeire, de a materialista Indy nem ijed meg. Fel van készülve az ilyen veszedelmek és mumusok ellen, ezzel előveszi gondosan becsomagolt forgópisztolyát és a bőröndbe dobja. Kalandra fel!

frigylada1_10.jpg

A kikötőben indulásra készen vár a PanAm utasszállító hidroplánja, érdekes, hogy nem szárazföldi reptérről indul a gép, ennek mi lehet az oka, fogalmam sincs. Indyt viszont egyáltalán nem izgatja ez a kérdés, alighogy leül a helyére, fejébe húzza a kalapját és már szundikál is. Pedig ha jobban körülnéz, észrevehetne egy szemüveges fószert, aki a Life magazin mögé bújva titokban figyeli pár sorral hátrábbról. Zenei aláfestés mellett térképen követjük Indy útját a Csendes-óceánon át a Fülöp-szigetekig, majd onnan Nepál fővárosába, Katmanduba.

frigylada1_11.jpg

A nepáli hegyek alatt régen leesett a hó, ahogy az ismert népdal mondja. És buli is van, mert valami isten háta mögötti falu kocsmájában piálóversenyt tartanak: egy csinoska barna hajú csaj küzd a jeti egyik helybeli rokonával. Már a sokadik féldecin vannak túl, a nézők folyamatosan emelkedő tétekkel fogadnak a lehetséges győztesre, szép halomba gyűlik a pénz az asztalon. A jetirokon tűnik esélyesnek, ám az utolsó feles legurítása után ő maga is legurul a székről, így a csaj nyeri a sok lovettát. A kocsma kiürül és ekkor belép Indy, akit örömteli üdvözlés helyett a lány egy erős jobbcsapottal köszönt.

frigylada1_12.jpg

Ő tehát Marion Ravenwood, és övé a kricsmi, a maflás után dőlni kezd belőle a panasz. Tíz évvel korábban, szinte még gyerekként, szerelmes volt Indybe, talán dugtak is, de a csávó váratlanul lelépett, ő meg kénytelen volt apját követni mindenhová, ahová a prof a kincsvadászatai során elvetődött. Miután apja meghalt, ő itt ragadt ezen a lepusztult helyen. Indy többször is bocsánatot kér akkori viselkedéséért, majd a csúcsdíszre tereli a szót, amiről tudja, hogy Ravenwood gyűjteményében van. Értéktelen bronzlemeznek titulálja, mégis háromezret kínál érte (gondolom helyi pénzben, nem dollárban), ebből Marion leléphetne innen és visszatérhetne a civilizációba. Marion másnapig kér gondolkodási időt, és miután Indy távozik, kebléből elővonja a nyakláncon lógó csúcsdíszt és kedvtelve nézegetni kezdi. Majd egy fából készült faragványra akasztja és nekilát összepakolni.

frigylada1_13.jpg

Ekkor egy csapat rosszarcú lép be, vezetőjük akár a Harkányi Endre hasonmásverseny dobogós helyezettje is lehetne. Jó estét, fräulein, köszön negédesen és gyorsan a tárgyra tér, ami ez esetben ugyanazt a csúcsdíszt jelenti, ami után, úgy tudja, már Mr. Jones is érdeklődött a lánynál. Marion magabiztosan igyekszik lepattintani a csávót, fritznek szólítja és közli, a dísz már nincs nála. A német eközben csak úgy mellékesen a tüzet turkálja a piszkavassal, majd utasítja az embereit, fogják le a lányt. Vallomásra akarja bírni, ezért odalép hozzá, kezében az izzó végű vassal: Ezt a Sztrogoff Mihályban olvastam, motyogja szadista vigyorral, lassan közelítve vele Marion szeméhez.

frigylada1_14.jpg

Ám ekkor hussanó hang hallatszik, és egy váratlanul feltűnő ostor kirántja a piszkavasat a német kezéből. Az ostor túlsó vége természetesen Indy kezében van és pillanatokon belül kitör a ribillió. Lövöldözés, verekedés, közben a kifolyt pia egy része lángrakap, a tűz fokozatosan terjedni kezd az egész helyiségben. Indy és Marion sorra végez a rosszarcokkal, a bátran megbújó náci főnök közben észreveszi az egyik lángoló asztalon heverő csúcsdíszt. Puszta kézzel nyúl érte (na te se figyeltél fizikaórán, öcsém), majd üvöltve elengedi és kirohan, hogy égett tenyerét lehűtse a hóban és aztán elmenekül. Indy és Marion épségben kijut az égő házból, a csajnak sikerül kimentenie a díszt is, amit ő okosan egy vastag ronggyal fogott meg. A ház előtt közli Indyvel, hogy most már ő is benne van a buliban, Indy addig nem fog megszabadulni tőle, amíg az ígért lóvét le nem számolja törékeny, de kemény pofonokat osztani képes kezébe.

frigylada1_15.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr3116673106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.09.19. 00:13:42

"érdekes, hogy nem szárazföldi reptérről indul a gép, ennek mi lehet az oka, fogalmam sincs"
Ekkoriban az óceánok, nagyobb tengerek között bizony még a(z egyre) nagyobb hidroplánok vitték az utasokat, a nagyobb forgalmú szárazföldi repterek a 2. világháború után robbantak be.

"A nepáli hegyek alatt régen leesett a hó", Harkány Endre hasonmás, (és tényleg!), Strogoff Mihály: Örülök hogy a humorod nem változott :D

Gabba 2021.09.19. 06:52:01

@Flankerr: tudtam, hogy lesz olyan szakértő, aki megválaszolja, köszi!
süti beállítások módosítása