Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Kedvcsináló Bryan Adamshez

2024. október 14. 05:55 - Gabba

Kezdésként szedjük össze, hogy a blogger szempontjából mit érdemes tudni Kanadáról? A ’70-es évek közepén keresztanyám oda ment férjhez egy emigráns magyarhoz, Calgaryban laktak. 1978-ban általános iskolai szerelmemmel együtt néztük meg a nagykörúti Vörös Csillag moziban az Indiánkaland Ontarióban c. román-francia-angol-nszk kalandfilmet (cinemascope kópia!). A heti zsebpénzemből gyűjtögetett Delfin könyvek között a mai napig megtalálható a Háború a vadonban Teknős Pétertől, amiben az angolok és a franciák Quebecben háborúznak egymással. Az USA és Kanada határán zubog a Niagara-vízesés, ahol David Copperfield is manőverezett (és a végén még a haja sem lett vizes!), egyike volt ez azoknak a showműsoroknak, amiket a rendszerváltás utáni években a magyar tévéken is láthattunk tőle. Ekkoriban még nem tudtam, hogy Kanada egy olyan nagyszerű rockzenész hazája is, aki Ontario állam Kingston nevű városában született 1959. november 5-én, a keresztségben a Bryan Guy Adams nevet kapta és lett belőle az egyik legjobb smirglihangú rockzenész. Akit 2009-ben a kanadai posta még bélyegen is megjelentetett vagy másfél millió példányban, mi ez, ha nem abszolút siker?!

 

bryan.jpg

 

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

 

Senki nem vádolhat azzal, hogy nem szeretem a rock mindenféle fajtáját, de mivel ez egy őszinte blog, bevallom, hogy Bryan Adams viszonylag későn került a látóterembe. Egészen pontosan az 1991-es film, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme megtekintésekor, aminek ő szerezte gigaslágerré vált főcímzenéjét, az Everything I Do I Do It for You-t. Akkortájban (is) nagyon szerelmes volt, a filmet is együtt láttam akkori barátnőmmel, aki már jó régóta nem a barátnőm (hanem a feleségem). Azt nem mondom, hogy ez a mozi a Robin Hood feldolgozások legjobbja, de Kevin Kostner és Morgan Freeman párosa vicces. És az milyen poén már, hogy az egyik best actor ever, aki nekem legnagyobb kedvenc színészem, a jó öreg sonka, azaz Sean Connery csak az utolsó pár percben jelenik meg, mint a Szentföldről visszatérő Oroszlánszívű Richárd király, és mint ilyen elhanyagolható mellékszereplő, még a stáblistában sem szerepel?! Na de most nem a filmről, hanem a zenéről van szó, úgyhogy elsőnek hallgassuk meg az elképesztően sikeres főcímdalt, ami számos országban slágerlista-vezető lett, sőt a brit kislemez listán 16 héten át volt éllovas, ezt a rekordot azóta sem sikerült megdöntenie más előadónak. A mély szerelem és a teljes odaadás dala ez, nem vagyok a nagy szavak embere, de ez a szám tényleg minden igaz szerelem himnusza. Ja, és még Grammy díjat is nyert a legjobb filmzene kategóriában.

 

„Look into my eyes – you will see / What you mean to me
Search your heart, search your soul
And when you find me there, you'll search no more…

 

…Yeah, I would fight for you, I'd lie for you
Walk the wire for you, yeah, I'd die for you

You know it's true:
Everything I do, oh, I do it for you”

 

 

Összességében elmondhatjuk, hogy az a nagylemez, amin ez a szám is megjelent, azaz az 1991-es Waking up the Neighbours  hozta meg a nagy áttörést zenészünk számára. De hát már hogy a fenébe ne, amikor volt rajta még egy megahit, a Can't Stop This Thing We Started. Természetesen ez szintén szerelmes dal, de nem a lírázós, hanem az odamondós fajtából: Drágám, meg se próbáld leállítani, ami elkezdődött köztünk, mert ugyan én nem vagyok Superman és repülni sem tudok (sőt az alsógatyámat sem hordom a nadrágomon kívül – oké, ez nincs benne a szövegben, csak továbbgondoltam), de ami köztünk van, az szerelem és punktum. A szöveg vicces, szellemes, a zene marha jó, mi más kell a sikerhez? Külön kiemelném a hivatalos videóklip műbika rodeós képkockáit, ahol kedvencünk egy óriás gitáron ülve utal a szerelem nehézségeire.  

 

„Can't stop this thing we started / You gotta know it's right
Can't stop this course we've plotted / This thing called love we got it
No place for the brokenhearted
Can't stop this thing we started - no way…

 

I ain't Superman and I can't fly
But if you wanna stop me baby - don't even try”

 

 

A zenész életpályáját a bloggernél jobban ismerők jogosan kérdezhetik, hogy de hát mi van a ’91 előtti időszakkal? Ezért elmondom, bár nem vagyok egy wikipédia, hogy Bryan Adams első nagylemeze 1980-ban jelent meg, de első komolyabb sikerét csak 1984-ben érte el, a Reckless c. albummal. Ezen található pl. a Run to You, ami egy szerelmi háromszögről szól. Én ugyan humán beállítottságú vagyok, ezért a fizika, matek, geometria (és benne a háromszögelés) elég messze áll tőlem, de el tudom fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a háromszög is játszik. (Bár ekkor nyilván jobb, ha az állandó partner nem tud arról a harmadikról. Aki gyakorlatilag a második. Vagy inkább az első, ha már az állandó partner szerelme kihűlőben van. Tehát akkor inkább a második lesz az első… Na mindegy, még a végén belezavarodok, mondtam, hogy nem értek a geometriához.) Liberális vagyok, mindenkit megértek, aki a Bryan Adams megénekelte problémával küzd. És hogy mi van ilyenkor a keresztény erkölccsel? Hát amíg a melegeket a pedofilokkal szándékosan összemosó ideológia egyik képviselője, nem mellesleg a magyar „Alaptörvény” szerzője egy brüsszeli ereszcsatornán lecsúszva próbál menekülni egy melegbuliból a rendőrök elől, addig semmi…

 

„She says her love for me could never die
But that'd change if she ever found out about you and I

Oh - but her love is cold
It wouldn't hurt her if she didn't know, 'cause...

When it gets too much
I need to feel your touch

I'm gonna run to you”

 

 

1984 amúgy a blogger életében meglehetősen turbulens év volt (őszinteség ide vagy oda, de erről most nem fogok bővebben írni), ám némi vigaszt nyújtott, legalább utólag, Bryan Adams egy másik sikerszáma ebből az évből, ill. erről a lemezről, és ez a Summer of ’69. Ami természetesen első ránézésre egy fiatalkori nyári élményről szóló dal is lehetne, de a szöveget mélyebben elemezve még az is felmerülhet az erotikából túlképzett hallgatóban (jelen!), hogy itt bizony nem az évszámra, hanem arra a bizonyos szexuális pozícióra utal a szám címe. És ezt bizony maga a szerző sem tagadja… De hát nem is kell neki, hiszen ott van a szövegben, bár csak utalás szinten, hogyaszondja:

„It was the summer of '69, oh, yeah.

Me and my baby in '69, oh”

 

 

(És ide most belinkelek egy Taylor Swifttel közös koncertvideót is, tudván tudva, hogy a művésznővel még 10-ig sem fogok soha elszámolni, nemhogy 69-ig...Ó, hogy rohadna meg ez a nyugati feelgood örömpropaganda, amit ezek ketten a színpadon művelnek, minket meg sújtson továbbra is az a gyönyörű kurvaélet.)

 

Talán már lejött az eddigiekből, hogy kedvencünk igazán nagyot a szerelmes dalok terén alakít, de ha mégsem, akkor itt egy újabb bizonyíték, a Have You Ever Really Loved a Woman c. dal a ’96-os 18 til I Die albumról. Ami bizony arról szól minden férfiember számára, hogy ha igazából szeretünk egy nőt, akkor őt minden értelemben megízleljük (igen, úgy is), sőt a még meg nem született gyerekeinket is látjuk a szemében.

 

„To really love a woman / Let her hold you
'Til you know how she needs to be touched
You've gotta breathe her / Really taste her
'Til you can feel her in your blood

And when you can see your unborn children in her eyes
You know you really love a woman”

 

 

És itt van még Adams 2008-ban megjelent 11. nagylemezének (ami a rendkívül precíz és objektív 11 címet kapta) ugyancsak szerelmes dala, a Broken Wings, ami a „minden sikeres férfi mögött áll egy nő” közhely alapján (merthogy a közhelyek mindig igaz megállapítások) köszönet annak a nőnek, aki a kudarcok idején is támogatja és biztatja a férfit.

 

„You give me love / When love is all I need to live
You gave your word, when words were just superlative
When I was blind, you came and opened up my eyes
Now I feel I can believe in anything
You taught me how to fly on broken wings”

 

 

És az irodalmi tanulmányainkból megismert keretes szerkezet jegyében (nem mintha ez a blog a magas irodalom csúcsát jelentené - bár törekszik rá) a záró téma is legyen filmes főcímdal: az 1993-as A három testőr c. moziból (amiben Rebecca de Mornay domborított, mint a regény összes filmes feldolgozása közül legszexibb Milady - a szemem még ma is bepárásodik /egyéb szervről nem is szólva/, ha erre a szerepére gondolok) származó All for Love. Egy mindenkiért, mindenki a szerelemért, énekli három rockzenei állócsillag: Sting, Rod Stewart és Bryan Adams. És ez utóbbi ma este koncertet ad az MVM Dome-ban! Fusson oda, akinek kedves az élete Bryan Adams, én mindenesetre ott leszek!

 

6 komment
Címkék: bryan adams

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr3118707362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2024.10.14. 15:10:40

"a jó öreg sonka, azaz Sean Connery"
Ez is jó, én úgy hívom sonka nelly ?

"a szemem még ma is bepárásodik /egyéb szervről nem is szólva/"
Köszi, ezen is felröhögtem!

Erős tippem, hogy mégy a koncertre, és lesz beszámoló is.
Mit nyertem? (Az nem jó válasz, hogy tapasztalatot, és az sem, hogy a beszámolót.)

Gabba 2024.10.14. 16:32:24

@AaannnaaA: legyen mondjuk meggysör, feltéve ha szereted.... :)

Neoprimitív 2024.10.14. 16:59:13

mind a Summer of '69, mind Rebecca DeMornay örök kedvenc (Risky Business, huh). A Robin Hood feldolgozásban pedig Alan Rickman volt a csúcs, vita nincs. (Különben kanállal vájom ki a szívét!)

AaannnaaA 2024.10.14. 19:06:01

@Gabba: El sem tudom képzelni, hogyan jutott pont e termék eszedbe, de ráhibáztál, szeretem ? Jöhet!
Ahogy a beszámoló is, várjuk!

Flankerr 2024.10.17. 07:38:02

Ó tényleg, Rebecca de Mornay <3
Hát, a három testőr filmzenével Brian anno engem majdnem elvesztett, annyiszor nyomták tévében, rádióban. És a Robin Hood dallal ellentétben már túl nyálas volt nekem. Azt az ezredforduló könyékén a Cloud Nr. 9-nal és a Don’t Give Up-al visszaszerzett :)

Gabba 2024.10.21. 18:40:29

@Neoprimitív: @Flankerr: nagyon örülök, hogy Milady témában ennyire egyetértünk :D
süti beállítások módosítása