Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Utánam, srácok! 1x01 - A hidrakéta

2022. április 11. 04:44 - Gabba

Az április 3-i választáson Kádár népe (hej) úgy döntött, nem kell neki többpártrendszer, sajtószabadság, elszámoltathatóság, továbbra is megmarad a Kádár-korszakban már megszokott és az Orbán-korszakban csúcsrajáratott hazug pártállami propaganda, homofóbia, Nyugat ellenesség, és a szovjet birodalmi érdekek ajnározása mellett. Ez kell nekünk, a hónaljszagú '70-es évek, a "választásokon" szavazzunk a Népfront jelöltjeire, addig jó, míg Kádár Orbán él. (A képbe némileg bezavar, hogy ezúttal sikerült egy virtigli náci pártot is bejuttatni a parlamentbe, ami eddig ugyan csak darált, de hamarosan valószínűleg égetni is fog könyveket, és ez a fejlemény már túlmutat a '70-es éveken, egészen a '30-asokig.) De hát ha a hetvenes évek kellenek a népnek, akkor szolgáljuk ki ezt az igényt itt is, és a korábban már tárgyalt eposzok után rántsuk elő a mondott évtized egyik újabb filmes darabját. A poszt másodközlés, eredetileg a hogyvolt.blog.hu-n jelent meg 2015. július 9-én. Úttörőnyakkendők, rajgyűlések, szochaza, miskolciak előnyben, hat héten át hétfőnként.

utanam_1x00_1.jpg

ukran_zaszlo_kicsi.jpg

 

 

 

Ifjúsági focimeccsel kezdünk, szenvednek a hazaiak, hát már hogyne, amikor egyik legjobbjuk, Kapufa sérülése miatt csak nézőként szemlélődik a lelátón. Az aréna ugyan nem egy Maracana stadion, füves domboldal szolgál tribünként, de a közönség lelkes. Zúg a biztatás: mindent bele, menj már rá, rúgd meg, stb., bizony, csak így sportszerűen, sehol egy hülye vagy, földet rá, vagy horribile dictu: qrva anyád. De minden hiába, vezet az ellenfél, sőt a hazaiak még egy 11-est is kihagynak, így aztán marad az állás, a meccs végén a nézők csalódottan oszlanak szét. Jenő bácsi, a fizikatanár mielőbbi felgyógyulást kíván Kapufának, majd lelép, az addig látványosan sántító csatár ettől váratlanul helyrejön és futólépésben siet legjobb barátjához, Bogdán Andrishoz.

utanam_1x01.jpg

Aki ezermester, most éppen valami rakétát készít, ehhez várják a legfontosabb alkatrészt, a szelepet a szintén ezermester Manó bácsitól. Pocakos nevű haverjuk a futár, ő azonban késik, pedig van egy szuper kempingbicaja, azt hajtja éjjel-nappal. (Nekem is pont ilyen volt anno, csak piros.) Amíg megérkezik, Andris korrepetálást tart fizikából, Kapufának ugyanis legalább négyesre kell javítania az év végi jegyét, hogy visszavegyék a csapatba. Bogdán a szemléltető oktatás mellett dönt, kezdjük a hőtannal, mi vezeti jobban a hőt: a vas vagy az alumínium? Kapufa magabiztosan a vas mellett dönt, na hát akkor kedves öcsém, fogd ezt az alucsövet én meg fogom a vasat, aki előbb eldobja, az veszt, mondja Bogdán. Gyertyaláng fölé tartják a két csövet, focista barátunk persze pár másodperc után sziszegve kiejti kezéből az alumíniumot, de így legalább nem felejti el a helyes választ, hiába, a száraz elméletnél bármilyen kísérlet sokkal hasznosabb. De hol marad a Pocakos?

utanam_1x02.jpg

A bicajosnak számos akadályt kell leküzdenie, az első mindjárt a kisvasút átjárója, ahol ugyan a szerelvénynek még se híre, se hamva, de a bakter már ott áll, piros zászló kezében, mint Radnótinál, és nem enged át senkit. Pocakos hiába kérleli, siet, nagyon várják, a bakter a türelem rózsát terem álláspontra helyezkedik, és a témába vágó szólásmondásokkal nyugtatja Pocakost. Végre megjön a kisvasút, a nyitott kocsikból ismerős gyerekek üdvözlik és cikizik a türelmetlen futárt (szia bicajkirály, hány kiló egy kilométer, és hasonló elméncségek), fulladjatok meg, morogja vissza barátunk ifjú szocialista embertípushoz nem méltóan.

utanam_1x03.jpg

De végre szabad az út, Pocakos a pedálba tapos és teker, mint az őrült. Maga mögött hagyja a lillafüredi Palotaszállót, majd a diósgyőri vár romjait és már bent jár a lakótelepen, amikor az egyik bokor mögül a Falrahányt Borsó becenevű kiscsávó rohan ki az útra, egyenesen a bicaj elé. Pocakos hiába fékez, az áldozat kiterül az aszfalton.

utanam_1x04.jpg

Pillanatok alatt gyereksereg veszi körül őket, szándékosan csinálta, hívjatok rendőrt, ilyeneket kiabálnak, Pocakos hiába tiltakozik, hogy a kerék hozzá se ért Borsóhoz. Előkerül a lakótelep réme, Lada Jocó és bandája, és mivel Borsó az alvezér Rados öccse, ennek megfelelő vehemenciával ragadják nyakon a szerencsétlen Pocakost, aki az emeleti ablakban ücsörgő srácot, Kumuluszt hívja szemtanúnak. Ő azonban csak a meteorológiai békájával és a fátyolfelhőkkel van elfoglalva, nem látott semmit. Lada gáláns mozdulattal felajánlja Mérinek, a társaság jónőjének a bicajt egy körre. A slepp nagy kiabálással rohan Méri után, a lakótelep idősebb lakói egymást túllicitálva szidalmazzák őket. Sátánfattyak, szörnyetegek!, sikoltozik egy öreglány, se nádpálca, se pofon, csak a nagy büdös szabadság!, dühöng egy öreg muksó.

utanam_1x05.jpg

A nagy rángatásban Pocakos zsebéből kiesik a becsomagolt szelep, két másik bandatag, a Turujások becenevű ikrek, máris lecsapnak rá és focizni kezdenek vele, a kétségbeesett Pocakos hiába kérleli őket, adják vissza. A vége természetesen az lesz, hogy a drága csomag beleesik a csatornarácsba. Beleesett szegény foci, elvitte a moslék, néznek egymásra tettetett szomorúsággal a Turujások. Az „áldozat” közben magához tér, persze semmi baja, majd a bicajt Lada is kipróbálja, és utána sorra az egész slepp, így mire Pocakos visszakapja a gépet, az már eléggé le van amortizálódva. Kezében a letört tükörrel letörten állít be Bogdánékhoz, Andris alig akarja elhinni, hogy a kulcsfontosságú szelep odalett. Nincs más hátra, másikat kell kérni Manó bácsitól.

utanam_1x06.jpg

Az időközben hazaérkezett Bogdán anyuka hiába szólít fel rendrakásra, András fontos ügyre hivatkozva elrohan a két haverral, a munkát alsós öccsére, Istire hagyva. Mert neki mindent szabad, nekem meg egy koszvadt kisnyulat sem szabad behoznom a lakásba!, reklamál az öcsi. A rendrakást azért ő is megússza, mert az utcáról ismerős füttyjel hangzik fel, Borsó ezzel hívja le magához a haverját. Elmondja a Pocakos elleni balhét, és eléggé el van kenődve, attól tart, intézetbe kerül miatta. Isti vigasztalja, színészkedésért senkit nem visznek intézetbe.

utanam_1x07.jpg

Bogdánék a házak között észreveszik Ladáékat, Pocakos úgy dönt, ő most inkább sürgősen hazamegy, Kapufa azonban nem retten, kihívó léptekkel indul a bandavezér felé. Pillanatok alatt heves szóváltásba bonyolódnak, Andris hiába próbálja békíteni barátját, az egyre jobban belelovallja magát. Lada a szócséplés helyett a nyers erőt kedveli, így a két ellenfél vitája ütésváltásba torkollik, pár gyors adok-kapok után Kapufa nem egészen szabályszerűen sípcsonton rúgja Ladát, majd Andrissal a nyomában elrohan. Lada diadalmas vigyorral odalép Mérihez, a jónő azonban csak gúnyosan mosolyog: El vagyok ragadtatva, nagy voltál.

utanam_1x08.jpg

Andris és Kapufa az út mellett stoppolva igyekszik mielőbb Lillafüredre eljutni, de eleinte kevés sikerrel. Sorra húznak el mellettük a szocialista autógyártás csodái, de a Zaporozsecek, Skodák, Zsigulik közül egy sem áll meg, hiába integetnek nekik. Végül a testvéri keletnémet népi demokrácia csúcsmodellje, egy Barkas kisteherautó veszi fel őket és teszi ki a hegytetőn a parkolónál. Innen sietnek Manó bácsi házához, akiről azt kell tudni, hogy tisztességes neve Ernő, nyugdíjas villanyszerelő, az anyjával él és a kertje tele van mindenféle forgó-morgó, izgő-mozgó, csilingelő csodával. (Kevésbé lelkesülteknek: bizbasszal.) Andris megmutatja barátjának a legújabb találmányt, a vízzel hajtott malmot, ami közben dallamot is játszik, de Kapufa nincs lenyűgözve. Ha már ennyi mindenfélét barkácsol, legalább kérne érte pénzt a látogatóktól, közli gyakorlatiasan, mire Bogdán lazán lehülyézi.

utanam_1x09.jpg

Összeakadnak Bözsi nénivel, az édes jó mamával, aki nyikorgó kosárral ölében éppen a mosott ruhákat készül kiteregetni. Meglehetősen barátságtalan szavakkal szól Andrisékhoz, majd mérgesen a sufni irányába bök, ott megtalálják az emberüket. (Öröm lehet egy ilyen mamával élni.)

utanam_1x10.jpg

Ernő bácsi pipával a szájában ügyködik mindenféle ketyerék között, az elveszett szelep helyett természetesen készít másikat, de cserébe van egy kérése: az öregasszony megint teleszórta a kertet műanyag kertitörpékkel, a srácok tüntessék el azokat a „mázas pofájúakat”, addig ő elkészíti az alkatrészt. Andrisék gyorsan végeznek, a törpéket a közeli patakba dobálják, és mire visszaérnek a sufniba, Manó bácsi is elkészül az új szeleppel. Mindenki boldog, csak a törpék lebegnek közönyösen a vízen.

utanam_1x11.jpg

utanam_1x12.jpg

Másnap reggel iskolába menet Andris jó hangosan beszélget osztálytársával, a nagykeretes szemüvegéről Bagolynak nevezett lánnyal a délutáni terveiről. Végre elkészült a rakétával, amit a téren akar kipróbálni, remélhetőleg senki sem fogja tönkretenni a bulit. Ezt meghallva Fazon nevű osztálytársuk lép oda érdeklődő arccal, miféle rakétáról van szó? Hidrakétáról, teljes nevén hidro rakéta, nagyon különleges hajtóanyagú, feleli Bogdán. Fazon még pár percig lóg velük majd lelép, Andris szerint tutira bekapta a horgot.

utanam_1x13.jpg

Fizika órán, miközben a táblánál Lada nyökörög össze-vissza, Andris levelet küld az előtte ülő Mérinek (polgári nevén Kiss Mariann 7.b.oszt.tan.): Lejössz délután a térre? Válasz egyelőre nem érkezik, közben viszont Jenő bácsi helyre küldi Ladát és új embert szólít fel, Kapufát, neki úgyis javítania kell. Véletlenül pont hőtanból kezdi el kérdezni, Kapufa vigyorog, majdnem mindent tud, meg is kapja a megérdemelt jobb jegyet.

utanam_1x14.jpg

Méritől a következő óra elején megjön a válasz: Nem érdekel a rakétád! (Most komolyan, majd’ egy óra kellett neki leírni ezt a pár szót?) Andris továbbadja a cetlit Kapufának, de előtte még ráírja: Fazon müködött! (Lehet, hogy fizikából jó a srác, de helyesírásból…)

utanam_1x15.jpg

És itt a délután, Andris, Kapufa és Isti hozzák az állványt meg a hozzávaló ketyeréket, egyre több érdeklődő gyerek csapódik hozzájuk. A korábban látott gyerekbarát öreg muksó az erkélyéről figyeli a menetet és dühösen utánuk szól: Vonuljatok, árasszátok el a világot! A srácok ezzel persze nem törődnek, a játszótér közepén lepakolják a cuccot, Andris a dupla állványon elhelyezi a két rakétát és nekilát felpumpálni a szelepet. Ekkor érkeznek meg Ladáék és gúnyosan állják körbe az állványt. Még hogy ez beindul, legfeljebb ha lábbal besegítek, poénkodik Rados.

utanam_1x16.jpg

Andris hiába figyelmezteti őket, hogy álljanak hátrább, a két vagány meg sem mozdul. Andris jelt ad Istinek az indításra, a rakéta felszáll, de közben sötét folyadék spriccel ki belőle és teríti be a vezér és alvezére nagyméretű arcát. Hatalmas röhögés támad, Lada hiába fenyeget meg mindenkit egy alapos veréssel, nem ijednek meg tőle. András jószándéktól vezérelve figyelmezteti őket, jobb lesz, ha mielőbb lemossák magukról ezt a különleges hidro anyagot, mert ha megszárad, akkor már legfeljebb csak lekopni fog.

utanam_1x17.jpg

A nevetségessé tett bandavezér és helyettese rohan a közeli nyomókúthoz, odaérve viszont azon kezdenek vitatkozni, melyikük nyomja a kutat. (Presztízskérdés, bakker!) Ekkor egy fehér Fiat 500-as fékez mellettük, és a lenyitható vászontetőn keresztül a vezérürü nővére, Lada Icu érdeklődik, mi ez a nagy tisztálkodhatnék. (A könyvben egyébként bátyról van szó, Lada Micuról (Mihály). Megmérgeztek valami speciális hidro izével, dühösködik Rados, mire Icu közelebbről is megvizsgálja a folyadékot és lesújtóan közli öcsikéjével és annak haverjával a tényálladékot: Fiacskám, ez közönséges víz, némi vízfestékkel színezve. Lada bosszút lihegve elrohan, de nyilván nem azért, hogy korrepetálja magát kémiából.

utanam_1x18.jpg

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr9217800887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.11. 07:09:46

S ehhez az ukrán sovinizmusnak, a banderists banditáknak mi köze?
Igen, a címlapképről kérdezlek Blogger!

Gabba 2022.04.11. 12:13:58

@gigabursch: ezek a fránya ukrán soviniszták feltörték a fiókomat

gigabursch 2022.04.11. 12:41:56

@Gabba:
Ja, persze...
Hogy milyen világot élünk...

gigabursch 2022.04.11. 12:46:13

A cikk stílusa kicsit emlékeztet némelyik hogyvoltra.

A nácizás amúgy mindig is visszás, konteaproduktív.
Az meg, hogy az nem esik jól a választások eredménye, még mindig nem tartozik a film témájához.

Neoprimitív 2022.04.11. 17:30:24

@gigabursch: magánblog, az ő döntése, hogy mit rak ki. Ha nem tetszik, nem kell olvasni, nagy a net. Olyan vagy, mint Széchenyi Zsigmond alaszkai mókusa: minden reggel megjelent felháborodni a táboron.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.12. 11:46:48

@gigabursch: nem esik jól? Hát ha azt vesszük, hogy ti bűnözők teszitek tönkre az országot és megmaradt lakóit, immár húsz éven át...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.12. 11:47:45

@gigabursch: egyébként jelezném a takonygerincű fajtádnak, hogy ha egyszer náci söpredék vagytok, akkor ne tiltakozzatok, legyetek rá büszkék!

gigabursch 2022.04.12. 13:20:55

@Le a spammerekkel:
Tehát!
Adott egy jó sorozat gyermekkorunkból.
S adott egy ide nem illő képzavar a bloggernél.

S adott egy halom nagyképességű, akinek a szellemi kapacitása a nácizásban teljesül ki.

S ez utóbbi kettő meg mindig nem kapcsolódik a bejegyzés témájához.

Erőlködj még...

Terézágyú 2022.04.12. 13:51:32

"A könyvben egyébként bátyról van szó"
Millen könyvben?................................................................................................... Kihagytál pár infót.

Gabba 2022.04.12. 15:40:02

@Neoprimitív: ez nagyon jó hasonlat! régen olvastam pár Széchenyit, de ez a mókusos kimaradt, melyik könyvében van?

@Terézágyú: ne már, azt hittem, te ismered: hát Berkes Péter: Utánam, scrácok! c. munkája 1975-ből.
párszor kiadták azóta
www.libri.hu/konyv/berkes_peter.utanam-sracok.html

Gabba 2022.04.12. 16:51:02

@gigabursch: nem szoktam trollokat etetni, ezért rád is ez lesz az utolsó reagálásom.

mivel követed a blogomat, nyilván látod, hogy az orosz támadás óta minden posztomat, témától függetlenül, az ukrán zászlóval indítom. ezt nem képzavarnak hívják, hanem együttérzésnek.

amit meg a jelen poszt bevezetőjében írtam, az egyrészt reagálás az ogy választás eredményére, másrészt meg indoklás, hogy miért pont most jövök elő ezzel a sorozattal.

és ha neked az ukránokkal van bajod, akkor lsz a következő kommentedet már ne egy magyarországi karosszékből írd, hanem a Donbaszból, ahol az elvtársaid újabb iskolákat, kórházakat és más civil célpontokat készülnek szétlőni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.12. 18:22:30

@gigabursch: adott egy retardált, takonygerincű náci, aki fel van háborodva, ha nevén nevezik...

Neoprimitív 2022.04.12. 19:01:29

@Gabba: Az Alaszkában vadásztam címűben. A medvevadászatos részben.

"Harmadik napja immár, hogy reggelente meglátogat bennünket a szürke mókus. Ahogy kibontom a sátorajtót, már ott ül a fenyőfán, s mihelyt meglát, rémülten ide-oda ugrándozik, hangosan kuncogva. Most is akkora pánikot rendez itt a fatetőn, mintha ma fedezte volna fel a tábort. Tegnap is így tett, tegnapelőtt is. Nyilván minden reggel idejár felháborodni."

gigabursch 2022.04.13. 08:18:33

@Gabba:
Köszönöm a válaszod.
Ami azt illeti mobilon nem ugyanaz a kép van, mint monitoron. Tehát ami a monitoron látszik, az nem látszik feltétlenül mobilon.
Tehát a címlapkép ezért nem volt egyértelmű.

Az, hogy egy adott helyzetet másképp ítélünk meg - egy dolog, akárcsak a világnézet is.
Az, hogy a kérdés alapján letrollozol - szerintem hiba.
Az meg, hogy közben ordas, acsarkodó hörgést elfogadsz - nem szerencsés. Igen, őrá: @Le a spammerekkel: gondolok.

Mindegy is!

Ha gondolod, nyugodtan tarts kis- vagy nagytakarítást a kommentszekcióban, lévén érdemben én se szóltam hozzá a bejegyzéshez. Ez hiba volt a részemről.

S ebben - be kell lássam - @Neoprimitív: -nek teljesen igaza van.
Akárcsak a mókusos sztoriban, ami egyből nekem sem ugrott be.

Gabba 2022.04.13. 08:21:58

@Neoprimitív: nyihihi, Semjén Zsolt likes this :D

Terézágyú 2022.04.13. 15:37:42

@Gabba:
"ne már, azt hittem, te ismered: hát Berkes Péter: Utánam, scrácok! c. munkája 1975-ből."
Hát én persze hogy ismerem, nem is NEKEM kellett volna megemlítened a szerzőt, hanem a többi olvasónak :)

Egyébként nincs meg ez a könyv (más berkespéter-) elektronyikus formában? :)

gigabursch 2022.04.13. 19:38:23

Azért az komoly, hogy jó négy évtized alatt mennyit változott Miskolc és környéke.
Egyes helyekre rá se lehet ismerni.

pizo 2022.04.13. 22:15:23

@gigabursch: Főleg hogy a film egyes részeit Bp. XVIII. kerben forgatták, a Lakatos úton és környékén.
https://www.google.hu/maps/@47.4506829,19.1723929,3a,75y,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNpLkDcKO7HikMNuwwF8Twg!2e0!7i16384!8i8192?hl=hu

Persze 45 év alatt a fák jól megnőttek itt is, ott is, és emiatt még ami nem változott, az is megváltozottnak tűnik.

Zoli

gigabursch 2022.04.14. 07:59:42

@pizo:
Tavaly voltam a Diósgyőri várban.
Volt egy zúg, ahol fotósorozat volt a vár renoválási szakaszairól.
Ez a film is méltó kordokumentum.

Pácsó Ármándó 2022.06.16. 21:47:24

Jenő bá, ugye Juhász Jácint volt? Elég karakteres arcú színész.
Fazon kötött atlétatrikója mindent visz :)

Gabba 2022.06.17. 15:16:21

@Pácsó Ármándó: hohó, megkerült a sombrerós! máris szisszentettem egy sört!

JJ nagy gyerekkori kedvencem volt, és vannak még vele terveim retro hogyvolt vonalon :)

"Fazon kötött atlétatrikója mindent visz"
nem tudom, hány napig tartott a forgatás, de arra lenne tippem, hogy azalatt hányszor mosták ki a szivárványos mellénykét

Pácsó Ármándó 2022.06.17. 19:36:06

@Gabba: Nekem kb. 17 éves koromban olyan dauerolt sörényem volt, mint Fazonnak. Viszont nem hordtam kívül a trikómat és nem volt szivárványos ruhadarabom. Igaz, keresztanyám kötött nekem pulcsit, de az sohasem volt a kedvencem és nem mellesleg barna volt :) A pulcsim.

Bagoly iskolaköpenyben járt a sulin kívül is?? OMG! Az mekkora stréberség már!

JJ-re mint tévés tanárbácsira emléXem, talán a Cimborából vagy a Papírsárkányból.

Terézágyú 2022.06.20. 15:56:05

@Pácsó Ármándó:
"Bagoly iskolaköpenyben járt a sulin kívül is?? OMG! Az mekkora stréberség már!"
Hát, csak iskolába menet hordta (a szövegben is ez van)...
Már nehezen emlékszem vissza, hogy általánosban otthagytuk-e az osztályban a köpenyünket. Szerintem nem, vagyis egyszerűbb volt magunkon odavinni.

A gimiben viszont úgy emlékszem már otthagytuk. Simán a fogason lógva... hm. fura.

Pácsó Ármándó 2022.06.20. 16:48:18

@Terézágyú: Nekünk fogasunk volt ált.isk. alsóban a saját tantermünkben, felsőben viszont mi vándoroltunk az egyes tantermekhez, ott már esélyes, hogy hazahordtuk. Viszont a sulitól kb. 100 méterre laktam, úgyhogy nyáron valószínűleg kézben vittem haza, esetleg átdugva az iskolatáska fülén vagy félig a földön húzva :) Télen meg a kabát alatt.
Középsuliban már egyértelműen ciki lett volna az iskolán kívül iskolaköpenyt viselni. Érdekes módon, hogy akkor hogy oldottuk meg a dolgot, az már az örök feledés homályába merül.

Gabba 2022.06.20. 17:52:58

@Terézágyú: @Pácsó Ármándó:
pont így volt. általánosban köpenyben jártunk haza is, középiskolában csak a sulin belül kellett hordani, ezért minden nap hazavittük a köpenyt "szépen összehajtva" a táskában. az egyik osztálytársam még lazább volt, ő a tábla és a fal közti résbe dugta be órák után és vette elő onnan másnap reggel... persze szintén szépen összehajtva :D
süti beállítások módosítása