Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Tüskevár 1x08 - Búcsú a berektől (SOROZATZÁRÓ)

2021. augusztus 11. 04:44 - Gabba

Lírai hangulatban nyitunk, ami némileg az egész epizódot és így a posztot is át fogja lengeni, előre szólok. Bütyök és Tutajos ücsörög a ladikban, horgászgatnak, de gondolataik másfelé járnak, egyre többször jut eszükbe az iskolakezdés, az osztálytársak, a tanárok. Beúsznak a kis szárcsák, már nem is olyan kicsik, Tutajos kedélyesen köszönti őket, de azért közben azt tervezgeti, hogy osztályban megint Bütyök mellé ül majd. Ne álmodozz, Tutajos, jut eszünkbe a sokat hallott figyelmeztetés, és tessék, megint bejön, mert Gyulánk sikeresen elrontja a kapást. Így nem lesz meg az ebédrevaló, szedi össze magát Tutajos, és újra erősen koncentrál a vízre. Nem sokkal később azonban új fejlemény vonja el a fiúk figyelmét: a szemközti fánál feltűnik a barnakánya. Ő is halat fog, bár nem horoggal, Bütyök izgalma az egekig csap. Lődd le, Tutajos, biztos ő vitte el a harmadik szárcsát!, tüzeli bosszúra barátját. Tutajosnak sem kell kétszer mondani, óvatosan emeli a puskát, céloz és az éppen felszárnyaló madarat egyetlen lövéssel eltalálja. Höjj, megvan a non plus ultra, ezt a szép lövést még Tutajos távolbaszakadt nagybátyja, Telly de Találat is megirigyelhetné! Vigyük a gunyhóba, majd fog nézni Matula, vidámkodnak a fiúk.

tuskevar8_01.jpg

A méretes ragadozót felakasztják a gunyhó falára, és bár itt kányáról van szó, azért közbevetőleg megkérdezem, tudjátok-e, Nagy Lajos szerint miért hívják a sast ragadozó madárnak? A választ majd később, most lássuk az érkező Matula reakcióját, aki a zsákmányt meglátva elégedetten csettint: Ezt jó lenne lefényképezni, Gyula odaállhatna mellé a puskával. Az öreg levelet is hozott István bácsitól, ebben a főagromókus arról tájékoztat, hogy ha esetleg a fiúk figyelmét elkerülte volna, ő jelzi, tíz nap múlva megkezdődik az iskola, készülődjenek, két nap múlva kocsit küld értük. A szomorkás hangulatot Matula igyekszik feloldani, jövő nyáron újra találkoznak, addig ő majd gondosan beolajozza és elteszi a horgásznyeleket. István bácsi hívott jövőre is gyakorlatra, teszi hozzá Bütyök, de persze nem a nagyüzemi gazdálkodásban való tevékeny részvétel jár elsősorban a fejében, hanem a vízhordó lánnyal való újabb találkozás. Matula is egyből leveszi a titkos gondolatot, kijelentve: Szanyadiéknál olyan tisztaság van, hogy a földről lehetne enni. A kányát meg előkészítem, osztán István úr felküldheti Pestre, teszi még hozzá, de közben minden mellébeszélés ellenére mindhárman érzik, hogy a jövő nyár még nagyon messze van…

tuskevar8_02.jpg

Felvirrad az utolsó nap a berekben, Tutajosék utoljára szerelik fel a botokat és ülnek ki megszokott helyükre a vízpartra. Rutinosan csak fél szemmel figyelik az úszókat, mert közben azon filóznak, hogyan tudnák megoldani Bütyök és Katica titkos levelezését. A szerelmes legény Nancsi nénivel már megbeszélte, hogy neki küldi a leveleit, ezért inkább a pesti oldal jelenti a problémát. Gyulának nem küldheti Katica, mert a nagymama minden levelet felbont a konyhában gőz fölött, aztán visszaragasztja, így végül hosszas agyalás után azt találják ki, hogy Kati címezze úgy a borítékot: Ladó Gyulának Pondoray Béla címén. Így aztán Bütyök anyja sem fogja felbontani. A rendkívül bonyolult konspiráció végeztével megnyugodva fordulnak ismét a horgászás felé, és hamarosan össze is jön egy jó halászlére való. (Nem ide illik, de mindegy, itt adom meg a korábban feltett kérdésre a választ: Nagy Lajos a Képtelen természetrajzban azt írja: „a sas ragadozó madár, ami azt jelenti, hogy ha egy sast csirizzel bekenünk, és a falhoz vágjuk, hát odaragad”.)

tuskevar8_03.jpg

Tutajosék a gunyhó előtt teljesen önállóan pucolják a halakat, rakják a tüzet, és kezdik főzni az ebédet. Nemsokára megérkezik Matula és szimatolva hajol a bogrács fölé: Úgy látom, ebből lesz valami, mondja somolyogva. A hátizsákból egy üveg vörösbort vesz elő (az UHD felbontás ellenére csak annyit tudok kivenni a címkéből, hogy valamilyen kadarka, nekem amúgy a Soproni Kékfrankos a kedvencem, ha érdekel valakit), mert hogy búcsúzáskor koccintani kell, és előkerül még egy levél, ezúttal Bütyök részére. Úgy látszik, Matula az utolsó napokra postássá is előlépett, jól jön az a kis mellékes a pákásznyugdíj mellé. A feladót nem nehéz kitalálni, Bélánk vércseként veti magát a borítékra és úgy is tépi fel, mint a jelzett madár holmi szerencsétlen ürge bélését. Tutajos és Matula nekiül a halászlének, és elhangzik a mindent kenterbe verő nyílt dicséret az öreg pákásztól: "Valódi! Ha én csinálom, sem jobb, elhiheti. Nancsi meg az összes asszonyok elbújhatnak." Bütyök természetesen ebből a történelmi pillanatból teljesen kimarad, nem hall semmit, csak a betűket falja, bár Matula szerint ráérne vele, mert a levél nem hűl el.

tuskevar8_04.jpg

Az öreg aztán kidugaszolja az üveget és tölt a borból a fiúknak. Szokás szerint nem ereszti hosszú lére a mondandóját: Jó volt ez a nyár, és jól megvoltunk mi hárman, mondja egyszerűen. Tutajos és Bütyök hasonlóan kevés szóval mindent köszön, az eltelt két hónap a felesleges szószátyárságot is lekoptatta róluk. Én is mindent köszönök, és tartsanak meg jó emlékezetükben, emeli poharát búcsúkoccintásra az öreg Gergő, én meg kicsit abbahagyom az írást, mert elhomályosult a monitorom…

tuskevar8_05.jpg

Másnap reggel megérkezik az ígért kocsi, Nancsi néni a tornácon állva várja a szó szerint ágrólszakadt fiatalokat. A ruhátokat vessétek le, kimosom és megvarrom, ahol elszakadt, a pakkokat viszont hagyjátok itt a tornácon, hátha tetűt hoztatok benne, intézkedik. Természetesen a hosszúra nőtt hajakat és körmöket is le kell vágatni, ezügyben nemsokára megjön a barbély. A jó Nancsi hozzáértő arccal tapogatja Bütyök kincskeresés közben szerzett fejsebét is: Majd bekenem jófajta liliomolajjal, az valóságos balzsam rá. (Ez a liliomolaj igazi népi csodaszer lehet, Tutajos emlékezetes leégését is ilyennel gyógyították.) Hosszú hetek után a két barát rendes fürdőt vesz, vidáman fröcskölik egymást a kádban, eközben a fürdővíz színe egyre sötétebbre válik a leázó hónapos retektől. Engedjük le gyorsan, nehogy Nancsi néni meglássa, mert elájul, aggodalmaskodik Bütyök. Majd felmossa a barbély, jelenti ki erre vidáman Tutajos.

tuskevar8_06.jpg

Este búcsúvacsora, a tücsökciripeléstől hangos tornácon négyen ülik körbe a rántott csirketetemekkel borított asztalt: Nancsi néni, István bácsi és a két barbélylátta fiú. Frizurájuk szépen lenyalva, benne vizes fésűvel belenyomott választék, tiszta ing feszül vállukon, pont úgy, mint Ivan Kozirev öntőmunkáson a Hofitól ismerős Majakovszkij versben.

tuskevar8_07.jpg

István bácsi nagy hangon érdeklődik, minek van olyan borzalmas bocskorszaga. Meg lehet szokni, tiltakozik Nancsi néni, Béla fejét bekentem liliomolajjal. Az ünnepi hangulatban Bütyök és Tutajos is meg akarja köszönni az egész nyarat a nagyhangú főagromókusnak, de ő rövid úton leinti a próbálkozókat: Ti szereztetek nekem örömet, minden másért Matulának legyetek hálásak. Gergő bácsi angyal, vetné közbe Bütyök, amit heves fejtegetés követ az öreg csősz versus angyalok témában, majd az álteológiai eszmecsere végeztével mindenki nyugovóra tér, mert a vonat reggel hétkor indul.

tuskevar8_08.jpg

Korán reggel megérkezik az öreg Siklósi az ismerős két lóerős kocsival, aztán írjatok, búcsúzik István bácsi nagy hangon, Nancsi néni csendben könnyezik. A fiúk kissé feszengenek a nyáron alaposan kinőtt ruhákban, Bütyök aggódik is, mi lesz, ha útközben kiszakad a nadrágja. Irány az állomás, a Zala hídján áthaladva egy őrült Volga előzi meg a szekeret, persze ilyenkor sehol egy rendőr.

tuskevar8_10.jpg

Mindenesetre a KRESZ ilyen fokú megsértése eltörpül a másik izgalom mellett: ugyanis a folyón a csónakban Matula ül az integető Katicával. A két fiú felpattan és egymást túlharsogva ordít: Gergő bácsi!, Katica!, de a szekér nem áll meg, mert mint tudjuk, a vonat nem vár. Kezdelek megérteni Bütyök, mert én is szerelmes lettem valamibe, csak azt tudnám, mibe, zökken le az ülésre Tutajos nagyot sóhajtva barátja mellé.

tuskevar8_09.jpg

A vonaton azért már vidámabb hangulatban utaznak, bevágnak egy egész csirkét, aztán a szalvétákat lazán kidobják a nyitott ablakon, Szingapúrban ezért nyilvános botozás jár, de barátaink ezúttal megússzák egy ejnye-bejnyével a blogger részéről. A 424,131 sorozatszámú gőzös nagy füstöt eregetve érkezik meg a Déli pályaudvarra, Bütyök a vonatablakból hordárért kiált. Tutajos kissé értetlenül néz barátjára, főleg amikor Béla taxit is rendel. Ne nézz így rám, megkerestem rá a pénzt, különben is a nadrágom hátul elszakadt, így nem utazhatok a villamoson, mutatja a jókora hasadást. Gyere szorosan mögöttem, szólítja fel Tutajost, aki aztán a visszafojtott röhögéstől tántorogva igyekszik széles hátával elrejteni Bütyök csúfságát. Otthon a Ladó család nagy örömmel fogadja a megemberesedett Gyulát, apja ki is jelenti, hogy alig lehet ráismerni.

tuskevar8_11.jpg

És újra az iskolában, az évnyitó izgalmában harsog az egész osztály, Bika újra kötözködni akar, de Bütyök egy erőteljes fogással lecsendesíti. Belép Lajos bácsi Kengyel feleségével, és elbúcsúzik a fiúktól, mert nyugdíjba megy. Az új osztályfőnök Kengyelné Éva néni lesz, aki szavaiból ítélve szintén kemény, mint a férje volt, felváltva tegez és magáz, ez az álmoskönyvek és Dubovánszky szerint sok jót nem jelent. Az órákon csak az beszélhet, akit ő felszólít, és Wallenberg minden óra elején adja le neki másodpercre pontos óráját, mert sajnos a tanárnő Vacheron Constantinja nem igazán megbízható. Az osztályfőnöki óra végén pár percre még visszatartja Tutajost és Bütyököt, és mosolyogva gratulál nekik a nyári kalandokhoz, látszik, hogy sokat erősödtek. Végül szombat délutánra meghívja magukhoz teázni a barátokat, hogy férje is meghallgathassa az élményeket. De hogyan lehetne mindent elmesélni?, gondolja magában Tutajos, és lelki szemei előtt végigvonul az elmúlt két hónap.

tuskevar8_12.jpg

Újra látja magát, amint zöldfülűként megérkezik a berekbe, visszaidézi a vonuló madarakat, a nyúlra vadászó sast (ugye nem felejtjük Nagy Lajos definícióját?), a hatmétereset „köpő" gémet, a vadászatokat Csikasszal, a sok kalandot egyedül és Bütyökkel, a nádszállítást csónakon, aminek során Bütyök überronda kalapja a vízbe esett, de muszáj volt kihorgászni, mert Katica virágja volt rátűzve, Matula emlékezetes hegyespaprikáját, és végül maga előtt látja a záró jelenetet, amiben búcsút intenek Katicának, Matulának és a bereknek – mi, nézők pedig a magyar filmművészet egyik alapsorozatának.

tuskevar8_13.jpg

Részlet Fekete István fiktív naplójából, 1967. szeptember:

Nemrégiben mutatta be a televízió a Tüskevár sorozatot, úgy tudom, nagy sikerrel. Sorra kapom a leveleket a fiatal rajongóktól, az egyik kisfiú azt írja, hogy nagy kedvence a könyv és a film is, felnőtt korában majd szeretne vele hosszabban foglalkozni. Lehet, hogy én azt már nem érem meg, mindenesetre sok sikert kívánok hozzá a kis Gabbának.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4616651100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flowey 2021.08.11. 14:20:38

"Beregtől" - íjh, de csúnyán fest ez így.

DJP 2021.08.11. 14:27:01

szegény berek ....

Gabba 2021.08.11. 15:02:35

jogos, bocs, javítva

Rollende Landstrasse 2021.08.11. 16:57:30

14 évesen engedély nélkül fegyvert hordani, védett madarat lőni aztán alkohollal ünnepelni: ilyen kemény akartam én is lenni gyerekkoromban, de nem adtak puskát. :)

A mozdony pályaszámát már jól írtad. :)

kirst 2021.08.11. 17:33:31

Matulát alakító Bánhídi László nem vetette meg az italt. Pletykák szerint a forgatás után évek múlva is találtak üvegeket a környéken :)

Gabba 2021.08.11. 18:52:31

@Rollende Landstrasse: mert bízom benne, hogy végre megvilágítod a pályaszámok helyesírásának titkát :)

Gabba 2021.08.11. 20:16:48

@kirst: a 60-as, 70-es években nemigen volt olyan színész, aki nem ivott.
Bánhidyról ez köztudott volt, de nem azért szeretjük... Amit ebben a sorozatban alakított, az 100%-ig hiteles és életszerű.

A másik ilyen telitalálat szerepe szerintem az Indul a bakterházban Konc bácsi.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.08.11. 21:56:49

"Tüskevár 1x08"

8. rész. Azok még békeévek voltak, nem az ment, hogy ha egy sorozatnak jól fogyott a reklámideje, akkor a tévétársaság "berendeli" a következő évadot, majd az is szólni fog valamiről. Egy regény, egy téma, egy sorozat, kész. Az elején elkezdődik, a végén pedig véget ér, teljesen és végleg, nincs sequel, prequel, spinoff, univerzum, franchise, hanem csak egy tévésorozat.

Pár hónapja hirtelen ötletből megnéztem egy régi magyar tévéfilmet, a YouTube-on jött szembe. 62 perc, mert így jött ki az elkészítéskor, nem kellett 42 (vagy már 40?) percbe belenyomni azért, mert kell a hely a reklámoknak, és ha nem pontosan óránként kezdődik valami, akkor a kedves néző megzavarodik, vagy horribile dictu: elkapcsol. Volt eleje, közepe, vége, nem is volt rossz, és rég tapasztalt élmény volt. A Tüskevár is ilyen egészséges, békebeli tévézés volt.

Flankerr 2021.08.11. 23:51:21

Ivan Kozirev miatt óriási pirospont beírva :)

eßemfaßom meg áll 2021.08.12. 06:48:01

@Androsz: Ha a csatornának a reklámbevételből kellett volna megélnie akkor biztos lehetsz benne, hogy elkészült volna a Téli berek, lett volna Tutajos: a kezdetek, Matula bácsi gyermekkora, Matula bácsi és az elveszett tarisznya kalandorai, Bütyök és Katinka. Ez nem régiszépbékeidők kérdés, hanem finanszírozási.

Mackósajt66 2021.08.12. 12:56:46

"Gyulának nem küldheti Katica, mert a nagymama minden levelet felbont a konyhában gőz fölött, aztán visszaragasztja, így végül hosszas agyalás után azt találják ki, hogy Kati címezze úgy a borítékot: Ladó Gyulának Pondoray Béla címén. Így aztán Bütyök anyja sem fogja felbontani."

Nem emlékszem, hogy a fentiek első közlésekor írtam-e erről, de azt sosem értettem (már a regény olvasásakor sem, ami először bizony a 70-es években történt), hogy egyes családokban ennyire bevett dolog volt a kiskorú családtagok sérelmére elkövetett "levéltitok megsértése"?
(Ami egyébként tudomásom szerint manapság már bűncselekmény is, nem tudom, az 50-es, 60-as években az volt-e.)

Mert erről Fekete István is teljes természetességgel ír (minden rosszallás és Piri mama vagy Pondoray mama erkölcsi elítélése nélkül), hogy Piri mama (aki egyébként a regényben nem nagymama, hanem Tutajos nagynénje, egyben Ladóék házvezetőnője, de Fejér Tamásék a sorozatban valamiért kinevezték nagymamának, biztos úgy gondolták, a nézők nem értenék meg a bonyolult regény-beli családi kapcsolatokat:)) és Pondoray néni simán kibontják és elolvassák a gyerekeknek menő leveleket.

Pedig akkor még nagyon nem volt divat, hogy a gyerekeket mittudoménmilyen propagandákkal találják meg, így nem tudom, mire volt ez a nagy levélellenőrzés (már a kíváncsiságon kívül), amilyen kb. egy börtönben volt/van.

Mint utaltam rá, én a 70-es években voltam Tutajos korú, de nálam soha nem jutott eszébe sem a szüleimnek, sem a nagyszüleimnek, hogy a leveleimet felbontogassák (az is igaz, hogy nem kaptam sűrűn, mert a havejaimmal, iskolatársaimmal szóban beszéltük meg, amit kellett).

Gabba 2021.08.12. 15:14:11

@Androsz: 1x08 - a számozást a hogyvolt blogról hoztam át nosztalgiából

@Mackósajt66: a könyvben Tutajos azt mondja, a szülei sosem bontják fel az ő leveleit, de Piri mama meghalna, ha nem bonthatná fel. Fekete nem ítéli el explicite, de nekem a szövegből összességében az jön le. hogy nem ért egyet ezzel.
egyébként nálunk az én szülei sem bontották fel a leveleimet (70-es 80-as évek fordulója)
süti beállítások módosítása