Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Smoke on the Water

2021. június 29. 04:04 - Gabba

Ez az a szám, amit tuti hallott mindenki legalább egyszer az életében, még ha nem szereti a rockot, akkor is. Olyan, mint a Satisfaction a Stonestól, valamelyik mainstraim rádión úgyis szembejön. Ian Paice, a Deep Purple alapító dobosa pont máma lett 73 éves (a Jóisten éltesse a csapat többi tagjával együtt még nagyon sokáig), ez a szülinap adja az apropót ahhoz, hogy pár sort képernyőre vessek az együttessel, illetve a címbeli alapművel kapcsolatban. (Anyukámnak meg tegnap volt a szülinapja, ő is hajrá, bár ő zeneileg lemaradt a Vámosi-Záray párosnál.)

Számomra a Purple a Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Jon Lord, Roger Glover, Ian Paice felállásban működött formációt jelenti, és akármennyire meglepő, így öten csak 4 stúdiólemezt adtak ki 1970-73 között, na meg persze a Made in Japan c. koncertalbumot 1972-ben. (Ez utóbbi nálam a legjobb koncertlemezek versenyében simán benne van az első háromban.) A stúdiólemezek közül az In Rock, a Fireball és a Machine Head szuperlativuszokkal értékelhető szerintem, a klasszikus felállás utolsó lemeze, a Who Do We Think We Are azonban számomra hallgathatatlan. (A My Woman from Tokyo az egyetlen kivétel róla.) A klasszikus formáció 1984-ben állt újra össze és két lemezt adott ki: a Perfect Strangers a régi időket idéző szuper darab, a '87-es The House of the Blue Light sem rossz, de erre már érvényes Arkagyij Rajkin (50 év alattiak már csak a Google-lal találhatnak rá) kritikája: Válámi ván, de nem áz igázi.

A magam részéről élőben láthattam volna pár egyetemi évfolyamtársammal együtt a klasszikus felállást az 1987. januári koncertjükön a Budapest Sportcsarnokban, már a jegyünk is megvolt, barátaim el is mentek rá, én viszont helyette összehoztam egy utóvizsgát ókortörténetből... Ezért aztán egészen 2014. februárjáig kellett várnom, hogy élőben hallhassam a legendás zenészeket a Papp László Sportarénában. A klasszikus felállásból akkor már csak Gillan, Paice és Glover játszott együtt, de az élmény így is fenomenális volt.

A Smoke on the Water a Machine Head c. lemezen jelent meg, és amint eléggé köztudott, valós történeten alapul. Ezt a nagylemezt a svájci Montreux-ban vették fel, az eredeti tervek szerint az ottani kaszinó komplexumban a Rolling Stones mobil stúdiójával, 1971 decembere folyamán. A felvételek megkezdése előtti estén Frank Zappa adott koncertet a Mothers of Invention nevű zenekarával ugyanott, és koncert közben az egyik néző sikeresen felgyújtotta a nádborítású mennyezetet. Az épület teljesen leégett, a Purple így kénytelen volt új helyet keresni, ez lett az Hôtel des Alpes-Grand Hôtel, ami a téli holtszezon miatt üresen állt. A szövegben szerepel még "Funky Claude", aki nem más, mint a Montreaux-i Dzsesszfesztivál kitalálója és igazgatója, Claude Nobs.

Szóval mindezt azért hoztam elő, mert egyik éjjel arra riadtam fel, hogy ha nem készítek erről a rock alapvetésről egy viszonylag szöveghű és az eredeti szótagszámot megtartó fordítást, akkor jön a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók és megeszi a forró kását a hasamról. Ezt mindenképpen el szerettem volna kerülni, ezért hát nekiültem, az eredmény lejjebb olvasható. Aki valami érthetetlen oknál fogva nem tudja kívülről a dallamot és az angol szöveget, az alant lekövetheti. Ha pedig egy magyar Deep Purple tribute zenekar érdeklődik a fordítás iránt, jogdíj ügyben nyugodtan keressen meg, szívesen adok számlaszámot.

 

FÜST A VÍZ FÖLÖTT

(írta Ian Gillan verse)

 

Már várt miránk szép Montreux / A Genfi-tónak partján

Az új lemezt ott csináljuk / De nincs sok idő rá

Frank Zappa and the Mothers / Ők ott játszottak már

De a koncert közben, képzeld, / Kigyulladt az a ház

 

Füst a víz fölött

Tűz az ég alján

Füst a víz fölött

 

Recsegve égett minden / A nagy, régi kaszinó

Szuper Claude sok srácot kimentett / Őrülten klassz csávó

Na most hová menjünk? / Kell egy menő másik hely

Az időnk gyorsan fogyott már / Mit tegyünk a sikerért, hej

 

Füst a víz fölött

Tűz az ég alján

Füst a víz fölött

 

Kivettük a bezárt Grand Hotelt / Hideg, üres és csupasz

Az új Rolling Stones cucc ott kint várt ránk / Zenéljünk hát, húbazz

Némi vörös fény és pár rossz ágy / Dolgoztunk izzadva

Akármi lesz is ezek után / Tudom, az élmény velünk marad

 

Füst a víz fölött

Tűz az ég alján

Füst a víz fölött 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5216604920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2021.06.29. 11:07:20

Szóval műfordítással is foglalkozol, mi a manó!

Ismerem a számot, valamikor rengeteg rock zenét hallgattam, de évek óta semmi. Nemcsak rock, semmi semmi. És nem is igénylem.

Viszont ha már téma, gondolom tudod, hogy Blackmore később a feleségével (élettársával?) is zenélt (Blackmore's Night) - kissé lágyabb stílusban, de egész jó dolgokat hoztak össze.

Gabba 2021.06.29. 16:16:55

@AaannnaaA: olyan vagyok, mint Illetékes elvtárs, a műfordítás is hozzám tartozik....

A Blackmore's Night nekem kimaradt, csak addig követtem a cikázását, hogy a Purple után megalapította a Rainbow-t, aztán vissza a Purple-be majd onnan ismét el.

Pácsó Ármándó 2021.06.29. 17:10:32

@Gabba: Isten éltesse Anyukádat is még sokáig egészségben, homokórásan!

Ismerem ezt a számot én is, mint sokan, de ennyi mindent nem tudtam a "Mélylila" (Copyright © Pácsó Ármándó 2021) együttesről :)

Pácsó Ármándó 2021.06.29. 18:03:17

@Gabba: Amúgy meg classic rockban inkább Twisted Sisters és Alice Cooper a kedvencek.

Gabba 2021.06.29. 19:31:21

@Pácsó Ármándó: dobj össze róluk valami jó kis szösszenetet és jöhetsz vendégszerzőnek :)

és köszi a jókívánságot!

Pácsó Ármándó 2021.06.29. 20:13:31

@Gabba: Háát, ilyet még sohasem csináltam, nemTom hogy élvezhető lenne-e valamennyire. A filmek inkább. De kedves tőled, hogy kinyitottál számomra (számunkra) egy kisajtót hatalmas sivatagi erődöd rejtett árnyékos oldalán! Vagyis hogy felajánlottad a vendégszerzőséget. Ha csak vicc volt akkor így jártál, mert írok neked egy szabad verset, ami elég hevenyészett és kevésbé rímel, de legalább nem annyira jó :-)

"Gabba a Hutt nem eszik meg mindenféle ufó-békát, helyette süt császármorzsit és fincsi leveles tésztát. Nem tart láncon fürdőruhás úri hercegnőket, rockzenével látja el a kicsiket és felmenőket. Bölcsebb lévén helyet váltott, hiába volt néCCáz posztja, most már saját neve alatt keyboardot itt koptatja. Leírja az agymenését, összegyűjti ismerősit, fiúkat és leánykákat, kiket a rum meg nem hányat"

Gabba 2021.06.29. 21:27:26

@Pácsó Ármándó: waze ez nagyon jó, kösszép! Társadmin jog azért nem jár vele, de a vendégszerzőt komolyan gondoltam és más is élhet vele, ha szeretne ide írni.

AaannnaaA 2021.06.29. 21:42:27

@Pácsó Ármándó: Ez nagyon jó lett, végig vigyorogtam! Mondjuk hogyvoltoknál is tudtál alkotni, szóval nincs min meglepődni.
Olvasnám szívesen mait vendégszerzősködsz!

Pácsó Ármándó 2021.06.29. 22:01:16

@Gabba: Basszus, csak a társadminság miatt törtem a fejem ezen 5 percet :)

@AaannnaaA: Ez kölcsönös :) Adjatok Annának egy tollat izibe!

Flankerr 2021.06.29. 22:48:53

Ez egész fasza interpretálás lett, szívből gratulálok hozzá :)

Gabba 2021.06.30. 09:42:20

@Pácsó Ármándó: rímeiden felbátorodva idevetek én is egy párosat a munkaverzióból, ami csak azért nem így szerepelt a véglegesben, mert nem jött ki az eredeti szótagszám:

Elmentünk Montreaux-be / A Genfi-tó partjára
Hogy lemezt csináljunk / Nincs sok idő rája

Elnézést kérek.... :)

Pácsó Ármándó 2021.06.30. 16:42:40

@Gabba: :)
A rája egy kedves állat, csak nagyon közömbös fajta.
süti beállítások módosítása