Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Minden lében két kanál 1x19 - Másnap reggel (The Morning After)

2022. november 03. 04:44 - Gabba

Ezt a részt szintén láthattuk (már aki) az eredeti sugárzás idején, a Magyar Televízió ugyanis pár nappal a Mikulás, oppardon Télapó, sőt annak idején inkább Дед Мороз érkezése után pár nappal adta le, 1975. december 9-én. Idézzük fel tehát hogyvót, mintvót. Külön felhívom a figyelmet, hogy az epizódban szereplő összes svéd nő szőke. Sztereotípia rulez.

 

Úgy indulunk, mint a Lost pilotja: a kamera egy szemre fókuszál, ami elég nehezen akar kinyílni. Csakhogy a szem ezúttal nem Jack Shepardhoz, hanem Brett Sinclairhez tartozik. Lordunk csak lassan tér magához, erősen másnapos, a lakásban teljes felfordulás, üres poharak, felborult pezsgősüvegek, jó buli lehetett az éjjel. Jegesvödörből hűsíti magát, majd az első gyanús jel: estélyi ruha a földön, de hol van belőle a nő?

19x01.jpg

Danny érkezik taxival valami szörnyű csillogó zakóban (vazze, felnőtt emberre ilyet ráadni, eszem megáll), beszélgetésükből kiderül, hogy Stockholmban vagyunk, innen küldött Brett táviratot az éppen Helsinkiben tartózkodó barátjának, a következő szöveggel: „Elveszem a legszebb svéd nőt, legyél a tanúm, siess, siess, siess!” Végszóra narancsszínű neglizsében belibeg az ara, és bemutatja magát Dannynek: Lady Sinclair vagyok. Barátaink egy szót sem tudnak kinyögni. Főcím.

19x01_1.jpg

 

ukran_zaszlo_szimpla.jpg

 

 

 

 

Brettet valami wellness részlegben egy erőskezű masszőrnő dögönyözi, a másnapos főúr próbálja felidézni az eseményeket, Danny keresztkérdésekkel igyekszik neki segíteni. Megtudjuk, hogy Brett pár hónapja ismerkedett meg Kristinnel Londonban, párszor találkozgattak, majd összefutottak Stockholmban is néhány nappal ezelőtt, de az esküvőre lordunk nem emlékszik. Pedig a zakózsebéből előkerül az ékes svéd nyelven kiállított házasságkötési igazolás is, ez már írásos bizonyíték. Irány a helyi okmányiroda, hátha okosabbak lesznek.

19x02.jpg

Benyitnak a „Pastorsexpeditionen” feliratú ajtón (ezt én kapásból „pásztor szexexpedícióknak” fordítanám), ahol a hosszúcombú szőke asszisztens megnyugtatja őket, hogy náluk nincs nyoma a menyegzőnek. Barátaink egymás vállát lapogatva megkönnyebbülten indulnának kifelé, amikor a „direktören”, Christoph Andersson lép ki az irodájából, és új iktatandó anyagot ad át a titkárnőnek: Lord Sinclair és Kristin Hansen házasságkötésének dokumentumait, amire előző nap, 1971. január 15-én került sor. Gratulál az újdonsült férjnek, aki szerinte csak nagyon vidám volt az esküvőn, de nem részeg. Brett letörten indul vissza a bérelt lakásba, Danny viszont még becserkészi a titkárnőt, hogy mutassa meg egy percre a dossziét. A két tanú nevét (Bibi Bergman és Gunar Christianson) felvési az agyába, majd hangos „Guten Tag”-gal elbúcsúzik a szőkétől és indul nyomozni.

19x02_1.jpg

Ugrunk a galambpárra, aminek férfitagja nem turbékol, hanem morcosan néz a konyakospohárba. Pedig kisfelesége ajándékkal kedveskedne neki, de a lord kemény, mint Arany Jánosnál Pázmán lovag, épp csak azt nem mondja a nőnek: Vissza, kígyó! Viszont hazugnak és csalónak nevezi, aki csak a vagyonára hajt, erre aztán kap is két pofont a menyecskétől. Kristin besértődik, a gyűrűt is visszaadja, és máris telefonál az ügyvédjének, hogy kezdje el intézni a válást. Na, ez legalább gyorsan ment, dőlnénk hátra elégedetten, de Brett, meghazudtolva a megrögzött agglegény imidzset, békíteni kezdi a nőt, és hívja magával Londonba. Kristin sírva elfut.

19x03.jpg

Danny nyomozása során megtalálja a Christianson tulajdonában levő sportklubot, ahol Bibi tart éppen cselgáncsedzést. Sorra teremti földhöz a sporttársakat, erre a sorsra jut az éppen belépő Danny is. Két földhözcsapódás között az esküvőről kezdi faggatni Bibit, de a csaj megerősíti a hivatalvezető szavait. Barátunk a küzdelem fáradalmait Bibi ölében heverné ki, ám érkezik a tulaj Christianson, akivel az első pillanattól a kölcsönös ellenszenv jegyében tárgyal Danny.

19x04.jpg

Wilde barátunk rákérdez, hogy mit kevert a barátja italába, amitől az semmire sem emlékezett, de a bájgúnár Gunar (bocs) kikéri magának a gyanúsítgatást. Még találkozunk, búcsúzik tőle Danny fenyegetően. Siet vissza a lakásba Bretthez, de a szobalány szerint a lord már összecsomagolt és a reptérre ment. Danny megköszöni a felvilágosítást, majd hangos „Guten Tag”-gal elbúcsúzik. (Kissé limitált a svéd szókincse, mondjuk az enyém is.) Siet Bretthez, de ő már Kristinnel együtt távozott, közli a takarítónő. Ekkor csöng a telefon, Andersson az a hivatalból. Infója van az esküvővel kapcsolatban, ezért az irodájába hívja Mr.Wilde-ot.

19x04_1.jpg

Danny előbb még elrohan a reptérre, Brett-tel közli, hogy még egy napot marad, mert nyomon van, és majd találkoznak Londonban. Jobbra el, balról pedig a kiengesztelődött Kristin érkezik, aki szégyenlős mosollyal közli, hogy a zasszonynak a zura mellett a helye, így hát irány London édes kettesben. A jelenetet elégedett mosollyal szemléli egy szőke szakállas fazon, aki ezután Christiansonhoz indul és tájékoztatja a kibékülésről. Már csak egy gondunk maradt, Wilde, közli erre Gunar, de már megvan a tervem.

19x05.jpg

Back to England, Sinclair egyik Londonhoz közeli kisebb ingatlanában (csak kicsivel nagyobb, mint a gödöllői kastély), a Longmorton House-ban várja az álompárt Fulton bíró.

19x06.jpg

Gratulál az esküvőhöz, majd a lényegre tér: megköszöni, hogy a lord felajánlotta ezt a kies lakot egy fontos diplomáciai eseményhez. (Déja vu-nk van, a Cserelord c. részben egy Sinclair-kastélyt, Greensleevest már sikerült leamortizálni titkos diplomáciai esemény kapcsán.) Dannyről is érdeklődik, ő csak holnap érkezik, válaszolja Brett, Stockholmban van még egy kis kiderítenivalója. Ezt hallva Kristin arca némileg elborul.

19x06_1.jpg

Vissza a behavazott svédekhez, Christianson és Szőkeszakáll lepi meg a szerencsétlen Anderssont a hivatalban: Sok pénzt kaptál tőlünk a hallgatásodért, mégis eljárt a szád, namegállj! Nem sokkal később befut Wilde barátunk is, de már csak a halál beálltát tudja konstatálni.

19x07.jpg

A svédek meglepik, Gunar hátulról leüti, és miközben a gyilkos pisztolyt beteszi az eszméletlen Danny kezébe, a Jon nevű szőkeszakáll kihívja a zsarukat, majd Gunarral lelépnek. Az erős szirénázásra Danny magához tér, és még a rendőrök megérkezése előtt sikerül elhúznia a csíkot. Telefonon hívja Bibit, aki Volkswagen Variantján érkezik a hóesésben, hogy elfuvarozza Dannyt a sportklubba.

19x08.jpg

A csaj vállalja a szemőr szerepét, amiről Dannyvel tisztázzák, hogy őrszemet akart mondani (az eredetiben lookout - outlook, ha valakit érdekel), majd az amerikai az irodában turkálni kezd az iratok között. Talál is valami dokumenteket és fotókat Brettről, meg egy Lars Seelman nevű fószerról, emmeg ki lehet?

19x08_1.jpg

A kutakodást kénytelen félbeszakítani és elbújni, mert érkezik Jon és Gunar. Valami repülőútról beszélgetnek, amihez egy ügyes pilótát béreltek fel. Váratlanul előkerül még két samesz, Dannyt észreveszik, de barátunk természetesen a négyszeres túlerő ellen is vállalja a küzdelmet. Letépi magáról csillogó zakóját (na végre, tűzbe vele!) és osztogatni kezdi a pofonokat.

19x09.jpg

Sajnos végül lenyomják, ráadásul megtalálják a lapuló Bibit is, és mindkettőjüket bezárják az alagsorba. Danny egyből MacGyver üzemmódba vált, a fűtéscsövekkel és a gőznyomással próbál variálni, miközben felidézi Laár András „Forróvíz visszatérő vezeték a fűtési ellenáramú vezetékhez” című versét. Mikor elkészül a titkos fegyver, Danny az őrrel lehívatja Gunart, hogy beszélni akar vele. Ahogy belépnek az ajtón, megküldi őket egy adag forró gőzzel és Bibivel elmenekül.

19x11.jpg

Longmorton House, felvezető motoros kísérettel fekete Daimler Limousine érkezik, és az a bizonyos Seelman száll ki belőle, akiről megtudjuk, hogy elismert ENSZ diplomata, akinek másnap az angol miniszterelnökkel lesz titkos tárgyalása itt a kastélyban.

19x10.jpg

Kölcsönös bókok, Brett és Fulton dicséri Seelman diplomáciai tehetségét, Seelman és Fulton Kristin szépségét, mindenki nyal mindenkinek, csak a szobalányt nem kényezteti senki. (Az ősrégi vicc megvan? Jean, mit csinál az úr? - Fürdik a szobalánnyal. - A szobalánnyal? - Nem, az úr.) Az öröm és boldogság tovább fokozódik, amikor kicsit később váratlan vendég érkezik. A nej boldogan mutatja be Brettnek szerető testvérbátyját, aki nem más, mint Jon, a szőkeszakáll. Hoppá, vigyázni!

19x12.jpg

Másnap reggel, Kristin és Jon titkos beszélgetéséből kiderül, hogy megbízást kaptak Seelman elrablására, ahhoz kell majd a repülőgép és a pilóta. Tervezgetésüket telefoncsörgés szakítja meg, az inas veszi fel, persze az emeleti készülékről Kristinék is lehallgatják a hívást.

19x13_1.jpg

Bibi telefonál: Danny már elindult Stockholmból és üzeni lord Sinclairnek, hogy Kristin és Jon készül valamire. Az idősödő inas máris siet a parkban sétálgató Brettet értesíteni.

19x13.jpg

Szőkeszakáll azonban gyorsabb nála. Egy bokor mögül elkapja a szerencsétlen háztartási alkalmazottat és jackbaueres nyakszorítással végez vele. Majd elvágja a telefonvezetéket, Kristinnel kicsalják Seelmant a szobájából, és fegyverrel bekényszerítik egy ezüstszínű Rover P5-be. Az érkező Brettet Jon még jól leüti a pisztollyal, majd Seelmannal elhajtanak.

19x14.jpg

Fulton bíró egy idő után gyanút fog, túl nagy a csend a házban, hová lett mindenki? Rátalál az éledező Brettre, és Danny is pont ekkor fut be. Van valami repülőtérféle a közelben?, tér a lényegre, igen, öt mérföldre van egy Axfield nevű hely, nyomás! Nem az Aston Martinnal, hanem egy vadiúj Range Roverrel indulnak az üldözésre, át a földeken. Brett vezet, Danny kapaszkodik. A nagy sietségben majdnem elütnek egy békés biciklist: Ne szomorkodj, majd visszaúton elkapod, vigasztalja Danny a lordot. Már gurul a repülő, mire a bokrokat áttörve a Range Roverrel kiérnek a füves kifutóra. Némi üldözés után sikerül a gép elé vágniuk és leszorítaniuk a susnyásba, így az nem tud felszállni.

19x15.jpg

Szőkeszakáll fegyvert szegezve kipattan, de nincs esélye a két keményöklű jófiúval szemben. Lefegyverzik, majd Kristint is ártalmatlanná teszik. Érkeznek a rendőrök, akiket telefon híján talán füstjelekkel sikerült Fultonnak értesítenie, és elvezetik az emberrablókat. Seelman hálálkodva búcsúzik és indul Fultonnal a titkos tárgyalásra. Barátaink pedig az üldözésben kissé elhasználódott Range Roverrel a városba készülnek, hogy nagyobb mennyiségű alkoholtartalmú italok elfogyasztásával ünnepeljék meg újabb sikeres akciójukat...

19x16.jpg

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5517967194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.03. 07:15:35

A svéd nőkről meg a Gyaloggalopp óta amúgy jól tudunk mindent....

„pásztor szexexpedícióknak” => szerintem inkább pásztorszex expedíció lehet a helyes megfejtés. Vö: Pásztoróra

Ezt a részt se láttam.
Gyedmaróz mellé még kell néhány Sznyegúrocska is...

Terézágyú 2022.11.03. 11:41:15

"Danny érkezik taxival valami szörnyű csillogó zakóban (vazze, felnőtt emberre ilyet ráadni, eszem megáll)"
Hát őrajta máskor is valami extrém vagány cucc van mindig, talán ellensúlyozandó, hogy "hányéves is tonikörtisz", illetve, hogy ellenpárja legyen a mindig elegáns lordnak...

Mellesleg arról vót má szó, hogy Danny állandóan autóskesztyűben van??? De tényleg állandóan, a taxizáshoz is, mindig... talán a fertőzésektől fél?

Flankerr 2022.11.04. 02:15:17

Kiváló hogyvolt, és ezt a Jean viccet nem ismertem :D

Gabba 2022.11.04. 16:38:01

@gigabursch: "szerintem inkább pásztorszex expedíció lehet a helyes"

nem rossz ez sem, végtelen a lehetőségek tárháza :)

@Terézágyú: nem vagyok egy divatguru, de van benne valami, amit Danny ruházkodásáról írsz...

kesztyű: persze hogy, ez volt tizenéves koromban, amikor először láttam pár részt, az első dolog, ami feltűnt. emlékszem, arra gondoltam akkor, hogy biztos nagyon megfájdulna a keze, ha nem kesztyűben verekedne... :)

@Flankerr: ha-ha, a viccet nem ismerted, csak a benne leírt eseményt... :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.05. 17:26:45

Tényleg, a szemőr! :-D

Nagyon jók ezek a leírásaid, minden bennük van, teljesen felfrissítik az epizódok emlékét. Mondhatnám, hogy ezek után szaladok megnézni, de fölösleges, most már mindenre emlékszem, még a szinkronhangokra is.

Erről jut eszembe, hogy is hívták azt a mukit, az Sinclairt utánszinkronizálta, aztán a fellángoló népharag nyomán hat epizód után torokgyulladása lett, és jött újra Láng József, elölről?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.05. 17:33:57

Egyébként amikor én még lelkesen énekeltem, hogy Télapó itt van, akkor még nem beszéltünk oroszul. Nem volt az itt Gyedmaróz senkinek, Télapó volt és Mikulás, és hogy miért van két neve is, az bennünket percig nem izgatott, a lényeg a szertartás volt, meg a szép degesz csomagok. Akkor még a régies rajzolatú osztrák csokimikulások sem érkeztek meg ide, volt magyar csokimikulás, kemény szaloncukor, francia drazsé, Duna-kavics, Korfu csoki, diós kocka, Rosina csoki, nugátszelet meg Boci csoki meg földimogyoró. :-)

Gabba 2022.11.06. 04:56:42

@Androsz: Kautzky Armand és Szolnoki Tibor volt az a két imposztor...
iszdb.hu/?audio=25943

a Gyedmaróz tényleg kis túlzás a részemről, csak arra akartam utalni, hogy a kötelező orosztanulás miatt már általános iskolában megtanulhattuk, ki hozza az ajándékot a szovjet gyerekeknek...

persze ez még mindig jobb volt, mint pl. .Ceaușescu Romániájában, ahol a karácsonyt mindközönségesen csak télifa ünnepnek hívták....

Pácsó Ármándó 2022.11.06. 09:32:00

@Androsz: A Korfu és a Rosina csokira egyáltalán nem emlékszem, viszont a nugát szeletet dugj.... izé.. kenje magára az aki kitalálta, körülbelül egyenértékű volt a mostani tej jellegű itallal. Minden nemszeretem rokontól azt kaptuk, mert az volt a legolcsóbb :(

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.06. 15:08:26

@Gabba: No, most jöttem rá, hogy énbennem összemosódott két jó régi műsor magyar hangjának sorsa, a másik a Játék határok nélkül volt, de nem érdekes. Kautzky, pedig ő jó hang, szeretem, de itt csalódás volt a jól bevált és évtizedek óta szívből szeretett hang helyett. A balhé elsősorban Szolnoki miatt volt, ő rémes volt. Az MSat csatorna nyilván jót akart, de nagyon mellényúltak. Kár, hogy a régi Láng–Sztankay szinkronok megsemmisültek, három epizód kivételével, persze ehhez azért az is hozzátartozik, hogy az MTV archívuma az Orion űrhajó eredeti szinkronjáról is azt állította, hogy megsemmisültek, aztán évekkel a Filmmúzeum által megrendelt új szinkron után hirtelen meglett a régi szinkron is, kifogástalan minőségben. Szóval nem tudhatjuk, hogy valóban elvesztek-e azok a régi kópiák, vagy csak ültek rajta, értelmetlen zsugorisággal. Szerencsénk volt, hogy a két színészünk szinte a régi fiatalossággal még újra tudta szinkronizálni a sorozatot, velük az igazi a régi élmény.

@Pácsó Ármándó: Érdekes, hogy a nugátot sokan nem szerették. Valóban nem volt minőségi csokoládé, sok volt benne a zsiradék, legalábbis a Kajlában már úgy volt, de nekem azért ízlett. Azt hiszem, valami fehér és sárga alapon sárga vagy arany betűkkel volt a csomagoláson a neve, még a régi nugátnak, de a nevére már nem emlékszem. ... Most jutott eszembe utánakeresni, és sikerült! Kedvenc volt a neve, félig-meddig jól emlékeztem a küllemére. Szerintem finom volt. A Korfu kockát nem kedveltem, mert kemény volt, de megint gyártanak csokikockát ilyen néven, láttam már valahol. A Rosinára valamiért senki nem emlékszik, pedig szerintem létezett, több mint ötven évvel ezelőtt, zöld-fekete csavart végű csomagolásban egy keskeny hosszúkás csoki volt, mazsolás és kicsit talán rumos csokitöltelékkel, olyasmi, mint a mostani Vadász szelet, az nagyon finom volt.

:-)

Már csak egy hónap, és jön a Mikulás! :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.06. 15:11:49

"Külön felhívom a figyelmet, hogy az epizódban szereplő összes svéd nő szőke."

Hm. No igen, akkor Stockholmban még nem négerek és arabok laktak. Sokat változott a világ.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.06. 15:26:53

Még valami: a képeket nézegetve most jöttem rá, hogy a kedves ara nem csak ebből a sorozatból ismerős. Catherine Schell, akit egy Bond-filmben is láttunk, főleg az Alfa Holdbázis egyik későbbi állandó szerepéből ismerem, és magyar származású arisztokrata, Budapesten született.

Gabba 2022.11.07. 18:31:10

@Androsz: "Catherine Schell .... magyar származású arisztokrata, Budapesten született"

na tessék, és erre a sorozatra mondják, hogy angol (brit). hát egy frászt, magyar! :)

Terézágyú 2022.11.08. 11:40:11

"akkor Stockholmban még nem négerek és arabok laktak. Sokat változott a világ."

Igen, a szupermagyar és szuperrasszista ferencváros futballcsapatának is a fele néger.
sokat változott a világ.
süti beállítások módosítása