Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Az öreg bánya titka 1x04 - Amelyben semmi sem a várakozásnak megfelelően történik

2022. február 17. 04:44 - Gabba

Ismét az előző rész utolsó képkockáival folytatjuk, Pöcök a toronyból néz szerteszét, de a költővel ellentétben nem a lehulló levelek lágy neszét hallgatja, hanem kigúvadt szemmel figyeli Gasch Lipót házát és az éppen most érkezett ismeretlen bányászruhás embert. Gyanús ez nagyon, ezért máris száguld az ikrekhez, hogy ők értesítsék Lacóékat az eseményről. Lacó és Tivi a kertben ücsörögve éppen a horgászbotokat szerelik fel, amikor Péter és Pál befut és átadja az üzenetet. Megtudjuk, hogy Pöcök Gasch háza mellett vett fel figyelőállást, Lacó utasítja az ikreket, hogy menjenek el Gerlindához, ahol Kisvacak is héderel, és utána együtt jöjjenek a házhoz.

4x01.jpg

Pöcök a bokrok között lapul és izgatott hangon informálja az érkező Lacóékat a fejleményekről: valami idegen ember érkezett bányászlámpával, overallban, és egy újabb gyanús bőrönddel. Lacó és Tivi egy darabig hitetlenkedik, még azt is kétségbe vonják, hogy Pöcök felmászott a toronyba, az ezermester persze kikéri magának a gyanúsítgatást. Mivel a nagy sietségben a rádióját fent hagyta a toronyban, visszamegy érte, addig a többiek figyeljék a házat. Tivadar továbbra is szkeptikus, szerinte nem komoly ez az egész, biztos újabb rokon érkezett vagy csak bányászbálra készülnek, minek ez az izgalom.

4x02.jpg

Pöcök újra felmászik a k... magasba, egy órán belül kétszer, hiába, fiatal még, jól bírja, masszírozom már a látványtól is görcsbe állt vádlimat. A Skoda még az udvaron parkol, amúgy viszont semmi mozgás, hova lett mindenki? Pöcök siet vissza Lacóékhoz, eltűnt az ember és a bőrönd is, közli lihegve, Tivi gúnyosan mosolyog. Pöcök erre ismét bepöccen: Azt hiszitek, káprázott a szemem vagy mi, fogadjunk egy ötvenesbe, hogy ott van valahol a házban az idegen meg a bőröndje is! (Jól el vannak eresztve a srácok zsebpénzzel, ha lépten-nyomon ekkora összegekbe fogadnak.) Lacó próbálja csitítani, neki már van terve, de ahhoz meg kell várni Gerlindáékat.

4x03.jpg

Érkeznek copfosék, a vezér pár szóval ismerteti elképzelését, hogyan lehetne bejutni Gasch-hoz. Ennek lényege, hogy Gerlinda előadja az öregnek a Budapestről érkezett pajtás történetét, aki csak azért utazott idáig, hogy az iskolai dolgozat témája keretében a nagy idők nagy tanújával, Gasch Lipóttal beszélgessen. Ráadásul Tivi már ismeri Irmát, az unokahúgot, aki korábban faluszerte fuvarozta a srácot (farosszéria, emlékszünk, ugye?), így tutira nem fogja őket elhajtani. Közben Kisvacak eltűnik, ahogy szokott, és alaposan szétnéz a házban meg az udvaron a gyanús idegen után kutatva. Kisvacak halálmegvető bátorsággal vállalja a feladatot, büszkén kihúzva magát mikiegeres pólójában.

4x04.jpg

Ebből mi lesz?, aggódik szokás szerint Gerlinda, de aztán csak odalép a kapuhoz és a rángatós kolomppal becsönget. (Ez milyen retro szerkezet már, lehet, hogy én is lecserélem itthon a villanycsengőmet ilyenre.) A csengetésre morcos hangon kiordít Gasch: Ki a’?, a copfos illedelmes hangon visszakiabál, hogy ő Salgó Gerlinda, Salgó Károly lánya, egy pesti pajtással van itt, stb. stb.

4x05.jpg

Tivadar átveszi a szót, szépen bemutatkozik és udvarias kiabálással ő is előadja az iskolai feladattal és a veterán bányásszal kapcsolatos mesét. Jól elvannak a csukott vasajtó két oldalán, Gasch persze nem nyit ajtót, nem vagyok semmiféle veterán, menjetek a dolgotokra!, hajtja el végül a srácokat, akik leforrázva eloldalognak. Hiába volt tehát Kisvacak halálmegvető bátorsága, úgy néz ki, ide nehezebb bejutni, mint Szulejmánnak Szigetvárba.

4x05_1.jpg

Tivadar pesti önérzetében vérig van sértve, a többiek is elkenődnek, a vezér is mély töprengésbe merül, végül Pöcök dobja be a mentő ötletet: Egy megoldás maradt, Pirosfej tizedes. Lacó azonnal a tettek mezejére lép, az őrsre rohanás helyett praktikus megoldást választ a határőr értesítésére: a nála lévő random telefonkagylóval rácsatlakozik a szolgálati vezetékre, nem kell ide mobiltelefon, úgysem lenne térerő. Izgatott hangon csak annyit mond Lajos bácsinak, hogy Pöcök talált valamit a hatos aknánál, a tizedesnek ennyi is elég, elvégre közel a határ, állandóan készültségben kell lenni. Bepattan a szolgálati dzsipbe, a szolgálati sofőr máris indít, a GAZ végigszáguld a forgalomhiányos falun és leparkol Gasch házának közelében.

4x06.jpg

A srácok izgatottan körbeveszik, Pirosfej mindenkit nyugalomra int, majd Lacót és Tivit magához szólítja és elvonulnak a házhoz. Pöcök továbbra is a bokor alatt lapul, Lacó csatlakozik hozzá, a tizedes meg Tivadarral a kapuhoz lép és a rángatós kolomppal becsönget. Ilyen forgalom még tuti nem volt az öregnél, nincs is elragadtatva az újabb látogatóktól, de hát a hatóságot mégis csak be kell engedni. Joviális mosollyal nyitja az ajtót, de ez nem nagyon téveszt meg bennünket, hiszen a villamos alá szorult gyalogos arcán sem őszinte a mosoly, mint tudjuk.

4x07.jpg

Bevonulnak a házba, Irma is mosolyogva köszönti az érkezőket, de rajta is látszik, hogy előtte vackorba harapott.

4x07_1.jpg

A tizedes a szolgálati szabályzat szerint tányérsapkáját levéve lép be a szobába, Gasch a látogatókat saját készítésű szamócaszörppel kínálja. A falon oklevél: "Gasch Lipót részére életmentő, önfeláldozó, bátor tevékenységéért legnagyobb elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki." Az évszám 1962. január 26., na az volt régen. Kicsit hosszúra nyúlik a csend, aztán Pirosfej megdicséri a szörpöt és Kerekes pajtáshoz fordulva felhívja a figyelmét, hogy ezt feltétlenül vegye majd bele a dolgozatba. Aztán Gaschnak ő is előadja a bányásztörténeteket gyűjtő pesti diák meséjét, de az öreg ettől se igazán hatódik meg, pedig még Irma is biztatja, hogy meséljen. Tivi is ráerősít: De a faluban Lipi bácsin kívül nem él másik lőmester, Gasch azonban maga helyett inkább Hollán apót ajánlgatja. (A szoba falán kalitkában ugrál a korábban már emlegetett hangutánzó mátyásmadár, biztos sokat tud, de most egy büdös hangot sem ad ki magából.)

4x08.jpg

A beszélgetés kezd megfenekleni, a pesti csávó ekkor bedobja a „minket a régi bányászeszközök is érdekelnek” topikot, hátha így mégiscsak sikerül szétnézni a ház körül. Irma felpattan és máris előkap a szekrényből egy hosszú nyeles elemlámpát és a látogatókat szívélyesen a fészerbe invitálja kincsvadászatra. (Elnézve a tizedesnek Irma farosszériájára szegezett tekintetét, valszeg neki is ugyanaz a pajzán gondolat juthatott eszébe, mint nekem, na de nem akarom magamra venni a szexuális túlfűtöttség vádját.)

4x09.jpg

Kint Lacó és Pöcök a szokásos lyukakon leselkedik befelé, már nagyon türelmetlenkednek, amikor az udvaron végre feltűnik a 3-4 bányászsisakot, 5-6 viharlámpát, 7-8 bányásztarisznyát magára aggatott Tivi, nyomában a búcsúzkodó tizedessel. A kapun kilépve aztán Pirosfejből kibújik az átvert hatóság, és erősen nehezményezi, hogy a srácok így átdobták őt, mint szart a palánkon. Persze nem így fogalmaz, elvégre ifjúsági filmben vagyunk, de a lényege ez. Még mond valamit álmodozásról meg alaptalan gyanúsítgatásról, a szolgálati sofőr azonban már indít és a dzsip szolgálati porfelhőt verve maga után, elhajt.

4x10.jpg

Előre megmondtam, hogy hülyeséget csináltok, közli Gerlinda, na persze, mert mindig is te voltál a legokosabb, vág vissza Lacó, erre a riposzt már csak egy erőteljes nyelvöltés a copfos részéről. A csapat hosszas vitába bonyolódik, Tivi lesajnálóan szónokol az egész nyomozósdiról, Pöcök újra erősködik, hogy ő igenis látta a bőröndöt és a bányászruhás idegent, de a szájkarate után Lacó kénytelen levonni a konzekvenciát: Leégtünk, gyerünk haza! Kisvacakot nem igazán töri le a kudarc, ő inkább csak a gyomrával foglalkozik, mindenki ebédelni indul, a társaság szétszéled. Pöcök azonban hátramarad és elgondolkodó arccal néz felfelé a torony tövéből. Most tényleg harmadszor is fel akar mászni?, nézem a monitort kétségbeesetten és előveszem a fáslit.

4x11.jpg

Ebéd után a frissen felszerelt horgászbotokkal elindul a csapat a tóhoz, a mezőn átvágva azonban a torony felől szokatlan villódzást észlelnek. Tivi szokás szerint csak legyint rá, de Gerlinda tanult morzézni (ez a csaj majdnem olyan sokoldalú, mint Hermione Granger) és máris közli a megfejtést: S.O.S. Ez csak Pöcök lehet!, mondja Lacó és Tivivel futva indulnak a toronyhoz. A meddőhányó tövéhez érve épp elhajt előttük Irma, Tivi még integet is neki, de aztán futnak tovább. A toronyból leereszkedő Pöcök izgatottan közli: Amint a nő elhajtott, Gasch és az ismeretlen lemászott a kerekeskútba!

4x12.jpg

Hármasban rohannak a házhoz toronyiránt, közben Lacó közli velük, hogy szerinte a kút valamilyen módon tutira levezet a bányába. A kapuhoz érve belesnek a megszokott lyukakon, odabent semmi mozgás. Lacó a többiek segítségével átmászik a kapun és belülről kinyitva beengedi őket. Ez így kapásból illetéktelen behatolás, magánlaksértés, rongálás, a további büntetési tételek felsorolásában viszont megakadályoz a folyt. köv. felirat.

4x13.jpg

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5617534768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2022.02.17. 13:49:14

Ja, szolgálati kocsi és sofőr a tizedesnek.... :)

Terézágyú 2022.02.17. 13:53:21

A farossszzzzzz... akarom mondani Moór Marianna éppen harmincéves volt akkoriban...

Pácsó Ármándó 2022.02.17. 18:26:06

Asszem a Le a cipővel!-ben volt, hogy a Pólika Pálhoz érkező stratégiai semlegesítő csapatot is rokonoknak nézték az első körben, mint a Tivadar a gyanús overallost.
Lipót bácsi jobban őrzi a házát, mint Heimdall a Bifrösztöt.
"hiszen a villamos alá szorult gyalogos arcán sem őszinte a mosoly" :))) Illetve nem biztos, hogy ott van elválasztva a haja, ahol eredetileg volt :)
A Pöcök az felmászik harmadszor is, az olyan!
Lehet hogy JéKá Rowling (aki sohasem alapított együttest Rowling Stones néven!) mégis látta az Öregbanya titka című magyar ifjúsági filmet? Gyanús ez a Gerlinda-Hermioné egyezés! :)
Vajon ki mászik még fel a toronyba? Vagy le a kútba? Vagy az ikreknek van-e még egy testvérük? Tivi vajon az igazi Tivi? O1G? Megannyi fontos kérdés vár itt még tisztázásra!

Gabba 2022.02.17. 19:28:32

@Terézágyú: a legszebb női kor! :)

@Pácsó Ármándó: már ne haragudj meg, de azért utállak, mert ilyen poénokkal csak ritkán jössz... :)
pontosabban szuper vicces kommentekben csak ritkán részeltetsz (reszeltetsz?) bennünket

Flankerr 2022.02.18. 00:25:15

Uhh, ezek a bilihajak fájdalmasan ismerősek :D

Neoprimitív 2022.02.18. 11:00:51

@Terézágyú: Látszik, hogy az elvtársúrnő nem szolgálta még a hazát. A "szolgálati kocsi" a határsávban elég alap dolog volt, mert gyalog egy kicsit lassúcska lett volna eljutni a felügyelt szakaszra, ha éppen bejelzett a riasztó. A "sofőr" meg inkább járőrtárs - olyan csak a zs-kat. filmekben van, hogy katona bármilyen feladatra egyedül indulon el. (A 70-es években a határsávban meg pláne - még szocialista embertípushoz nem méltó kísértő gondolatai támadnának...). Az más kérdés, hogy olyan őrs nem volt, ahol egy tizedes lett volna a góré, aki csak úgy önállóan intézkedik.

Neoprimitív 2022.02.21. 09:02:34

@Gabba: Moór Mariannához még annyit, hogy korosztályom szerintem azért is ismerte talán az átlagosnál jobban Az Ember Tragédiáját, mert a 69-es tévé feldolgozás elég emlékezetes volt. Muszáj volt többször megnézni.

videa.hu/videok/filmklub/film-animacio/moor-marianna-az-ember-tragediaja-FwgBhlZMFzr2wc4W

Gabba 2022.02.21. 15:50:33

@Neoprimitív: csodálatos dolog a színház, mindig is mondtam :)

nekem hasonlóan maradandó élmény volt a Nemzeti Színházban A szúzai mennyegző, amiben az egyik főszereplő Szirtes Ági szerepelt pár percig Éva jelmezben - onnanntól kezdve lettem nagy rajongója a művésznőnek
theatron.hu/philther/a-szuzai-menyegzo/

és még egyszer Moór Marianna: nem öntömjénezésből, hanem mert szerepelt benne, ajánlom olvasásra a Robog az úthenger sorozat vonatkozó epizódját, ami 2014-ben szaladt ki a klaviatúrámból
hogyvolt.blog.hu/2014/09/24/robog_az_uthenger_1x05_szep_volt_fiuk

Gabba 2022.02.21. 16:00:11

@Neoprimitív: a menyegző természetesen 1 ny, bocs

na de ezt a linket akartam tkp betenni:
sztar.com/temak/szirtes-%C3%81gi-gy%C5%B1jt%C5%91.164017/

Neoprimitív 2022.02.21. 18:36:49

@Gabba: Ó igen, A szúzai menyegző, vagy Gombrowitz Operettje Peremartoni Krisztinával - legendás előadások.

Gabba 2022.02.21. 18:55:21

@Neoprimitív: Kicsit eltértünk a poszttól, de ha már szóbakerült, Peremartoni Krisztina (Detre Annamária mellett) nagy szerelmem volt, az Égig érő fűben bájos, A svéd, akinek nyoma veszett-ben meg szexi.

Neoprimitív 2022.02.21. 22:37:56

@Gabba: Úgy bizony!

Valahol végül is vicces, hogy miközben éppen a biszkui hátraarc éveit éltük, az a fránya hanyatló nyugati ópium csak úgy szivárgott befelé. Nyugati rokonok és ismerősök híján (akik a nyomtatott paráznasággal fertőzhették volna a szocialista erkölcsöt) az ember hazai színházakba és mozikba járt. Vagy éppen tévét nézett, ott is akadtak egészen váratlan meglepetések.
Volt pl. egy - azt hiszem - csehszlovák fantasy-mese sorozat (mini, talán két vagy három rész lehetett, a címére sajnos nem emlékszem), amit szerintem csomagban vettek meg és az illetékes átvevő elvtárs már lusta volt megnézni. Ott az önző és rátarti hercegnő keveredik valami elég metoo afférba a jóképű lovásszal - aki persze a végére a hős lesz, aki legyőzi a hercegnő gonosz apját, de ez valahogy kevésbé maradt meg az emlékeimben.

Flankerr 2022.02.21. 22:48:12

@Neoprimitív: Hmm, ez az Ember Tragédiája most már nekem is emlékezetes, köszönöm :)
süti beállítások módosítása