Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Az öreg bánya titka 1x01 - Amelyben megnyílik a föld és Kisvacak eltűnik

2022. január 28. 04:44 - Gabba

Ebben a hónapban volt már szülinapi köszöntés, a Saxon énekese Biff Byford esetében, viszont van nekünk egy Kern Andrásunk is, aki ma ünnepli 74. születésnapját. Hosszabb laudációval majd később jövök, most az 1970 óta a Vígszínház és 2003 óta a Halhatatlanok Társulatának tagja színművészt, aki serdülőkorom óta a kedvencem, egyik korai filmjének, az 1972-ben készült ifjúsági filmsorozatnak a hogyvoltozásával köszöntöm. A poszt másodközlés, eredetileg 2013. július 6-án jelent meg az akkor még független Index népszerű alrovatán, a hogyvolt.blog.hu-n. 5 részes sori, heti bontásban, gyerünk!

1x00.jpg

Helyszínünk egy nyugati határszélhez közeli község, Óbánya, ahol a beáramló imperialista, kizsákmányoló hideg légtömegek következtében éppen nyáréjszakai vihar alakul ki. Mennydörgés, villámlás, szinte vízszintesen zuhog az eső, hajladoznak a fák, törnek az ágak, a vihar néhány helyen még a cseréptetőt is megbontja, dolgozik a szélgép piszkosul. Az egyik ház ablakából Baráth Lacó figyeli elbűvölten az elemek tombolását, mi tagadás, tetszik neki, Gabi nevű öccse (más néven Kisvacak) azonban nagyon fél, rácsos ágyából is inkább átmegy a bátyó biztonságosabbnak hitt ágyába és fülére húzza a takarót. Az égzengés azonban itt is ugyanolyan hangos, az öcsi nem is tud elaludni, amíg bátyja oda nem fekszik mellé egy megnyugtató „húzódj már odébb, ne terpeszkedj, így nem férek el” megjegyzéssel.

1x01.jpg

Reggelre kelve aztán kitisztul az ég, a kamera végigsvenkel a ’60-as, ’70-es évek egyforma építésű családi házain (Kádár-kocka), a két fiú a teraszon ücsörög és reggelizik. Az éjszakai izgalmak után Kisvacak alaposan megéhezett, sorra gyűri befelé a vajaskenyereket, sőt bátyjától még egy malomkerék méretű zsírosat is követel (szakácskönyvi szakszóval: zsíros deszka). A szülők távol, csak másnap este érkeznek haza, így Lacóra hárul a konyhatündér szerep, amit persze nem túl lelkesen lát el. Nem kéne annyit zabálni!, figyelmezteti emelt hangon öccsét, de az sipítva követeli az újabb adagot: A gyereket, amíg éhes, etetni kell, majd megmondom anyuéknak, hogy éheztettél!, fenyegetőzik. Lacó már-már egy nevelő célzatú testvéri pofon kiosztását fontolgatja, amikor kenguru ugrálással két iker érkezik, Simon Péter és Simon Pál. Péter és Pál (tudjuk) nyárban / Összeférnek a naptárban, idézhetjük a költőt, bár ezek itt ketten nem pereskednek. A baráti társaságban ugyanis szerepük küldönc és hírharang, most is szenzációs hírt hoznak: Hollán nagyapó gyümölcsöse az éjjeli vihar következtében belezuhant a bányába! Ezt meg kell nézni, szóljatok a többieknek, találkozunk a meddőhányónál!, adja ki az ukázt Lacó.

1x02.jpg

A megbeszélt helyen gyülekezve megismerjük a Pöcök nevű másik megmondóembert és Gerlindát, a copfos jónőt, teljes létszámban együtt a társaság, így indulnak a helyszínre. A domboldalban az öreg Gasch Lipót és a még öregebb Hollán apó arról beszélget, hogy a betemetett régi bányának hol lehetett a lejárata. Nem igazán tudnak megegyezni, a vita hevében Hollán kis híján le-tejfölösszájúzza a nála kb. 3 évvel fiatalabb Gascht. Megérkeznek a gyerekek, és a sasszemű Kisvacak egyből észrevesz a domboldalban egy nagy „likat”, amit nyilván az éjszakai zuhé mosott ki. Az lesz az emlegetett lejárat, az öregek vitája így okafogyottá vált, Hollán apó azért még kicsit panaszkodik, hogy ő a rozoga lábaival már nem tud lemenni, hogy szétnézzen. De a mi lábaink nem rozogák, néz sokatmondóan Lacó Pöcökre.

1x03.jpg

A két öreg elsétál, Lacó meg igyekszik megszabadulni a többi potenciális szemtanútól is. Az ikreket elküldi, nézzék meg, hogy otthon van-e, Gerlindát meg rábeszéli, hogy kakasos nyalóka, Utasellátó csoki vagy egy zacskó Zi-Zi ígéretével vigye magával valahová az idegesítő öcsikét. Miután a többiek elmennek, a két vezéregyéniség egyenesen a romos bányabejárathoz megy. Az ezermester Pöcöknél teljesen véletlenül van egy paradicsomkonzerves dobozból készített elemlámpa, ettől a csávótól MacGyver is tanulhatna, csak annyit mondok.

1x04.jpg

A pilács fénye legalább olyan erős, mint valami filmforgatásnál használatos jupiterlámpáé, így szerencsére a fiúk kitűnően látnak a sötétben. Lassan lépkednek a gerendákkal aládúcolt vájatokban, Pöcök kicsit aggódik, mi lesz, ha rájuk omlik. Akkor majd kimentenek minket, a nagybátyám bányamentő volt, sokat mesélt ilyen esetekről, igyekszik megnyugtatni Lacó, de gyerünk tovább, tudni akarom hová vezet a járat.

1x05.jpg

Gerlinda csak nehezen tudja vonszolni Kisvacakot, aki természetesen ismeri annyira saját bátyját, hogy tudja, készül valamire. Nélkülem mentek le a likba, pedig azt én fedeztem fel, és még zsíroskenyeret sem adott!, sorolja visító hangon az őt ért sérelmeket. Amikor utolérik a komótosan ballagó Gasch Lipótot, Kisvacak kitépi magát a copfos szorításából és odarohan az öreghez. Feldúlt szavaiból Gasch elég nehezen tudja kihámozni a lényeget, amikor aztán összeáll előtte a kép, gyors léptekkel elindul visszafelé.

1x06.jpg

A föld alatt Pöcök újból javaslatot tesz a visszafordulásra, Lacó természetesen csak azért se, sőt még gúnyolja is a haverját gyávaságáért. Váratlanul sztentori hang hallatszik: Megálljatok!, ismétli többször is. Lacó gatyája persze egyből megtelik, lidérc lesz ez vagy bányarém, rohanjunk! Egyenesen belefutnak az őket kereső Gasch Lipótba, akkor mégsem bányarém volt, bár a furcsa megvilágítás miatt úgy néz ki. Az öreg dühösen kezd magyarázni a fiúknak a veszélyekről, vízbetörés, mérges gázok, falomlás, a Hazafias Népfront kongresszusának programja, stb. Lacóék leforrázva oldalognak kifelé, az öreg nagy mérgesen követi őket. Inkább elmegyek a Kis-Balatonhoz pákásznak Matula álnéven, ott legalább nem kell ilyen anyaszomorítókkal foglalkoznom, morogja dühösen.

1x07.jpg

Lacóéknál az udvaron fehér zománcos kád, ilyenben még én is fürödtem anno, jej. A kádban Gerlinda mossa Lacó és Pöcök összemocskolódott ingét-nadrágját (íme a nők korai alávetésének jellemző példája), a két bányajárók takaros pongyolában ücsörögnek a hokedlin és sáros cipőjüket tisztogatják. Lacó persze dühös az öreg Gaschra, már két lasztinkat nem adta vissza, emlékezteti a többieket korábbi sérelmekre. Ennek a vacaknak meg cippzárat teszek a szájára, mert mindenbe beleszól, mutat dühösen öccsére, aki persze egyből visszavág: Ezt is megmondom anyuéknak, meg a gatyamosást is!, de már rohan is elfele, mert Lacó emeli a hokedlit, hogy hozzávágja. Hát igen, néha idegesítő tud lenni a kisebb testvér, mondom ezt tapasztalt egykeként.

1x08.jpg

A sértett Kisvacak a kertben átnézi a zsebeit, gyufa, notesz, kaja, készül valamire, az biztos. (A nagy zuhénak amúgy nyoma sincs, kókadoznak a paradicsomtövek a száraz talajban, continuity error van itten, akárki meglássa.) Az árnyékszékre mentem!, kiáltja nagy hangon a kis (p)öcs a terasz felé, majd demonstratívan bevonul a kert végében álló pottyantós budiba. Eközben a falu szélén sétálgató Péter és Pál észrevesz egy katonai dzsipet, amiből régi ismerősük, Pirosfej tizedes, polgári nevén Gács Lajos valami ládákat pakol kifelé két másik határőrrel. Hová mennek a ládával, Lajos bácsi?, érdeklődnek az ikrek illedelmesen. Trotillal berobbantjuk azt a nyílást, amit találtatok, mert veszélyes, jön a válasz, az ikrek máris száguldanak a hírrel Lacóhoz.

1x09.jpg

Lihegve előadott beszámolójukat azzal zárják, hogy „és Lajos bácsiék be fogják robbantani a lejárót trotlival”. Lacó már menne is a helyszínre, öccsét viszont nem hagyhatja otthon egyedül, ezért zsíroskenyér ígéretével próbálja kicsalogatni a budiból. Válaszreakció azonban nem jön, Lacó feltépi az ajtót és konstatálja, hogy öccse eltűnt. Bele nem esett, mögötte sincs elbújva, az ajtóba tűzve viszont kezdetlegesen megrajzolt térképfélét talál. Jól ismeri öccsét, ezért egyből leveszi a megfejtést: Gabi lement a bányába! És mindjárt robbantanak a határőrök, rohanás!

1x10.jpg

A két iker kissé lemaradva követi a száguldó vezért, de a vegyesbolt előtt útjukat állja Gerlinda. Hova ez a rohanás?, kérdezi a copfos, mint a viccben a lajhár a teknős és a csiga karambolja láttán. Kisvacak, robbantják a likat!, lihegik az ikrek. A csaj a kezükbe nyomja a frissen vásárolt kanna tejet és elküldi vele az ikreket haza. Már megint kihagynak bennünket, de hát a parancs az parancs, mérgelődik Péter és Pál, és elmélázva néznek a copfos után, aki Lacót követve elrohan.

1x11.jpg

A domboldalban Lipi bácsi irányítja a töltetek elhelyezését, az arra bóklászó Pöcököt mérgesen elhajtja, ezért a srác a tizedessel kezd beszélgetni. Szakértő szemmel vizsgálja a drótot, ilyet boltban nem lehet kapni, de jó lenne ebből nekem vagy tizenöt méter, mereng az ezermesterek gyöngye. Majd meglátom, mit tehetek érted, nagymester, mondja kedélyesen a tizedes. Micsoda, hát így vigyáznál a szochazát védő határőrség felszerelésére, lecsukatlak tíz napra, ha nem elég, akkor egy hétre!, jut eszembe anno a katonaságnál hallott bon-mot.

1x12.jpg

A töltetek a helyükön, a detonátor „tölt” állásba, a határőrök biztosítják a környéket, a falu főutcáján Lacó és Gerlinda rohan kétségbeesetten, de kiabálásuk nem hallatszik el a dombig. Vigyázat, robbantás!, kiált harsányan Lipi bácsi, mindenki fedezékbe bújik..., és a képernyőn feltűnik a folyt. köv. felirat. Ez ám a cliffhanger, bár a ’70-es években még tutira nem így hívtuk.

1x13.jpg

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr3216821460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2022.01.28. 23:35:06

De, már akkor is :) az irodalmi cliffhanger kifejezés 1873, a filmes (The Perils of Pauline) 1914 óta létezik :)

"Az ikreket elküldi, nézzék meg, hogy otthon van-e", itt felröhögtem :D

Kern Andrást isten éltesse még sokáig :)

Izgalommal várom majd a heti folytatást, mert ezt anno valamiért nem olvastam/nem emlékszem rá. Látni tuti nem láttam.

Gabba 2022.01.29. 13:40:42

@Flankerr: már megérte megírni a posztot, megint tanultam valamit :)

te vagy a filmes guru, én csak mezei néző, de '72-ben én tutira csak annyit mondtam ilyenkor, hogy szemétség pont ilyen pillanatban abbahagyni.

Terézágyú 2022.02.01. 15:54:41

Na és mi köze ennek a sorozatnak a Fekete Tulipánhoz...????

Gabba 2022.02.01. 17:43:31

@Terézágyú: mivel én tudom a megfejtést, meghagyom másoknak a nyomozás és a felfedezés örömét :)

Flankerr 2022.02.02. 08:04:58

@Gabba: Nem tudom a megfejtést, de a szinkronhangok felé keresgélnék :)

Gabba 2022.02.02. 09:10:55

@Flankerr: a "hangok" jó gondolat, de nem a szinkron felé kell tapogatózni...

Gabba 2022.02.02. 18:28:32

@Terézágyú: na hát akkor az ezzel az új tudással felvértezett olvasókat várom holnap hajnalban a kövi poszthoz - meg persze azokat is, akiknek ez nem volt újdonság :)

Neoprimitív 2022.02.07. 16:03:43

Az feltünt valakinek, hogy az MTV Morricone zenéjét vágta be a rész alá, amikor Kisvacak elindul a bányához?

Gabba 2022.02.07. 16:47:33

@Neoprimitív: milyen igaz, tényleg, most újra megnéztem emiatt :)

de azért az a @Terézágyú: linkelte főcím stáblistából is látszik, hogy a sorinak nincs zeneszerzője, hanem csak "zenei összeállító"-ja - ilyen szép megfogalmazást nem is láttam még a lopásra :D

Neoprimitív 2022.02.07. 17:45:05

@Gabba: Legyünk jóindulatúak, tételezzük fel, hogy fizettek jogdíjat... (a zenei összeállítónak).

Mondjuk akkoriban ehhez nem kellett akkora merészség. Otthoni videó még nem volt, műholdas csatornák nem voltak (és ha lettek volna, akkor is legfeljebb az Intervízióéra került volna fel, SECAM formátumban), Morricone filmjeit itt nem játszották a VEEV-n kívül. Maximum egy itt élő imperialista szúrhatta ki, hogy neki ez a zene ismerős. Annak meg jó eséllyel kisebb dolga is nagyobb volt annál, mint hogy ezt bejelentse az olasz szerzői jogvédőknek.

Gabba 2022.02.07. 18:30:05

@Neoprimitív: értem én, így mértünk újabb csapást a gaz imperialistákra, a rothadó Nyugatra!

Pácsó Ármándó 2022.02.15. 21:01:00

"Inkább elmegyek a Kis-Balatonhoz pákásznak Matula álnéven" :-)
Gasch/Gács, Pirosfej tizedes magyarosított? :-) Amúgy miért pirosfej? Mert kommunista vagy mert vörös hajú? (Amit nem láthattak a fekete-fehér filmen a nézők)
Mi az a bon-mot?

Gabba 2022.02.16. 17:49:14

@Pácsó Ármándó: hát van ilyen?! visszatért a régi motoros! :)

az örömkönnyek fátyolán át azért észrevettem, hogy ezeket a kérdéseket már az eredeti poszt megjelenésekor is feltetted, mert nemcsak minden eddigi posztomra, de minden egyes kommentre is emlékszem ám! :D

de természetesen válaszolok, ahogy anno is:
Pirosfej vörösesszőke, a bon mot meg elmés, vicces mondás.

Pácsó Ármándó 2022.02.16. 18:27:17

@Gabba: Ja, én azt hittem hogy a másodközlés azt jelenti, hogy a kommenteket is lehet másodközölni :)
Eszembe jutott, hogy mi lehet a legjobb tollú (vigyázat, nem madár!) hutt barátommal és gondoltam ránézek egy cseppet. A memória pipa, a külalak bizonyára remek, az írással sohasem volt gond, sőt! :)

Gabba 2022.02.16. 18:36:06

@Pácsó Ármándó: itt mindent lehet, mint annak idején az Onedin posztok alatt!

(és ahonnan a DK is indult, csak meg ne tudja GYF :)
süti beállítások módosítása