Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói 3/2

2021. szeptember 16. 04:40 - Gabba

A párocska tehát együtt gépre száll és Karacsi, valamint Bagdad érintésével Kairóba repül. Itt Indy régi barátjánál, Sallahnál szállnak meg, aki népes családja plusz egy valahonnan megszökött random majmocska (amin pont olyan mellény van, mint az Aladdin rajzfilmben látható társán) társaságában fogadja őket. Sallah szerint a németek minden valamirevaló régészt felfogadtak, őt is, és hatalmas területen folytatnak ásatásokat. Indy átadja neki a csúcsdíszt, Sallah tud valakit, aki megfejtheti a rávésett jelek jelentését. Hangot ad viszont annak az aggodalmának, hogy a frigyládát nem lenne szabad bolygatni, mert nem evilági dolog és halál jár a nyomában.

frigylada2_01.jpg

Marion és Indy a majmóca kíséretében elmennek a bazárba venni pár dolgot, ám a jószág egyszer csak leugrik a csaj válláról és elfut. Párosunk nem üldözi, így nem is látják, hogy a majom egy félszemű arabhoz fut, akit hamarosan két jól öltözött német ügynök kap el. Az arab karját lendítve Heil Hitlerrel köszönti őket, majd így tesz a majom is, vicces. Az arab elmondja, merre látták Indyt, a németek pár helyi bérgyilkost felfogadva már mennek is a megadott helyre.

frigylada2_02.jpg

A rosszarcok rárontanak hőseinkre, a váratlan támadás heves bunyózássá fajul, Indy osztja a pofonokat a merénylőknek, Marion meg egy találomra felkapott palacsintasütővel ügyeskedik, mint Vitéz László a nagymamucikája báli legyezőjével.

frigylada2_03.jpg

A csetepaté közben elszakadnak egymástól, Marion biztonságos helyet talál magának: a közeledő újabb verőlegények elől belebújik egy nagy fonott kosárba. Persze az édes kis majmóca észreveszi és hangos visítással hívja fel a németek és haverjaik figyelmét a gyanús kosárra. Ó, hogy akadna torkodon a banán! Eközben Indyt egy fekete ruhás nagydarab arab készül megtámadni, vadul forgatja a szemét és tenyérnyi széles kardját. Indy ugyan alapvetően a fair küzdelem híve, de most úgy dönt, szarik rá, előkapja pisztolyát és egyetlen lövéssel leteríti az arabot. Epic.

frigylada2_04.jpg

Indy elhaló segélykiáltást hall, Marion az, akit a merénylők kosarastól felragadnak és visznek valahová. Indy próbál utána rohanni, de pont ekkor érkezik a bazárba Kairó összes fonottkosár árusa, na a sok egyforma közül melyik rejti a jónőt? Indy sorra borogatja fel mindet, ezalatt a burnuszos emberrablók elhelyezik a kosarukat egy robbanószereket szállító teherautón, amit az egyik német ügynök ideges „schnell, schnell!” kiáltásokkal próbál gyorsabb haladásra bírni.  De hiába, mert Indiana pár jól célzott lövéssel ledurrantja az egyik kísérőt, utána a sofőrt, az irányíthatatlanná vált teherautó az oldalára borul, majd felrobban. Marion!...., mondja maga elé Indy, de persze esélye sincs, hogy a tűzből bárkit is kimentsen.

frigylada2_05.jpg

Bánatát férfiaschan italba folytja, ő viszkit rendel, én kereskedelmi forgalomban nem kapható körtepálinkát bontok és koccintok a monitorral. Két német ügynök lép oda hősünkhöz, akit eközben a szenya kis majom is próbál vigasztalni, és közlik, valaki beszélni akar vele a közeli kávézóban. Az illető nem más, mint Belloq, itt helyben meg tudnám ölni magát, mondja Indy fenyegetően. Belloq nem sértődik meg, a frigyládára tereli szót, és kiderül, nem izgatja magát túlságosan a Führer parancsa miatt, először ő maga akarja majd kiélvezni az ereklye tulajdonságait. Olyan ez, mint egy adóvevő Isten és az ember között, mondja magabiztos mosollyal. Akkor gyerünk együtt a színe elé!, fakad ki félrészegen Indy, ám mielőtt fegyvert ránthatna a Belloqra vigyázó testőrök gyűrűjében, Sallah gyerekei rohannak elő és „végre megtaláltunk!” kiáltással kikísérik az utcára.

frigylada2_06.jpg

Odakint Sallah nem kis büszkeséggel mondja Indynek, hogy a gyerekei hatékonyabbak a kimentésben, mint az amerikai tengerészgyalogosok. A közelből a majom félszemű gazdája figyel, miközben Indyék teherautóra szállnak és Sallah korábban említett öreg ismerőséhez mennek, aki meg tudja fejteni a csúcsdísz peremére vésett jeleket. A félszemű beoson a konyhába és valami folyadékot szór a kajára, na ez tuti nem ízfokozó lesz. A nappaliban Sallah beszámol róla, hogy a németek lementek a térképterembe a csúcsdísz másolatával, és utána egy másik területre küldték a munkásokat ásni. Indy azon töpreng, hogyan készíthettek a németek másolatot a csúcsdíszről, hiszen nincs róla semmilyen rajz, ráadásul az eredeti példány nála van. Az öreg szakértő ekkor közli, hogy a csúcsdíszre vésett jelek szerint a pálcának 6 kadam magasnak kell lennie (azaz 72 hüvelyknek), de a hátlapon olvasható kiegészítés szerint ebből le kell vonni még 1 kadamot áldozatul a zsidók istenének, akié a láda. Indy és Sallah vigyorogva összenéz: a németeknek nincs a hátlapról másolatuk, ezért ők a szükségesnél magasabb pálcát készítettek, szoppancs! Indy diadalmasan be akar kapni egy olajbogyót a tálról, de Sallah megakadályozza. A kíváncsi kis majom ugyanis egész végig ott mászkált az asztal körül, dézsmálta a kajákat, és most holtan fekszik a szék alatt. Megmérgezték az ételt, mondja sötéten Sallah.

frigylada2_07.jpg

Sallah és Indy arab munkásnak öltözve elvegyül a németek ásatásán dolgozók között, ez mondjuk Sallahnak alapból sikerül, Indy arcát azért kicsit be kell sötétíteni. Sallah elvezeti a térképterem lejáratához, ahová reggel 9 körül fog besütni a nap. Szerencsére a lejáró körül nincs senki. Indy kezében ott a pontos méretre elkészített pálca, amit feltűnés nélkül leejt az üregbe, majd kötélen leereszkedik, aminek másik végét Sallah tartja. Talajt érve Indy körülnéz és elégedetten konstatálja, hogy a tágas üregben ott van Tanisz városának méretarányos makettje.

frigylada2_08.jpg

Odafent azonban fokozódik a helyzet, egy arra sétáló járőr kérdőre vonja Sallaht, mit ácsorog ott kötéllel a kezében. Németektől szokatlan gondatlansággal azonban nem néznek utána, hova lógatja Sallah a lógatnivalóját, hanem „schnell, schnell” kiáltásokkal leterelik a dzsiphez. (A schnell viszonylag egyszerű kiejtésű szó, nyilván ezért is hangzik el minden olyan amcsi filmben, amiben németeket játszanak. Pedig mennyivel komolyabb kihívás lenne pl. a Hauptverkehrsregeln szó betanítása és megfelelő kontextusba helyezése!) Indy ezekről a problémákról mit sem sejtve matat odalent, legendás noteszében ellenőrzi a pálca letűzésének helyét, majd rácsavarja a botra a csúcsdíszt. Feszültségkeltő zene kíséretében figyeli, hogyan halad a fénypászma végig a maketten, amíg el nem éri a csúcsdíszt és a benne lévő kristályon áttörve meg nem mutatja a frigyláda lelőhelyét. Tádámmm!

frigylada2_09.jpg

Elővigyázatosan kettétöri a pálcát, na de most hogy mászik ki? Szerencsére Sallahnak sikerült lelépnie a járőrtől és az egyik sátorból szerzett pár horogkeresztes zászlót, amiket összeköt és ledob Indynek, akinek így sikerül kijutnia. Igyekeznek eltűnni a sátrak között, Indy belép az egyikbe, és megdöbbenésére összekötözött, felpeckelt szájú foglyot talál benne: dejszen ez Marion! Csókban forrnak össze, amihez én is csatlakozom: megkönnyebbülten bepuszilom a következő stampedli körtét. Szabadíts ki gyorsan!, sürgeti a lány, de Indynek jobb ötlete támad. Ha most lelépnek, keresni kezdik őket és akkor nem jutnak el a frigyládához. Indy ezért inkább visszateszi Marion szájára a pecket és bíztatólag közli vele, mint annak idején Svarci a Terminátorban: Visszajövök! Ezzel távozik, meg sem hallva az utána kiáltott szemrehányást: Indy, te szemét!

frigylada2_10.jpg

Belloq és az ásatást vezető Dietrich ezredes azon gondolkodnak, hogy biztos valami plusz információ hiányzik, ezért nem jártak eddig sikerrel. Ki kéne hallgatni a lányt, elvégre évekig nála volt a csúcsdísz, talán tud valamit, értenek egyet. Meg is van erre a megfelelő ember, aki nem más, mint a Nepálban már látott szadista Harkányi epigon, Arnold Toht. Éppen itt jön és karlendítve Heil Hitlerrel köszönti Dietrichet, ami arra jó, hogy mi is meglássuk a tenyerébe égett csúcsdísz negatívot. Ahá, hát ezért tudtak másolatot készíteni róla a nácik!, érik meg bennem a felismerés.

frigylada2_11.jpg

Indy és Sallah kis csapatot verbuvál a munkások közül, félrevonulnak velük és ásni kezdenek a Lelkek Kútjánál, az Indy által beazonosított helyen. A kutatás éjszaka is folytatódik, hősünk valami titkos ösztöntől vagy a díszlettervező utasításától vezérelve ledobta az eddig viselt burnuszt és újra szokásos szerkójában figyeli a munkálatokat. A csapat kőlaphoz ér, amit feszítővasakkal óvatosan felemelnek és feltárul egy mély üreg, aminek az alján mindenféle kígyók tekeregnek. Áspisok, nagyon veszélyesek!, közli Sallah Indyvel, majd hozzáteszi: Te menj előre!

frigylada2_12.jpg

Eközben Belloq a jófiút játszva ajándékkal kedveskedik Marionnak. Először is leoldoztatja róla a köteleket, majd csini fehér ruhát ad át a hozzávaló cipővel, öltözzön át Abba. (You are the dancing queen / Young and sweet / Only seventeen – bocs, ez tényleg kemény volt.) Majd óvatosan arról érdeklődik, mi mindent tud Marion a csúcsdíszről. A csaj belemegy a játékba, sőt némi piát is kér a beszélgetéshez, de azért a levetett régi gönce közé ügyesen elrejt egy random kést az asztalról. Koccintanak, Belloq nyilván abban bízik, sikerül leitatnia a lányt, nem tudván, hogy Marion egy jetirokont is legyőzött így a film elején. Az üveg már majdnem teljesen üres, amikor Marion úgy dönt, ideje lépni. Felkapja a kést és elköszön a részegen vigyorgó Belloqtól. A sátorba azonban pont ekkor lép be a szadista Toht, nyomában két katonával. Zsebéből elővesz valami fém nuncsakuhoz hasonlító eszközt, Marion riadtan néz, mire készül ez az állat? Toht szenvtelen arccal háromszög formát alakít ki az eszközből, majd az így elkészült alkalmi vállfára ráakasztja a kabátját. Poén.

frigylada2_13.jpg

A kígyók között Indy jelentős mennyiségű benzin szétlocsolása és meggyújtása után (literje már jóval 450,- Ft fölött, remélem, megéri a pazarlás) próbál némi szabad helyet csinálni. Sallah is utána ereszkedik és némi keresgélés után a rejtett kamrában megtalálják a nehéz kőlapok között elhelyezett frigyládát. Két hosszú rúd segítségével kiemelik és viszik a kijárathoz, ahol társaik óvatosan felhúzzák a szabadba.

frigylada2_14.jpg

Amint várható volt, Marion kikérdezése eredménytelen lett, a németek nem tudtak meg tőle semmi újat. Amíg Dietrich ezen dühöng, Belloq gyanús mozgást vesz észre egy közeli homokdombon. Riadóztatja a katonákat, akik lefogják Sallaht és az embereit. Indynek már fel sem kell másznia, Belloq nevetve közli vele, hogy maradjon csak ott lent, ezer év múlva talán belőle is értékes lelet válik. És hogy ne unatkozzon, Dietrich utasítást ad, dobják le hozzá Mariont is. Belloq tiltakozik, de hiába, a csini fehér ruciban hősnőnk már repül is Indyhez. Útközben sikerül megkapaszkodnia egy krokodilszoborban, így nem töri össze magát, sőt az alulról fotózott beállításnak köszönhetően megtudjuk, hogy Marion fekete bugyit visel, szexi. Nem sokáig tudja tartani magát, de az újabb esés végén már Indy izmos karja várja. Egymásba kapaszkodva figyelik, ahogy a németek odafent visszahelyezik helyére a nehéz kőlapot…

frigylada2_15.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr8716688860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.09.19. 00:54:48

Az Abba tényleg erős volt, hála égnek :D

Gabba 2021.09.19. 06:54:07

@Flankerr: meg is remegett a klaviatúrám, amikor leírtam...
süti beállítások módosítása