Showtime!

Gabba the Hutt agymenései mindenféle témában

Tüskevár 1x03 - A szökevény óriás

2021. július 07. 04:44 - Gabba

Másodközlés, az eredeti poszt 2012.07.04-én, szerdán, Ulrik napján jelent meg a hogyvolt.blog.hu-n. Na ja, időzíteni tudni kell. Most ugyan negyedike már elmúlt, de a szerdát ismét sikerült eltalálni.

Elérkezett a múltkori részben említett szerda, Ulrik napja, de Tutajos ezzel nem sokat törődik, jobban lefoglalja lassan gyógyuló égett háta, fájdalmas sziszegéseket hallatva közlekedik fel-alá a gunyhóban, még a vállára terített könnyű lepedőt is nehéznek érzi. Pár pillanatra hazagondol, mert eszébe jut a szomszéd házban lakó Csepregi Évike, aki minden nyáron saját szerzeményű dalocskáját énekelgeti a gangon, miszerint: Nyár van, alig-fürdőruhában égetem magam a napon… Kisanyám, a te leégésed sehol sincs az enyémhez képest, morogja magában Gyulánk.

 tuskevar3_01.jpg

A gunyhóban nem sok látnivaló akad, az ablakban viszont észrevesz egy doboz szivart, és nagyfiúnak érezve magát (elvégre 13 éves) férfiasan rágyújt. Fenséges, győzködi magát füstölés közben, és maga előtt látja, amint Matulával majd minden ebéd után rágyújtanak. Az ő fején az első részben már megcsodált takaros stüszikalap, arcán férfias körszakáll, Matula még pálinkával is kínálja az asztalon álló népiesch motívumokkal díszített kulacsból. Ez az élet, Babolcsai néni, mosolyog magában Tutajos, de nem sokáig. Hirtelen heves rosszullét tör rá, eldobja a szivart, aztán magát is: Végem van, nyöszörög a földön fekve. Gyerek szivarozik gyerekfilmben, aztán behány, ugye utaltam már rá, hogy milyen kemények voltak azok a 60-as évek?!

tuskevar3_02.jpg

Nem sokkal később megérkezik Matula és érdeklődik Tutajostól, hogy aludt, mit enne? Barátunk nem kér semmit: Sokat ettem az este, most nem bírok. Az öreg szemén látszik, hogy gyorsan képbe kerül, szivarcsutka, sápadt arc, ennek egy gyógyszere van, a jófajta aludtej. Az tényleg jót is tesz, Gyula nyomja is befelé, Matula közben megkínálja szivarral. Nem, köszönöm, talán majd jövőre, rándul össze újból Tutajos gyomra. Emészteni kiülnek a gunyhó elé, Matulának ma is sok dolga lesz, nádvágókkal egyezkedni, aztán bemenni a gazdaságba, úgyhogy ma Tutajosnak kell megszereznie az ebédre valót. Amúgy a gazdaság is érdekes, sokféle masina van ott, majd ott is szétnézhet, árul el némi spoilert egy későbbi epizódhoz (és csempészi be halványan a szocialista nagyüzemi gazdálkodás dicséretét, ez akkoriban elengedhetetlen kellék volt, de ezt csak megemlítem). Mire harangoznak, gyüvök, búcsúzik Matula.

tuskevar3_03.jpg

Na, akkor lássuk, miből élünk, bölcselkedik Tutajos és horgászkellékeivel letelepszik a Zala kis hídja mellett. Tanulva a múltkori esetből magán tartja az ingét, sőt valami kabát is van rajta, leégni így biztos nem fog, de hőgutát még kaphat. Lógatja a lógatni valót, de nem sok sikerrel: az úszó többször elmerül, de hal nincs a horgon. Birizgálás, birizgálás, aztán egy erős húzás… és semmi. (Az ide passzoló szexuális utalástól a gyerekfilm zsánerre való tekintettel megkímélem az olvasókat). Mi a rák lehet ez?, töpreng félhangosan Tutajos a sokadik kudarc után. Pont az, ahogy mondja, rák, érkezik éppen ekkor Matula. Elsiet a gunyhóhoz a rácsa nevű hálós eszközért meg egy fonott kosárért, majd a rácsa közepére elhelyez csalinak egy feldarabolt keszeget. Háromnapos romlott máj lenne a legjobb, annak van ám szaga, árul el újabb szakmai titkot, de azért a békával is sikeres az akció. (He-he, Matula feltalálta a rák elleni tuti módszert.) Többször merítenek a hálóval, a kosár szép lassan megtelik, utoljára csak egy rák marad, de az a legnagyobb. "Ez volt a királ, de ha egyszer lejár az idő, hát a királoknak is lejár", jelenti ki az öreg. (Petőfi ezt annak idején jóval erőszakosabban fogalmazta meg…)

tuskevar3_04.jpg

Visszamennek a gunyhóhoz, hamarosan égni kezd a tűz a bogrács alatt, Matula sorra dobálja be a lobogó vízbe a rákokat, persze élve. (Mármint nemcsak Matula él, hanem még a rákok is.) A pesti gyerek ugyan már fejlődött a terepen, de a rákokat még nem nagyon meri megfogni, az öreg biztatja: "Ne féljen, nem eszik meg, mi esszük meg űket." Hamarosan el is készül a finom ebéd, és bár a folyami rák nincs akkora, mint egy tékozló homár, az íze jó, gyorsan ki is ürül a tál. Ebéd után Matula megengedi, hogy a délutáni horgászáshoz Tutajos magával vigye Csikaszt is. Én megint nem fogok ráérni, dógom van, mondja és már indul is. (Itt egy kicsit megálltam röhögni, mert eszembe jutott a Micimackóból az a rész, amikor Róbert Gidát meglátogatják a barátai, de az ajtón csak egy cédula fogadja őket: "Gon out. Backson. Bisy". Azaz Karinthy zseniális fordításában: Elmentem. Mingyár gyüvök. Dógomvan.)

tuskevar3_05.jpg

Tutajos tehát Csikasz kíséretében kivonul horgászni, most már könnyített öltözékben, kabát nélkül. Új helyet talál, felcsaliz, bedob, Csikasz lelkesen kibicel. Jó hely ez a természetvédelmi terület, fél percen belül máris van kapás, Tutajos bevág és rövid fárasztás után kifog egy szép csukát. (Én ugyan nem vagyok egy ho-ho-ho-horgász, de úgy tudom, úszóval, kukaccal nem nagyon lehet csukát fogni, inkább fenekezővel és kishallal, de erről majd megkérdezem S. Péter főhorgász barátomat. Természetesen szakértők addig is kommentben jelezhetik, Fekete István tudja-e jobban vagy én.) Tutajosunk a halat felismeri, de a veszélyt nem: puszta kézzel próbálja kivenni a horgot, a hal persze rácuppan és tűhegyes fogával szorosan tartja barátunk matató ujját. Azanyád!, szitkozódik Gyulánk (gyerekfilmben!, hangsúlyozom ismét), de szerencsére egy közelben heverő random bottal végül sikerül szétfeszítenie a csuka állkapcsát és kiszabadítania az ujját és a horgot. Csikasz vigyorogva követi a művelet minden állomását.

tuskevar3_06.jpg

Csuka a szákba, új kukac a horogra, Tutajos vissza a fenekére. Amíg az úszót figyeli, elmereng a ragadozó állatok és az élet körforgásán: Circle of Life, ez jó téma, esetleg fel lehetne használni valami rajzfilmben, ami mondjuk oroszlánokról szól, elmélkedik csendben. Hirtelen megint beindul az orsó, Tutajos kapaszkodik a botba, ha lenne rajta sapka, most az is leesne a fejéről a nagy küzdelemben. A hal rángat, mint Az öreg halász és a tengerben, húzza a botot jobbra-balra, a kameraállás tisztára olyan, mint a Thunderstruck klip elején. Gyula izzad, Csikasz ugat, aztán fordítva, de hiába minden erőlködés, az ismeretlen behemót (oroszul бегемот) leszakítja a zsinórt az orsóról és mint valami jetski, elszáguld a messzeségbe.

tuskevar3_07.jpg

Tutajos egy darabig hitetlenkedve áll a parton, majd lehangoltan összecsomagol és elindul csendben csoszogva a csukával és Csikasszal a csőszkunyhó felé (alliteráció rulez!). Matulának elég pár pillanat, hogy átlássa a helyzetet: csuka, sebesült ujj, zsineg nélküli botnyél. Száz méter zsineg, Matula bácsi, és elvitte az egészet!, kesereg Tutajos. Ne aggódjon, azt nem tudja a hal csak úgy lenyelni, megtaláljuk, jelenti ki az öreg és gyorsan szakszerű ellátásban részesíti Tutajos ujját. Közben azért elmondja, hogy okos ember nem nyúlkál a csuka szájába kézzel, és felemlegeti egyik ismerősét, akinek egy 10 kilós csuka két ujját nyomorította meg. Én elmegyek a csónakért, a kutya most nem jön velünk, indul előre Matula, majd a nádas túlvégéről még visszakiált: A nyelet is hozza magával! Az kéne, valami pálinkából egy jó nyelet, gondolja Tutajos. Felkapja a botot és megy Matula után, mi meg itt maradunk egy hétig kétségek között: meglesz-e a vízi rém vagy nem. Ez ám a cliffhanger.

tuskevar3_08.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabbahutt.blog.hu/api/trackback/id/tr516607866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.07.10. 09:58:52

(Az ide passzoló szexuális utalástól a gyerekfilm zsánerre való tekintettel megkímélem az olvasókat) :D :D

Ezek a nádvágók vagy nagyon hülyék, vagy azon gondolkodom hogy Matula bá hány méterről figyeli Tuajost.

Neoprimitív 2021.07.10. 10:42:00

Tutajosnak azért elég nagy mákja volt a maga "elfújja a szél a legényt" súlyával...

www.youtube.com/watch?v=cSXG5Ghi0Fk

Gabba 2021.07.10. 10:55:35

@Neoprimitív: szakmai komment szakmai illusztrációval, köszi :)

@Flankerr: egyenes jellem az öreg, nem leselkedik titokban, tényleg magára hagyja a városi gyereket, hogy magától jöjjön rá, mit hogyan kell a vadonban csinálni
süti beállítások módosítása